Τα παίζουν “όλα για όλα” Τουρκία και Αμερική: Είπε “ναι” ο Τραμπ στον Ερντογάν για τους S-400;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ MARCH 15, 2019

File Photo: US President Donald J. Trump (Front L) and US Speaker of the House Nancy Pelosi (Front R) walk down the East Front House steps of the US Capitol following the Friends of Ireland luncheon in Washington, DC, USA, 14 March 2019. Also in the picture is Republican Representative from New York Peter King (L), Democratic Representative from Massachusetts Richard Neal (2-L), Irish politician John Deasy (3-L) and US Vice President Mike Pence (2-R). EPA, MICHAEL REYNOLDS

Οι εξελίξεις για την υπόθεση της παραγγελίας από την Τουρκία του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 είναι καταιγιστικές και ουδείς μπορεί να γνωρίζει με βεβαιότητα που θα οδηγηθεί αυτή η σύγκρουση της Άγκυρας και της Ουάσιγκτον.

Χθες, στον ισχυρισμό του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ότι έλαβε τη σύμφωνη γνώμη του Αμερικανού Πλανητάρχη Ντόναλντ Τραμπ για να προχωρήσει στην αγορά των S-400 απάντησε ο Λευκός Οίκος με ενημέρωση αξιωματούχου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας προς επιλεγμένη ομάδα Αμερικανών δημοσιογράφων, ότι το ρωσικό σύστημα αποτελεί πρόβλημα για την εθνική ασφάλεια της Δύσης.

Υποστήριξε ότι η αγορά του συστήματος S-400 από την Τουρκία δεν ισοδυναμεί με την αποχώρηση της από το ΝΑΤΟ, αλλά τόνισε ότι η αγορά από την Άγκυρα του ρωσικού συστήματος πρέπει να θεωρηθεί ως ζήτημα εθνικής ασφάλειας και όχι απλώς μία εμπορική απόφαση.

Η κουβέντα του αξιωματούχου είναι βαριά και χρησιμοποιείται συχνά όταν αναφέρονται στους κινδύνους που προέρχονται από τη Ρωσία, το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα και άλλες εχθρικές χώρες. Είναι ξεκάθαρο σε όσους γνωρίζουν τον υπόγειο πόλεμο που διεξάγεται μεταξύ της αμερικανικής δύναμης και της ισλαμικής Τουρκίας ότι οι δύο χώρες τα παίζουν όλα για να όλα για να επιβληθούν. Οι Αμερικανοί απαιτούν την ακύρωση της αγοράς των S-400 άρα και την ταπείνωση του Ερντογάν, και Οι Τούρκοι να πάρουν και τους S-400, και τα μαχητικά F-35 και το σύστημα των Patriot. Δηλαδή να γίνουν η πρώτη χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ που θα διαθέτει τα δύο υπερόπλα του παγκόσμιου οπλοστασίου: Τους S-400 και τα F-35.

Η φιλοδοξία της Τουρκίας δεν έχει τύχη. Όλοι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, ο ένας μετά τον άλλο υπογραμμίζουν το αυτονόητο, αυτό που γνωρίζουν και τα νήπια: ότι τα δύο υπερόπλα δεν θα βρεθούν ποτέ μαζί στην Τουρκία. Το εξήγησε ο αντιπρόεδρος Μαικ Πένς στο Μόναχο, το είπε ο εκτελών χρέη υπουργού Άμυνας Πάτρικ Σάναχαν στον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ, το υπερτόνισαν οι Αμερικανοί στρατηγοί στους Τούρκους ομολόγους του. Σύντομα θα διαβάσουμε και το tweet του Αμερικανού πλανητάρχη.

Ο κ. Ερντογάν υπερεκτίμησε τις δυνάμεις του και το χειρότερο πίστεψε ότι έχει τον κ. Τραμπ στο τσεπάκι του. Δεν έχει ακόμα αντιληφθεί τον μπάτσο που του έδωσε το «βαθύ κράτος» της Αμερικής με την υπόθεση της αποχώρησης των Αμερικανών πεζοναυτών από τη Συρία. Τους πανηγυρισμούς ακολούθησε η ανώμαλη προσγείωση καθώς οι Αμερικανοί κομάντος θα παραμείνουν με άλλο ρόλο στη Συρία στο πλαίσιο μίας διεθνούς δύναμης σταθερότητας στην οποία θα συμμετέχουν και άλλες σύμμαχες χώρες.

Ο κ. Ερντογάν ζητά απεγνωσμένα να έρθει στην Ουάσιγκτον και να συναντήσει τον πρόεδρο Τραμπ. Είπε στους μεσάζοντες ότι αν του επιτραπεί μία συνάντηση θα λυθούν όλες οι παρεξηγήσεις. Αυτό που βασικά πιστεύει είναι ότι θα «τουμπάρει» πάλι τον Τραμπ και θα τον πείσει να δεχθεί το δικό του σχέδιο, της αγοράς όλων των συστημάτων, ρωσικών και αμερικανικών. Δεν μπορεί να καταλάβει τη βασική ανησυχία των Αμερικανών, ότι οι Ρώσοι που θα εγκατασταθούν σε τουρκική βάση μαζί με το σύστημα S-400 θα μπορέσουν να υποκλέψουν την καλύτερη αμερικανική στρατιωτική τεχνολογία.

“Η σοβαρότητα του κινδύνου για τα F-35 τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στους συμμάχους του ΝΑΤΟ, είναι τέτοια που τα δύο συστήματα δεν μπορούν να εγκατασταθούν μαζί”, τόνισαν οι αξιωματούχοι στους δημοσιογράφους. Τι δεν καταλαβαίνει ο Σουλτάνος της Τουρκίας; Όπως τονίζουμε πάντα, έχουμε να κάνουμε με απρόβλεπτους και απολυταρχικούς πολιτικούς, που δεν έχουν αισθήματα για τους ανθρώπους. Ο Ερντογάν υποβαθμίζει την ισχύ των συνεργατών του κ. Τραμπ, που αποδείχθηκαν πολύ πιο μάγκες από τον ίδιο και τα τσιράκια του. Το έργο έχει και άλλα επεισόδια, αλλά αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι κανένας δεν μπορεί να παίξει με τα αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα… Η μόνη επιλογή του προέδρου της Τουρκίας είναι η άτακτη και ταπεινωτική υποχώρηση και η εγκατάλειψη της Ρωσίας. Με τα σημερινά πάντα δεδομένα δεν θα το πράξει…

Πηγή: Τα παίζουν “όλα για όλα” Τουρκία και Αμερική: Είπε “ναι” ο Τραμπ στον Ερντογάν για τους S-400; https://hellasjournal.com/2019/03/ta-paizoyn-quot-ola-gia-ola-quot-toyrkia-kai-ameriki-eipe-quot-nai-quot-o-tramp-ston-erntogan-gia-toys-s-400/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα