«Ο Mélenchon καταγγέλλει για καταιγίδα προσπαθειών αμαυρώσεως της εικόνας του με αφορμή τον έλεγχο των προεκλογικών του δαπανών»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του Αλκη Καλλιαντζίδη Οικονομολόγου  [email protected]  www.kalkis.eu

Ο Jean-Luc Mélenchon καταγγέλλει μια νέα «καταιγίδα» για τις δαπάνες της προεδρικής εκστρατείας του το 2017, όταν η εφημερίδα Le Parisien ανέφερε την παραίτηση του ενός από τους εισηγητές της επιτροπής ελέγχου τους. «Οι δαπάνες μου πιστοποιήθηκαν», φωνάζει  ο ανυπότακτος ηγέτης στο γνωστό καταγγελτικό του στυλ, σύμφωνα με το δημοσίευμα του δημοσιογράφου Arnaud Focraud στις 8-1-2018 στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Le journal de dimanche.

Στη Γαλλία όλες οι προεκλογικές δαπάνες των υποψηφίων προέδρων, αυτών που έχουν υπερβεί το 5% των ψηφισάντων κατά τον 1ο Γύρο, τίθενται στο μικροσκόπιο μιας ειδικής επιτροπής ελέγχου νομιμότητας με την επωνυμία η «Εθνική Επιτροπή των Προεκλογικών Λογαριασμών και Πολιτικών Χρηματοδοτήσεων» (Commission nationale des comptes de campagne et des financements politiques-CNCCFP) που έχει την έδρα της στο Παρίσι στο κτήριο της φωτογραφίας. Όσοι υποψήφιοι  δεν υπερέβησαν το κατώφλι του 5% των ψήφων δεν δικαιούνται την εκ των υστέρων κρατική αποζημίωση η οποία, ούτως ή άλλως δεν υπερβαίνει το 50% των πιστοποιηθεισών δαπανών από την εν λόγω Επιτροπή.

Μόνο που η πιστοποίηση των προεκλογικών δαπανών του Jean-Luc Mélenchon φαίνεται να έχει παρουσιάσει κάποιο πρόβλημα, σύμφωνα με το δημοσίευμα της δημοσιογράφου Nathalie Schuck της εφημερίδας Le Parisien 7-1-2018. Κατά το δημοσίευμα, ο Jean-Guy de Chalvron ήταν επί 5 μήνες ένας από τους δυο ελεγκτές των προεκλογικών προεδρικών δαπανών του Mélenchon που ανήλθαν σε 10,7 εκατ. ευρώ.  Και είχαν να ελέγξουν 52 χαρτόκουτα γεμάτα με 5.000 τιμολόγια δαπανών. Ο Jean-Guy de Chalvron, από τους επιφανέστερους ελεγκτές στη χώρα του, ισχυρίζεται ότι βρήκε ορισμένες αμφισβητούμενες δαπάνες ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, (το ένα δέκατο δηλαδή επί του συνόλου) οι οποίες, κατά την άποψή του, δεν θα μπορούσαν να αποζημιωθούν από το κράτος, δηλαδή από τον Γάλλο φορολογούμενο. Αλλά δεν θα μπορούσαν, ωστόσο, να οδηγήσουν και στην απόρριψη του συνολικού πακέτου δαπανών της προεδρικής εκστρατείας του Mélenchon !

Τι συνέβη λοιπόν ;

Στις 20-11-2017 συνήλθαν τα μέλη της παραπάνω Επιτροπής CNCCFP. Κι ο ελεγκτής Jean-Guy de Chalvron συγκεκριμενοποίησε τις παραπάνω ανωμαλίες με λεπτομέρειες  και πρότεινε να σταλεί μια «επιστολή παραπόνων» στον υποψήφιο Mélenchon, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό. Τότε ισχυρίζεται ο ελεγκτής ότι προσέκρουσε σε μια «εξαιρετικά βάναυση» άρνηση της εν λόγω επιτροπής, η οποία του πρότεινε να επανεξετάσει σαφέστατα προς τα κάτω τις ελεγκτικές προτάσεις του για την τακτοποίηση των ανωμαλιών. Αυτός ήταν κι ο  λόγος για τον οποίο προτίμησε να παραιτηθεί σε ένδειξη διαμαρτυρίας, για να μην χρειαστεί να καλύψει πιθανές παρατυπίες, όπως ισχυρίστηκε.

«Αυτή τη φορά, είναι οι προεδρικές δαπάνες μου, που μπορούν να ρίξουν λίγη χολή και αμφιβολίες επάνω μου», προσθέτει ο Jean-Luc Mélenchon στην προσωπική του σελίδα Facebook και στον προσωπικό του ιστότοπο. Ο εκλεγμένος εκπρόσωπος της Μασσαλίας επαναλαμβάνει επανειλημμένα ότι οι λογαριασμοί του έχουν «πιστοποιηθεί» από την Επιτροπή, προσθέτοντας ότι «χρειάστηκε να απαντήσει εγγράφως σε εκατοντάδες ερωτήσεις που έφθαναν σε πακέτα επί εβδομάδες κατά τους τρεις τελευταίους μήνες».

Η εμφανής δυσανασχέτηση του Mélenchon για τον έλεγχο που υφίσταται και αυτός είναι προφανής. Ίσως οι «αριστερές δαπάνες» έχουν ηθικό πλεονέκτημα, σε σχέση με τις αντίστοιχες των πολιτικών ανταγωνιστών του!

Πάντως οι δαπάνες των προεδρικών υποψηφίων, που υποβλήθηκαν στην αρμόδια Επιτροπή ελέγχου CNCCFP και δημοσιεύθηκαν στην Επίσημη Εφημερίδα της κυβερνήσεως στις 3 Αυγούστου 2017, ελέγχθηκαν από την Επιτροπή επί 5 μήνες. Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Parisien, η Επιτροπή απέστειλε πριν από μία εβδομάδα τις απόψεις της στους υποψηφίους, οι οποίοι, αν διαφωνούν με αυτές, μπορούν στη συνέχεια να ασκήσουν έφεση στο Συνταγματικό Συμβούλιο. Ο Εμμανουήλ Μακρόν είναι ο υποψήφιος με τις περισσότερες δαπάνες ύψους 16,7 εκατομμύρια ευρώ, ακολουθούμενος από τον σοσιαλιστή Benoît Hamon με περισσότερα από 15 εκατομμύρια, τον François Fillon, με σχεδόν 14 εκατομμύρια, την Marine Le Pen με 12,4 εκατομμύρια ευρώ και τον Jean-Luc Mélenchon με 10,676 εκατομμύρια ευρώ.

Άρα πέρα από τις καταγγελίες του Mélenchon περί καταιγίδων και προσπαθειών αμαυρώσεως της εικόνας του, οι ανωμαλίες ή όχι, σε κάποιες από τις δαπάνες του, θα κριθούν στο Συνταγματικό Συμβούλιο, εφόσον προσφύγει σε αυτό. Την εξέλιξη της υπόθεσης αυτής θα την μάθουμε οσονούπω.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα