Τα «αγκάθια» στον δρόμο του Κυριάκου Μητσοτάκη

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

  stratfor/euro2day.gr. Δημοσιεύθηκε: 13 Ιουλίου 2019 – 08:16

Ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας κληρονομεί μια χώρα που εξακολουθεί να παραπαίει μετά από δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης, με αποτέλεσμα να έχει περιορισμένο περιθώριο εκπλήρωσης των φιλόδοξων προεκλογικών υποσχέσεών του. Οι εσωτερικές και εξωτερικές προκλήσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αρχηγός του συντηρητικού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, ορκίστηκε στις 8 Ιουλίου νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας, μετά τη νίκη του κόμματός του στις εκλογές. Η Νέα Δημοκρατία έλαβε περίπου το 40% των ψήφων στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, εξασφαλίζοντας τις 158 από τις 300 έδρες στο Ελληνικό Κοινοβούλιο –βάζοντας έτσι τέλος στην διάρκειας τεσσεράμισι χρόνων θητεία του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ.Ο κ. Μητσοτάκης έχει υποσχεθεί να μειώσει φόρους, να αυξήσει την ευελιξία στην αγορά εργασίας και να μετατρέψει την Ελλάδα σε έναν γενικά πιο ελκυστικό προορισμό για τους ξένους επενδυτές. Έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη που οι αγορές υποδέχθηκαν θετικά τη νίκη του, με τον γενικό δείκτη να κινείται ανοδικά και τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων πτωτικά. Ωστόσο, ο νέος πρωθυπουργός θα κληρονομήσει μια χώρα που εξακολουθεί να παραπαίει στον απόηχο μιας δεκαετούς οικονομικής κρίσης, που θα περιορίσει τη δυνατότητα της κυβέρνησής του να εκπληρώσει τις φιλόδοξες προεκλογικές υποσχέσεις του.

Οι εσωτερικές προκλήσεις

Σε ό,τι αφορά την εσωτερική πολιτική, ο κ. Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία θα ξεκινήσουν προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν τις ακόλουθες βασικές προκλήσεις:

-την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκκαθάρισης του ελληνικού τραπεζικού τομέα από το τεράστιο βάρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων –μια συνέπεια της δεκαετούς κρίσης

-τη συνέχιση της ιδιωτικοποίησης κρατικών επιχειρήσεων, μια βασική απαίτηση των ξένων δανειστών της Ελλάδας αλλά και μια απαίτηση που η απερχόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εφάρμοσε με βραδύ ρυθμό και με απροθυμία

-να καταστήσουν την ελληνική οικονομία πιο ανταγωνιστική μέσω μέτρων όπως η μεταρρύθμιση της εργατικής νομοθεσίας της χώρας προκειμένου να γίνει πιο ευέλικτη και τη μείωση της γραφειοκρατίας που συχνά αποτρέπει τις επενδύσεις.

Η πλειοψηφία του κόμματος στη Βουλή θα επιτρέψει στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη να περάσει νόμους χωρίς να χρειάζεται να συμβιβαστεί με άλλα κόμματα. Όμως, ενώ αυτό θα βοηθήσει την κυβέρνηση να επιτύχει ορισμένους από αυτούς τους στόχους εσωτερικής πολιτικής, ωστόσο το βαρύ φορτίο του τεράστιου χρέους της Ελλάδας (που ξεπερνά το 176% του ΑΕΠ της) θα περιορίσει την ικανότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις για πολλές δεκαετίες.

Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ (που βρίσκεται πλέον στην αντιπολίτευση), θα είναι έτοιμος να βγει στους δρόμους για να διαμαρτυρηθεί κατά της ατζέντας της νέας κυβέρνησης. Αυτό, όμως, που ίσως είναι σημαντικότερο, είναι πως τα βαθιά ριζωμένα διαρθρωτικά προβλήματα της Ελλάδας –που κυμαίνονται από το υψηλό επίπεδο της φοροδιαφυγής μέχρι τα κατεστημένα συμφέροντα που αντιστέκονται στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις – επίσης θα συνεχίσουν να περιορίζουν το περιθώριο δράσης της Αθήνας.

Οι προκλήσεις της Εξωτερικής πολιτικής

Οι προκλήσεις του κ. Μητσοτάκη στην Εξωτερική πολιτική θα είναι εξίσου τρομακτικές. Η Νέα Δημοκρατία επικρίνει την πρόσφατη συμφωνία στην οποία κατέληξε ο ΣΥΡΙΖΑ με τη Βόρεια Μακεδονία για την αλλαγή του ονόματος της χώρας. Ωστόσο, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη θα αντιμετωπίσει σημαντικές πιέσεις από ΗΠΑ και ΕΕ να μην αποσυρθεί από τη συμφωνία για την ονομασία. Αυτό σημαίνει πως ενώ θα υπάρξει περιθώριο για διπλωματικές εντάσεις μεταξύ της Αθήνας και των Σκοπίων, η Ελλάδα πιθανότατα τελικά θα τηρήσει τη συμφωνία. Η νέα κυβέρνηση είναι επίσης απίθανο να εκτροχιάσει ξεκάθαρα τον δρόμο της Βόρειας Μακεδονίας προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ, όμως θα μπορούσε να καθυστερήσει τη διαδικασία.

Ο κ. Μητσοτάκης αναλαμβάνει την εξουσία σε μια περίοδο όπου οι διαμάχες στην Ανατολική Μεσόγειο γίνονται όλο και εντονότερες. Η νέα του κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τη Δημοκρατία της Κύπρου και να επικρίνει τις προσπάθειες της Τουρκίας να διενεργήσει έρευνες για φυσικό αέριο στις περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ που αμφισβητεί. Η Αθήνα και η Λευκωσία έχουν ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία, όμως είναι απίθανο η Άγκυρα να κάνει πίσω στις ενέργειές της στην περιοχή σύντομα. Λίγες ώρες αφότου συνεχάρη τον κ. Μητσοτάκη για τη νίκη του στις 7 Ιουλίου, η τουρκική κυβέρνηση έστειλε και δεύτερο πλοίο γεωτρύπανο για να ερευνήσει για υδρογονάνθρακες ανοικτά των ακτών της Κύπρου –δείχνοντας πιθανότατα την πεποίθησή της πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δυσκολευτεί να καταλήξει σε ομόφωνη ψήφο για την επιβολή οποιονδήποτε ουσιαστικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Εν τω μεταξύ, η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι επίσης πιθανό να επιδιώξει να συνεχίσει να έχει καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ σε μια περίοδο που οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε νέο χαμηλό, μετά την αγορά και ανάπτυξη των ρωσικών συστημάτων S-400 από την Άγκυρα.

https://www.euro2day.gr/specials/topics/article/1689448/ta-agkathia-ston-dromo-ths-neas-synthrhtikhs-kyver.html

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα