Ο Φυτικός Πλούτος της Χερσονήσου του Αγίου Όρους

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο φυτικός πλούτος του Αγίου Όρους στην Αγιορειτική Εστία

Έκθεση Herbarium (αποξηραμένα φυτά) με τίτλο:

Η Αγιορειτική Εστία σε συνεργασία με την Αγιορειτική Βοτανοθήκη, παρουσιάζουν την έκθεση Herbarium (αποξηραμένα φυτά) με τίτλο «Ο Φυτικός Πλούτος της Χερσονήσου του Αγίου Όρους», που θα πραγματοποιηθεί στους εκθεσιακούς χώρους της Αγιορειτικής Εστίας από τις 19 Απριλίου έως τις 15 Ιουνίου 2019.

Το Άγιον Όρος αποτελεί το σπουδαιότερο κύτταρο Ορθόδοξου Μοναχισμού με αδιάκοπη ιστορική πορεία για περισσότερα από χίλια χρόνια από την ίδρυσή του. Η μοναδικότητα του φυσικού περιβάλλοντος του Αγίου Όρους οφείλεται στη γεωγραφική θέση και σχετική απομόνωση της χερσονήσου, στη μεγάλη ποικιλία γεωλογικών σχηματισμών και πετρωμάτων, στο πολυσχιδές ανάγλυφο του εδάφους, στο μωσαϊκό των κλιματικών τύπων και στην έλλειψη βοσκής ζώων νομαδικής κτηνοτροφίας.

Η έκθεση παρουσιάζει τον φυτικό πλούτο της χερσονήσου του Άθω, ο οποίος αποτελείται από διάφορα χλωριστικά στοιχεία όπως μεσογειακά, βαλκανικά, ευρωπαϊκά, ευρωσιβηρικά, ανατολικά και ενδημικά από τα οποία υπερέχουν εκείνα της Ανατολικής Μεσογείου. Αξίζει να αναφερθεί ότι η χλωρίδα του Αγίου Όρους απαρτίζεται από 1.453 είδη και υποείδη φυτών αριθμός που αποτελεί το ¼ περίπου των φυτών της ελληνικής χλωρίδας. Μεταξύ των φυτών του Αγίου Όρους σημαντικά είναι τα 34 σπάνια ενδημικά είδη.

Το ‘Άγιον ‘Όρος είναι ο τόπος όπου η αρμονική σχέση ανθρώπου και  φυσικού περιβάλλοντος αποτελεί παράδειγμα. Οι μοναχοί μέσω των αιώνων αποδείχθηκαν σπουδαίοι προστάτες του φυσικού τους χώρου και τον συνέδεσαν με την πνευματική τους υπόσταση.

Η «Αγιορειτική Βοτανοθήκη» υλοποιεί πολύχρονη προσπάθεια μοναχών και λαϊκών που εμφορούνται από αγάπη και σεβασμό προς αυτήν την κληρονομιά. Η Αγιορειτική Εστία αγκάλιασε την προσπάθεια αυτή και συμβάλλει στην ανάδειξή της.

 

Συνεργαζόμενοι επιστήμονες:

Δρ. Στέφανος Διαμαντής, δασολόγος-φυτοπαθολόγος,  ερευνητής του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών

Δρ. Γεώργιος Φωτιάδης, καθηγητής Δασικής Βοτανικής στο ΤΕΙ Καρπενησίου

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 19 Απριλίου 2019  στις 19:00, στην Αγιορειτική Εστία (Εγνατίας 109, Κτίριο Νεδέλκου, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310263308, [email protected]   και www.agioritikiestia.gr )

Συντελεστές:

  • Διεύθυνση έκθεσης: Αναστάσιος Ντούρος, Διευθυντής της Αγιορειτικής Εστίας
  • Επιμέλεια έκθεσης: Αντώνης Βασιλειάδης, Επιμελητής Αγιορειτικής Βοτανοθήκης
  • Διάρκεια: 19 Απριλίου έως 15 Ιουνίου 2019
  • Ώρες λειτουργίας εμπορικών καταστημάτων / Κυριακή κλειστά

Διατίθεται ο κατάλογος της έκθεσης στα ελληνικά αγγλικά

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα