Ο Τσαβούσογλου σπεύδει στη Νέα Υόρκη για τον Γ.Γ. του ΟΗΕ: Θα συναντηθεί και με τον Νίκο Κoτζιά

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

kotzias-tsabousoglou01-eggyhseisΣυνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, στη Νέα Υόρκη, επιθυμεί ο Τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος σπεύδει στην αμερικανική μεγαλούπολη για να συναντήσει και αυτός τον γενικό γραμματέα, Αντόνιο Γκουτέρες. Η συνάντηση θα γίνει την Παρασκευή το πρωί και σ’ αυτήν θα διαφανεί εάν οι Τούρκοι αλλάξουν θέσεις στο θέμα των εγγυήσεων. Με τα σημερινά δεδομένα ΔΕΝ προέκυψε καμία αλλαγή.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Δεν υπάρχει περίπτωση αποτυχίας στη διαπραγμάτευση αλλά μόνο αναβολής ή καθυστέρησης, σημείωσε σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, τονίζοντας ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τη διαπραγμάτευση που γίνεται ανάμεσα στις δύο κοινότητες και επίσης προετοιμάζεται για τη διεθνή διάσκεψη για το Κυπριακό.

Κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του Έιντε ότι ο ίδιος έχει την αίσθηση πως “εάν εξαρτάτο μόνο από τους Κύπριους τώρα, αυτό το πρόβλημα θα είχε λυθεί”, ο κ. Κοτζιάς απάντησε ότι ο κ. Έιντε μπορεί να απευθύνει το ζήτημα αυτό σε εκείνους που εμποδίζουν την πρόοδό του.

Ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι υποχρέωση του Υπουργείου Εξωτερικών και της ελληνικής κυβέρνησης είναι να προετοιμαστεί για όλα τα ενδεχόμενα και να έχει τη δυνατότητα να διατυπώσει εναλλακτικές λύσεις. “Δεν υπάρχει περίπτωση να αποτύχει η διαπραγμάτευση, υπάρχει περίπτωση να αναβληθεί ή να καθυστερήσει,” τόνισε και προσέθεσε ότι αποτυχία σημαίνει ότι σταματά χωρίς αποτελέσματα μια διαπραγμάτευση. Όπως είπε, έχουν ληφθεί διασφαλίσεις από τον ΟΗΕ ότι αυτή η διαπραγμάτευση θα είναι αυτό που ονομάζεται στη διεθνή διαπραγμάτευση «open ended», θα είναι, δηλαδή, μια διαπραγμάτευση που και αν σταματήσει, δεν θα θεωρείται ότι έχει καταρρεύσει, αλλά θα μπορεί να συνεχιστεί με καλύτερη προετοιμασία στο μέλλον.

Ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε ότι Ελλάδα – Κύπρος είναι σε κοινό μέτωπο. Προσέθεσε επίσης ότι στην Ελλάδα έχουμε καταφέρει, όπως έδειξε το τελευταίο συμβούλιο του ΕΣΕΠ, να έχουμε κοινή γραμμή, να στηρίζουμε την Κύπρο, να υποστηρίζουμε τη θέση για κατάργηση των εγγυήσεων, των παρεμβατικών δικαιωμάτων οποιασδήποτε χώρας στο εσωτερικό της Κύπρου καθώς και για την απομάκρυνση του κατοχικού στρατού.

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών εμφανίστηκε απολύτως βέβαιος ότι θα γίνει η διεθνής διάσκεψη, αλλά σημείωσε ότι μπορεί σε κάποιο σημείο να χρειαστεί να σταματήσει. Δεν θα είναι η καταστροφή αυτό, τόνισε, θα είναι ένα στοιχείο της διαδικασίας, και θα συνεχιστεί αργότερα.

“Μπορεί να συζητήσουν οι τρεις ηγέτες, να δώσουν τη γενική γραμμή και να συνεχιστεί η συζήτηση σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων. Μπορεί να τα βρουν και από την πρώτη στιγμή οι τρεις ηγέτες. Αυτό θα φανεί,” είπε. Θέλω να υπογραμμίσω, είπε, ότι εάν σταματήσει με τη μία μορφή και συνεχίζεται με την άλλη, δεν σημαίνει ότι απέτυχε ή ναυάγησε η Διάσκεψη. Θέλαμε αυτό να το διασφαλίσουμε για να μην έχουμε τα φαινόμενα που είδαμε να εξελίσσονται πριν αρκετό καιρό στην Ελβετία, πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για το αν θα είναι στη Διάσκεψη οι μεγάλοι παίκτες, πχ η Βρετανίδα Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι θα έχει αύριο συνάντηση με τον Υφυπουργό αρμόδιο για ευρωπαϊκές υποθέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, Σερ Άλαν Ντάνκαν, και θα παρακαθίσει και σε δείπνο με τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών ανάμεσα στο ταξίδι του στη Νέα Υόρκη και στη Γενεύη και θα έχει καλύτερη εικόνα.

Όσον αφορά στο κατά πόσο θα είναι στη Γενεύη ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου έχει δώσει δημόσια διαβεβαιώσεις ότι ο κ. Ερντογάν θα παρευρίσκεται στη Γενεύη.

Τέλος, όσον αφορά σε επικείμενη συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν, ο κ. Κοτζιάς δήλωσε ότι γίνονται πολλές συναντήσεις που προετοιμάζουν το διάλογο που θα γίνει σε ηγετικό επίπεδο μεταξύ Τσίπρα – Ερντογάν είτε πριν, είτε κατά τη διάρκεια της Γενεύης.

Πηγή: Ο Τσαβούσογλου σπεύδει στη Νέα Υόρκη για τον Γ.Γ. του ΟΗΕ: Θα συναντηθεί και με τον Νίκο Κoτζιά http://mignatiou.com/2017/01/o-tsavousoglou-spevdi-sti-nea-iorki-gia-ton-g-g-tou-oie-tha-sinantithi-ke-me-ton-niko-kotzia/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα