Πόσο κοντά στο εμβόλιο βρίσκεται η CureVac;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Deutsche Welle

Μηνύματα αισιοδοξίας εξακολουθεί να εκπέμπει η γερμανική εταιρία CureVac που ειδικεύεται στην παρασκευή εμβολίων και η οποία φαίνεται να παίζει ρόλο κλειδί στην καταπολέμηση του κορωνοϊού. Μέχρι το φθινόπωρο το εμβόλιο;

Αίσθηση προκάλεσε η προ ημερών εκτίμηση του μεγαλομετόχου της CureVac Ντίντμαρ Χοπ ότι η εταιρία του ενδέχεται να έχει ετοιμοπαράδοτο το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού ήδη από το ερχόμενο φθινόπωρο. Πρόκειται για τη γερμανική επιχείρηση, την οποία φέρεται να «πολιόρκησε» πρόσφατα ο αμερικανός πρόεδρος Τραμπ προκειμένου να εξασφαλίσει την αποκλειστική χρήση του σκευάσματος. Είναι η ίδια εταιρία την οποία αποφάσισε μόλις την περασμένη εβδομάδα να χρηματοδοτήσει η Κομισιόν με 80 εκατομμύρια ευρώ υπό τη μορφή δανείων.

Πιθανό χρονοδιάγραμμα

80 εκατομμύρια από την Koμισιόν στη γερμανική CureVac με τη μορφή δανείων80 εκατομμύρια από την Koμισιόν στη γερμανική CureVac με τη μορφή δανείων

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του εποπτικού συμβουλίου, βιοχημικό, Φρίντριχ φον Μπόλεν, η εταιρία ετοιμάζεται να ξεκινήσει τις πρώτες κλινικές έρευνες εντός των επόμενων εβδομάδων και δη πριν το καλοκαίρι. Όπως είπε σε αποκλειστική του συνέντευξη προς τη Deutsche Welle:

«Καταρχήν πρέπει να καταλάβουμε τι ακριβώς συμβαίνει γύρω μας. Τα εμβόλια είναι ο μοναδικός τρόπος προστασίας του ανθρώπου από μια λοίμωξη. Επιπλέον μπορούν να παρασκευαστούν φάρμακα για ασθενείς που έχουν ήδη προσβληθεί. Σε αυτό το πεδίο καταβάλλονται ήδη πολλές προσπάθειες. Επίσης, στο μεταξύ μάθαμε ότι μια επιθετική μορφή του Covid-19 μπορεί να οδηγήσει σε βαριά πνευμονία. Με την ανάπτυξη φαρμάκων επιχειρείται να τεθεί υπό έλεγχο αυτή η λοίμωξη και να βοηθηθούν οι βαριά άρρωστοι.Το καλύτερο θα ήταν φυσικά ένα εμβόλιο. Υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις. Εμείς αξιοποιούμε το λεγόμενο μόριο mRNA (σσ. messenger/ αγγελιοφόρος RNA). Σύντομα θα ξεκινήσουμε τις κλινικές δοκιμές. Εκτιμώ ότι πρόκειται για μια καλή προσέγγιση […] για να αναπτύξουμε ένα καλό εμβόλιο».

Πόσο σύντομα μπορεί να γίνει όμως αυτό; Πόσο σύντομα μπορεί να ανακαλυφθεί το σωτήριο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που θα βάλει τέλος στην πρωτοφανή κρίση που ζει ολόκληρος ο πλανήτης; «Δεν είμαι μάντης και πέραν αυτού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες τους οποίους δεν γνωρίζω. Όσον αφορά τα φάρμακα θα χρειαστούν πιθανότατα ορισμένοι μήνες. Όσον αφορά δε τα εμβόλια ή καλύτερα τη διαθεσιμότητά τους, θα απαιτηθούν επίσης κάποιοι μήνες. Ως προς την άδεια κυκλοφορίας και χρήσης του σε ανθρώπους όμως μιλάμε μάλλον για έναν χρόνο», αναφέρει ο Φρίντριχ φον Μπόλεν.

Τα πλεονεκτήματα του mRNA

O επικεφαλής του εποπτικού συμβουλίου της CureVac και βιοχημικός Φρίντριχ φον ΜπόλενO επικεφαλής του εποπτικού συμβουλίου της CureVac και βιοχημικός Φρίντριχ φον Μπόλεν

Τι ποσότητες θα μπορεί όμως να παρασκευάζει η CureVac από τη στιγμή που θα έχει βρεθεί το εμβόλιο; «Αναφορικά με το εμβόλιο ο μεγάλος άγνωστος Χ είναι η ποσότητα που θα χρειαστεί για να αποτρέπεται η μετάδοση. Δεν μπορείς να το προβλέψεις αυτό, αλλά ούτε και να κάνεις άπειρες δοκιμές στον άνθρωπο. Τα βήματα αυτά προκαθορίζονται από τις ρυθμιστικές αρχές. Και πρέπει να ρυθμίζονται για να προστατεύονται και οι εθελοντές που συμμετέχουν στις έρευνες. Απαιτείται λοιπόν ορισμένος χρόνος μέχρι να έχουμε αποτελέσματα. Εν μέρει αυτό μπορεί να επισπευσθεί».

Όπως επισημαίνει ο ειδικός, όσον αφορά τη διαθεσιμότητα, το mRNA έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα.«Από το παράδειγμα ενός άλλου εμβολίου της CureVac κατά της λύσσας γνωρίζουμε ότι μόλις ένα μικρογραμμάριο μπορεί να προστατεύσει αποτελεσματικά τον άνθρωπο. Αυτό σημαίνει ότι με ένα γραμμάριο mRNA μπορείς να εμβολιάσεις ένα εκατομμύριο ανθρώπους. Για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης: γνωστά φάρμακα περιέχουν συχνά 500 μιλιγκράμ. Με ένα γραμμάριο μπορείς να παρασκευάσεις έτσι μόλις δυο δόσεις. Με το mRNA μπορείς να προστατεύσεις αποτελεσματικά με πολύ μικρές ποσότητες. Αυτό σημαίνει ότι η ουσία μπορεί να είναι άμεσα διαθέσιμη. Το δεύτερο εξάμηνο θα μπορούσαμε να έχουμε επαρκές υλικό. Αλλά δεν γνωρίζω εάν θα μπορεί ήδη να κυκλοφορήσει».

Χένρικ Μπέμε

Επιμέλεια: Κώστας Συμεωνίδης

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα