Παράδοση κυριαρχίας και πόρων: Πάμε «φουλ» για «συνεκμετάλλευση» – Η Ν.Μπακογιάννη «μαλώνει» τον Αρχηγό του ΠΝ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Προβληματισμό για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης σε ότι αφορά την αντιμετώπιση της τουρκικής απόπειρας «στραγγαλισμού» της Ελλάδας με την αποστέρηση ζωτικών οικονομικών πόρων στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και την δυνητική ΑΟΖ στο νότιο και νοτιοανατολικό Αιγαίο, εκφράζουν πολιτικοί παρατηρητές εντός και εκτός Ελλάδος.

Ο προβληματισμός έγκειται στο αν υπάρχει πρόθεση να αντιμετωπιστεί η κατάσταση στην ρίζα του προβλήματος, δηλαδή την δημιουργία συνθηκών αποτροπής της Τουρκίας με την έναρξη ενός ταχύρυθμου προγράμματος επανεξοπλισμού των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και κυρίως την εμφύσηση μαχητικού πνεύματος στα στελέχη που έχουν βαρεθεί να τρώνε «σφαλιάρες», αλλά και στην προσπάθεια σύναψης δεσμευτικών στρατιωτικών (όχι απλά «πολιτικών» ή «στρατηγικών») συμμαχιών με τρίτες χώρες που έχουν τα ίδια συμφέροντα με την Ελλάδα κατά της Τουρκίας.

Και οι χώρες αυτές είναι στην παρούσα φάση μόνο το Ισραήλ και εν μέρει η Γαλλία. Η Αίγυπτος δεν είναι η περίπτωση χώρας που θα πολεμήσει στο πλευρό της Ελλάδας κατά της Τουρκίας για πολλούς και διάφορους λόγους. Το «βαθύ» αιγυπτιακό κράτος, πέραν της κυβέρνησης αλ Σίσι, παραμένει αντι-ισραηλινό και φιλότουρκο.

Εν πάση περιπτώσει καμία τέτοια κίνηση δεν καταγράφεται από την πλευρά της κυβέρνησης Μητσοτάκη, πέρα από τις αερολογίες περί «στήριξης», «αλληλεγγύης» και «καταδίκης» της Τουρκίας (όταν συμβαίνει κι αυτό γιατί π.χ. ο καθ’ύλην αρμόδιος οργανισμός, ο ΟΗΕ μας έριξε «χαστούκι»).

Αυτό που υπάρχει είναι μια καθαρή και σαφής πρόθεση «συνεκμετάλλευσης» με την Τουρκία των υποθαλάσσιων οικονομικών πόρων, οι οποίοι όμως… ανήκουν στην Ελλάδα! 

Ακόμα και ο Αμερικανός πρεσβευτής Τζέφρι Πάιατ μίλησε απόψε για ύπαρξη υφαλοκρηπίδας όλως ανεξαιρέτως των ελληνικών νησιών, όταν ο Ν.Δένδιας έχει προχωρήσει σε έναν επικίνδυνο διαχωρισμό «μικρών και μεγάλων νησιών»!

Το ζήτημα είναι ότι η ίδια η αδελφή του Ελληνα πρωθυπουργού, η βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία φυσικά «περνάει» προς τα έξω το κλίμα που επικρατεί μέσα στην οικογένεια για το θέμα, έλαβε τις τελευταίες ημέρες θέσεις οι οποίες πέρασαν «στα ψιλά», αλλά είναι απόλυτα χαρακτηριστικές του κλίματος στα υψηλά κλιμάκια της κυβέρνησης ως προς τον τελικό σκοπό της «συνεκμετάλλευσης» (όπου «συνεκμετάλλευση» είναι η παραχώρηση οικονομικών δικαιωμάτων επί περιοχών ελληνικής κυριαρχίας).

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών, βουλευτής Χανίων και αδελφή του πρωθυπουργού, δήλωσε συγκεκριμένα μιλώντας στο Action 24 και στην εκπομπή «Αντιθέσεις»:

«Ο μεγάλος πόλεμος είναι η επιτυχία να μην κάνεις πόλεμο. Οσοι λένε ότι είμαστε μόνοι μας διπλωματικά και επικρίνουν την Ευρωπαϊκή Ενωση, να μας πουν την άλλη πρόταση. Τι θέλουν, να βγάλουμε τον Στόλο και να πυροβολούμε; Θα είναι καλό όλοι αυτοί οι περισπούδαστοι αναλυτές να βουτάνε τη γλώσσα στο μυαλό πριν μιλήσουν για εξωτερική πολιτική. Περιμένω να υπάρχει μια αίσθηση ευθύνης».

Αρα, ότι πράξουμε, πρέπει να το πράξουμε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και πάνω απ’όλα «να μην βγάλουμε τον Στόλο στο Αιγαίο» και, προς Θεού, «να μην πυροβολήσουμε».

Και η παρατήρηση γίνεται με επιθετικό τρόπο και φυσικά απαντά στον Αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού, αντιναύαρχο Νίκο Τσούνη ο οποίος ήταν σαφής στην δική του τοποθέτηση: «Θα πάμε μπροστά, θα ρίξουμε κι όσες φάμε».

Από την μία πλευρά λοιπόν είναι η αδελφή του πρωθυπουργού που λέει «Τι θέλουν, να βγάλουμε τον Στόλο και να πυροβολούμε;»  και από την άλλη τον Αρχηγό του Ναυτικού (μέχρι τον άλλο μήνα που θα το αποστρατεύσουν) που λέει «Θα πάμε μπροστά και θα ρίξουμε».

Ποιος λέτε ότι θα επικρατήσει;

Δεν περιορίζεται μόνο εκεί η ψυχολογική προετοιμασία για την «συνεκμετάλλευση»: Υπάρχουν και οι «βοήθειες», όπως ο φιλομητσοτακικός εκδότης του «Φιλελεύθερου» Θανάσης Μαυρίδης, ο οποίος μετά την αρθρογραφία του υπέρ της λύσης του δημογραφικού προβλήματος με «μπόλιασμα» των Ελλήνων από τους «μετανάστες», μιλώντας στον ΣΚΑΪ στην εκπομπή των Δημήτρη Οικονόμου και της Μαρίας Αναστασοπούλου, τοποθετήθηκε ευθαρσώς υπέρ της «συνεκμετάλλευσης» με την Τουρκία λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Η συνεκμετάλλευση είναι ο δρόμος της λογικής» και «Θεωρώ ότι η λέξη συνεκμετάλλευση είναι αρκετά δαιμονοποιημένη».

 

Επιπλέον βοήθειες, φυσικά έρχονται και από άλλες πλευρές του πολιτικού συστήματος, όπως από την Φώφη Γεννηματά που δήλωσε προ τριημέρου ότι «Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να αποφύγουμε ένα “θερμό” επεισόδιο με την Τουρκία».

Ο Κ.Μητσοτάκης γοητευμένος από την «επίλυση» του Σκοπιανού από τον Α.Τσίπρα, φαίνεται ότι έχει βαλθεί να τον ξεπεράσει με την «επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών»

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/ellinotoyrkika/828688_paradosi-kyriarhias-kai-poron-pame-foyl-gia-synekmetalleysi-i

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Τα ανωτέρω φέρνουν στην μνήμη αυτά που αναφέρει στο βιβλίο του με τίτλο “ΑΟΖ” ο Καθηγητής κ.Θ.Καρυώτης στην σελ.57
    “ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΜΕ ΚΥΠΡΟ
    Τουλάχιστον από την εποχή της ανακήρυξης της κυπριακής ΑΟΖ από τον Τάσσο Παπαδόπουλο,όλες οι κυπριακές κυβερνήσεις ήρθαν σε επαφή με τις ομόλογες ελληνικές και ζήτησαν να οριοθετηθούν οι ΑΟΖ των δύο κρατών. Όλα τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον για να συμβεί κάτι τέτοιο και θα έλεγα ότι αυτό αποτελεί έκφραση του φοβικού συνδρόμου που μας διακατέχει εδώ και δεκαετίες.Είναι γνωστή και αδικαιολόγητη η αντίδραση της Ντόρας Μπακογιάννη όταν έμαθε ότι ο πρόεδρος Παπαδόπουλος θα ανακηρύξει ΑΟΖ. Αφάνταστα θυμωμένη του είπε ότι κάτι τέτοιο θα έφερνε σε πόλεμο την Ελλάδα με την Τουρκία.Η Κύπρος όμως παρόλο που διέθετε μόλις 4 τανκς και 2 ελικόπτερα, δεν φοβήθηκε ,και δεν συνέβη απολύτως τίποτε.”””
    Υπάρχει ιστορική συνέπεια και συνέχεια των απόψεων της πάντως άσχετα αν συμφωνεί κανείς ή όχι

    • Ο Μητσοτάκης και η θυγατέρα του τάχθηκαν ανοικτά υπέρ τού Σχεδίου Ανάν το 2004, όπως έπραξαν, όλως αναρμοδίως, το ΠαΣοΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι φιλελεύθεροι Μάνος και Ανδριανόπουλος. Έκτοτε, η Μπακογιάννη ήταν (ανεπισήμως) persona non grata στην Κύπρο και ο αείμνηστος Πρόεδρος Τάσσος Πααπαδόπουλος, όταν επισκέφτηκε την Αθήνα στις 10 Ιουλίου 2006, ζήτησε να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, χωρίς την παρουσία τής ΥπΕξ, που μάλλον τού είχαν επιβάλει και τον τραβούσε από την μύτη.

      Αιχμές Ντόρας για Τάσσο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα