Πύραυλοι έπληξαν ιρανικό τάνκερ στη Σαουδική Αραβία – Αναζωπυρώνεται η ένταση στον Κόλπο

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν επιβεβαίωσε ότι το ιρανικό πετρελαιοφόρο Sabiti δέχθηκε σήμερα επίθεση ενώ έπλεε στην Ερυθρά Θάλασσα και υπέστη ζημιές, μετέδωσε η ιρανική δημόσια τηλεόραση.

«Αυτοί που κρύβονται πίσω από την επίθεση ευθύνονται για τις συνέπειες αυτής της επικίνδυνης περιπέτειας, συμπεριλαμβανομένης της επικίνδυνης περιβαλλοντικής ρύπανσης που προκλήθηκε», δήλωσε στην δημόσια τηλεόραση ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μουσαβί, επιβεβαιώνοντας ότι το πλοίο επλήγη δύο φορές με πυραύλους, καθώς έπλεε στην Ερυθρά Θάλασσα.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε παράλληλα ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να επιρριφθούν ευθύνες για την έκρηξη που προκλήθηκε στο δεξαμενόπλοιο ενώ έπλεε στην Ερυθρά Θάλασσα κοντά στην Σαουδική Αραβία, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Το ιρανικό τάνκερ κατευθύνεται προς το ιρανικό λιμάνι του Λαράκ στον Κόλπο, σύμφωνα παράλληλα με στοιχεία της υπηρεσίας Refinitiv που παρακολουθεί τη ναυσιπλοΐα.

Νωρίτερα, πηγές που δεν θέλησαν να κατονομαστούν δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων ISNA ότι το τάνκερ Sinopa, το οποίο ανήκει στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία του Ιράν (NIOC), έχει υποστεί σοβαρές ζημιές σε δύο από τις δεξαμενές του, με σημαντική ποσότητα πετρελαίου να καταλήγει στα νερά της Ερυθράς Θάλασσας.

Σύμφωνα και πάλι με την NIOC, την οποία επικαλέστηκε η δημόσια ιρανική τηλεόραση, το τάνκερ έπιασε φωτιά ενώ βρισκόταν σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων από τις σαουδαραβικές ακτές. Η φωτιά έχει πλέον σβηστεί.

Το πρακτορείο ειδήσεων Nour, το οποίο πρόσκειται στους Φρουρούς της Επανάστασης, το επίλεκτο σώμα του ιρανικού στρατού, μετέδωσε ότι το πλήρωμα του πετρελαιοφόρου είναι σώο και ασφαλές. «Κανένα μέλος του πληρώματος δεν έχει τραυματιστεί από την έκρηξη (…) η κατάσταση είναι υπό έλεγχο», επεσήμανε το Nour.

Το περιστατικό έρχεται σε μία χρονική στιγμή μεγάλης έντασης στις σχέσεις του Ιράν με τη Σαουδική Αραβία. Τον προηγούμενο μήνα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πύραυλοι έπληξαν πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας, με το Ριάντ να κατηγορεί ευθέως την Τεχεράνη.

Ακόμη, οι ΗΠΑ κατηγόρησαν το Ιράν για τις επιθέσεις εναντίον δύο πετρελαιοφόρων στον Κόλπο τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, καθώς και εναντίον άλλων τεσσάρων τον Μάιο. Το Ιράν αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή στις επιθέσεις.
“Καθημερινή”
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα