Ρωσικά MiG-29 Μ/Μ2 αποκτά η Σερβία – Τι θα γίνει με τους S-300

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

  • (Φωτ.: EPA / Sergei Chirikov)

Από τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου ξεκίνησε η παράδοση έξι μαχητικών καταδιωκτικών αεροσκαφών MiG-29 Μ/Μ2 από τη Ρωσία στη Σερβία. Η Μόσχα παραδίδει τα έξι μεταχειρισμένα MiG-29 δωρεάν, αλλά εκτιμάται ότι η γενική επισκευή τους θα κοστίσει στη Σερβία περί τα 236 εκατ. δολάρια. Δύο από τα αποσυναρμολογημένα αεροπλάνα μεταφέρθηκαν με ρωσικό μεταφορικό αεροσκάφος που προσγειώθηκε σε στρατιωτικό Α/Δ, κοντά στο Βελιγράδι. Τα υπόλοιπα τέσσερα MiG-29 πρόκειται να φτάσουν μέχρι τις 20 Οκτωβρίου, οπότε αναμένεται στη σερβική πρωτεύουσα ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου.

Η Ρωσία έχει επίσης υποσχεθεί στη Σερβία τη χορήγηση 30 αρμάτων μάχης και 30 τεθωρακισμένων οχημάτων.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε τη Δευτέρα ότι εκτός από τα Α/Φ, η χώρα θα ενισχύσει την αντιπυραυλική άμυνα της –σε εξέλιξη βρίσκονται διαπραγματεύσεις για την αγορά των ρωσικών συστημάτων S-300–, ενώ σκέφτεται και την αντικατάσταση των γερασμένων της MiG-21.

Τα αεροσκάφη MIG-29M/M2 είναι νεότερης γενιάς σε σύγκριση με τα κλασικά MIG-29 που διαθέτει η σερβική Πολεμική Αεροπορία. Όπως εξηγούν στρατιωτικοί αναλυτές, το βεληνεκές του ραντάρ των MIG-29 που διαθέτει η Σερβία κυμαίνεται από 35 έως 60 χλμ, και μπορούν να βάλλουν μόνον εναντίον ενός στόχου. Τα νέα αεροσκάφη που θα λάβει έχουν ραντάρ με βεληνεκές από 120 έως 250 χλμ, μπορούν να «κλειδώσουν» δέκα στόχους και να βάλλουν, ταυτόχρονα, εναντίον τεσσάρων στόχων.

Το 1999, κατά τη διάρκεια της ΝΑΤΟϊκής επέμβασης, η γιουγκοσλαβική Πολεμική Αεροπορία δέχθηκε ισχυρό πλήγμα.

Σχεδόν ολόκληρος ο στόλος των καταδιωκτικών αεροσκαφών της καταστράφηκε, και έμειναν ακέραια μόνο τέσσερα τα οποία αποτελούν σήμερα την Πολεμική Αεροπορία της Σερβίας.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Ρωσία είχε δωρίσει στη Σερβία το 2015 δύο ελικόπτερα Mi-17, αλλά και να υπενθυμίσουμε την υποστήριξη που της παρείχε κατά τη διάρκεια του πολέμου της με την Κροατία, τη Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο, την δεκαετία του 1990, που είχε ως αποτέλεσμα τον αιματηρό κατακερματισμό της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Γεώργιος Μουρουζίδης

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα