«Τι κρύβει ο ψυχρός πόλεμος της Βουλγαρίας κατά των Σκοπίων»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Το δημοσίευμα στα Σκόπια (α) και στη Σόφια

Οκτώβριος 2, 2019. 14:34

Σκόπια.

Η Σόφια διεξάγει πόλεμο κατά των Σκοπίων, που δεν θα μπορούσε να είναι ‘ψυχρότερος’.

Μαζί με τις μυστικές υπηρεσίες, η ανώτερη ηγεσία της χώρας έχει κινητοποιηθεί με μοναδικό σκοπό να αποδείξει ότι είμαστε απείθαρχοι «Βούλγαροι». Γνωρίζουν ότι είτε θα μπορέσουν να το επιτύχουν τώρα, είτε όλες οι κρυμμένες ιστορικές τους ιδέες για τους ‘Μακεδόνες’ θα εξατμιστούν, γράφει ο διπλωμάτης, Ρίστο Νικόφσκι,  στην εφημερίδα «Nova Makedonija».

Η συμφωνία συνθηκολόγησης που υπογράψαμε τους δίνει το δικαίωμα να αποδείξουν το μη αποδεκτό, και πρέπει να αναγνωριστεί ότι είναι καθήκον των πολιτικών να χρησιμοποιούν τέτοιες ευκαιρίες. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο η Σόφια ενδιαφέρεται.

Επιμένουν σε κάθε προσπάθεια να πάρουν ένα βασικό κομμάτι της ιστορίας μας, με μοναδικό σκοπό να μας πείσουν για τη βουλγαρική μας καταγωγή.

Με πρόφαση σε όλα αυτά η προσωπικότητα του Γκότσε Ντέλτσεφ.

Σύμφωνα με την ιδεολογία τους είναι ένας μεγάλος «Βούλγαρος» που πολέμησε για μια ανεξάρτητη  Μακεδονία, αλλά, ως δεύτερο βουλγαρικό κράτος…

Ο Ντέλτσεφ δεν έχει άλλη ιστορική αξία για τη Βουλγαρία, και αν τελικά υπάρχει, τότε πρέπει να δείξουμε κατανόηση.

Δεν υπάρχει σχεδόν τίποτε πιο ταπεινωτικό από το να συμφωνούμε να διαπραγματευθούμε την ιστορία μας με τις γειτονικές χώρες.

Αυτό είναι ακριβώς αυτό που κάνει τώρα η Βόρεια Μακεδονία και αναρωτιόμαστε τι συμβαίνει. Υπογράφοντας ασύμμετρες συνθήκες με τη Βουλγαρία και την Ελλάδα, η χώρα μας έχει βρεθεί εξαρτώμενη και οι συνέπειες που θα μπορούσαν να προκύψουν είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση του ‘μακεδονικού’ λαού.

Οι ανίκανοι πολιτικοί μας, διαβεβαίωσαν ότι αυτές οι συμφωνίες λύνουν προβλήματα με αυτές τις χώρες και έγιναν φίλοι μας, που είναι ένα πρωτοφανές ψέμα και σκληρή χειραγώγηση. Οι συμφωνίες δεν έδωσαν τίποτε υπέρ μας.

Η Σόφια μας είπε ανοικτά ότι η Βόρεια Μακεδονία μπορεί να ενταχθεί στην Ένωση, όχι όμως και ο Μακεδονισμός, και μάλιστα οι ‘Μακεδόνες’, γιατί μας θέλουν ‘Βούλγαρους’. Και όλα αυτά συμβαίνουν με τη σιωπή της κυβέρνησης.

Το κρυφό χαρτί της Σόφιας

Θα προσπαθήσουμε να επεξεργαστούμε ένα αδύναμο σημείο της βουλγαρικής πλευράς που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ευκαιρία για την πρωτοβουλία μας.

Από το 1990, η Βουλγαρία  έχει καθιερώσει την 3η  Μαρτίου ως εθνική γιορτή.

Αυτή, ιστορικά, είναι η ημέρα που υπογράφηκε το 1878,  η προκαταρκτική Συνθήκη Ειρήνης του Αγίου Στεφάνου μεταξύ Ρωσίας και Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όταν η τελευταία έχασε τον πόλεμο του 1877/1878.

Αυτή η συνθήκη ονομάζεται προσωρινή, διότι δεν τέθηκε ποτέ σε ισχύ και αναθεωρήθηκε μετά από μόλις τρεις μήνες στις 13 Ιουνίου 1978 στο Κογκρέσο του Βερολίνου.

Σύμφωνα με τις ρωσικές ιδέες, η Μεγάλη Βουλγαρία του Αγίου Στεφάνου κάλυπτε σχεδόν ολόκληρη τη  σημερινή Βόρεια Μακεδονία, τμήματα της Σερβίας (Πιρότ, Βράνιε …), την Ελλάδα (Βόρεια Θράκη και τμήματα της Ανατολικής Θράκης) και την Αλβανία (Κορυτσά …).

Με τη Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου, η Βουλγαρία αποκτούσε πάνω από 170.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης, ενώ σήμερα είναι περίπου 110.000.

Η Ρωσία δημιούργησε τη Μεγάλη Βουλγαρία, ως υποτελές κράτος, το οποίο θα ήταν αντίθετο προς τα συμφέροντα των Δυτικών Δυνάμεων, οι οποίες δεν δέχθηκαν τη Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου.

Η Ρωσία αναγκάστηκε να αναθεωρήσει τη Συμφωνία και στη συνέχεια να εφαρμόσει τη Συμφωνία του Βερολίνου.

Οι Αλβανοί ήταν επίσης δυσαρεστημένοι με τη Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου και, ως εκ τούτου, δημιούργησαν πολιτική ομάδα στο Πρίζρεν που στόχευε στη Μεγάλη Αλβανία.

Πολλά χρόνια πριν από το 1990, η Σόφια γιόρτασε την 3η Μαρτίου ως ημέρα απελευθέρωσης, η οποία ήταν αμφιλεγόμενη από πολλές απόψεις.

Η επιλογή της Σόφιας για τον εορτασμό της 3ης Μαρτίου ως Εθνικής Εορτής στη χώρα είναι προκλητική για όλες τις γειτονικές χώρες, ιδίως για τη Βόρεια Μακεδονία. Αυτή συμβολίζει ανοιχτά  τις ανυπόφορες φιλοδοξίες τους σε μέρη ορισμένων χωρών. Δεν υπάρχει κανένας λόγος, ούτε δικαιολογία, για κάτι που ήταν προσωρινό και δεν τέθηκε ποτέ σε ισχύ να χρησιμοποιείται από τη Σόφια, σήμερα, ως Εθνική Εορτή.

Χάρη στη ‘θορυβώδη’ συμπεριφορά της Σόφιας, η οποία αναμφισβήτητα είναι φιλική, γνωρίζουμε ότι τουλάχιστον έχουν πέσει με τα μούτρα στον Γκότσε Ντέλτσεφ.

Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι οι εργασίες της επιτροπής με την Ελλάδα, που εκτός από μερικές ειδησεογραφικές πληροφορίες το κοινό μας δεν έχει ιδέα τι κάνουν και ποιες είναι παραχωρήσεις μας.

Ένα από τα βασικά διδάγματα στη διπλωματία είναι ότι οι σχέσεις με τους γείτονες είναι και οι σημαντικότερες και οι πιο δύσκολες. Αυτό ισχύει παντού, όχι μόνο στα Βαλκάνια.

Στη διάρκεια των αιώνων, έχουμε μοιραστεί το ιστορικό πεπρωμένο με τους γείτονες μας. Συχνά, τα γεγονότα στα Βαλκάνια αρχίζουν από άλλες δυνάμεις που έχουν τα δικά τους συμφέροντα και για τους σκοπούς τους στρέφουν τη μια χώρα εναντίον της άλλης.

Οι κάτοικοι και τα σύνορα έχουν αλλάξει πολλές φορές, ακόμη και οι πληθυσμοί έχουν αλλάξει, οι λαοί έχουν μοιραστεί διαφορετικούς τρόπους και όλα αυτά άφησαν βαθιά ίχνη και συνέπειες που είναι φυσιολογικό να παρουσιάζονται επί πολλά χρόνια.

novamakedonija.com.mk, 24chasa.bg,

https://www.echedoros-a.gr/2019/10/blog-post_24.html#more

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα