Συμπεράσματα και φόβοι από την πανδημία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του Δημήτρη Μακροδημόπουλου.

Δεν εντυπωσιάζει το γεγονός ότι κράτη όπως η χώρα μας αλλά και άλλα βαλκανικά κράτη αντιμετωπίζουν την πανδημία του κορωνοιού με μεγαλύτερη επιτυχία έναντι άλλων σύγχρονων κρατών, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γερμανία ακόμη και η Ισπανία; Να υποθέσουμε ότι η χώρα μας των πελατειακών σχέσεων που υπολείπεται κατά παρασάγγας ως κοινωνικό κράτος, διαθέτει καλύτερη οργάνωση απέναντι σε κράτη που στήριξαν την ανάπτυξή στον ορθολογισμό και στην ενσωμάτωση της προόδου της τεχνολογίας σε όλους τους τομείς; Βέβαια είναι ο ηρωισμός του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που υπερασπίζονται ένα διαλυμένο ΕΣΥ, είναι τα μέτρα που πάρθηκαν έγκαιρα, όμως η ερμηνεία αυτής της πανδημίας δεν μπορεί να περιορίζεται σε τέτοιες διαπιστώσεις.

Είναι ολοφάνερο ότι η επιδημία ισοπεδώνει τις εστίες της παγκοσμιοποίησης, αυτές που διαπλέκονται στενά μεταξύ τους με εξαγωγές, εισαγωγές, εκθέσεις, μετακινήσεις, στα πλαίσια μιας παγκοσμιοποιημένης οικονομίας. Κίνα, ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Βρετανία, αποτελούν την κορυφή της πυραμίδας. Είναι μάλιστα χαρακτηριστική η ιταλική περίπτωση, δηλαδή της στόχευσης της επιδημίας στη βόρεια Ιταλία με επίκεντρο την Λομβαρδία που είναι ενταγμένη στο παγκόσμιο γίγνεσθαι σε αντίθεση με τη νότια Ιταλία. Σε αυτές τις χώρες με την ακμάζουσα οικονομία είναι πολύ δύσκολο στις κυβερνήσεις τους να πάρουν άμεσα μέτρα, να σταματήσουν δηλαδή την παραγωγή και τις εξαγωγές. Σε οικονομίες υποβαθμισμένες, ανύπαρκτες σχεδόν στην παγκόσμια αγορά, αποφάσεις για άμεσα και δραστικά μέτρα λαμβάνονται με λιγότερες συνέπειες. Γιαυτό είναι άστοχες οι συγκρίσεις μας με χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία και άλλες. Ακόμη και η Κωνσταντινούπολη είναι ένα κέντρο παγκόσμιας εμβέλειας διότι αποτελεί κόμβο στις μετακινήσεις μεταξύ Δύσης – Ανατολής και αντίστροφα. Εξάλλου είναι χαρακτηριστικό ότι η εισβολή του ιού στη χώρα μας έγινε από ανάλογες περιοχές. Από τη βόρεια Ιταλία και από τους Αγίους Τόπους. Διότι στον Πανάγιο Τάφο συρρέουν κατά χιλιάδες καθημερινά πιστοί όλων των χριστιανικών δογμάτων από όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Βέβαια θα τολμούσαμε να πούμε πως αν οι συνέπειες της πανδημίας περιοριστούν στην υγειονομική κρίση θα ήταν ίσως το λιγότερο που θα είχαμε να υποστούμε παρά τις τεράστιες ανθρώπινες απώλειες. Διότι η εύρεση του εμβολίου κάποια στιγμή θα οριοθετήσει το τέλος των ανθρώπινων απωλειών. Οι φόβοι αφορούν τις εξελίξεις που θα σηματοδοτήσει η παγκόσμια οικονομική ύφεση για ακόμη μεγαλύτερες συνέπειες. Το γεγονός ότι η επιδημία πλήττει όλες τις μεγάλες οικονομικές δυνάμεις και τις οδηγεί σε πρωτόγνωρη οικονομική ύφεση καθιστά εύλογη την αντίδρασή τους. Με αποτέλεσμα να αυξήσει στο έπακρο τους ανταγωνισμούς μεταξύ τους, διότι θα προσπαθήσουν να ανακάμψουν επεκτείνοντας τις αγορές τους η μια σε βάρος της άλλης ανάλογα με το εκτόπισμα ισχύος τους. Σε αυτές τις συνθήκες ύφεσης και εντεινόμενου ανταγωνισμού, η άνιση (ανισόμετρη) ανάπτυξη μεταξύ των κρατών, που όπως απέδειξε ο Μαρξ πριν ενάμιση αιώνα και επιβεβαιώνει καθημερινά η ζωή, αποτελεί απαράβατο νόμο του καπιταλισμού, θα οξυνθεί αναθεωρώντας τους συσχετισμούς μεταξύ των κρατών. Θα αντέξει αυτή την όξυνση της περαιτέρω άνισης ανάπτυξης που τη χαρακτηρίζει, η συνοχή της ΕΕ; Το σημερινό χάσμα μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, που αναγκάζει τα κράτη μέλη της να υιοθετούν κυρώσεις που επιβάλλει η Ουάσινγκτον πλανητικά καίτοι αυτές αντιβαίνουν στα συμφέροντά τους, θα διευρυνθεί ακόμη περισσότερο; Ή αποτελεί μοναδική ευκαιρία για την ΕΕ προχωρώντας στην ενοποίησή της στο μοντέλο του “σκληρού πυρήνα” ή των “ομόκεντρων κύκλων”, που συζητείτο ευρέως σε επίπεδο κορυφής τη δεκαετία του 1990, να μειώσει δραστικά το χάσμα και την εξάρτησή της από τις ΗΠΑ;

Αν πριν την πανδημία σε ομαλές συνθήκες είχε ενταθεί ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ – Κινας, όπως και οι εμπορικές αψιμαχίες ΗΠΑ – Ευρωπαικής Ένωσης με την επάνοδο μέτρων προστατευτισμού, μπορεί κανείς να προβλέψει τις εξελίξεις που θα δρομολογήσει και τις δυνάμεις που θα απελευθερώσει η οικονομική ύφεση του κορωνοιού; Διότι η εκατόμβη των θυμάτων στις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από τον ιό με την απώλεια εκατομμυρίων θέσεων εργασίας, δημιουργεί στις ηγεσίες τους τα λαϊκά ερείσματα να αποδυθούν σε ανταγωνισμούς στο όνομα της οικονομικής ανάκαμψης, ενοχοποιώντας τους οικονομικούς αντιπάλους για την εξάπλωση της πανδημίας. Ήδη ο πρόεδρος Τραμπ έχει χαρακτηρίσει τον ιό “κινεζικό” στην προσπάθειά του να δημιουργήσει στον αμερικάνικο λαό, ενοχοποιητικούς συνειρμούς για την Κίνα. Με ποιο τρόπο επιτυγχάνεται η έξοδος από μια παγκόσμια οικονομική ύφεση; Είναι χαρακτηριστικό ότι η μεγάλη οικονομική κρίση που άρχισε το 1873 και περιοδικά διήρκεσε μέχρι το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ξεπεράστηκε με τους δύο παγκοσμίους πολέμους για να ακολουθήσει η χρυσή εποχή του καπιταλισμού από το 1945 έως το 1973 πάνω στα ερείπια των καταστροφών τους.

Μακροδημόπουλος Δημήτρης

Αλεξ/πολη – κιν. 6947-771412

5-4-2020

 

 

spot_img

6 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Επειδή όλες οι οικονομικές θεωρίες και πρακτικές ,πλην της Μαρξιστικής-Λενινιατικής-Κομουνιστικής -που είναι δόγματα-είναι ευέλικτες με πολλούς θεωρητικούς εκπροσώπους και πολιτικές,και τώρα -χωρίς πολέμους (μας φθάνουν τα θύματα διαφόρων ασθενειών που θα ακολουθήσουν από τον παγκόσμιο πόλεμο εναντίον του θανατηφόρο αυτόυ ιύ)-και όλα θα ξαναγίνουν ,φυσικά με πολλές θυσίες ,όπως όλοι οι λαοί σχεδόν ξεκίνησαν μετά τον Β’Παγκόσμιο πόλεμο και ανασυντάχθηκαν -ιδιαίτερα στην Δύση- σε μα 15ετία.
    Το ίδιο θα συμβεί και πάλι ,αλλά το ζητούμενο θα είναι να παραμείνουν τα σημερινά δημοκρατικά κράτη με τις ανθρώπινες ελευθερίες και τις δημοκρατικές κατακτήσεις των λαών τους και να μη εξελιχθούν σε ανελεύθερες ”Κίνες” για να εντοπίζουν και να απογορεύουν τα πάντα ,όπως τώρα γίνεται στην κομμουνιστική Κίνα ,που όντως εξέπληξε ,αλλά μάλλον θα μείνει στις τωρινές επιτυχίες της ,γιατί θα την προσπεράσουν και ΗΠΑ και η Ευρωπαική Ένωση στην πρώτη 2ετία .
    Θα βρεθούν και ηγέτες ,όπως στην Ελλάδα μας βρέθηκε η σημερινή -άξια σε όλα -πολιτική και λοιπή ηγεσία.

  2. Δυστυχώς επαναλαμβανόμαστε συνεχώς με τα ίδια και τα ίδια,
    Προφανώς δεν πήρατε χαμπάρι ότι σύμφωνα με τον Χάρβει καθηγητή στο παν/μιο της Ν. Υόρκης η Κίνα διέσωσε τον παγκόσμιο καπιταλισμό από την κατστροφή μετά το 2008 με την κολοσιαία αστικοποίηση και τις επενδύσεις στο δομημένο περιβάλλον. Οι ΗΠΑ διέσωσαν μόνον τον ίδιο τον εαυτό τους. Στην Ελλάδα είδαμε μια σημαντική και παραγωγική επένδυση από την Κίνα και θα βλέπαμε πολλές άλλες όπως και από τη Ρωσία αν δεν ήταν η επιτροπή ανταγωνισμού των Βρυξελλών που αποφασίζει με υποβολέα την Ουάσινγκτον. Από τις ΗΠΑ ΤΊ ΕΊΔΑΜΕ; Πιστεύετε ότι ζείτε στην Ελλάδα σε δημοκρατία αλλά δεν απαντάτε. Οι πελατειακές σχέσεις και η αναξιοκρατία αποτελούν στοιχεία δημοκρατίας; Γιαυτό ξενιτεύεται η νεολαία μας από καλό ή από τη διακυβέρνηση τςη χώρας επί δεκαετίες από τη ΝΔ; Ισχυρό το αποτύπωμα που άφησε. Θα μας σημαδεύει για δεκαετίες ακόμη. Και μιας και είστε θρησκευόμενος γιατί δεν κάνετε και ένα ευχέλαιο; Όλοι οι Έλληνες διερωτώνται. Τόση γκαντεμιά επί τέλους; Κληρονομικό το έχει αυτή η οικογένεια;

  3. Θα σας προτιμούασ ως καλό μελετητή των διεθνών και ελληνικών πραγμάτων , να αναφέρετε ότι οι σημαντικές επενδύσεις από Κίνα και Ρωσία έγιναν στην Ελλάδα επί κυβερνήσεως Ν.Δ με πρωθυπουργό τον Καραμανλή τον νεώτερο ,οι οποίες σταμάτησαν ,γιατί επανήλθε ο εξ Αμερικής ορμώμενος με αυτοδύναμη κυβέρνηση το 2009 κ .Γ.Α.Π και όχι γιατί δεν τις επέτρεψε η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαικής Ενώσεως.
    Εξ’αλλου αυτές επενδύσεις υπάρχουν και επεκταθηκαν μετά το 2012.
    Αγαπητέ φίλε ,η νεολαία της Ελλάδος -και των κομμουνιστών τα παιδιά-πηγαίνουν (ίσως λόγω του ιού δεν θα ξαναπάνε εύκολα) στην Εσπερία από την έναρξη της Τουρκοκρατίας ,αλλά εσείς ο ανοιχτομάτης δημοκράτης ενοχοποιείτε γιαυτήν την εξωστρέφεια μόνο την Ν.Δημοκρατία.
    Ποιός ανάγκασε τους Παπανδρέου-και τόσους άλλους Αριστεροπροοδεςυτικούς και την κόρη της κας Παπαρήγα( νομίζω και εσάς) -να σπουδάσουν στις ΗΠΑ ,ή, στας Ευρώπας;;;.
    ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ να αποφεύγετε να ”πιάνετε στο στόμα σας” τον Χριστιανισμό και ούτε να ”καταρράσθε” την οικογένεια Καραμανλή ,-όταν μάλιστα γεννηθήκατε ‘στας Σέρρας’ και διορισθήκατε ως υπάλληλος στον καλύτερο Δημόσιο Οργανισμό ,που ίδρυσε ο αείμνηστος Καραμανλής ,με πρώτο Διοικητή του τον στρατηγό Καρδαμάκη .
    Είστε ευγενικός μη ξεφεύγετε σαν άλλους .Καληνύχτα σας.

    • Δεν αναφέρθηκα στην οικογένεια Καραμανλή στην προσπάθεια μου να σας πειράξω. Άλλη οικογένεια είναι διάσημη για την γκαντεμιά της.

  4. Αυτό και αν αδικαιολόγητη υπερβολή ,,ή, κάτι άλλο χειρότερο.
    Εντάξει πιστεύοντας σε ατυχίες-γκαντεμιές-(κάτι σαν αστρολογία) θεωρείτε ότι αυτή την ατυχία του κορονο-ιού την έφερε ο υιός του ”γκαντέμη” Μητσοτάκη κ.Κυριάκος Μητσοτάκης-ο πρωθυπουργός μας και ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ και στην Κίνα;;;.
    Συνοτοπίτη εκτίθεσθε υπερβολικά και έχετε και ένα επίπεδο σπουδών .Τι να πουν οι έρμοι χωρικοί και οι θείτσες;;;
    Υ.Γ Χαίρομαι που ως Σερραίος εξαιρέσατε τους ”ευεργέτες” σας και όλων των Ελλήνων Καραμανλήδες.
    Α… και κάτι τελευταίο .Θα περίμενα μια συγγνώμη σας για ότι γράψατε στην πρώτη απάντησή σας. Υγιαίνετε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα