Παναγιώτη Γκλαβίνη, Μηχανισμοί Αναδιάταξης Ισχύος στο Διεθνές Οικονομικό Σύστημα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Πότε μια χώρα είναι οικονομικά ισχυρή; Σε ποιό βαθμό συνδέεται η ανάπτυξη με την ισχύ; Ποια κράτη θεωρούνται αναπτυγμένα και σε τι οφείλουν την ευημερία και την ισχύ τους; Ποιος εγγυάται ότι θα παραμείνουν ισχυρά για πάντα; Στην ιστορία, αυτοκρατορίες έχουν καταρρεύσει. Μεταπολεμικά, η χώρα μας μετασχηματίστηκε από μια αναπτυσσόμενη οικονομία της περιφέρειας του καπιταλισμού σε μια αναπτυγμένη χώρα, που βρέθηκε στην καρδιά της Ευρώπης και στον κύκλο των πλέον αναπτυγμένων κρατών της γης. Ποιος εγγυάται ότι θα παραμείνουμε εκεί για πάντα; Σήμερα ο κόσμος αλλάζει και αυτό δεν ισχύει μόνο για την κορυφή του συστήματος.

Το βιβλίο αυτό αναζητά τους μηχανισμούς που μεταβάλλουν το διεθνές οικονομικό σύστημα και μετασχηματίζουν τις οικονομίες που το απαρτίζουν. Καταγράφει, συστηματοποιεί και αναλύει τις αντίρροπες τάσεις που άλλοτε σταθεροποιούν το σύστημα, παγιώνοντας τους συσχετισμούς ισχύος στους κόλπους του, άλλοτε το αποσταθεροποιούν, ωθώντας το σε μια νέα ισορροπία. Η διεργασία αυτή προκαλεί συχνά κρίσεις που αναδιατάσσουν την ισχύ στο εσωτερικό του διεθνούς οικονομικού συστήματος και θέτουν εν αμφιβόλω τη διακυβέρνησή του.

Αν ο πόλεμος είναι η μαμή της ιστορίας, η κρίση είναι η μαμή της οικονομικής ιστορίας. Ένα σύστημα τείνει να επανισορροπεί θεσμικά, ώστε να βρίσκεται διαρκώς σε αντιστοιχία με την πραγματική οικονομική ισχύ που διαχειρίζεται, προκειμένου να είναι αποτελεσματικό και να μην αντικατασταθεί από κάποιο άλλο. Το ισχύον διεθνές οικονομικό σύστημα, είναι άραγε εξοπλισμένο με τους κατάλληλους μηχανισμούς γι’ αυτό; Ποιον ειδικότερο ρόλο διαδραματίζουν οι νομικοί μηχανισμοί σε αυτό; Σε ποιο βαθμό εγγυώνται την ειρηνική προσαρμογή του συστήματος στους μετασχηματισμούς που το ίδιο προκαλεί;

Συγγραφέας: Παναγιώτης Γκλαβίνης

Εκδόσεις ΠΑΠΑΖΗΣΗ, Αθήνα 2019

Σειρά: Διεθνής και Ευρωπαϊκή Πολιτική

Επιμέλεια σειράς: Σωτήρης Ντάλης

ISBN: 978-960-02-3485-5

Διαστάσεις: 14 x 21 cm

Αριθμός σελίδων: 559

 

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

 

O Παναγιώτης Γκλαβίνης είναι Καθηγητής στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ, στην οποία διετέλεσε και αναπληρωτής Κοσμήτορας. Σπούδασε μεταπτυχιακά στο διεθνές δίκαιο στο Παρίσι, όπου εκπόνησε και το διδακτορικό του στα «Διεθνή Συμβόλαια Κατασκευών». Εκεί έλαβε και την «habilitation» με το βιβλίο του «Συμβάσεις μεταξύ ιδιωτών και Διεθνών Οργανισμών». Το σημαντικότερο έργο του στα ελληνικά είναι το εγχειρίδιο του «Διεθνούς Οικονομικού Δικαίου», με το οποίο συνέχισε την παράδοση σημαντικών νομικών δασκάλων που τίμησαν τον συγκεκριμένο κλάδο. Νομικός της θεωρίας και της πράξης των διεθνών συναλλαγών και των ξένων επενδύσεων, κλήθηκε να υπηρετήσει στο Νομικό Γραφείο του Πρωθυπουργού από 1.10.2011 έως 19.6.2012. Το βιβλίο αυτό μεταφέρει πολλά ερεθίσματα της περιόδου εκείνης, κυρίως δε την αγωνία του συγγραφέα να δει τη χώρα του να ανταπεξέρχεται στις προκλήσεις μιας κρίσης, που απειλεί ακόμη την παραμονή της στο στενό κύκλο των αναπτυγμένων κρατών.

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Αποφασίζουμε συνηθως ανάλογα με την εκπαιδευσή μας με παραδειγματα κυριως π.χ..να σιωπουμε επιμελως . .Ας ευχηθούμε και βοηθησουμε,κοινοποιησουμε ωστε πνευματικοί ηγέτες,ιατροί, νομικοί,δημοσιογράφοι(εστω ένας) κ.α. να παρεμβουν για να ΜΗ παραμένει ANAΠANTHTO (λογω κοστους εξετασεων?) συνoδευτικο Ερωτημα του Διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας( τηλ 2313327875 ) προς το Eργαστήριο Υγιεινής του Τομέα Βιολογικών Επιστημών και Προληπτικής Ιατρικής(τηλ 2310999142) της ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΠΘ αν νομικά, ιατρικά επιβάλονται έστω δειγματολογικές ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ μαθητών ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ για ΙΝΕΣ ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟΥ αμιάντου που αφαιρέθηκε το 2015 από αίθουσες διδασκαλίας μετά 35 χρόνια χρήσης..Ο αποστολέας του εγγράφου επιβεβαίωσε τη λήψη του? Ο καθηγητής κ. Παναγιώτης Μπεχράκης, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας τονίζει
    «Και μια ΜΙΚΡΗ δόση ΠΡΟΚΑΛΕΙ ασθένεια..καθώς οι ΠΝΕΥΜΟΝΕΣ ΔΕΝ μπορούν να αποβάλλουν τις ίνες αμιάντου.
    Δεν υπάρχει κατώτατο όριο ασφαλούς έκθεσης. Είναι μηδέν»
    ..Ο Ν 2690/1999 αρθρο 4 επιβαλει η καθε δημοσια υπηρεσια να απαντησει σε καθε αιτηση,ερωτημα εντος χρονικου οριου και αν η αιτηση υποβληθει σε αναρμοδια υπηρεσια αυτη οφειλει εντος 5 ημερων να την διαβιβασει στη αρμοδια υπηρεσια και να γνωστοποιησει τουτο στον ενδιαφερομενο,.Ισως οι γονεις και αλλοι πρεπει να θεσουν(τηλεφωνικα,η και στην ιστοσελιδα της κυβερνησης,του υπουργειου παιδειας,δημου καλαμαριας ,συνηγορο του πολιτη,ευρωβουλης κτλ) τα αναλογα ερωτηματα?.Απο αναλογη περιπτωση εργαζομενων που τόσα χρόνια ηταν εκτεθειμένοι στο καρκινογόνο υλικό αμιάντου
    Ρέθυμνο 16 Δεκεμβρίου 2016
    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
    Το Υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας / Τομέας Επαγγελματικής και Βιομηχανικής Υγιεινής, ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας και προέβη στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες προληπτικές εξετάσεις στους εργαζόμενους συναδελφους που τόσα χρόνια είναι εκτεθειμένοι στο καρκινογόνο υλικό αμιάντου που βρίσκεται σε εσωτερική τοιχοποιία Αστυνομικής Υπηρεσίας του Ρεθύμνου.

    ..https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=858816321160536&id=491131944595644&__xts__%5B0%5D=68.ARCJEbzAUcojkAA8v3wFCisa237duuUNpkjnLx1nP0-Yc6TymEbzJqMsGwORZBgQEIJ0D3_yFH9D0OfCRnl2V34yjGXRiHLGsGMtPKHO9x7dRRSWRm2GEXL-yL2uNRq9ZEST-_qr8FPdXnjyp-QlyhX0BsdNAisBQYdOGxWKQ-9OPmLXamxYgbar9KiiE23FpL0A_lfcqXMvacoy1DhbG3trQmcMishvsEnFE9w1Te4NwxgotM4ZD8OkwntDtigcDlS8oM3-oEdGJGnubTxUkORH1b0_HeJ7Mj50-M8envKna0QkCy3ZlONn1W9-xm_FYPR4xnVH_BbtaaDOmddLeFeSWim-szd96QlY3n0xb5yAhMCPEbOu6JbfV6MlrYT9aWV-71KFmcWFD2G1lczRNvGcAaY8xg3GROzCLhWYmlJC45ZyHO-KMhWKQoiuUEbxq8QUtP7re3boPxknOtR99PzJdTqM3KP3JvXPLgX1kk3qqTt8NTTvqkI&__tn_-R.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα