Συμπεράσματα από το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

ΑΓΓΕΛΟΣ Μ. ΣΥΡΙΓΟΣ*

Παραμονές του δημοψηφίσματος για το Σχέδιο Ανάν στην Κύπρο κυκλοφορούσε ως ανέκδοτο ότι ο τότε αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ είχε τηλεφωνήσει στον Γιώργο Περδίκη αρχηγό του μικρού κόμματος των Οικολόγων, για να τον προτρέψει να ψηφίσει υπέρ του ναι. Τα ίδια συνέβησαν τώρα και στην πΓΔΜ. Ξαφνικά τα Σκόπια έγιναν προορισμός για υψηλόβαθμους αξιωματούχους από τη Δύση που νουθετούσαν τους ιθαγενείς τι να ψηφίσουν.

Ο διδακτισμός, μας λέει το λεξικό Μπαμπινιώτη, είναι η τάση κάποιου να θέλει να διδάξει με τρόπο απόλυτο και δογματικό ή με ρητορισμό και υπεροψία. Τον βιώσαμε κι εμείς στην πράξη μετά το 2010, όταν διάφοροι, επαΐοντες και μη, μας κανοναρχούσαν για το σωστό και το λάθος. Είναι ενδιαφέρον ότι οι δυτικοί δεν διδάσκονται από τα λάθη τους. Με τη λογική Καλβίνου επανέρχονται για να ωθήσουν τα πράγματα στη “σωστή κατεύθυνση”. Η υπερβολή τους ήταν μόνον ένας από τους λόγους που οδήγησαν στην αποχή των Σκοπιανών.

Ένας άλλος λόγος είναι ο μεγάλος αριθμός μεταναστών από την πΓΔΜ που εκ των πραγμάτων δεν μπορούσαν να ψηφίσουν. Υπάρχει επίσης και πρόβλημα νοοτροπίας. Ένα από τα κατάλοιπα του κομμουνιστικού παρελθόντος είναι πως όσοι διαφωνούν με τις κυβερνητικές αποφάσεις, αποφεύγουν να εκτεθούν. Επιλέγουν την αποχή.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο δεν θα βρεθούν αντιμέτωποι με το ερώτημα: “Τί ψήφισες;” Ο πλέον βασικός λόγος, όμως, είναι ότι οι εκλογικοί κατάλογοι της πΓΔΜ δεν έχουν εκκαθαριστεί εδώ και χρόνια. Αυτό σχετίζεται με τις ισορροπίες μεταξύ Σλαβομακεδόνων και Αλβανών στο εσωτερικό της χώρας που έχουν καθιερωθεί με τη συμφωνία της Αχρίδας και κανένας δεν τολμά να αγγίξει. Από εκεί και πέραν τα συμπεράσματα από την όλη διαδικασία είναι τα ακόλουθα:

Σοβαρό πλήγμα για τον Ζάεφ: Το αποτέλεσμα υπήρξε σοβαρότατο πλήγμα για τον Ζάεφ. Ό,τι και να λέει, η πραγματικότητα των αριθμών είναι καταλυτική. Το κριτήριο δεν είναι οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους αλλά το 1.191.000 άτομα που ψήφισαν στις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου 2016. Στο δημοψήφισμα συμμετείχαν λίγο περισσότεροι από τους μισούς. Τα πράγματα είναι χειρότερα για τον Ζάεφ δεδομένου ότι, στην εκστρατεία υπέρ του «ναι», δεν υπήρχε αντίπαλος. Η πλευρά των επικριτών της Συμφωνίας των Πρεσπών ήταν κατακερματισμένη. Κάποιοι υποστήριζαν την αποχή. Άλλοι μιλούσαν για ψήφο κατά συνείδηση. Ουσιαστικά οι υποστηρικτές του «ναι» έτρεχαν μόνοι τους και τερμάτισαν δεύτεροι.

Μονόδρομος η συνταγματική αναθεώρηση υπό την παρούσα βουλή (ή «τώρα πιάνουν δουλειά οι πρεσβείες»: Στον αρχικό σχεδιασμό Ζάεφ, το δημοψήφισμα είχε καταλυτική σημασία. Υπολόγιζε ότι θα υπήρχε μεγάλη συμμετοχή και συντριπτική υπερψήφιση της συμφωνίας. Ο Ζάεφ θα εκμεταλλευόταν τη θετική συγκυρία και θα προκήρυσσε πρόωρες εκλογές. Ακολούθως, η βουλή συρόμενη από τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος και των εκλογών θα αποδεχόταν τις συνταγματικές αλλαγές. Μετά το δημοψήφισμα είναι μονόδρομος η αναθεώρηση από τη σημερινή βουλή της πΓΔΜ. Η συμφωνία των Πρεσπών κυρώθηκε από 69 βουλευτές στην 120μελή βουλή. Επομένως η κυβέρνηση Ζάεφ υπολείπεται κατά 11 βουλευτές του απαιτούμενου αριθμού για τη συνταγματική αναθεώρηση. Αυτά που είδαμε με τις δημόσιες παραινέσεις των δυτικών υπέρ του ναι, θα μεταφερθούν τώρα σε έναν αθέατο για τους πολίτες κόσμο που θα έχει ως επίκεντρο τους 51 βουλευτές  του ΒΜΡΟ. Θα χρησιμοποιηθούν όλα τα θεμιτά και αθέμιτα μέσα για να μεταπεισθούν. Όπως σχολίασε κι ένας παλαιός πολιτικός: «τώρα πιάνουν δουλειά οι πρεσβείες…». Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, όμως, παραμένει αποτρεπτικό. Το εκλογικό σώμα που ψηφίζει το ΒΜΡΟ, απείχε από τις εκλογές. Οι βουλευτές του κόμματος που θα ταχθούν υπέρ της συνταγματικής αναθεωρήσεως θα είναι πολιτικά νεκροί. Δύσκολα θα βρεθεί ο αριθμός των 11 «αποστατών».

Ένα σοβαρό νομικό πρόβλημα με τη συμφωνία των Πρεσπών: Σε περίπτωση που η συνταγματική αναθεώρηση δεν υπερψηφισθεί, ο Ζάεφ είπε ότι θα προχωρήσει σε βουλευτικές εκλογές. Αυτό θα έχει ως συνέπεια ότι θα επιμηκυνθεί το χρονικό διάστημα ολοκληρώσεως της διαδικασίας που προβλέπεται στη συμφωνία των Πρεσπών.

Μετά τις εκλογές θα χρειασθεί κάποιος χρόνος για να σχηματισθεί κυβέρνηση. Με πρόεδρο τον Ιβανώφ που προέρχεται από το ΒΜΡΟ είναι άγνωστο πότε θα έχουμε κυβέρνηση. Εξ ίσου άγνωστο είναι εάν θα υπάρχει η απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3 για συνταγματική αναθεώρηση. Σύμφωνα, όμως, με τα ρητώς οριζόμενα στην ίδια τη συμφωνία των Πρεσπών, η πΓΔΜ «θα ολοκληρώσει in toto τις συνταγματικές τροποποιήσεις μέχρι το τέλος του 2018» (άρθρο 1, παρ. 4, εδ. Ε). Αυτό σημαίνει ότι, εάν ξεπερασθεί αυτό το χρονικό όριο, η Ελλάδα έχει δυνατότητα να καταγγείλει τη συμφωνία. Είναι προφανές ότι είναι στη διακριτική ευχέρεια της ελληνικής κυβερνήσεως (και σίγουρα αυτή θα είναι η πρόθεση της παρούσας) να δείξει ανοχή από πλευράς χρόνου. Διατρέχουμε, όμως, το σοβαρό ενδεχόμενο να φτάσουμε στις ευρωεκλογές (και σε πιθανές βουλευτικές εκλογές) και να μην έχει ολοκληρώσει τις συνταγματικές αλλαγές η πΓΔΜ. Αυτό θα αποτελεί σαφή παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο ρόλος του αλβανικού παράγοντα: Σύμφωνα με τα ποσοστά συμμετοχής, εκείνες οι περιοχές που είχαν τη μεγαλύτερη προσέλευση ήταν αυτές που κατοικούνται από Αλβανούς. Ο αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, βλέποντας τον ζήλο των δυτικών, έσπευσε σε ρόλο του πατερούλη του αλβανικού έθνους να προτρέψει τους ομοεθνείς του να πάνε στις κάλπες. Τελικώς το τμήμα εκείνων των πολιτών της πΓΔΜ που δεν επηρεάζονται ως προς την εθνική τους ταυτότητα, οι Αλβανοί, καθόρισαν σε μεγάλο βαθμό και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος…

Ποιο είναι το μέλλον των σχέσεων Ελλάδος-πΓΔΜ; Στη ζυγαριά των ισορροπιών μεταξύ Ελλάδος και πΓΔΜ, η συμφωνία των Πρεσπών έγερνε προς τη μεριά των Σλαβομακεδόνων. Με την εξαίρεση του ονόματος της χώρας, που αποτελούσε σύνθετη ονομασία με τον όρο «Μακεδονία», διατηρούσαν όλα τα άλλα (εθνικότητα, γλώσσα, διεθνή ακρωνύμια, διατήρηση του εθνοτικού επιθέτου «μακεδόνας» στο Σύνταγμα της χώρας). Παράλληλα κέρδιζαν σταθερότητα και ασφάλεια με άμεση ένταξη στο ΝΑΤΟ και προοπτική να εισέλθουν σύντομα στην ΕΕ. Η αποχή δείχνει ότι η συμφωνία δεν γίνεται δεκτή από την πλειοψηφία των Σλαβομακεδόνων. Αυτό θέτει ευρύτερο προβληματισμό για το μέλλον των σχέσεων Ελλάδος-πΓΔΜ. Επιβεβαιώνει ότι ιστορικά προβλήματα ενός και πλέον αιώνα δεν λύνονται με μία συμφωνία. Όπως έχει γραφεί και στο παρελθόν, χρειάζεται συγκροτημένη πολιτική παρέμβαση της Ελλάδας προς τους κατοίκους της πΓΔΜ με αιχμή αυτό που εδώ και χιλιετίες είναι το ισχυρό μας όπλο: ο πολιτισμός και η παιδεία.

“Καθημερινή”

spot_img

20 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Δυστυχως τις αποψεις του διεθνολογου καθηγητου κ. Συριγου -που ”τάψαλλε” προ μηνος και στο αμφιθεατρο Γιαννου Κρανιδιωτη του ΥΠΕΞ για την Συμφωνια με τα Σκοπια στον κ. Κοτζια και την ομαδα των δικης του επιλογης διαπραγματευτων του – δεν συμμεριζεται ουτε ο κ. Κοτζιας , ουτε η συγκυβερνηση , πλην του Ελληνικου λαου , που απο χθες ανοιξε τα αυτια και τα ραδιοφωνακια του και καταγραφει ολες τις ενεργειες και τις παραλειψεις των αρμοδιων και ειναι γνωστον οτι, οποιος κραταει τεφτερι τιμωρει διπλα.

  2. Νομίζω ότι το ανάστημα του κ. Κοτζιά, άσχετα αν συμφωνεί κανείς ή διαφωνεί με τους χειρισμούς του, είναι δυσθεώρητα μεγάλο για συγκρίσεις.

    • Εγώ πάλι νομίζω ότι το δυσθεώρητα μεγάλο τμήμα του Κοτζιά είναι η περιφέρεια της κοιλιάς του…

    • Από πού βγαίνει αυτό το πόρισμα, σύντροφε; Επειδή υπήρξε υμνητής όλων των κομμουνιστών δικτατόρων; Άλλως, συμφωνώ κι εγώ με τον Πέτρο Χουχούλη.

    • Αυτή η μιζέρια μας κατατρέχει κ Μακροδημόπουλε.
      Άνθρωπος με τεράστια γνώση του αντικειμένου του και πολύ καθαρό μυαλό χωρίς κόμπλεξ κι όμως απορρίπτεται!
      Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου.

  3. Πάντως το να υποχρεώνετε ένας λαός να κάνει επιλογές που ορίζουν συμφέροντα άλλων είναι οδυνηρό.
    Πέρασαν από εκεί όλες οι φυλές της γης σε ένα μήνα για να τους πείσουν για το ‘συμφέρον τους’ !
    Δεν έχει σημασία αν είμαστε τώρα κι εμείς μπλεγμένοι στο θέμα και διεκδικούμε το δίκαιο μας , που σίγουρα το έχουμε.
    Σημασία έχει ότι ένα μικρό κράτος είναι έρμαιο άλλων κρατών.
    Τους έπεισαν ότι είναι Μακεδόνες και τώρα τους ζητούν να το αρνηθούν.
    Ένας λαός χωρίς ταυτότητα εθνική με ένα ψέμα έγινε κάτοχος ισχυρής εθνικής συνείδησης.
    Πως τώρα που δέθηκε η ύπαρξη τους με μια ταυτότητα αυτών των διαστάσεων να κάνουν πίσω.
    Χωρίς να είναι ρατσιστικό η κοινωνική / οικονομική ζωή τους πλησίαζε αυτήν των γύφτων και ξαφνικά έγιναν απόγονοι του Μ Αλεξάνδρου και είχαν και να παίρνουν από την Ελλάδα ακόμη και μέχρι και την Θεσσαλονίκη.
    Είναι δυνατόν τώρα ν αλλάξουν μ ένα δημοψήφισμα?
    Χάνουν την προσωπικότητα τους.
    Χρειάζεται πολύ δουλειά για να επανέλθουν στην πραγματικότητα.
    Κι αυτό μπορεί να γίνει μόνον αν βρεθεί λύση και πλησιάσουμε / πλησιάσουν τόσο που να γίνουν ένα μ εμάς.

    • Και ολα αυτα τα σημαντικα που παραθετετε ,κ. Χριστε , δεν τα εγνωριζε ο εχων τοσα προσοντα -που ολα χρηζουν επιβεβαιωσεως γιατι ειναι απλως γαλαντομιες- κ. Κοτζιας , οταν ξεκινησε την διαπραγματευση και αντι να ”γονατισει” τους Σκοπιανους -οπως οι προηγουμενες κυβερνησεις που απερριπταν (οπως το 2008)τα αιτηματα τους για Μακεδονικο Εθνος και Μακεδονικη γλωσσα) οι ολιγιστοι κ.κ. Ζαεφ και Δημητρ-ωφ , ”μας πηραν και το βοδι” κατα την λαικη παροιμια.
      Απλως -και αν ειχε(που δεν εχει) τα προσοντα που του αποδιδετε εσεις και οι ομοφρονες σας- ,η, δεν τα εκανε χρηση ,η, δεν ηταν πεισματαρης και φυσικα δεν ειχε -ουτε εχει- την συναισθηματικη νοημοσυνη των Μακεδονων – και γιαυτο αδικησε καταφωρα τον εαυτο του και επι πλεον οντας και οιηματιας θεωρει οτι τα παντα σαυτην την Συμφωνια εγιναν καλως καμωμενα και οτι ειναι ο μοναδικος Ατλας , που ”κουβαλαει” την Ελλαδα στις πλατες του, μια Ελλαδα την οποιαν απο του μοναδικου Μ.Αλεξανδρου μεχρι τωρα κουβαλησαν παρα πολλοι ηγετες της στις πλατες τους , ενω εκατομυρια Ελληνων εδωσαν και την ζωη τους για ολοκληρη την Ελλαδα μας και εν προκειμενω αυτην την Μακεδονια , που την περιωρισε κατα την τελικη Συμφωνια στο εδαφος της Σκοπιανης ”κλωσσοφωλιας”.
      Υ.Γ Στα εθνικα θεματα ,αγαπητοι συνανιχνευτες, ενα προσον πρεπει να εχει ο τελικος διαπραγματευτης.
      Να νοιωθει πως εχει στους ωμους του και υπερασπιζεται τα 3.000 χρονια της Ελληνικης Ιστοριας και οχι τα χρονια που εζησε και κυριως τα χρονια που κυβερνα και πρεπει αγωνιζεται μεχρι του τελευταιου λεπτου για την συνολικη υπερασπιση τους και αν δεν τα καταφερνει-και κυριως δεν εχει νωπη εξουσιοδοτηση απο τον Ελληνικο λαο -,υποπχρεουται να παραιτηθει για να αναλαβει αλλος , γιατι απο αναντικατστατους ειναι γεματα τα Κοιμητηρια μας.

    • Κι επειδή οι κυβερνώντες είναι αριστεροί και φιλάνθρωποι, γνώσιν έχοντες τον ανωτέρω, τούς τα έδωσαν όλα για να μην παραπονούνται. Ενώ αν δεν τούς τα έδιναν, μετά βεβαιότητος το μόρφωμα θα διελύετο, διότι ο χρόνος κυλούσε εις βάρος του. Και ο πολύς και μεγάλος Κοτζιάς δεν ήθελε καθόλου, έτσι δεν είναι; Ψυχοπονιάρης είναι ο άνθρωπος (αυτό ξέχασες να το αναφέρεις ανάμεσα στα άλλα προσόντα του) και την Θεσσαλονίκη να τού ζητούσαν θα την έδιδε.

  4. Μπήκα στις γλώσσες των windows να κάνω μια ενημέρωση και ψάχνοντας πέρασα και από τα ΣΛΑΒΟΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ ! Όλοι ξέρουμε ότι ήταν ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ μέχρι τώρα.
    Νομίζω είναι μια απάντηση για το εαν έπρεπε να γίνει η συμφωνία.
    Θα πεις ακόμη και η Σπυράκη αυτό έψαχνε αλλά την πρόλαβε ο Κοτζιάς!

    • Και ποιο το όφελος για μάς; Η λέξη περιέχει το “μακεδονική”. Από πού κι ως πού μία παραλλαγή τής βουλγαρικής βαφτίζεται ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΛΟΓΙΕΣ μας κάτι-ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ κι εσύ πανηγυρίζεις; Είσαι τελικά τόσον αφελής, αδυνατείς να καταλάβεις, ή …

      Να την διπλωματία τού μέγα γνώστη των πραγμάτων Κοτζιά:

      Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΒΟΥΛΙΑΖΕΙ ΣΤΙΣ ΠΡΕΣΠΕΣ – ΓΙΑΤΙ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΟΥΝ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 8;

        • Να δεχθεις συμβιβασμο μετα την Μικρασιατικη καταστροφη -οπως δεχθηκε σε πολλα θεματα ο αειμνηστος Ελευθεριος Βενιζελος- και την καταληψη με πολεμο του Κυπριακου Βορρα-οπως δεχθηκε ο αειμνηστος Μακαριος- ειναι λογικο.
          Να δεχθεις ομως τον κεφαλοκλειδωτικο συμβιβασμο -καταμεσημερο- χωρις καν λιγα συννεφα πολεμικης αναμετρησεως με ουδενα στα Βαλκανια ειναι παραλογισμος , αν μη τι αλλο .
          Ευτυχως -απο καρδιας το ειχα ευχηθει- το πρωτο βημα για την Συμφωνια αυτη ειναι μετεωρο και δυο φορες ευτυχως , που σιγουρα θα συνετισει και τους εκτεθειμενους Αμερικανους και Γερμανους ,που θα λιγοστεψουν τις πιεσεις τους και στους δυο αδυναμους κρικους της Βαλκανικης την πτωχευμενη Ελλαδα μας και τα μονιμως προβληματικα Σκοπια παρα την συγκυρια να εχουν σημερα και οι δυο χωρες προθυμες ηγεσιες για καθε ειδους συμβιβασμο.
          Και μια προβλεψη . Η συγκυβερνηση θα παγωσει την Συμφωνια της με την Αλβανια και θα ειναι προσεκτικη στις διαπρασγματευσεις για το Κυπριακο , γιατι αν και σαυτες τις Συμφωνιες συμβιβασθει ,οπως με τα Σκοπια θα ξεχειλισουν ολα τα ποτηρια της οργης ολου του Ελληνισμου.

        • Είχαμε εμείς κανέναν λόγο να συμβιβαστούμε, Χρήστο; Να συμβιβαστούμε, γιατί; Αυτή είναι η ηττοπαθής και εντελώς αδικαιολόγητη καραμέλα των ανάξιων, που μάς κυβερνούν. Άλλωστε δεν συμβιβαστήκαμε, τα δώσαμε όλα, πολύ περισσότερα απ’ ό,τι θα περίμεναν και οι ίδιοι οι Σκοπιανοί. Τώρα, είναι Ζήτημα χρόνου η διεκδίκηση «μακεδονικής μειονότητας»!

          Πάντα αρκείσαι σε μία φρασούλα για απάντηση, προσπαθώντας να αποφύγεις τον σοβαρό διάλογο. Σε είχα σε (υπερ)εκτίμηση, σε νόμιζα σοβαρό και ειλικρινά λυπούμαι, που βλέπω αυτό το χάλι. Η κατάντια ενός κομματόσκυλου.

          • Βλαξ σ ευχαριστώ για την προηγούμενη αξιολόγηση σου.
            Κοίτα να επανέλθεις γιατί όλοι έχουμε ανάγκη την έξωθεν καλή μαρτυρία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα