«Πλημμύρα ρατσισμού στην Ιταλία»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του Αλκη Καλλιαντζίδη  Οικονομολόγου [email protected]  www.kalkis.eu

Η είδηση και η διπλανή φωτογραφία που έδωσε στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας LE MONDE στις

  

31.07.2018 ο ανταποκριτής της στη Ρώμη Jérôme Gautheret. Αφορμή ήταν η εκτόξευση αυγού στο μάτι της  ιταλίδας αθλήτριας δισκοβολίας,  Daisy Osakue καθώς επέστρεφε βράδυ στο σπίτι της  την Κυριακή 29 Ιουλίου προς Δευτέρα 30 Ιουλίου, στο Moncalieri, μια μικρή πόλη κοντά στο Τορίνο (στο Πιεμόντε), όταν ένα αυτοκίνητο την πλησίασε με μεγάλη ταχύτητα. Ένας από τους δύο επιβάτες του έριξε ένα αντικείμενο στη νεαρή γυναίκα και την χτύπησε στο κεφάλι, πριν το όχημα εξαφανιστεί μέσα στη νύχτα. «Ένιωσα ένα πολύ δυνατό σοκ στο μάτι μου. Έπεσα κάτω στο έδαφος και όταν άγγιξα το πρόσωπό μου, ένιωσα ένα υγρό. Φοβόμουν, νόμιζα ότι ήταν οξύ», είπε λίγες ώρες αργότερα, η νεαρή γυναίκα, στα μικρόφωνα της ιταλικής τηλεόρασης. Ήταν μόνο ένα αυγό. Αλλά χτύπησε τη Daisy Osakue στο μάτι, και κατέστρεψε τον κερατοειδή της, δημιουργώντας φόβους για λίγες ώρες ότι μια χειρουργική επέμβαση θα ήταν απαραίτητη. Σύμφωνα με τους γιατρούς όμως, ο κίνδυνος αυτός αποκλείστηκε τελικά. Χρειάστηκε να επιδεθεί μόνο με μια γάζα και να ξεκουραστεί για λίγες μέρες. Το περιστατικό θα είχε περάσει στο ντούκου στον τοπικό Τύπο εάν η Daisy Osakue ήταν μια απλή αλλοδαπή. Αλλά όμως, αυτή η 22χρονη Ιταλίδα, που γεννήθηκε στο Τορίνο από νιγηριανούς γονείς, είναι μία από τις μεγάλες ελπίδες του ιταλικού αθλητισμού. Μια φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, με ελπίδες της Ιταλίας για ρεκόρ τους τελευταίους μήνες και αναμένεται να εκπροσωπήσει τη χώρα της στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, το οποίο θα διεξαχθεί στο Βερολίνο από τις 6 έως τις 12 Αυγούστου. «Μάλλον με πέρασαν για μια αφρικανή πόρνη, που υπάρχουν πολλές στη γειτονιά», δήλωσε στους δημοσιογράφους λίγες ώρες μετά την επίθεση, αφού υποβλήθηκε σε θεραπεία σε μια οφθαλμολογική κλινική στο Τορίνο. Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι πρόκειται για ρατσιστική πράξη. Αναζητούσαν μια έγχρωμη γυναίκα …».

Μόλις τα γεγονότα έγιναν γνωστά, οι πολιτικές αντιδράσεις φούντωσαν στην Ιταλία. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και  υπουργός Εσωτερικών Matteo Salvini  (της ακροδεξιάς Λίγκας) μίλησε αμέσως για «απαράδεκτα γεγονότα» και εξέφρασε την επιθυμία του να συναντήσει τη νεαρή γυναίκα το συντομότερο δυνατόν, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τους αντιπάλους του να καταγγείλουν την άνοδο στη χώρα ενός κλίματος μίσους που επιδεινώνεται ολοένα και περισσότερο. Οι κατηγορίες  απορρίφθηκαν από τον υπουργό. «Υπάρχει ένα ρατσιστικό κλίμα στην Ιταλία; Μην λέμε ανοησίες», δήλωσε από την παραλία του Milano Marittima (Emilia-Romagna) όπου περνάει τις διακοπές του, προτού κατηγορήσει τους πολιτικούς του αντιπάλους. «Κάθε επίθεση πρέπει να τιμωρείται και να καταδικάζεται, αλλά η μαζική μετανάστευση που επιτράπηκε από την αριστερά τα τελευταία χρόνια δεν βοηθά». Μια ρητορική, η οποία έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητά της στο παρελθόν, τουλάχιστον από την επίθεση του Macerata, στις 3 Φεβρουαρίου: εκείνη την ημέρα, ένας ακτιβιστής της Λίγκας πυροβόλησε  πάνω στους μετανάστες, τραυματίζοντας έξι άτομα. Ο ηγέτης της Λίγκας κατηγόρησε γρήγορα την κυβέρνηση Gentiloni ότι ήταν ο πραγματικός ένοχος της βίας, λόγω της μεταναστευτικής του πολιτικής.

Έξι μήνες αργότερα, ο Matteo Salvini βρίσκεται στην εξουσία και οι επιθέσεις του είδους αυξάνονται. Από τις αρχές Ιουνίου και τη δολοφονία της συνδικαλίστριας  Soumaïla Sacko στο San Calogero  (Καλαβρία), έχουν αναφερθεί τουλάχιστον 10 περιπτώσεις κατά τις οποίες  Ιταλοί πυροβόλησαν  σε αλλοδαπούς. Τη νύχτα του Σαββάτου 28 προς  Κυριακή 29, στην επαρχία Latina (περίχωρα της Ρώμης), ένας Μαροκινός  πέθανε σε τροχαίο ατύχημα. Προσπάθησε να δραπετεύσει από τους κατοίκους που τον κυνηγούσαν, πιστεύοντας  – άδικα – ότι ήταν ένας κλέφτης, αναφέρει ο παραπάνω ανταποκριτής.

Για την αριστερή αντιπολίτευση, ο σημερινός υπουργός εσωτερικών είναι η κύρια αιτία αυτής της έκρηξης βίας. «Ο Σαλβίνι τροφοδοτεί αυτό το κλίμα μισαλλοδοξίας και αχαλίνωτου ρατσισμού μέσα στην εκκωφαντική σιωπή του Πρωθυπουργού Conte», δηλώνει ο βουλευτής  Federico Fornaro (αριστερά). Από την πλευρά του «κινήματος των 5 αστέρων», σύμμαχο της Λίγκας εντός της κυβέρνησης, αυτή η αύξηση   των επιθέσεων τροφοδοτεί μια δυσφορία. Είναι αξιοπρόσεκτες οι  αμήχανες αντιδράσεις  του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Roberto Fico ( δεξιά), ο οποίος δήλωσε τη Δευτέρα ότι «ο ρατσισμός πρέπει να καταπολεμιέται, πάντοτε». Ο αντιπρόεδρος όμως της κυβέρνησης και  ηγέτης «του κινήματος των 5 αστέρων», Luigi Di Maio, αντίθετα, διατύπωσε την υποστήριξή του στον εταίρο του συνασπισμού: «Δεν υπάρχει αύξηση του ρατσισμού, απλά προσπαθούν να επιτεθούν στον Σαλβίνι», είπε. Ο τελευταίος συγκεντρώνει  50% θετικές γνώμες και το κόμμα του βρίσκεται στην κορυφή των δημοσκοπήσεων. Η παραπάνω ανησυχητική έκρηξη των πράξεων ρατσισμού έχει προκαλέσει αναταραχή στην Ιταλία. Η αριστερή αντιπολίτευση καταδίκασε το «κλίμα αδιαλλαξίας και αχαλίνωτου ρατσισμού», αναφέρει στο Editorial του ο  LE MONDE στις 01.08.2018.

Ο Σαλβίνι, παρά τα λεγόμενά του παραπάνω, γρήγορα επέστρεψε στη θεματολογία που τον έφερε στην εξουσία και που εξακολουθεί να τον κάνει πολύ δημοφιλή, τους μετανάστες δηλαδή : «Η όμορφη ζωή έχει τελειώσει!», δήλωσε. Μια αποφασιστική πολιτική κατά της μετανάστευσης, η οποία επιβραβεύθηκε πρόσφατα από τον Donald Trump κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ιταλίας Giuseppe Conte στις 30 Ιουλίου στην Ουάσινγκτον.

Ο Salvini φέρει προφανώς μεγάλη ευθύνη για αυτή την άνοδο του μίσους έναντι των μεταναστών. Η μακρά πολιτική του καριέρα βρίθει από μια σειρά ξενοφοβικών δηλώσεων και επιθέσεων κατά των μεταναστών. Όταν κατέλαβε την εξουσία την 1η Ιουνίου 2018, ο Υπουργός Εσωτερικών δεν αρνήθηκε τις πεποιθήσεις του. Ο συστηματικός στιγματισμός των μεταναστών διατηρεί ένα κλίμα στο οποίο, ακόμη και αν εξακολουθούν να είναι μεμονωμένες πράξεις οι βιαιότητες, ορισμένοι Ιταλοί εξτρεμιστές αισθάνονται «εξουσιοδοτημένοι» να ενεργούν έτσι. Και αυτά συγκαλύπτουν τις ζημίες που προκάλεσαν τα πρώτα οικονομικά μέτρα της νέας κυβέρνησης. Σταδιακά, όλοι οι οικονομικοί δείκτες της Ιταλίας κοκκινίζουν, όπως π.χ. μια βραδύτερη ανάπτυξη από την αναμενόμενη και η  αύξηση της ανεργίας, γεγονός που υποδηλώνει ταραχώδες φθινόπωρο και αδυναμία του Σαλβίνι να εκδιώξει 500.000 πρόσφυγες, όπως προεκλογικά είχε υποσχεθεί.

Από τον τόπο των διακοπών του ο Σαλβίνι δημοσίευσε στα κοινωνικά δίκτυα μια επιγραφή  του Benito Mussolini την οποία είχε χαράξει το 1932 στον οβελίσκο του στη βόρεια Ρώμη και που έλεγε : «Πολλοί εχθροί, πολλή τιμή». Το σλόγκαν, που είχε χρησιμοποιήσει κι ο JeanMarie Le Pen το 2012, συνοδεύεται από ένα φιλί. Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά. και ο Σαλβίνι λέει στην Πρωθυπουργό της Βρετανίας να διαπραγματευθεί ένα σκληρό Brexit με τους 27 (μέσα στους οποίους βρίσκεται και η Ιταλία !),  η Ευρωπαϊκή Ένωση καθεύδει. Συμπεριφέρεται σαν ένας σιωπηλός θεατής, δίχως κοινή προσφυγική και μεταναστευτική πολιτική.

 

 

 

 

 

 

 

spot_img

8 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Να που απο τον γαλλοτραφη-γαλλοσπουδαγμενο κ. αρθρογραφο θα εχουμε ανταποκρισεις και σχολιασμους για τα πραγματικα ,η, προβαλλομενα γεγονοτα και απο την Ιταλια , περαν της Γαλλιας.
    Καθε γνωση αποδεκτη και καθε προσφορα δεκτη για τους ”περιεργους” πολιτες ο,που γης. Τον ευχαριστουμε.
    Χωρις να εχουμε διαθεση να στηριξουμε τον κατα τα αλλα συνεπη σε λογια και πραξεις -και αυτο ειναι προσον- Ιταλο πολιτικο και υπουργο Εσωτερικων κ. Σαλβινι,” παει ο νους μας” και στην προβοκατσια για το περιστατικο, επειδη ενα αυγο εναντιον ενος ανθρωπου-της συγκεκριμενης εγχρωμου, (πλην Ιταλιδος στην ιθαγενεια), μπορει να ριφθει -και συνηθως ετσι γινεται-απο οποιονδηποτε για να ενοχοποιηθει ο ”σκληρος” ρατσιστης κ. Σαλβινι, ο οποιος στα αστεια-,η, στα σοβαρα καταφερε και” εβαλε στην θεση τους και την ευθυνη τους ” ολους τους συναδελφους του στην Ευρωπαικη Ενωση και μαλλον θα αποτελεσει καλο προηγουμενο και για την Ελλαδα,την Γαλλια,την Μαλτα καιτην Ισπανια.
    Στενοχωρεθηκαν αρκετα οι αριστεροι -που μονο δικαιωματα διεκδικουν για ολα και για ολους- αλλα το Ιταλικο κρατος δινει λυσεις γρηγορες γιατι προφανως δεν θελει να μετσβληθει -περαν των αλλων- και η ”αιωνια πολις” του ,πρωτευουσα της Κεντροαφρικανικης Δημοκρατιας , που -μια το εφερε η κουβεντα -ηταν καλη προταση για την ονομασια των Σκοπιων ως Κεντροβαλκανικη Δημοκρατια , με τους διαφορες φυλες που κατοικουν εκει.
    Δεν το πιστεψε ο κ. Κοτζιας ,αλλοιως ”θα το περνουσε ”και ας τους εδινε ολα τα αλλα. Μια φορα δεν θα ”μοστραρονταν” ως Μακεδονες.
    Πως να τον δικαιολογησει η ενδοξη Ελληνικη Ιστορια;;;.

    • Θα ήθελες να με/μας κατατοπίσεις ως προς τί είναι καλύτεροι οι κάτοικοι της Ρώμης από τους κεντροαφρικανούς;
      Λογικά θα υπάρχει διαφορά με τους νοτίους, βορείους, δυτικούς και ανατολλικούς κατά τον τρόπο που το διατυπώνεις.

      • Οι κατοικοι της Ρωμης ειναι καλυτεροι και διαφορετικωτεροι ως προς τον πολιτισμο , την κοσμιωτερη εμφανιση και την αγαπη τους προς την Ρωμαικη παραδοση των προγονων τους.
        Να μη διερωτηθουμε ποσος χρονος θα χρειασθει να τα αποκτησουν και να απολαυσουν οι διαφοροι επηλυδες;;;. (Στην Αθηνα του Περικλεους υπηρχαν αλλα ησαν δουλοι).
        Να μη διερωτηθουμε γιατι πλην των Ιαπωνων και των Κορεατων δεν απολαμβανουν την κλασσικη μουσικη οι ΑφροΑσιατες;;;. Φυσικα παντα υπαρχουν οι εξαιρεσεις , για να επιβεβαιωνουν τον κανονα. Εν τελει ευτυχως,η, δυστυχως πεντε φυλες επλασε ο Παναγαθος , με και καλα ειναι να διατηρηθουν με τα ιδιαιτερα γνωρισματα και τον πολιτισμο τους και οπωσδηποτε με την χριστιανικη αγαπη των ομοιων τους (οσων ασπαζονται τον Χριστιανισμο) .
        Δεν συμφωνειτε οτι πρεπει να θεωρειται υβρις προς τον Δημιουργο και μεγιστη ουτοπια η καταληξη μιας ανθρωπινης κοινωνιας , που θα ξαναυψωσει τον υψηλοτερο πυργο της Βαβελ;;;.

  2. Ποιά πιστεύετε θα έπρεπε ή πρέπει να είναι η στόχευση της Ένωσης στα ζητήματα όπως αυτά που μεταφέρετε από την Ιταλία και σε όλες σχεδόν τις χώρες;

    • ΠΙΣΤΕΥΩ πως αν η Ευρωπαικη Ενωση αποφασισει με ΔΗΜΟΗΦΙΣΜΑ των λαων της να ενωθει με την Αφρικη και να αναμιχθουν οι λαοι των δυο Ηπειρων θα λυθει αυτοματως το θεμα, αλλα θα ακολουθησουν τοπικοι εναντιον των ”εισβολεων”.
      Ως τοτε βοηθεια στους πενομενους ΕΚΕΙ και φυλαξη των συνορων απο τους ”πλουσιους” εισβολεις ΑφροΑσιατες, που σε καθε περιπτωση ουδεις γνωριζει πως θα συμπεριφερθουν στους δυσκολους χρονους της Ευρωπης.
      Για να θυμηθουμε ποσοι βαρβαροι στην πρωτη χιλιετια μετα Χριστον κατελαβαν τους Ευρωπαιους και διελυσαν τα Βασίλεια τους.
      Ολοι σχεδον οι Ευρωπαιοι υποληπτονται,η, ”μισουν” την χιλιοχρονη Βυζαντινη Αυτοκρατορια , γιατι κρατησε αυτους τους βαρβαρους εκτος της Επικρατειας της , κατι που οι ιδιοι δεν καταφεραν .
      Μπορει κανεις να αποκλειψει επαναληψη του φαινομενου ;;;.
      Και τελος γιατι νομιζετε οτι ”γαλουφιαζουν” την Τουρκια και το Ιραν ;;;. Μα επειδη κατεχουν τα εδαφη της ΜεγΑλεξανδρινης και Βυζαντινης Αυτοκρατοριας , που τους γλυτωσανε απο την βαρβαρη Ανατολη απο το 480 π.Χ μεχρι το 1453 μ.Χ και που τωρα αυτοι παλι θα ”γλυτωσουν” ολους τους Ευρωπαιους.
      Η Ελλαδα επαυσε να τους απασχολει απο την Μικρασιατικη καταστροφη και εδω και δεκα χρονια τους ειναι και βαρος.
      Σας ευχαριστω για την ευκαιρια που μου δωσατε για τετοιους προβληματισμους. Καλο Σαββατοκυριακο.

          • Η αναγκαια προσθεση αφορουσε στην λεξη πολεμοι ,που δεν ειχε γραφει στο κειμενο της απαντησεως μου -στην τριτη σειρα -,κατι που γινεται απο τους πολιτες της Αυστριας, Βαυαριας ,Πολωνιας και Ιταλιας- προς το παρον λεκτικως- και τους οποιους πολιτες τους ολοι εμεις οι ευαισθητοι -απο μακρυα φυσικα- τους θεωρουμε ρατσιστες ”του κερατα”,παρ’οτικαι αυτοι ψηφιζουν και η ψηφος τους ειναι ισοτιμη με την ψηφο των ”ευαισθητων” αντιρατσιστων, που καταργουν τον ανθρωπινο φοβο , αιτία , για την οποιαν ολο και περισσοτεροι ανθρωποι καταφευγουν σε ψυχολογικη υποστηριξη ,ψυχοφαρμακα και ψυχαναλυση και στις λοιπες μοντερνες ιατρικες ειδικοτητες, αδιαφοιρωντας για την ”ρετσινια” του ρατσιστη-στριας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα