«Σαχ Ματ»: Ο Τούρκος θα είναι αβοήθητος σε Ράκκα & Deir Ezzor – Το μυστηριώδες τηλεφώνημα Ν.Τραμπ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Βασίλης Καπούλας

Επιτέλους το είπε! Μετά από μήνες κινήσεων στην διπλωματική και στρατιωτική σκακιέρα, ο Ρ.Τ.Ερντογάν αποκάλυψε αυτό που όλοι γνώριζαν αλλά σχεδόν κανείς δεν το έλεγε δημόσια:

Ο στόχος του είναι η Ράκκα και η Deir Ezzor!

Τραγική σύμπτωση ή παιχνίδι της μοίρας;

Σχεδόν τρία χρόνια πριν οι ρωσικές και συριακές δυνάμεις έπαθαν ένα μη αναμενόμενο κάζο στην Παλμύρα. Εκεί όπου από το πουθενά και ενώ οι δυνάμεις τους κατευθύνονταν προς Deir Ezzor και μετά Ράκκα για να προλάβουν τις κουρδικές δυνάμεις SDF και τους Αμερικανούς πριν μπουν στην πόλη, δέχτηκαν στρατιωτικό κτύπημα γεγονός που τους ανάγκασε να εκπονήσουν ένα εναλλακτικό σχέδιο.

Αφού η ρωσο-συριακή αυτοκινητοπομπή κτυπήθηκε άσχημα από τις δυνάμεις του ISIS σε δύο σημεία, στην Παλμύρα (κινδύνευσε με ανακατάληψη από το ISIS η πόλη) και στον δρόμο προς Deir Ezzor, η ρωσική ηγεσία αντιλήφτηκε πως η υπόθεση Ράκκα είχε χαθεί. Οι Αμερικανοί και οι Κούρδοι θα έμπαιναν πρώτοι στην πόλη, μια πόλη που την παρομοίαζαν με το Βερολίνο κατά την είσοδο σοβιετικών δυνάμεων το 1945!

Μετά ο διαμελισμός της Συρίας ήταν δεδομένος. Οι Αμερικανοί θα έλεγχαν το κουρδικό κομμάτι και οι Ρώσοι θα είχαν απώλειες και κανένα αντάλλαγμα.

Συνεπώς το σχέδιο ήταν απλό: Η Τουρκία μπαίνει σταδιακά σε 3-4 φάσεις στην Συρία αλλά ο μεγάλος στόχος είναι να κάνει την “βρώμικη δουλειά” καθαρίζοντας την περιοχή από κουρδικές δυνάμεις και Αμερικανούς έως και την Ράκκα!

Ο Ρ.Τ.Ερντογάν είχε δύο πολύ καλούς λόγους για να δεχτεί: Όχι μόνο θα έλυνε σε μόνιμη βάση το πρόβλημα εθνικής ασφαλείας που αντιμετώπιζε με τους Κούρδους, το σχέδιο είναι έτοιμο εδώ και καιρό με εθνοτική αλλοίωση περιοχών μέσω των 3-4 εκατ. προσφύγων, αλλά θα άρπαζε και τα πετρέλαια των περιοχών αυτών και μαζί με τα πετρέλαια του βορείου Ιράκ θα έκανε το γενικό κουμάντο στην περιοχή!

Mην ξεχνάμε αυτό που αποκαλύψαμε σε άλλο opinion, την ρωσική πρόταση “βόμβα” «Να συνδεθούν οι αγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου του Κουρδιστάν με τον Εύξεινο Πόντο-Τραπεζούντα!».

Φυσικά η εκκαθάριση των κουρδικών περιοχών δεν θα γίνει αναίμακτα. Το γνωρίζει αυτό η Μόσχα και γι αυτό είναι έτοιμη να πουλήσει και άλλα όπλα στην Αγκυρα.

Αλλωστε το σχέδιο είναι απλό: Ο βαθμός εμπλοκής-αλληλεξάρτησης της Τουρκίας από την Ρωσία αυξάνεται και εμβαθύνεται με βάση τα (επιτρεπόμενα) βήματα στα πεδία των μαχών στην Συρία. 

Πάνως ο “Τούρκος βασιλιάς θα είναι αβοήθητος αλλά όχι νεκρός” στην έρημο της Ράκκα

Yπάρχουν έντονες φήμες/υποψίες και πληροφορίες πως ο Ν.Τραμπ έδωσε μια ανησυχητική υπόσχεση  που αντιστρατεύεται τα συμφέροντα των ΗΠΑ κατά την διάρκεια τηλεφωνήματος σε ξένο ηγέτη” γεγονός που έχει αναστατώσει τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.

Χθες, η Washington Post και οι New York Times έγραψαν ότι ο ξένος ηγέτης με τον οποίο συνομιλεί ο Ν.Τραμπ στην επίμαχη συνδιάλεξη είναι ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντμίρ Ζελένσκι.

Είναι εξαιρετικά πιθανό η “υπόσχεση” που λένε πως έδωσε ο Τραμπ στον Ζελένσκι να είναι η καντονοποίηση της Ουκρανίας στο (μελλοντικό) πρότυπο της Συρίας ώστε να υπάρξει ειρηνική επίλυση των διαφορών με Ρωσία στο πλαίσιο μιας νέας Γιάλτας…

Αλλωστε, οι Αμερικανοί πρέπει εδώ και τώρα να επιλέξουν, διότι η “κληρονομιά” του Ρ.Τ.Ερντογάν είναι πολύ μεγάλη για τον επόμενο Τούρκο ηγέτη και η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας δεν πρόκειται να αλλάξει. Συνεπώς τους συμφέρει αυτονομία Κούρδων παρά μια μισή (ή 1/4) Ουκρανία…

https://www.pronews.gr/opinion-makers/805991_sah-mat-o-toyrkos-tha-einai-avoithitos-se-rakka-deir-ezzor-mystiriodes

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα