Με μία κοινή εκτίμηση σφράγισαν τη συνάντησή τους στο Λευκό Οίκο, Ντόναλντ Τραμπ και Κυριάκος Μητσοτάκης: ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σήμερα στο καλύτερο σημείο τους, αλλά επιδέχονται περαιτέρω βελτίωσης. Ο πρωθυπουργός δήλωσε σε κάθε περίπτωση ικανοποιημένος για τα αποτελέσματα της συνάντησης, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε μεν περισσότερο γενναιόδωρος ως προς την οικονομική και αμυντική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ, αλλά φειδωλός ως προς τα σχόλιά του για την Τουρκία και τη στήριξη των ελληνικών θέσεων.

Μολαταύτα, η εκτίμηση που υπάρχει στην κυβέρνηση είναι πως ο κ. Μητσοτάκης πήρε ακριβώς αυτά που ήθελε, ενώ ανέπτυξε αναλυτικά πίσω από τις κλειστές πόρτες στον κ. Τραμπ την παραβατική δράση της Τουρκίας και την αποσταθεροποίηση που επιδιώκει στην ευρύτερη περιοχή με ενέργειες όπως το μνημόνιο με τη Λιβύη για τις θαλάσσιες ζώνες.

Έτσι, στην κυβέρνηση στέκονται περισσότερο στην ουσία των πραγμάτων και όχι σε αποσπασματικές δηλώσεις, με κυβερνητικά στελέχη να επισημαίνουν την κατανόηση ως προς το γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας και τις ιδιαιτερότητες της ΝΑ Μεσογείου, αλλά και το θετικό για την Ελλάδα κλίμα αναφορικά με την οικονομία.

«Τέθηκαν εμφατικά όλα τα ζητήματα που αφορούν στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα κι έγινε ξεκάθαρο προς την αμερικανική πλευρά ότι δεν θα δείξουμε ανοχή σε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», δήλωσε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο ο κ. Μητσοτάκης.

Πρόσθεσε πως, εκτός από την επιβεβαίωση των άριστων ελληνοαμερικανικών σχέσεων, σημασία έχουν οι ξεκάθαρες δημόσιες τοποθετήσεις για την ελληνική οικονομία και την ανοδική πορεία της, αλλά και η κατανόηση που επέδειξε – σύμφωνα με τον ίδιο – ο κ. Τραμπ για τις γεωπολιτικές προκλήσεις στη ΝΑ Μεσόγειο και το γεγονός ότι η Ελλάδα μπορεί ν’ αποτελέσει λύση κι όχι μέρος του προβλήματος. Όπως είχε γράψει το newsit.gr, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε στον Αμερικανό πρόεδρο ότι η Ελλάδα αποτελεί τον πιο σταθερό κι αξιόπιστο σύμμαχο των ΗΠΑ στην περιοχή.

Σε ό,τι αφορά τα εξοπλιστικά και την αμυντική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ, προκύπτει πως θα ξεκινήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις για την απόκτηση μιας μοίρας αεροσκαφών F-35 για την Πολεμική Αεροπορία. Ο σχεδιασμός προβλέπει πως αυτό θα γίνει ανάλογα με τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας και πάντως μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος αναβάθμισης των F-16, δηλαδή όχι νωρίτερα από το 2024 με 2025.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες δεν τέθηκε ζήτημα χρήσης των ελληνικών βάσεων από αμερικανικές δυνάμεις σε περίπτωση εμπλοκής τους στη Μέση Ανατολή. Όμως, αυτό προβλέπεται ούτως ή άλλως από την αναθεωρημένη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ, οπότε η Αθήνα θα πράξει σε μια τέτοια περίπτωση αυτό ακριβώς που ορίζει η συμφωνία.

Έμφαση δίνουν οι δύο πλευρές και στην οικονομική συνεργασία, με τον κ. Τραμπ να εξαίρει τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και τον κ. Μητσοτάκη να ζητάει τη βοήθειά του για περισσότερες αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον σε διάφορους κλάδους, με αιχμή αυτόν της ενέργειας.

Ο κ. Μητσοτάκης θα έχει σήμερα την ευκαιρία να συζητήσει για επενδύσεις αναλυτικά με οικονομικούς παράγοντες και επιχειρηματίες, ενώ ξεχωριστή σημασία έχει η δεξίωση που θα παραθέσουν προς τιμήν του ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικλ Πενς και ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο. Σ’ αυτήν θα δώσουν το παρών περίπου 300 προσωπικότητες από την πολιτική, οικονομική, επιχειρηματική και ακαδημαϊκή ζωή σε Ελλάδα και ΗΠΑ.

Ο κ. Μητσοτάκης θα έχει επίσης σήμερα επαφές στη Γερουσία, αλλά και με την ομογένεια, ενώ ήδη κατά τις χθεσινές διευρυμένες επαφές στο Λευκό Οίκο συμφωνήθηκε η ενίσχυση της συνεργασίας στα θέματα Παιδείας, με προγράμματα υποτροφιών και συνεργασίες ελληνικών και αμερικανικών πανεπιστημίων.

Η χθεσινή ημέρα έβγαλε πάντως μία ακόμη είδηση: το κλείσιμο του γραφείου του ΔΝΤ στην Αθήνα, όπως ανακοίνωσαν από κοινού ο πρωθυπουργός και η νέα επικεφαλής του Ταμείου, Κρισταλλίνα Γκεοργκίεβα. Η κίνηση αυτή έχει περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα, καθώς αντανακλά το οριστικό κλείσιμο του κύκλου της κρίσης ύστερα από μία δεκαετία, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη. Η απόφαση θα υλοποιηθεί έως το τέλος του έτους κι αφού πρώτα η ελληνική πλευρά αποπληρώσει το μεγαλύτερο μέρος των δανείων της προς το ΔΝΤ, όπως είναι προγραμματισμένο να συμβεί εντός του 2020.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι η επιλογή Τραμπ να μετατρέψει την υποδοχή του Έλληνα πρωθυπουργού στο Οβάλ Γραφείο σε… άτυπη συνέντευξη Τύπου για το Ιράν και τη διαδικασία παραπομπής του δεν αιφνιδίασε την ελληνική αποστολή, παρά το γεγονός ότι είχε συμφωνηθεί να μη γίνουν δηλώσεις και συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών μετά τη συνάντηση. Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε σε συγκεκριμένα σημεία να πάρει το λόγο και να κάνει καθοριστικές παρατηρήσεις, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την Τουρκία και το ρόλο της στη Λιβύη, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως το «μνημόνιο» των δύο χωρών είναι αυτό που γεννά αποσταθεροποιητικές τάσεις στη ΝΑ Μεσόγειο.