Ρήξη με ΕΕ αποφάσισε η Ιταλία -Ούτε βήμα πίσω στον προϋπολογισμό

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Ντι Μάιο, Κόντε και Σαλβίνι /Φωτογραφία: AP

Την απόφαση να εμμείνει στους στόχους του προϋπολογισμού για το 2019 πήρε η Ρώμη, λίγο πριν λήξει το τελεσίγραφο που είχε δώσει η Κομισιόν.

Το υπουργικό συμβούλιο του Τζουζέπε Κόντε συνεδρίασε το βράδυ της Τρίτης, για την απάντηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή που είχε εκφράσει σοβαρές ενστάσεις για τον ιταλικό προϋπολογισμό και είχε ζητήσει να γίνει αναθεώρησή του.

Παρόλα αυτά, η Ρώμη επιμένει στους στόχους του προσχεδίου το οποίο είχαν απορρίψει οι Βρυξέλλες, τόσο για το έλλειμμα (2,4%) όσο και για την πρόβλεψη για την ανάπτυξη (1,5%). Η απαντητική επιστολή προς την Κομισιόν είναι επιθετική και όχι αμυντική, αναφέρουν τα ιταλικά ΜΜΕ επικαλούμενα πηγές από τη Λέγκα.

Στην επιστολή περιλαμβάνονται ρήτρες διασφάλισης ότι το έλλειμμα δεν θα υπερβεί το 2,4% εάν δεν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για ανάπτυξη, αλλά και ένας νέος μηχανισμός αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας. Ακόμη, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υπάρχει πρόταση για μηχανισμό ελέγχου των δαπανών ενώ παραμένει ίδιο το πλαίσιο για το επίδομα του πολίτη και τις συντάξεις.

«Ο προϋπολογισμός δεν αλλάζει»

Τον περασμένο μήνα, η Κομισιόν — για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ — απέρριψε το προσχέδιο του ιταλικού κρατικού προϋπολογισμού, στο οποίο διατυπώνονται προβλέψεις για αύξηση του ελλείμματος, αντί της μείωσής του, βάσει του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ), ενώ χαρακτήρισε την πρόβλεψη της κυβέρνησης στη Ρώμη για τον ρυθμό ανάπτυξης το 2019 υπερβολικά αισιόδοξο. Η ιταλική κυβέρνηση είχε προθεσμία ως χθες να απαντήσει στις ενστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αλλά σε μια ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά το πέρας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ο Σαλβίνι, ο επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος της Λέγκας, ξεκαθάρισε ότι η πρόβλεψη για το έλλειμμα θα μείνει αμετάβλητη στο 2,4% του ΑΕΠ και αυτή για τον ρυθμό ανάπτυξης στο 1,5%, αν και σημείωσε ότι θα υπάρξουν περισσότερες αποκρατικοποιήσεις και στενή παρακολούθηση των δημοσίων δαπανών.

«Ο προϋπολογισμός δεν αλλάζει, ούτε οι προβλέψεις για το έλλειμμα και την ανάπτυξη. Έχουμε την πεποίθηση ότι ο προϋπολογισμός είναι αυτός που χρειάζεται η χώρα για να ξαναμπεί στον σωστό δρόμο», ανέφερε από την πλευρά του ο Λουίτζι Ντι Μάγιο, ο έτερος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κι επικεφαλής του λαϊκιστικού Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S, «αντισυστημικό»).

«Ο στόχος μας είναι να διατηρήσουμε το έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ, και δεσμευόμαστε να το διατηρήσουμε» σε αυτό το επίπεδο, πρόσθεσε, μετά το υπουργικό συμβούλιο στο οποίο προέδρευσε ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.

Πηγή: Ρήξη με ΕΕ αποφάσισε η Ιταλία -Ούτε βήμα πίσω στον προϋπολογισμό | iefimerida.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα