Προειδοποίηση ΟΗΕ: Τα μέτρα για τον κορωνοϊό μπορεί να προκαλέσουν παγκόσμια έλλειψη τροφιμων

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ

ΚΟΣΜΟΣ26|03|2020 | 14:36


Ορυζώνες στο Βιετνάμ © AP Photo/Hau Dinh
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
Τα μέτρα πρόληψης που έλαβαν κράτη κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού, θα μπορούσαν να προκαλέσουν ελλείψεις τροφίμων σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με το Επισιτιστικό Σώμα των Ηνωμένων Εθνών.

Οι φετινές συγκομιδές ήταν καλές και οι προοπτικές για βασικές καλλιέργειες πολλά υποσχόμενες, ωστόσο, η έλλειψη εργατών στα χωράφια που προκλήθηκαν από την κρίση του ιού και μία τάση προς τον προστατευτιμό (με δαμούς ασμοί και απαγορεύσεις εξαγωγών) σημαίνουν ότι τις επόμενες εβδομάδες ενδέχεται να εμφανιστούν με γρήγορους ρυθμούς τα πρώτα προβλήματα, ανέφερε στον Guardian ο Μάξιμο Τορέρο, επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ.

Κορωνοϊός: Το χειρότερο σενάριο ο περιορισμός στη ροή τροφίμων
«Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί, είναι να περιορίσουν οι κυβερνήσεις τη ροή τροφίμων. Όλα τα μέτρα κατά του ελεύθερου εμπορίου θα είναι αντιπαραγωγικά. Τώρα δεν είναι η ώρα για περιορισμούς ή επιβολή εμπορικών φραγμών. Τώρα είναι η στιγμή να προστατεύσουμε τη ροή τροφίμων στον κόσμο» ανέφερε ο κ. Τορέρο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κυβερνήσεις πρέπει να αντισταθούν στις εκκλήσεις ορισμένων πλευρών να προστατεύσουν τη δικούς τους προσφορά τροφίμων περιορίζοντας τις εξαγωγές, όπως κάποιες έχουν ξεκινήσει ήδη να κάνουν.

Το Καζακστάν για παράδειγμα, σύμφωνα με αναφορά του Bloomberg, έχει απαγορεύσει τις εξαγωγές σιτάλευρου, για το οποίο έχει μία από τις μεγαλύτερες παραγωγές στον κόσμο, επιβάλλοντας, παράλληλα, περιορισμούς σε φαγόπυρο και λαχανικά μεταξύ αυτών κρεμμύδια, καρότα, πατάτες.

Το Βιετνάμ, τρίτο στην εξαγωγή ρυζιού στον κόσμο, έχει αναστείλει προσωρινά τα συμβόλαια εξαγωγών ρυζιού. Η Ρωσία, μεγαλύτερη εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο, επίσης ενδέχεται να  περιορίσει τις εξαγωγές, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν, τη στιηγμή που η θέση των ΗΠΑ είναι αμφίβολη δεδομένης της προθυμίας του Ντόνλαντ Τραμπ για εμπορικό πόλεμο σε άλλα βασικά προϊόντα.

«Οι εμπορικοί φραγμοί θα δημιουργήσουν ακραία αστάθεια», προειδοποίησε ο Τορέρο και συνέχισε: «Θα επιδεινώσουν την κατάσταση. Αυτό είναι που παρατηρούμε στις επισιτιστικές κρίσεις».

Κορωνοϊός: Πιθανά προβλήματα με τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά
Ενώ η προμήθεια τροφίμων λειτουργεί καλά στις περισσότερες χώρες του κόσμου μέχρι στιγμής, τα προβλήματα μπορεί να αρχίσουν να είναι ορατά τις επόμενες εβδομάδες και να ενταθούν τους επόμενους δύο μήνες, την εποχή δηλαδή ωρίμανσης των βασικών φρούτων και λαχανικών. Αυτοί οι τύποι προϊόντων έχουν σύντομους χρόνους ωρίμανσης, είναι ιδιαίτερα ευπαθή και χρειάζονται έμπειρους εργάτες για να εργάζονται γρήγορα τη σωστή στιγμή.

«Πρέπει να προσέχουμε να μη σπάσουμε την αλυσίδα τροφίμων και εφοδιασμού, ειδάλλως θα δούμε προβλήματα με τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά σύντομα» είπε ο Τορέρο.

Καθώς οι κυβερνήσεις επιβάλλουν καραντίνα σε χώρες σε όλο τον κόσμο, η πρόσληψη εποχιακών εργατών θα καταστεί αδύνατη εκτός και αν ληφθούν μέτρα που θα διασφαλίσουν ότι ζωτικής σημασίας εργαζόμενοι θα μπορούν ναν μετακινούνται, αποτρέποντας παράλληαλ την εξάπλωση του κορωνοϊού.

«Ο κορωνοϊός πλήττει το εργατικό δυναμικό και τα προβλήματα εφοδιασμού γίνονται σημαντικά. Πρέπει να διαθέτουμε πολιτικές ώστε το εργατικό δυναμικό να μπορεί να συνεχίσει να κάνει τη δουλειά του. Να προστατεύουμε τους ανθρώπους επίσης, αλλά χρειαζόμαστε και το εργατικό δυναμικό. Οι μεγάλες χώρες δεν έχουν ακόμη εφαρμόσει τέτοιου είδους πολιτικές για να εξασφαλίσουν ότι τα τρόφιμα μπορούν να συνεχίσουν να κινούνται», τόνισε ο Τορέρο.

Τι πρέπει να κάνουν οι κυβερνήσεις
Χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, με ένα νόμισμα που βυθίζεται και  υψηλά επίπεδα στις εισαγωγές, είναι επίσης πιθανό να παρατηρήσουν μία αύξηση στις τιμές των τροφίμων,  εκτός κι αν η κυβέρνηση αναλάβει δράση ή τα καταστήματα λιανικής απορροφήσουν μέρος του κόστους, ανέφερε.

Σύμφωνα με τον Τορέρο, ο σημαντικότερος ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν οι κυβερνήσεις είναι να διατηρήσουν λειτουργική την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, να παρεμβαίνουν για να εξασφαλίσουν ότι υπάρχουν αρκετοί εργάτες και να συγκρατήσουν από τον πανικό τις παγκόσμιες αγορές τροφίμων.

«Αν οι έμποροι αρχίσουν να νιώθουν νευρικοί, οι συνθήκες θα δυσκολέψουν», είπε και συνέχισε: «Χρειάζεται μόνο ένας μεγάλος έμπορος να λάβει μια απόφαση [να αναστατώσει την παροχή βασικών καλλιεργειών] και αυτό θα έχει επιρροή παντού».

Τι μπορεί να κάνει ο καθένας ξεχωριστά
Κάθε άτομο ξεχωριστά μπορεί επίσης να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, αποφεύγοντας τις αγορές πανικού και τη συγκέντρωση τροφίμων, καθώς μειώνοντας τα απορρίμματα τροφίμων. Το να αγοράζει κανείς πάρα πολλά φρέσκα αγροτικά προϊόντα που θα χαλάσουν προτού να καταναλωθούν, θα επιδεινώσει τα προβλήματα εφοδιασμού με τρόφιμα, είπε ο Τορέρο. «Οι άνθρωποι πρέπει να αγοράζουν μόνο ό, τι χρειάζονται για να αποφευχθεί η σπατάλη τροφίμων», σημείωσε.

Προσοχή και στα ζώα
Τέλος, η σωστή  μεταχείριση των ζώων είναι επίσης ένα ζήτημα δεδομένου ότι οι καθυστερήσεις στα σύνορα που προκαλούνται από τα μέτρα για τον κορωνοϊό σημαίνουν ότι οι μετακινήσεις των ζώων επιμηκύνονται.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/kosmos/koronoios-oie-metra-pagkosmia-elleipsi-trofimon

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα έχουμε έλλειμμα βιολογικών τροφίμων .
    Τα άλλα θα αντικατασταθούν από τα γενόσημα-άνοστα υβρίδια ,,η από τα Κινέζικα ,που θα παράγουν οι ενάμισυ δισεκατομύριο Κινέζοι.
    Ο Θεός είναι μεγάλος ,που λέμε και πιστεύουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα