“Φλέγεται” η Αλβανία καθώς οι Αλβανοί πολιτικοί της αντιπολίτευσης τόλμησαν να εφαρμόσουν σχέδιο ολικής πολιτικής ρήξης.

Με ιαχές “στην φυλακή ο κολλητός του Σόρος” , μετά τη μεγάλη διαδήλωση του Σαββάτου, η αντιπολίτευση υπό την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος αποφάσισε κλιμάκωση της πολιτικής ρήξης προκειμένου ανοίξει τις διαδικασίες για λήξη της κοινοβουλευτικής περιόδου και νέες πρόωρες εκλογές.

Άπαντες οι βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος παραιτήθηκαν από τις βουλευτικές τους έδρες για να προκαλέσουν έκτακτες εκλογές! Η κοινοβουλευτική ομάδα του Δημοκρατικού Κόμματος συμπεριλαμβάνει και αρχηγούς συμμαχικών της κομμάτων, όπως του ΚΕΑΔ της ελληνικής μειονότητας.

Η κοινοβουλευτική ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποφάσισε να «κάψει» τις λαϊκές εντολές, ως τον ύστατο τρόπο ανατροπής της κυβέρνησης του Έντι Ράμα.

Αργότερα ακολούθησε και το αντιπολιτευόμενο «Σοσιαλιστικό Κίνημα για την Ένταξη» (LSI), το οποίο κέρδισε 19 έδρες στις τελευταίες εκλογές. Ο ηγέτης του δήλωσε ότι υποστηρίζει τα όσα δήλωσε ο Λουλζίμ Μπάσα.

Το τελικό “κτύπημα” ήρθε από την πρόεδρο της τρίτης πολιτικής δύναμης της Αλβανίας (LSI) και σύζυγο του Προέδρου της Δημοκρατίας, Μόνικα Κρυεμάδη, η οποία ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθούν και οι 19 βουλευτές του κόμματος της.

Όπως γίνεται αντιληπτό πλέον στην Αλβανία ξέσπασε σοβαρή και πρωτοφανής πολιτική κρίση που θα οδηγήσει τάχιστα σε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

Πιο αναλυτικά, ομόφωνα ενέκρινε τη Δευτέρα την από την Κυριακή δημοσίως διατυπωθείσα πρόταση του προέδρου Λουλζίμ Μπάσα, δηλαδή όλοι οι βουλευτές να παραιτηθούν από τις έδρες  τους για να οδηγήσουν σε αδιέξοδο την κυβέρνηση Ράμα και για να αναγκάσουν την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Ο Λουλζίμ Μπάσα δήλωσε ότι δεν βλέπει κανένα λόγο να παραμείνει σε ένα κοινοβούλιο που προέκυψε «μέσω των ψήφων του εγκλήματος και της μαφίας».

Το Δημοκρατικό Κόμμα κατέχει 43 από τις 140 έδρες στη Βουλή.

Όλα αυτά πριν την νέα μεγάλη διαδήλωση την Πέμπτη. Το Δημοκρατικό Κόμμα έχει εξαγγείλει συλλαλητήριο και για την Πέμπτη μπροστά στο κτίριο της Βουλής.

Πλέον, σε συνδυασμό με τη σύσσωμη παραίτηση της κοινοβουλευτικής του ομάδας, η Αλβανία πορεύεται σε σφοδρή πολιτική σύγκρουση.

Αλβανοί βουλευτές: “Ο Ράμα στην φυλακή”

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν προχωρήσει στο παρελθόν σε κοινοβουλευτικά μποϊκοτάζ. Δηλαδή σε αποχή από την ολομέλεια. H παραίτηση όμως μιας ολόκληρης κοινοβουλευτικής ομάδας είναι κάτι πρωτοφανές στα πολιτικά χρονικά της χώρας.

Απ’ ό,τι φαίνεται η πολιτική κρίση στην Αλβανία βαθαίνει με τον Έντι Ράμα να βρίσκεται σε δεινή θέση.

«Οι βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος, αλλά επίσης των συμμάχων τους, αποφάσισαν να παραιτηθούν από τις έδρες τους: Αυτή η κυβέρνηση έχει νοθεύσει τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του 2017 και εμπλέκεται σε ποινικές υποθέσεις και υποθέσεις διαφθοράς», δήλωσε ο Λουλζίμ Μπάσα, ηγέτης του κόμματος.

Ο ίδιος κατηγορεί τον Ράμα για «συνέργεια με το οργανωμένο έγκλημα» και ότι «βύθισε τη χώρα στη διαφθορά και τη φτώχεια», η αντιπολίτευση, η οποία αποτελείται από πέντε κόμματα της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς, ζητεί τον σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών η οποία θα αναλάβει να οργανώσει πρόωρες εκλογές.

«Ο Ράμα δεν είναι πια πρωθυπουργός. Το Κοινοβούλιο δεν είναι νόμιμο»

«Σήμερα έγινε μια πρωτοφανής κίνηση στην ιστορία του πλουραλισμού. Όλη η αντιπολίτευση έχει λάβει απόφαση να υπακούσει στην εντολή των Αλβανών πολιτών, η οποία πήρε τη μορφή της εθνικής διαμαρτυρίας την 16η Φεβρουαρίου. Όλα τα αλλά είναι ανοησίες για να διαστρεβλώσουν την αλήθεια. Η αλήθεια είναι αυτή: Ο Έντι Ράμα δεν είναι πια ο πρωθυπουργός των Αλβανών. Το Κοινοβούλιο δεν είναι νόμιμο» είπε στους δημοσιογράφους ο Μπέσα, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα.

Σε μια πρώτη αντίδραση, ο 54χρονος Έντι Ράμα, ο οποίος άρχισε το 2017 τη δεύτερη πρωθυπουργική θητεία του, αστειεύτηκε για «τις απεγνωσμένες απόπειρες» της αντιπολίτευσης.

Eίναι ειλημμένη απόφαση η αποκαθήλωση του “εκτελεστή” του Κ.Κατσίφα, Ε.Ράμα…

europost.gr