Σκηνικό έντασης ανήμερα των Ιμίων -Ο διάλογος του Oruc Reis με τη φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΣ Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΠΛΟΙΟΥ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ31|01|2020 | 22:46


Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis -Φωτογραφία αρχείου: ΑΠΕ-EPA/TURKISH DEFENCE MINISTER
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σκηνικό έντασης επιχείρησε να στήσει στο Αιγαίο η Τουρκία με το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis που έπλεε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Η ένταση δείχνει να βαίνει προς εκτόνωση, καθώς το τουρκικό πλοίο το απόγευμα της Παρασκευής ανέστρεψε πορεία προς τα ανατολικά και κατευθύνεται στις τουρκικές ακτές.

Για τις εξελίξεις μετέβησαν στο μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, οι οποίοι ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Αμέσως μετά το υπ. Αμυνας ενημέρωσε: «Γνωρίζεται ότι το ερευνητικό τουρκικό σκάφος «ORUC REIS», απογευματινές ώρες της 31ης Ιανουαρίου 2020, ανέστρεψε κινούμενο Ανατολικά, με κατεύθυνση εξόδου από το ελληνικό FIR. Το Εν λόγω πλοίο παρακολουθείται από Φρεγάτα του ΠΝ».
Πηγές του υπ. Αμυνας ανέφεραν ότι η άμεση αντίδραση της Ελλάδος, που έστειλε πάραυτα μια φρεγάτα να παρακολουθεί τις κινήσεις του Oruc Reis αλλά και ο καιρός, συνετέλεσαν στο να μην υπάρξει όξυνση του σκηνικού.Το τουρκικό πλοίο συνοδεύονταν από δύο τουρκικές φρεγάτες και δύο εμπορικά πλοία, ωστόσο τις κινήσεις του παρακολουθούσε διαρκώς η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς».

Μάλιστα, μέσω ασυρμάτου ο κυβερνήτης της ελληνικής φρεγάτας κάλεσε επανειλημμένα το τουρκικό ερευνητικό πλοίο να αποχωρήσει από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, γνωρίζοντας στον κυβερνήτη ότι πλέει σε ελληνική υφαλοκρηπίδα.

«Βρίσκομαι στην τουρκική ΑΟΖ» ήταν η προκλητική απάντηση που έλαβε από το Oruc Reis.

Βίντεο: Ο διάλογος όπως παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του ANT1:

Φ/Γ Νικηφόρος Φωκάς: Βρίσκεστε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Έχετε κάποιο πρόβλημα;
Oruc Reis: ….
Φ/Γ Νικηφόρος Φωκάς: Βρίσκεστε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Δεν έχετε άδεια για έρευνες. Αποχωρήστε άμεσα.
Orus Reis: Βρίσκομαι στην τουρκική ΑΟΖ.
Φ/Γ Νικηφόρος Φωκάς: Βρίσκεστε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Δεν έχετε άδεια για έρευνες. Αποχωρήστε άμεσα.

Το τελευταίο μήνυμα επαναλαμβανόταν ηχογραφημένο κάθε μισή ώρα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές το Ορούτς Ρέις κινείται με πορεία εκτός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, πλέοντας με πολύ χαμηλή ταχύτητα. Κατά τις ίδιες πηγές έχει μαζέψει τα ηχοβολιστικά του συστήματα, ωστόσο είναι ακόμη αδιευκρίνιστο εάν τα καλώδια που έχει απλώσει, μήκους 8 χιλιομέτρων βρίσκονται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Σημειώνεται ότι το Oruc Reis έχει κλείσει τον πομπό που δείχνει το στίγμα του. Στο marine traffic το τελευταίο του στίγμα δόθηκε το βράδυ της 23ης Ιανουαρίου, έξω από την Αττάλεια.

Υπενθυμίζεται, ότι το πρωί της Παρασκευής επικράτησε αναστάτωση, μόλις έγινε γνωστό ότι το ερευνητικό τουρκικό πλοίο «ORUC REIS» άλλαξε πορεία και βρέθηκε να πλέει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Αμεση ήταν η ελληνική αντίδραση, καθώς δόθηκε εντολή να αποπλεύσει από την Κάρπαθο η φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς και να παρακολουθήσει τις κινήσεις του τουρκικού πλοίου.

Ωστόσο, αργότερα έγινε γνωστό από πηγές του ΓΕΕΘΑ, πως το τουρκικό πλοίο βρέθηκε στην περιοχή πιθανότατα εξαιτίας δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή που έπλεε και υποχρεώθηκε να αλλάξει πορεία.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/politiki/skiniko-entasis-animera-ton-imion-o-dialogos-toy-oruc-reis-me-ti-fregata-nikiforos-fokas

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα