Συνέντευξη ΓΓ του ΝΑΤΟ,  Jens Stoltenberg, στο πρακτορείο ειδήσεων “MIA”

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Αναφορές σε συμφωνία για θέμα ονόματος

Το πρακτορείο ειδήσεων “MIA” μεταδίδει αποκλειστική συνέντευξη του ΓΓ του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg. Το κείμενο της συνέντευξης, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας αφορά τη συμφωνία για το θέμα του ονόματος, έχει ως εξής:

Ερώτηση: «Ποια είναι η γνώμη σας σχετικά με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες;»

Jens Stoltenberg:  «Πρόκειται για ιστορική συμφωνία, η οποία έχει τεράστια σημασία, όχι μόνο για τις δύο χώρες, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη και για το ΝΑΤΟ. Χθες το βράδυ μίλησα με τον Πρωθυπουργό Ζάεφ, τον συγχάρηκα και τον ευχαρίστησα για τις προσπάθειές του, την ηγεσία του και το θάρρος του. Μίλησα, επίσης, με τον Πρωθυπουργό Τσίπρα, του έδωσα τα συγχαρητήριά μου για το  αποτέλεσμα και την έκβαση αυτής της πολύ δύσκολης διαδικασίας».

Ερώτηση: «Θα ήθελα να σας ρωτήσω, από άποψη διαδικασίας, τι θα συμβεί στη συνέχεια. Θα δοθεί στη “Μακεδονία” πρόσκληση ένταξης στη Σύνοδο Κορυφής τον Ιούλιο; Ποια είναι τα βήματα που ακολουθούν;»

Jens Stoltenberg: «Το ΝΑΤΟ αποφάσισε το 2008 στο Βουκουρέστι, όπου συμμετείχα ως Πρωθυπουργός, ότι μόλις τα δύο κράτη λύσουν το θέμα του ονόματος, το ΝΑΤΟ θα στείλει πρόσκληση. Και αυτή η πρόσκληση εξακολουθεί να ισχύει. Είμαι βέβαιος ότι η Σύνοδος θα βρει έναν τρόπο να εκφράσει τη στάση μας, ότι εμμένουμε στην  απόφαση αυτή και αναγνωρίζουμε τη σημασία της συμφωνίας. Αυτό που είναι σημαντικό τώρα, είναι να ολοκληρωθεί η συμφωνία τόσο στα Σκόπια όσο και στην Αθήνα. Η συμφωνία είναι αρκετά περιεκτική, αναφέρεται σε  όλες τις αποφάσεις και  τις κυρώσεις που ακολουθούν. Ελπίζω ότι θα εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατό, πράγμα που θα μας επιτρέψει να ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις ένταξης».

Ερώτηση: «Γνωρίζουμε ότι το φθινόπωρο θα διεξαχθεί δημοψήφισμα, η Σύνοδος είναι τον Ιούλιο. Έχετε ήδη λάβει κάποιο θετικό μήνυμα από την ελληνική πλευρά ότι η “Μακεδονία” μπορεί να προσκληθεί στο ΝΑΤΟ τον Ιούλιο;»

Jens Stoltenberg:   «Αυτό που έχει ήδη καταστήσει σαφές  η Ελλάδα είναι ότι υποστηρίζει την απόφαση του ΝΑΤΟ να στείλει πρόσκληση αμέσως μόλις επιλυθεί το θέμα της ονομασίας. Πρέπει όμως να το εφαρμόσουμε αυτό σωστά το συντομότερο δυνατό. Νωρίτερα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία,  να έχει κυρωθεί από την Βουλή. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια ιστορική συμφωνία, μια ιστορική στιγμή, η οποία είναι σημαντική για όλους τους ενδιαφερόμενους στην Ευρώπη. Επιλύεται ένα δύσκολο ζήτημα, που αποτελούσε πρόβλημα εδώ και χρόνια. Η συμφωνία είναι μια ιστορική ευκαιρία για την επίλυση του προβλήματος».

Ερώτηση: «Να οριστικοποιηθεί σημαίνει να γίνει αποδεκτή και από τα δύο κοινοβούλια. Ο πρόεδρος της “Μακεδονίας” Ιβάνοφ σήμερα αρνήθηκε να συναντηθεί με τον Ζάεφ και τον Ντιμιτρόφ και η αντιπολίτευση στην Ελλάδα δήλωσε ότι δεν είναι  ικανοποιημένη με τη συμφωνία και ότι δεν πρέπει να υπογραφεί από τον Πρωθυπουργό. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος η συμφωνία να μην οριστικοποιηθεί;»

Jens Stoltenberg: «Σε τελική ανάλυση είναι υποχρέωση των δημοκρατικών θεσμών στην Αθήνα και τα Σκόπια να λάβουν τις τελικές αποφάσεις. Το ΝΑΤΟ δεν έχει υποχρέωση να λάβει τις τελικές αποφάσεις, αυτό  πρέπει να το κάνουν τα Σκόπια και η Αθήνα. Όμως πραγματικά παροτρύνω τη χώρα σας να αξιοποιήσει αυτή την ιστορική ευκαιρία για να επιλύσει το ζήτημα και να προχωρήσει περαιτέρω με την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, την ΕΕ. Και τόσο το ΝΑΤΟ, όσο και η ΕΕ είναι αρκετά σαφείς σε αυτό το θέμα. Μπορώ να μιλήσω στο όνομα του ΝΑΤΟ, ότι είμαστε έτοιμοι να στείλουμε πρόσκληση μόλις το όνομα επιλυθεί. Παράλληλα, όμως, η συμφωνία πρέπει να οριστικοποιηθεί και να εγκριθεί από τους δημοκρατικούς θεσμούς, τα κοινοβούλια των δύο χωρών».

Ερώτηση: «Τι σημαίνει η ιδιότητα μέλους του ΝΑΤΟ για τους πολίτες, ποια είναι τα οφέλη;»

Jens Stoltenberg: «Το ΝΑΤΟ δημιουργεί ασφάλεια, σταθερότητα, ειρήνη και αυτό είναι σημαντικό για την οικονομική ευημερία. Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ με τις βαλκανικές χώρες είναι σημαντική για τη δημιουργία σταθερότητας, η οποία με τη σειρά της  επιτρέπει την οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία. Θα ήθελα να καλωσορίσω τους συμπολίτες σας στο ΝΑΤΟ και να γίνει η χώρα σας το 30Ο μέλος του ΝΑΤΟ. Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε το συντομότερο δυνατόν, αλλά προηγουμένως θα πρέπει να οριστικοποιηθεί η συμφωνία».

Ερώτηση: «Όσον αφορά τη ρωσική απειλή στην περιοχή και φυσικά στη “Μακεδονία”. Γνωρίζουμε ότι σε κάποιο βαθμό υπάρχει ρωσική επιρροή, αλλά ποια είναι η εκτίμησή σας από άποψη ασφάλειας, τι θα μπορούσατε να κάνετε;»

Jens Stoltenberg: «Η Ρωσία προσπαθεί να παρέμβει στις δημοκρατικές διαδικασίες πολλών χωρών σε όλη την Ευρώπη και στα Δυτικά Βαλκάνια. Ένα από τα προβλήματα με τα οποία ασχολείται το ΝΑΤΟ είναι το πώς να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να αποτρέψουμε αυτές τις προσπάθειες υπονόμευσης των δημοκρατικών μας διαδικασιών. Είδαμε τι συνέβη στο Μαυροβούνιο και αλλού στα Βαλκάνια. Η δύναμη του ΝΑΤΟ έγκειται στο γεγονός ότι ο οργανισμός υπόσχεται σε όλους τους συμμάχους του ότι θα τους προστατεύσει από οποιεσδήποτε απειλές, στη βάση της αρχής “όλοι για έναν, ένας για όλους”. Για περισσότερα από 70 χρόνια, το ΝΑΤΟ κατορθώνει να υπερασπίζεται  κάθε έναν από τους συμμάχους του και κάθε αντίπαλος γνωρίζει ότι εάν ένας σύμμαχος δεχθεί επίθεση,  τότε ολόκληρη η συμμαχία θα έρθει προς υπεράσπισή του. Αυτό ακριβώς καθιστά το ΝΑΤΟ την πιο επιτυχημένη συμμαχία στην ιστορία. Μπόρεσε πάντα με επιτυχία να προστατεύει τους συμμάχους του. Το ΝΑΤΟ δεν υπάρχει για να προκαλεί συγκρούσεις, αλλά για να εμποδίζει συγκρούσεις. Και αυτό το κάνουμε εδώ και δεκαετίες»..

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ευτυχως που υπαρχει και ο συντηρητικος ,αλλα δημοκρατικωτος (ισως και προσωπικος φιλος του Κωστα Καραμανλη) Γ.Γ του ΝΑΤΟ κ. Στολτεμπεργκ, που δεν θα προσκαλεσει τα Σκοπια στο ΝΑΤΟ ,(ΠΡΟΤΟΥ ΕΓΚΡΙΘΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΑ) -Ελλαδος και Σκοπιων- η Συμφωνια , που θα υπογραφεί -για το ονορε και φωτογραφιες – μεθαυριο στις Πρεσπες , οποτε ”ζησε Μαη μου να φας τριφυλι” , γιατι το μελλον ειναι αορατον η δε κοινη γνωμη ευμεταβολη καθε ημερα και στις δυο χωρες.
    Ευτυχως στην ”καταρραμενη” Δημοκρατικη Δυση δεν ισχυει η αρχη του ενος ανδρος . Αυτο παρηλθε -μαλλον ανεπιστρεπτι- μετα την καταρρευση των κομμουνιστικων καθεστωτων το 1989-90, με τελευταιο το Βορειοκορεατικο , μολις προχθες με τους ντροπιαστικους τεμεναδες του Κιμ προς τον ΤΡΑΜΠ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα