Ρωσικό φρένο στην Τουρκία για το Συριακό

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
ΚΟΣΜΟΣ 

REUTERS, TASS

Ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι το μεγαλύτερο μέρος των μαχητών της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG έχει απομακρυνθεί από τη ζώνη ασφαλείας.

Μία ημέρα μετά τις απειλές Τσαβούσογλου για νέα εισβολή του τουρκικού στρατού εναντίον των Κούρδων στη βόρεια Συρία και τις αυστηρές προειδοποιήσεις της Μόσχας, το ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης της κρίσης στην περιοχή φαίνεται να απομακρύνεται. Οπως δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, η Αγκυρα διαβεβαίωσε ότι δεν σκοπεύει να επεκτείνει τις στρατιωτικές δραστηριότητες που ανέλαβε στο πλαίσιο της επιχείρησης «Πηγή ειρήνης». Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας προσέθεσε ότι το μεγαλύτερο μέρος των μαχητών της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG έχει απομακρυνθεί από τη ζώνη ασφαλείας, όπως προέβλεπε η σχετική συμφωνία μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Τούρκου ομολόγου του Ταγίπ Ερντογάν.

Την Τρίτη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε παραπονεθεί ότι, παρά τις διαβεβαιώσεις ΗΠΑ και Ρωσίας, οι Κούρδοι μαχητές δεν έχουν απομακρυνθεί από την επίμαχη περιοχή, απειλώντας με νέες, μονομερείς ενέργειες, αν δεν λυθεί το πρόβλημα. Υστερα από την έντονη αντίδραση της Μόσχας, η τουρκική κυβέρνηση διεμήνυσε στον Ρώσο πρεσβευτή στην Αγκυρα ότι δεν υφίσταται ζήτημα νέας εισβολής. Χθες, ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι επρόκειτο για «παρεξήγηση», η οποία λύθηκε.

Στο μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού ανακοίνωσε ότι περίπου 100.000 Σύροι πρόσφυγες, που ζούσαν χωρίς άδεια στην Κωνσταντινούπολη, μεταφέρθηκαν σε άλλες περιοχές της Τουρκίας. Ο αριθμός των Σύρων προσφύγων στην τουρκική μεγαλούπολη έχει αυξηθεί σε 500.000, γεγονός που έχει προκαλέσει έντονη δυσφορία στην τοπική κοινωνία. Στη Συρία, ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν θέσεις του συριακού στρατού και επίλεκτων δυνάμεων του Ιράν, προκαλώντας τον θάνατο 11 ανθρώπων, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Τα συριακά μέσα έκαναν λόγο για δύο νεκρούς.

“Καθημερινή”

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα