Ο Τραμπ έστειλε την Μελάνια στο σχολείο του Γκιουλέν; Για πρόκληση ομιλούν οι Τούρκοι…

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η Μελάνια Τραμπ με τα παιδιά του σχολείου του Ιμάμη Γκιουλέν. Φωτογραφία via Twitter, @FLOTUS

MARCH 7, 2019

Η επίσκεψη της Μελάνια Τραμπ σε θεματικό σχολείο της Τούλσα τη Δευτέρα φαινόταν να προσφέρει μια τέλεια επικοινωνιακή ευκαιρία για την Πρώτη Κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών, γράφει η εφημερίδα Washington Post, σε ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Emily Heil. Με αυτή, όμως, την επίσκεψη, η Πρώτη Κυρία είχε μόλις περάσει σε μια ζώνη γεμάτη δυνητικούς διπλωματικούς κινδύνους.

Το ‘Dove School of Discovery’, ένα θεματικό σχολείο της Τούλσα που επικεντρώνεται στην εκπαίδευση του χαρακτήρα, πιστεύεται ότι αποτελεί μέρος ενός δικτύου σχολείων στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό που συνδέεται με το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν, ένα μυστικό θρησκευτικό κίνημα που είναι εμπνευσμένο από τον 77χρονο Τούρκο Μουσουλμάνο κληρικό.

Τα τουρκικά μέσα μαζικής ενημέρωσης και οι παρατηρητές εξέφρασαν έκπληξη από το γεγονός ότι η Μελάνια Τραμπ εμπιστεύτηκε ένα σχολείο που έχει ταυτιστεί με τον κληρικό Φετουλάχ Γκιουλέν, του οποίου το δίκτυο έχει χαρακτηριστεί από την τουρκική κυβέρνηση ως τρομοκρατική οργάνωση.

Η Stephanie Grisham, εκπρόσωπος της Πρώτης Κυρίας, δήλωσε ότι το σχολείο είχε καλές συστάσεις και ελεγχθεί προσεκτικά και απέρριψε κάθε ενδεχόμενο ότι υπήρχε οποιοδήποτε άλλο κριτήριο στην επιλογή πέρα από τα ακαδημαϊκά επιτεύγματα του συγκεκριμένου σχολείου.

Η κυβέρνηση του Προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, κατηγόρησε τον Γκιουλέν ότι ήταν η αιχμή του δόρατος σε ένα αποτυχημένο πραξικόπημα το 2016 και ζήτησε την έκδοση του κληρικού από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η άρνηση της Αμερικής να ανταποκριθεί στο τουρκικό αίτημα παραμένει ένα αγκάθι στη σχέση των χωρών.

Κατά τη διάρκεια της καταστολής της κυβέρνησης μετά το πραξικόπημα, δεκάδες χιλιάδες οπαδοί του Γκιουλέν στην Τουρκία συνελήφθησαν, απολύθηκαν από θέσεις εργασίας στον δημόσιο τομέα ή εγκατέλειψαν τη χώρα. Ο Γκιουλέν αρνείται ότι ήταν αυτός που ενορχήστρωσε το πραξικόπημα. Αυτές οι αντιδράσεις τόσο από τους συνομιλητές του Ερντογάν όσο και από τους ουδέτερους παρατηρητές έθεσαν το ερώτημα για το εάν η Πρώτη Κυρία – ή η κυβέρνηση του συζύγου της – ήθελε να στείλει ένα μήνυμα.

Η σχολή Dove δεν αναφέρει τον Γκιουλέν στην ιστοσελίδα της, αλλά, όπως αναφέρει η Washington Post, ιδρύθηκε από Τούρκους μετανάστες και είναι συνδεδεμένη με το κίνημα του Γκιουλέν. Το διήμερο ταξίδι της πρώτης κυρίας αυτή την εβδομάδα ήταν η πρώτη εγχώρια αποστολή που πραγματοποίησε μόνη της από τότε που ο σύζυγός της, Ντόναλντ Τραμπ, ανέλαβε καθήκοντα.

Οι εγχώριες αποστολές από τις Πρώτες Κυρίες δεν ελέγχονται συνήθως από το υπουργείο Εξωτερικών ή το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας εκτός εάν το δρομολόγιο περιλαμβάνει συνάντηση με ξένο υπήκοο, σύμφωνα με έναν πρώην υπάλληλο της Πρώτης Κυρίας.

Πηγή: Ο Τραμπ έστειλε την Μελάνια στο σχολείο του Γκιουλέν; Για πρόκληση ομιλούν οι Τούρκοι… https://hellasjournal.com/2019/03/o-tramp-esteile-tin-melania-sto-scholeio-toy-gkioylen-gia-proklisi-omiloyn-oi-toyrkoi/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα