Παζάρια για το «διαζύγιο» ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ -Τα «όχι» Τσίπρα στον Καμμένο

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Αντίστροφα μετρούν οι ώρες για την επικύρωση του πολιτικού διαζυγίου Τσίπρα-Καμμένου και το κρίσιμο ραντεβού των δύο πολιτικών αρχηγών θα γίνει την Κυριακή, 13 Ιανουαρίου, στις 10.30, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Δύο ώρες αργότερα, στις 12.30 το μεσημέρι της Κυριακής, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ θα παραχωρήσει Συνέντευξη Τύπου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Παζάρι για την ψήφο εμπιστοσύνης

Ο Πάνος Καμμένος έχει ανακοινώσει ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την πΓΔΜ, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας έχει ζητήσει δημοσίως από τον Πρόεδρο των ΑΝΕΛ ρητή δήλωση περί στήριξης της κυβέρνησης και σε διαφορετική περίπτωση, όπως είπε, θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Κι εδώ αρχίζουν τα παζάρια μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών:  οι όροι της αποχώρησης των ΑΝΕΛ από την συγκυβέρνηση αποτελούν μήλο της έριδος ανάμεσα στον Πάνο Καμμένο και τον Αλέξη Τσίπρα. Οι δύο άνδρες μίλησαν πολλές φορές στο τηλέφωνο το Σάββατο, 12 Ιανουαρίου, προκειμένου να προετοιμάσουν την συνάντησή τους και να ορίσουν επακριβώς το πλαίσιο του «διαζυγίου».

Ο Πάνος Καμμένος, σύμφωνα με έγκυρες κυβερνητικές πληροφορίες, απαιτεί από τον Αλέξη Τσίπρα να απελευθερώσει όλους τους υπουργούς των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, ώστε να μη φανεί ότι παζαρεύουν θέσεις, αλλά ότι, αντίθετα, είναι ενωμένοι σε μια γραμμή, όπως την έχει χαράξει ο ίδιος. Ζήτησε επίσης από τον πρωθυπουργό να μην εντάξει βουλευτές των ΑΝΕΛ στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να μην αποδεκατιστεί το κόμμα του και συρθεί λαβωμένο στις εκλογές.

Ωστόσο αυτά τα αιτήματα δεν έγιναν δεκτά από τον Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με πληροφορίες.

Πηγές αναφέρουν ότι ο υπουργός Αμυνας είναι σφόδρα δυσαρεστημένος με τον πρωθυπουργό που «αιχμαλωτίζει» τους ΑΝΕΛ στα σχέδιά του. «Δεν θα γίνω εγώ Ιφιγένεια για να επιβιώσεις εσύ» είπε στον πρωθυπουργό, σύμφωνα με πληροφορίες. Οι τηλεφωνικοί διάλογοι ήταν ιδιαίτερα έντονοι μεταξύ των δύο ανδρών, όλη την ημέρα του Σαββάτου, αναφέρουν πηγές.

Τα «όχι» Τσίπρα στον Καμμένο

Ουσιαστικά, ο Αλέξης Τσίπρας ζητάει τα πάντα από τον Πάνο Καμμένο, αφού θεωρεί ότι δεν έχει πλέον περιθώρια για ελιγμούς:

Πρώτον, του ζητάει να αποχωρήσει ησύχως και συντεταγμένα (ενόχλησαν το Μέγαρο Μαξίμου τα πισωγυρίσματα αλλά και η συνέντευξη Τύπου) και να κάνει μια καθαρή δήλωση ότι ναι μεν αποχωρεί από την κυβέρνηση λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών, πλην όμως δεν άρει την εμπιστοσύνη του σε αυτή.

Δεύτερον, κρατάει υπουργούς των ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση και αναμένεται να εντάξει στελέχη του Πάνου Καμμένου στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

Τρίτον, ζητάει από τους ΑΝΕΛ να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του, χωρίς όρους, μετά την αποχώρησή τους από την κυβέρνηση

Ποιοί υπουργοί ΑΝΕΛ θα παραιτηθούν

Ωστόσο, ο Πάνος Καμμένος δεν ελέγχει την κοινοβουλευτική του Ομάδα. Ο ίδιος και η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά θα αποχωρήσουν από το υπουργείο Αμυνας (ίσως αποχωρήσει και ο εξωκοινοβουλευτικός Νίκος Μαυραγάννης), αλλά παραμένουν στο υπουργικό σχήμα η Έλενα Κουντουρά, η Μαρίνα Χρυσοβελώνη και ο Βασίλης Κόκκαλης, ο οποίος πιέστηκε έντονα από τον Πάνο Καμμένο να εγκαταλείψει το υπουργείο του, αλλά δεν ενέδωσε.

Επίσης, αν ο πρωθυπουργός καταθέσει πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης, ο κ. Καμμένος θα δει το κόμμα του να αποδεκατίζεται, καθώς οι Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Κώστας Ζουράρις, Έλενα Κουντουρά και πιθανόν ο Βασίλης Κόκκαλης θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης.

Η έως τώρα απόφαση του κ. Καμμένου για κατά συνείδηση ψήφο των ΑΝΕΛ σε πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης (διαφορετικά θα προχωρήσει σε διαγραφές) δεν γίνεται αποδεκτή από τον πρωθυπουργό, ο οποίος επιμένει σε καθαρή δήλωση στήριξης, ώστε να μην κινδυνεύσει να αντιμετωπίσει πρόταση μομφής από τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τσίπρας-Καμμένος /Φωτογραφία Αρχείου: Eurokinissi

Πηγή: iefimerida.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα