Πού πάνε οι δωρεές όταν σβήσουν οι φωτιές

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Παρασκευή, 03 Αυγούστου 2018 09:23

UPD:09:23

REUTERS/ALKIS KONSTANTINIDIS 

Από την έντυπη έκδοση 

της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Για την αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών που προκλήθηκαν από την πρωτοφανή πυρκαγιά τη Δευτέρα 23 Ιουλίου… η κυβέρνηση άνοιξε στην Τράπεζα της Ελλάδος έναν ειδικό λογαριασμό. Υπάρχει ήδη μεγάλη ανταπόκριση, είτε με καταθέσεις… είτε με την ανάληψη συγκεκριμένου αντικειμένου».

Αφήνω στην άκρη το γεγονός ότι δουλειά του κράτους δεν είναι η διαχείριση εράνων, δεν είναι ΜΚΟ η διοίκηση, και στέκομαι στο παιχνίδι με ανοιχτά χαρτιά. Το Ίδρυμα Νιάρχος έχει τον τρόπο να ελέγξει ότι τα 25 εκατ. ευρώ που προσφέρει θα διατεθούν για την ενίσχυση των πυροσβεστικών μέσων και ο όμιλος Κοπελούζου ότι τα 2 εκατ. ευρώ θα πάνε στην αποκατάσταση μόνιμων κατοικιών ανθρώπων με χαμηλά εισοδήματα στις πληγείσες περιοχές. Η Motor Oil θα αναλάβει την αποκατάσταση του Λύρειου Ορφανοτροφείου, το Ίδρυμα Λάτση και το Ίδρυμα Ωνάση που προσφέρουν από 5 εκατ. ευρώ έκαστο έχουν μάτια για το Μάτι.

Τι γίνεται, όμως, με τους χιλιάδες επώνυμους και ανώνυμους που με κάθε μέσο προσπαθούν να συμβάλουν στην προσπάθεια επούλωσης των πληγών; Ευρώ εισρέουν τις τελευταίες μέρες και σε λογαριασμούς άλλων φορέων. Ποιος θα φυλάει τους φύλακες; Δεν είναι μεγάλη η πιθανότητα συναίρεσης της διαφάνειας με την αδιαφάνεια, που νομιμοποιεί το οτιδήποτε, αρκεί να φαίνεται;

Ποιος ξεχνά την τύχη του αποκαλούμενου Ταμείου Μολυβιάτη (Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών); Μια πονεμένη ιστορία για την κατακαημένη το θέρος του 2007 Ηλεία. Συγκεντρώθηκαν περίπου 208 εκατ. ευρώ (198 εκατ. ευρώ συν 10 εκατ. τόκοι) από 93.000 δωρητές. Υπάρχει ένα κενό για τη χρονική περίοδο από την παραίτηση του πρώην ΥΠΕΞ το 2009 ως την εκκαθάριση του ταμείου το 2011 (τα χρήματα μεταφέρονται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σε νέο ειδικό λογαριασμό με τον τίτλο «Λογαριασμός Αρωγής Πυροπλήκτων»). Αρκετοί φορείς ήταν ανεπαρκείς να απορροφήσουν τα κονδύλια. Από την απάντηση το 2013 του τότε ΥΠΟΙΚ αποκαλύπτεται και η πρώτη δαπάνη σε άλλες περιοχές εκτός Ηλείας, ύψους 28 εκατ. ευρώ. Στο τέλος του 2012 με ΚΥΑ έγινε η τελευταία επίσημη κατανομή πιστώσεων. Τα έργα που εγκρίθηκαν ήταν οδοποιίας. Ούτε ένα αντιπλημμυρικής ή αντιπυρικής προστασίας.

Έντεκα χρόνια μετά, τι ποσό έχει μείνει στα ταμεία πια;

https://www.naftemporiki.gr/story/1378534/pou-pane-oi-dorees-otan-sbisoun-oi-foties

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Καλο κειμενο για ερωτησεις απο βουλευτες της συνολης Αντιπολιτευσεως προς την Κυβερνηση, αν δεν απαντηθει μεσω ΕΡΤ,ή, του ΑΠΕ-ΜΠΕ απο την κυβερνηση.
    Εντεκα χρτονια μετα , τι ποσο εχει μεινει στα ταμεια πια;;;.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα