Τι θα πράξει απ’ εδώ και πέρα ο Τραμπ για την Τουρκία; Σκληρή η σύγκρουση με τον Ερντογάν

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

File Photo: President Donald J. Trump and Vice President Mike Pence walk back to the White House with Mr. John Bolton, after a meeting with the National Security Council’s Resilience Directorate. (Official White House Photo by Joyce N. Boghosian)

JANUARY 9, 2019

Λίγο-πολύ έχουν ξεκαθαρίσει τα πράγματα στις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας. Εκεί που όλοι είχαν σηκώσει τα χέρια ψηλά με την αφέλεια του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να εμπιστευθεί τα στρατηγικά συμφέροντα της Αμερικής στην …Τουρκία, κατέρρευσαν όλα, μετά τη χθεσινή περιπετειώδη επίσκεψη στην Άγκυρα, του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον, του μεγαλύτερου «γερακιού», όπως χαρακτηρίζεται, στην Ουάσιγκτον.

Όπως αναμενόταν, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, απέρριψε τους όρους που του έθεσε ο κ. Μπόλτον -τους ανακοίνωσε ευρισκόμενος στο «καταραμένο» Ισραήλ-, και έφυγε από την Άγκυρα εν μέσω διαφωνιών και όπως λέγεται, και εν μέσω αμοιβαίων απειλών, χωρίς να συναντηθεί με τον Ισλαμιστή ηγέτη.

Η εξέλιξη χαρακτηρίζεται δραματική για τις τουρκοαμερικανικές σχέσεις και αυτή τη στιγμή που γράφονται τούτες οι γραμμές, δεν γνωρίζουμε εάν ο κ. Μπόλτον έχει την πλήρη υποστήριξη του Αμερικανού πλανητάρχη σε όσα συνέβησαν από την Κυριακή μέχρι χθες.

Το γράψαμε πολλές φορές, να το επαναλάβουμε και σήμερα. Ο Ντ. Τραμπ δεν ξέρει τι θέλει. Οπότε λόγω του απρόβλεπτου του χαρακτήρα του θα μπορούσε και να αδειάσει τον σύμβουλό του για θέματα Εθνικής Ασφάλειας. Και αυτό θα είναι τραγικό εάν συμβεί. Διότι είναι ως να παρέδιδε τα κλειδιά του Λευκού Οίκου στον Ερντογάν…

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι όροι και γενικά η συμπεριφορά του κ. Μπόλτον στην Τουρκία, ήταν εγκριμμένη από τον κ. Τραμπ, ο οποίος είχε συνεννοηθεί και με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ. Πάντως, με βάση τα γεγονότα τείνουμε να πιστέψουμε ότι η κόντρα μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσιγκτον είναι πιο σκληρή παρά ποτέ, και τώρα τους χωρίζουν τα σοβαρά θέματα, όχι απλά η φυλάκιση ενός Πάστορα, που δεν ήταν και σοβαρή υπόθεση για την Αμερική. Την έκανε μεγάλη και σπουδαία ο κ. Τραμπ, για να κερδίσει το χριστιανικό στοιχείο της Αμερικής ενόψει των εκλογών.

Τώρα τα θέματα είναι πολλά και σοβαρά. Από που να ξεκινήσει κανείς και που να τελειώσει; Τα ρωσικά συστήματα S-400, οι αμερικανικοί Patriot, τα αμερικανικά μαχητικά F-35, η συμμαχία με τη Ρωσία και το Ιράν, φόβοι για πώληση απόρρητης αμερικανικής τεχνολογίας. Και ένα σωρό άλλα.

Στην ουσία, οι Αμερικανοί πρέπει να σταματήσουν να χαρακτηρίζουν τη Τουρκία «φίλη και σύμμαχο χώρα», διότι όλες οι ενέργειες της είναι εναντίον της Αμερικής και του ΝΑΤΟ.

Σοβαροί διπλωμάτες στην Ουάσιγκτον πιστεύουν ότι εδώ και καιρό μοιράζεται απόρρητα μυστικά με τους Ρώσους. Είναι βαριά και ασήκωτη η κατηγορία. Επίσης πρόσφατα άρχισε να γίνεται αποδεκτή και στην Αμερική η κατηγορία εναντίον της Τουρκίας για συνεργασία με τους τζιχαντιστές.

Ήταν επόμενο λόγω των παραπάνω, και λόγω της αυξανόμενης δυσπιστίας, ο κ. Μπόλτον να φύγει από την Τουρκία άπραγος και με την απειλή επίθεσης εναντίον των Κούρδων της Συρίας και εναντίον όποιων εναντιωθούν στον Ερντογάν.

Είναι η πρώτη φορά που οι Αμερικανοί αντιλαμβάνονται το πραγματικό πρόβλημα με την Τουρκία. Δεν χρειάζονται πολλά λόγια. Είδαν τον κίνδυνο με τα ίδια τους τα μάτια. Ελπίζουμε ότι θα υλοποιηθεί η αμερικανική απειλή, η οποία αναφέρει ότι θα υπάρξει αντίδραση εάν απειληθούν οι Κούρδοι του YPG από την Τουρκία… Αρκετά… Διότι η υπερδύναμη έγινε “σερβιτόρα” του κάθε ισλαμιστή και φανατικού ηγέτη, επειδή ο κ. Τραμπ νομίζει πως είναι φίλοι του οι εν λόγω αυταρχικοί πρόεδροι και πρωθυπουργοί, ενώ απλά τον εκμεταλλεύονται και απομυζούν την Αμερική…

Πηγή: Τι θα πράξει απ’ εδώ και πέρα ο Τραμπ για την Τουρκία; Σκληρή η σύγκρουση με τον Ερντογάν https://hellasjournal.com/2019/01/ti-tha-praxei-ap-edo-kai-pera-o-tramp-skliri-i-sygkroysi-tis-toyrkias-kai-ton-ipa/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα