ΠΡΟΣΟΧΗ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του ΠΑΜΤΕΛΗ ΣΑΒΒΙΔΗ

Η προσοχή όλων μας είναι στραμμένη-δικαιολογημένα- στον κορονοϊό αλλά δεν πρέπει να μας διαφεύγουν οι εξής διαπιστώσεις που έχουν να κάνουν με την ασφάλειά μας.

1.-Η Τουρκία μπορεί να υποχώρησε στον Έβρο αλλά ετοιμάζει τον επόμενο γύρο. Ακόμη και αν ο Ερντογάν έχει προβλήματα υγείας, στο τουρκικό κράτος έχει διαμορφωθεί μια θεσμική μνήμη που δεν θα αλλάξει. Ακόμη και αν το θελήσει μια νέα τουρκική ηγεσία θα πάρει πολλά χρόνια για να δούμε κάτι διαφορετικό. Το επόμενο χτύπημα της Τουρκίας προετοιμάζεται, ήδη.
2.-Στον Έβρο υπήρξε μια αδιαμφισβήτητη ελληνική επιτυχία λόγω της ετοιμότητας, της αποφασιστικότητας και της καλής οργάνωσης της Ελληνικής πλευράς. Αλλά στον Έβρο δεν αντιπαρατέθηκαν στρατοί. Όχι πως αυτό μειώνει την προσπάθεια των Σωμάτων Ασφαλείας αλλά δεν μπορεί να μην ληφθεί υπόψη στην εξαγωγή συμπερασμάτων.
3.-Οι κρίσιμες ώρες είναι οι πρώτες. Και σ αυτές πρέπει να είσαι ικανός να αντιμετωπίσεις ΜΟΝΟΣ την απειλή. Αν δεν το κάνεις ένα μεγάλο μέρος της μάχης θα έχει κριθεί.
4.-Κανείς δεν θα πολεμήσει για σένα. Μπορεί να σου προσφέρουν υποστήριξη αλλά στη μάχη δεν θα μπει κανείς πέραν των δικών σου δυνάμεων.
5.-;Oπως πολύ εύστοχα είπε ο πρέσβης ε.τ. Αλέξανδρος Μαλλιάς στη συνέντευξη με τρείς επίτιμους πρέσβεις που πήρα για τις Anixnefseis web TV, (Μαλλιάς, Κανέλλος, Κουμανάκου), μέχρι τώρα, στηρίζαμε την εξωτερική μας πολιτική στο Διεθνές Δίκαιο. Τα πάντα έχουν αποσαθρωθεί. Διεθνές Δίκαιο δεν υπάρχει.
6.-Πρέπει οπωσδήποτε, αν θέλουμε να επιβιώσουμε, να αναπτύξουμε: την οικονομία, την άμυνα, τη διπλωματία.
7.Όλα τα άλλα είναι “έπεα πτερόεντα”.

spot_img

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Το δόγμα της ανάπτυξης της οικονομίας ,της άμυνας και της διπλωματίας που ισχύει για όλες τις χώρες του κόσμου -ισχύει συνεχώς στην Τουρκία ,λόγω του Κεμαλικού κράτους ,στο οποίο ο στρατός ήταν συνταγματικά στυλοβάτης και της Δημοκρατίας και οπότε ”ξέφευγαν” τα πολιτικά πράγματα παρενέβαινε ,με πρόγραμμα και για όση διάρκεια απαιτείτο- κράτος το οποίο ο κ.Ερντογάν ,-που το κληρονόμησε και το κατευθύνει επί 20ετία περίπου -το ”προίκισε” και με ισχυρά θρησκευτικά χαρακτηριστικά και τώρα έχει δημιουργήσει ένα μίγμα κράτους και λαού έτοιμο για εδαφικές επεκτάσεις και ανασύσταση ,έστω μέρους της πάλαι ποτε Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και δύσκολα θα ανατρέψουν οι διάδοχοί του αυτήν την εθνική κατεύθυνση του.
    Αντ’αυτών η Ελλάς μας μετά το 1974 και κυρίως μετά το 1981 ,με ευθύνη των πολυετών και αυτοδυνάμων κυβερνήσεων ”πόνταρε” στις ικανότητες των πρωθυπουργών της -λέγε με Ανδρέα ,Σημίτη ,Καραμανλη -του νεωτέρου- και τελευταίως του ”αυτοδημιούργητου και διάττοντος αστέρος” κ.Τσίπρα ,οι οποίοι πέραν του βαθέος εθνικού διχασμού (γνωστά τα συνθήματα και η εσωτερική πολιτική τους)ουδέποτε διαμόρφωσαν ομονοούντες και συναινούντες εθνικό δόγμα και άλλοτε χαρακτηρίζονταν ως φασιστικο-δεξιό και πολεμοκαπηλικό και άλλοτε τριτοκοσμικό ,ειρηνόφιλο και προοδευτικό.
    Πρόσφατο παράδειγμα ο διχασμός για το Σκοπιανό και τελευταίως και για το προσφυγομεταναστευτικό.
    Συμποραμαρτούντων και της δεινής οικονομικής κρίσεως μετά το 2009 και της αφωνίας των διπλωματών και ανωτάτων εν ενεργεία στρατιωτικών ”αλώνιζαν” οι πολιτικοί από τα Ίμια μέχρι το Βουκουρέστι ,που ήταν για την Πατρίδα και το Έθνος προσωπικές αποτυχίες ,η, επιτυχίες τους.
    Το παρήγορο είναι ότι με την σημερινή κυβέρνηση κάτι κινείται και οργανώνεται και αν επιτύχει μετά τον Έβρο και στον κορονο-ιό ,θα πάρει περισσότερο θάρρος και λαική αποδοχή και θα βοηθηθεί και περισσότερο από τους ειδικούς-όπως ο κ.Τσιοδρας- και τους πατριώτες. ΑΜΗΝ.

  2. Προς χάριν ανταλλαγής γνωμών και απόψεων θα παραθέσω κάποιες γραμμές στα σχόλια που έγιναν και στηρίχθηκαν στην εκπομπή που είχε ως θέμα την επανεκκίνηση στην εξωτερική πολιτική.
    Είναι προφανές ότι η Τουρκία δεν υποχώρησε στον Έβρο ,απλά ανέστειλε τις δραστηριότητες της οι οποίες ,ως δηλώθηκε, θα επαναληφθούν, ούτε και εμείς πετύχαμε στρατιωτική νίκη ,διότι όπως πολύ σωστά επισημάνθηκε,δεν αντιπαρατέθηκαν στρατοί ( εκ του εμφανούς πάντως ) όμως υπήρξε ένα ψυχολογικό πλεονέκτημα υπέρ ημών και εις βάρος των Τούρκων. Τούτων λεχθέντων δεν σημαίνει ότι η τουρκική προκλητικότητα έναντι της χώρας μας έχει εξαντληθεί και θα πρέπει να αναμένεται εκδήλωση της και σε άλλο τομέα δράσης(θαλάσσιο )
    Η κατά κόρον επανάληψη ότι δεν θα έχουμε συμπολεμιστές άλλων χωρών σε περίοδο πολεμικής σύρραξης με την γείτονα ήταν και είναι αδιαμφισβήτητο .
    Η ανυπαρξία του Διεθνούς Δικαίου δεν είναι πρόσφατη αλλά χρονολογείται από πολλές δεκαετίες ,τουλάχιστον σαράντα χρόνια, αλλά μόνον για τις μεγάλες δυνάμεις, οι μικρές όπως η χώρα μας δεν έχουν άλλο καταφύγιο από το να το χρησιμοποιούν ,όχι όμως όπως το κάνουν οι πολιτικοί μας, αλλά με ταυτόχρονη ανάπτυξη της εθνικής ισχύος ,στρατιωτικής, οικονομικής, πολιτιστικής κλπ.που θα δώσουν κύρος στην επίκληση του δικαίου και όχι όπως τώρα ως δικαιολογία αδυναμίας. Αλλά τα προηγούμενα προαπαιτούμενα θα έπρεπε οι Έλληνες πολιτικοί να τα έχουν αναπτύξει εδώ και δεκαετίες.
    Από την εκπομπή που παρακολούθησα θα ήθελα να επισημάνω ,μεταξύ πολλών άλλων,κάτι που κατά την άποψη μου είναι ιστορικά και δεοντολογικά ανεφάρμοστο.Ελέχθη ότι σε περίπτωση αλλαγής του χρόνου λήξης της Ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας να προβλεφθεί ρήτρα αναστολής
    λειτουργίας των διευκολύνσεων-βάσεων σε περίπτωση που δεχθούμε επίθεση.Για να το ευθυμήσουμε:και μετά από αυτό ξυπνήσαμε
    καλό σας βράδυ

  3. Αφού την ρήτρα διακοπής των Αμερικανικών διευκολύνσεων δεν την επέβαλαν ούτε η στρατιωτικές κυβερνήσεις της 7ετίας και ο παντοδύναμος αντιαμερικανός Ανδρέας Παπανδρέου, όταν -οι Βάσεις θα έφευγαν- οι όποιες άλλες ελληνικές κυβερνήσεις ακόμη και η προηγούμενη ”απρόβλεπτη και σκληρή”ΑριστεροΔεξια των κ.κ.Τσίπρα-Καμμένου -για να μη χάσουν τον χρόνο τους-μάλλον αρκέσθηκαν και σε γραπτή υποστήριξη της εθνικής κυριαρχίας μας,όπως έγινε με τις σχετικές επιστολές των Αμερικανών ΥΠΕΞ κ.κ. Κίσινγκερ -το 1976- και Πομπέο τον παρελθόντα Οκτώβριο.
    Μάλλον είναι ”μπερδεμένη υπόθεση” γιατί οι διευκολύνσες, εκτός της Σούδας ,είναι Νατοικές και έχουμε δεσμευθεί και με τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ.
    Πάντως οι ”προβλέψιμες” ελληνικές κυβερνήσεις καμιά φορά ενεργούν ”σαν τα σιγανά ποταμάκια” ,όπως τον Αύγουστο του 1974 η Εθνική κυβέρνηση του Κων/νου Καραμανλή ,που λόγω του αδιακιολογήτου Β’ Αττίλα στην Κύπρο μας έβγαλε από το στρατιωτικό σκέλος ου ΝΑΤΟ και τώρα τηνν ”βρίζουν” περισσότερο οι Αμερικανόφιλοι και κάτι παραπάνω απ’όλους μας πατριώτες, τους οποίους δεν ικανοποίησε και η ομόφωνη απόφαση του ΝΑΤΟ στο Βουκουρεστι το 2008 ,η οποία για 10 χρόνια είχε στα σκαλιά του τα Σκόπια ,γιατί ήθελαν από τότε αυτό που κατάφεραν -και κάτι παραπάνω-το 2018 στις Πρέσπες.
    Εθνική γραμμή θέλουμε ,αλλά ποια ,με τέτοιες δομικές διαφορές που έχουν τα κόμματα μας ,που προσφάτως παρουσιάσθηκαν και για τις υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ με την Τουρκία από την Συμφωνία της Μαδρίτης το 1997 και του Έλσίνκι το 1999,τις οποίες υποστηρίζουν πέραν των ”Σημιτανθρώπων” και οι κ.κ.Κοτζιάς και Κατρούγκαλος ,προηγούμενοι ΥΠΕΞ της κυβερνήσεως των κ.κ.Τσίπρα και Καμμένου.
    Αλλά τι να λέμε τώρα για εκμετάλλευση των υποθαλασσίων υδογοναθράκων μετά τον οιονεί Γ΄ Παγκόσμιιο πόλεμο του κορονο-ιού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα