Τα exits … η νέα προοπτική της Ευρώπης.

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

“Μακεδονία” της Κυριακής 26 Ιανουαρίου 2020

Του Νίκου Κανέλλου, πρέσβη ε.τ.

Το πιο πολύτιμο στοιχείο της σύγχρονης διπλωματίας, με όλη τη τεχνολογία εχθρό και σύμμαχο μαζί, είναι η γενναία πρόβλεψη.

Το ΗΒ δεν είναι πάρα μόνο η δυνατή αρχή για την αναδιαμόρφωση μιας νέας άνευρης Ευρώπης, στην οποία θα ηγηθεί η Γερμανία. Κυρίαρχη δύναμη θα είναι η διπλωματική και λιγότερο η οικονομική της ταυτότητα. Η Γαλλία απονευρωμένη κοινωνικά και πολιτικά, λόγω απώλειας ετέρου πόλου συστήματος, θα αποδυναμωθεί περαιτέρω….

Στην Ευρώπη όσοι πρόβλεψαν ότι δεν θα πραγματοποιηθεί η αποκόλληση του ΗΒ έπεσαν θριαμβευτικά έξω. Όχι μόνο αυτό αλλά το exit θα δημιουργήσει στους Βρεττανούς νέες μεγάλες ευκαιρίες, που είχαν εξάλλου πάντοτε ως μεγάλη και αποικιοκρατική δύναμη.

Τα μουσουλμανικά κεφάλαια θα συγκεντρωθούν στις βρετανικές τράπεζες και το νέο εφοπλιστικό και «ενεργειακό» κεφάλαιο στη Κωνσταντινούπολη. Εμείς; Υπάρχουν καλά και κακά σενάρια. Στο ΗΒ, για να έχουμε την όποια τύχη, πρέπει να είμαστε επιθετικά ανταγωνιστικοί.

Με το Brexit τερματίζεται η ανεξέλεγκτη μετανάστευση της ανειδίκευτης εργασίας. Το ίδιο εξάλλου και στην υπό αναδιαμόρφωση Ευρώπη, η οποία θα έχει την τελευταία της ευκαιρία, μετα το exit, να προχωρήσει σε εμβάθυνση, την οποία η Αγγλία ουδέποτε ήθελε…

Η Ελλάδα, αν δεν υποταχθεί θα περπατήσει με δυσκολία, αλλά θα αποζητούν τη σχέση μαζί της όλα τα στρατόπεδα…. Αυτό θα μας βάλει πάλι στη νέα γεωπολιτική προτεραιότητα και όχι οι κραυγές υποταγής η της επαιτείας. Αν πάμε προς τα εκεί πρέπει να δούμε τα του οίκου μας με δυνατές μεταρρυθμίσεις σοκ, αλλά όχι εις βάρος της πλειοψηφίας, ούτε εις βάρος της ιστορίας μας.

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα