Σε χειμερία νάρκη η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 
Η μείωση στην παραγωγή της βιομηχανίας θέτει εν κινδύνω τις προοπτικές για ανάπτυξη της οικονομίας κατά το τέταρτο και τελευταίο τρίμηνο του 2019.

Ανησυχητική ήταν η κάμψη που παρουσίασε η παραγωγή της βιομηχανίας στη Γερμανία το δωδεκάμηνο από τον Νοέμβριο του 2018 έως τον Οκτώβριο του 2019, ενώ η παραγωγή στα επενδυτικά αγαθά αποδυναμώνεται και οι πρώιμες ενδείξεις αναζωογόνησης της μεταποίησης ίσως να έχουν εξαλειφθεί.

Ειδικότερα, η παραγωγή μειώθηκε δραστικότερα από κάθε άλλη φορά την τελευταία δεκαετία σε ποσοστό 5,3%. Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι οι κραδασμοί από τον σινοαμερικανικό πόλεμο και η αβεβαιότητα γύρω από την έξοδο της Βρετανίας από την Eυρωπαϊκή Ενωση έχουν επηρεάσει δυσμενώς τη μέχρι πρότινος ατμομηχανή της Γηραιάς Ηπείρου.

Οι εταιρείες που βρίσκονται στην καρδιά της γερμανικής βιομηχανίας, και είναι όσες κατασκευάζουν μηχανοκατασκευαστικό εξοπλισμό και αυτοκίνητα, δεν τα πήγαν καλά. Και εξαιτίας της κατάστασης αυτής θα χάσουν τη δουλειά τους περί τους 100.000 εργαζομένους στον κλάδο της βιομηχανίας.

Με τα τελευταία στοιχεία εγείρεται ένα ερώτημα σχετικά με το πόσο ευσταθούν οι ισχυρισμοί ότι ο βηματισμός της γερμανικής οικονομίας θα επιταχυνθεί, όπως παρατηρεί το Bloomberg.

Οι παραγγελίες των εργοστασίων της χώρας εμφάνισαν μια μη αναμενόμενη πτώση τον Οκτώβριο, με αφορμή την ασθενική ζήτηση για επενδυτικά προϊόντα και εντός των συνόρων και εκτός της Ευρωζώνης των 19 κρατών-μελών.

Εν τω μεταξύ, αξίζει να αναφερθεί στο σημείο αυτό πως και η επιχειρηματική εμπιστοσύνη παραμένει υποτονική στη Γερμανία, αν και  σταθεροποιείται.

Η οικονομολόγος της μονάδας Bloomberg Economics, Μέβα Κάζεν, υπογραμμίζει ότι η τελευταία μείωση στην παραγωγή της βιομηχανίας θέτει εν κινδύνω τις προοπτικές για την ανάπτυξη της οικονομίας κατά το τέταρτο και τελευταίο τρίμηνο του 2019. Και αυτό, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της, σημαίνει πως η ανάπτυξη θα περιοριστεί κατά 0,6 της ποσοστιαίας μονάδας.

Αν εξετάσουμε τις εκτιμήσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank), θα δούμε ότι η οικονομία θα παραμείνει στάσιμη το τρέχον τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου.
Παρά ταύτα, η κυβέρνηση της Αγκελα Μέρκελ εμμένει στη θέση της πως δεν χρειάζεται να καταρτίσει δέσμη μέτρων για την αναθέρμανση της δραστηριότητας, διατεινόμενη ότι δεν τίθεται θέμα κρίσης στην οικονομία.

Το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας, πάντως, παραδέχθηκε χθες ότι ο βηματισμός της εγχώριας βιομηχανίας είναι αργός και ασθενικός, αλλά διατύπωσε μία πιο αισιόδοξη πρόβλεψη: «Τα τελευταία στοιχεία για τις παραγγελίες και τις προσδοκίες των επιχειρήσεων φανερώνουν ότι στους μήνες που ακολουθούν, ενδεχομένως να υπάρξει σταθεροποίηση». Συν τοις άλλοις, ο τελευταίος γύρος οικονομικών ειδήσεων συμπεριλαμβάνει και το ΑΕΠ της Ευρωζώνης, το οποίο μόλις και αυξήθηκε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας της Eurostat, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ ενισχύθηκε το  τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου κατά 0,2%, σε εναρμόνιση δηλαδή με τις προβλέψεις αναλυτών και οικονομολόγων και χωρίς μεταβολή από το προηγούμενο δεύτερο τρίμηνο. Οι εξελίξεις αυτές στο σύνολο των δεκαεννέα κρατών-μελών της Ευρωζώνης θα αποτελέσουν τροφή προς σκέψη στους κύκλους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της οποίας το διοικητικό συμβούλιο συνεδριάζει την προσεχή εβδομάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ θα ενημερωθούν σχετικά με τις νεότερες προβλέψεις των οικονομολόγων για την προοπτική της ανάπτυξης και του πληθωρισμού.

Εξάπλωση της κρίσης

Η οικονομία της Γερμανίας το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου, η οποία αναπτύχθηκε 0,1%, απέφυγε κατ’ ελάχιστον την ύφεση, διότι οι υψηλότερες δαπάνες του δημόσιου τομέα, αλλά και των νοικοκυριών, καθώς και μια ανάκαμψη στις εξαγωγές, συνέβαλαν στο να αντισταθμιστεί η εξασθένηση που παρατηρήθηκε στη βιομηχανική παραγωγή. Παρά ταύτα, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Financial Times, εκφράζονται φόβοι πως η κρίση, η οποία μαστίζει τον κλάδο της μεταποίησης, θα «εξαπλωθεί» και σε άλλους τομείς οικονομικής δραστηριότητας, όπως είναι η παροχή υπηρεσιών. Μία τέτοια δυσοίωνη εξέλιξη θα μεταφραστεί σε πλήγμα για την αγορά απασχόλησης και τον δείκτη εμπιστοσύνης των Γερμανών καταναλωτών. Η όλη κατάσταση εντείνει τις πιέσεις στο Βερολίνο να υπαναχωρήσει των δεσμεύσεών του για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Η νέα ηγεσία του κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών ζήτησε προσφάτως να προωθηθεί ένα πρόγραμμα μαζικών επενδύσεων και να καθορισθεί υψηλότερο ελάχιστο ωρομίσθιο στα 12 ευρώ με την προοπτική των συνομιλιών με τους Χριστιανοδημοκράτες της Αγκελα Μέρκελ στο πλαίσιο του κυβερνητικού συνασπισμού. Τον Οκτώβριο, επίσης, η διάθεση των καταναλωτών να κάνουν έξοδα περιορίστηκε και στην Ευρωζώνη οι λιανικές πωλήσεις συνολικά ελαττώθηκαν κατά 0,6%. Στη δε Γερμανία, η πτώση αποδείχθηκε δραστικότερη στο -1,9%, όπως αντιστοίχως και στην Ιρλανδία. «Μια βελτίωση της κατάστασης στη μεταποίηση και συνεπώς και στη γερμανική οικονομία εν γένει δεν είναι ακόμη ορατή», παρατηρεί στους FT ο οικονομολόγος της Commerzbank, Ραλφ Σόλβιν.

“Καθημερινή”

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα