Ρίτσαρντ Γκρενέλ: Ποιος είναι ο νέος διευθυντής των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
ΗΠΑ

Ο Γκρενέλ θα αντικαταστήσει τον Τζόζεφ Μαγκουάιρ, απόστρατο ναύαρχο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ που διορίστηκε τον περασμένο Αύγουστο. Ο Μαγκουάιρ βρέθηκε στο επίκεντρο της περιπέτειας του Ντόναλντ Τραμπ με την αποπομπή.

Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να διορίσει τον Αμερικανό πρέσβη στη Γερμανία Ρίτσαρντ Γκρενέλ στη θέση του διευθυντή των μυστικών υπηρεσιών προκάλεσε έκπληξη στα στελέχη των μυστικών υπηρεσιών. «Δεν διαθέτει την πείρα που θα αναμέναμε για μία τόσο κρίσιμη θέση» δήλωσε ο πρώην αξιωματούχος της CIA Τζον Σίφερ.

Τι ξέρουμε για τον νέο εκτελεστικό διευθυντή των Μυστικών Υπηρεσιών

Τεράστια κυβερνητική εμπειρία

Παρότι η επιλογή προκάλεσε ερωτηματικά σχετικά με το αν η πορεία του αρκεί για τη θέση, ο Γκρενέλ έχει τεράστια κυβερνητική εμπειρία. Έχει υπηρετήσει ως διευθυντής επικοινωνίας στα Ηνωμένα Έθνη συμβουλεύοντας τέσσερις Αμερικανούς πρέσβεις σε ζητήματα όπως ο πόλεμος των ΗΠΑ κατά της τρομοκρατίας, το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα και τις παγκόσμιες ειρηνευτικές αποστολές των ΗΠΑ. Πριν αναλάβει καθήκοντα στον ΟΗΕ, εργάστηκε ως πολιτικός σύμβουλος για εξέχοντα στελέχη των Ρεπουμπλικανών, μεταξύ αυτόν του Τζορτζ Πατάκη και το Ντέιβ Καμπ, ενώ ήταν εκπρόσωπος της εξωτερικής πολιτικής του Μιτ Ρόμνεϊ.

Παίζει «σκληρά»

Ο 53χρονος δεν «μασάει» τα λόγια του όταν πρόκειται για την προώθηση και την υπεράσπιση των πολιτικών των ΗΠΑ. Αυτό καμιά φορά του προκαλεί προβλήματα. Μία ημέρα μετά την ορκωμοσία του ως πρέσβης στη Γερμανία ο Γκρενέλ απαίτησε από το Βερολίνο να στηρίξει την αμερικανική πολιτική για άσκηση της μεγαλύτερης δυνατής πίεσης στο Ιράν και κάλεσε τις γερμανικές εταιρείες που έκαναν δουλειές στην Τεχεράνη να «μειώσουν άμεσα τις δραστηριότητές τους». Αυτή και άλλες σκληρές δηλώσεις δεν τον βοήθησαν να αποκτήσει υποστηρικτές στους κόλπους των Γερμανών αξιωματούχων και των ΜΜΕ. Το Spiegel ισχυρίστηκε ότι ηγέτες συμβατικών πολιτικών κομμάτων, ακόμα και η ίδια η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ απέφευγαν να τον συναντήσουν.

Είναι πιστός στον πρόεδρο Τραμπ

Πιθανόν παραείναι πιστός. Ο Γκρενέλ στηρίζει την εξωτερική πολιτική του Τραμπ και επικρίνει τους αντιπάλους του προέδρου. Τον περασμένο μήνα, απαίτησε η Washington Post να ανακαλέσει ρεπορτάζ για τις απειλές Τραμπ να επιβάλει δασμούς στην ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν υιοθετούσαν σκληρή στάση κατά του Ιράν. Την επόμενη ημέρα ο Γερμανός υπουργός Άμυνας επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ.

Ο Γκρενέλ στηρίζει απεριόριστα τη στρατηγική του Τραμπ για απομόνωση του κινεζικού κολοσσού Huawei, της σκληρής στάσης απέναντι στο Ιράν και την απαίτηση του Αμερικανού προέδρου από τα μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες τους. Έχει επανειλημμένα επικρίνει την Άνγκελα Μέρκελ για την «αποτυχημένη» πολιτική ανοιχτών θυρών στο μεταναστευτικό που οδήγησε εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες να συρρεύσουν στη χώρα.

Θέλει την ενίσχυση των Συντηρητικών

Μετά την υποψηφιότητά του για πρέσβης στη Γερμανία, ο Γκρενέλ εμφανίστηκε ενθουσιασμένος με το κύμα συντηρητισμού που «χτύπησε» την Ευρώπη. «Θέλω απόλυτα να ενισχύσω άλλους συντηρητικούς σε όλη την Ευρώπη, άλλους ηγέτες. Πιστεύω ότι υπάρχει ένα κύμα συντηρητικών πολιτικών που αναδεικνύονται εξαιτίας της αποτυχίας των αριστερών πολιτικών» είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στην Breitbart. Είχε υπογραμμίσει ότι τα ζητήματα που προωθούνται από τους Συντηρητικούς βελτιώνουν τις ζωές των καθημερινών εργαζόμενων ανθρώπων και ισχυρίστηκε ότι η στήριξη των ακροδεξιών κομμάτων είναι μαζική.

Έχει νικήσει τον καρκίνο και δηλώνει ομοφυλόφιλος

Το 2013, ο Γκρενέλ αποκάλυψε ότι είχε διαγνωστεί με λέμφωμα non-Hodgkin. Αργότερα την ίδια χρονιά ανακοίνωσε ότι ήταν σε ύφεση. Στηρίζει τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων και ηγείται πρωτοβουλίες για την αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας σε όλο τον κόσμο.

Κρατά χαμηλό προφίλ στα Social Media

Αντίθετα με άλλα δημόσια πρόσωπα και πολιτικούς, ο Γκρενέλ διατηρεί χαμηλό προφίλ στα social media. Κάποιος θα μπορούσε να μπερδευτεί και να νομίζει ότι «έπεσε» πάνω στη σελίδα στο Twitter ενός καθημερινού ανθρώπου. Φοράει γυαλιά και στην περιγραφή αναφέρει: «Είμαι πιο δυνατός μετά τον καρκίνο. Ο σκύλος μου ορίζει τη ζωή μου. Όχι τέλειος ακόλουθος του Χριστού».

sputniknews.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα