Τι είναι αυτό που τρελαίνει την Τουρκία: Μα η “μαλακή” ισχύς που κάνει την Ελλάδα μεγάλη δύναμη…

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του Δρ. ΣΩΤΗΡΗ Ν. ΚΑΜΕΝΟΠΟΥΛΟΥ*

File Photo: Οι Εύζωνες υψώνουν την ελληνική σημαία στην Ακρόπολη. EPA, YANNIS KOLESIDIS DECEMBER 10, 2018

Τον Ιούλιο 2018 εξεφράσθη μία γελοία άποψη από τον κ. Μπουλούτ, ο οποίος φέρεται να είναι σύμβουλος του κ. Ερντογάν. Ο κ. Μπουλούτ ανέφερε ότι η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Τότε, είχαν δοθεί αρκετές απαντήσεις σε αυτή την ανοησία. Μεταξύ αυτών των σκληρών, ομολογουμένως, απαντήσεων ήταν και η δική μας, [1]. Θα επιχειρηθεί να δοθεί ακόμη μία απάντηση, με πιο ήπιο, πιο διπλωματικό τρόπο. Θα δοθεί η απάντηση μέσω της Ήπιας Ισχύος… της κατά – διεθνολογικόν κόσμον – «soft power».

Δύο λίστες κατάταξης χωρών έρχονται να καταδείξουν τη θέση της Ελλάδας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι (σε σύγκριση με την Τουρκία του κ. Μπουλούτ) για το έτος 2018. Η πρώτη λίστα κατάταξης αφορά τις 30 πιο ισχυρές χώρες σε Ήπια Ισχύ για το έτος 2018, [2]. Το έτος 2018 η Ελλάδα κατατάσσεται στην 23η θέση παγκοσμίως σε σχέση με την Ήπια Ισχύ των άλλων χωρών. Έχει ανέβει δύο θέσεις σε σχέση με το έτος 2015. Η Τουρκία το 2017 είχε πέσει στην 30η θέση. Το έτος 2018, προφανώς η Τουρκία έχει πέσει κάτω από την 30η θέση της λίστας, και γι’ αυτό τον λόγο δεν περιλαμβάνεται στη συγκεκριμένη λίστα χωρών με την μεγαλύτερη Ήπια Ισχύ…

Ο επόμενος σημαντικός δείκτης Ήπιας Ισχύος είναι ο «Δείκτης Διαβατηρίων» (Passport Index), [3]. Ο δείκτης αυτός καταδεικνύει τη δύναμη μίας χώρας υπό όρους διπλωματίας, γεωπολιτικής / εξωτερικής πολιτικής [4]. Η Ελλάδα λοιπόν, όσον αφορά το δείκτη Passport Index ανήκει στην κατηγορία 4 (Power Rank 4), μαζί με το Βέλγιο, την Ιαπωνία, τον Καναδά (!), την Ελβετία (!) κλπ.

Παραδόξως, πιο κάτω από την Ελλάδα κατατάσσονται ανεπτυγμένες χώρες όπως: η Αυστραλία, το Λιχνενστάϊν και το Μονακό. H Τουρκία κατατάσσεται στη θέση 39 μαζί με τη Γεωργία και τη Νικαράγουα (Power Rank 39).

Δεν νομίζω να χρειάζεται άλλο μήνυμα προς τον σύμβουλο του κ. Ερντογάν πέραν των παραπάνω δύο δεικτών.

Όσο αφορά την Ελλάδα ας γίνουν μόνο δύο σημαντικές παρατηρήσεις:

1. Ας φανταστούμε τί θα συμβεί με την Ήπια Ισχύ της Ελλάδας εάν και εφόσον προχωρήσουν με επιτυχία οι έρευνες των Ελληνικών υδρογονανθράκων.

2. Μοναδικός εχθρός μας παραμένει ο εαυτός μας: η διαφθορά και η γραφειοκρατία ως απομεινάρια της οθωμανικής λαίλαπας.

ΥΓ. Για τους αναγνώστες που αναρωτιούνται τί δουλειά έχει ένας διπλωματούχος μηχανικός που ασχολείται με τους ορυκτούς πόρους να γνωρίζει από θέματα Ήπιας Ισχύος κ.λπ. ας έχουν υπόψη, ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την αξιοποίηση των ορυκτών πόρων είναι αυτή να πραγματοποιηθεί με όρους Βιώσιμης Ανάπτυξης. Δεν υπάρχει εναλλακτική. Ας πάψουν να φέρνουν τεχνητά σε αντιπαράθεση την οικολογική συνείδηση με την αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πόρων ενός έθνους.

Ωστόσο, οφείλουμε επιπρόσθετα να μην λησμονούμε, ότι απαραίτητη προϋπόθεση για τη βιώσιμη αξιοποίηση των ορυκτών πόρων, είναι η επίλυση «πρακτικών» γεωπολιτικών καταστάσεων. Το μεγάλο ζητούμενο είναι να αντιληφθούμε τα αντικρουόμενα συμφέροντα των κύριων γεωπολιτικών δρώντων στην περιοχή μας και να αποφύγουμε με κάθε τρόπο να μας χειραγωγήσουν διά της αξιοποίησης των ευαισθησιών ενός εκάστου, μετατρέποντάς μας σε «όπλα» στη δική τους διπλωματική «φαρέτρα». Κυρίως δε, να προστατευθούμε από αυτούς τους λίγους που δεν έχουν χειραγωγηθεί, αλλά επιχειρούν οι ίδιοι να χειραγωγήσουν τους αγνούς ιδεολόγους που μόνο καλό κάνουν σε μια κοινωνία, για λογαριασμό των προαναφερθέντων «δρώντων». Διότι παριστάνουν κάτι που δεν είναι. Τους ιδεολόγους. Αυτό που είναι σχετίζεται με την ιδιοτέλεια, η οποία ενίοτε συνορεύει με τη διαφθορά.

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ [1] https://www.defence-point.gr/news/mia-apantisi-ston-boulout-oti-i-ellada-aniki-stin-othomaniki-aftokratoria [2] https://softpower30.com/wp-content/uploads/2018/07/The-Soft-Power-30-Report-2018.pdf [3] https://www.passportindex.org/byRank.php [4] https://www.thenational.ae/uae/the-power-of-a-passport-to-put-a-country-on-the-map-1.696576 *PhD Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων Πολυτεχνείο Κρήτης

Πηγή: Τι είναι αυτό που τρελαίνει την Τουρκία: Μα η “μαλακή” ισχύς που κάνει την Ελλάδα μεγάλη δύναμη… https://hellasjournal.com/2018/12/ti-einai-ayto-poy-trelainei-tin-toyrkia-ma-i-malaki-ischys-poy-kanei-tin-ellada-megali-dynami/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα