Ο Ταγίπ προς τις ΗΠΑ: Μην μας αναγκάζετε λέει και ζητά μερίδιο στις γεωτρήσεις της Κύπρου

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

File Photo: Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν με τον υπουργό Άμυνας Ακάρ και τους στρατηγούς σε εκδήλωση του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού. Φωτογραφια Τουρκική Προεδρία

“Μην μας αναγκάζετε” δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο κατά την επιστροφή του από το Παρίσι εν πτήσει. Ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε ότι δεν αρκεί να γίνει διαμοιρασμός του φυσικού αερίου αφού προηγουμένως γίνει εξόρυξη, αλλά πρέπει στη συμφωνία για την εξόρυξη να συμμετάσχουν και οι Τ/κ ή οι εγγυήτριες δυνάμεις.

Στις δηλώσεις του στους Τούρκους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι “σε αυτό το θέμα οπωσδήποτε τα συμφέροντα συγκρούονται. Οι Αμερικανοί με την Exxon Mobil κάνουν κοινές εργασίες με τους Ε/κ. Και οι Αμερικανοί έχουν ένα αέρα που λέει “εκεί μην μπείτε εσείς, από κει και πέρα κάντε ό,τι θέλετε”. Εμείς σαφώς πρώτα ξεκινήσαμε από τον βορρά. Γι αυτή τη δουλειά θα έχουμε δύο γεωτρύπανα και δύο πλοία σεισμικών ερευνών. Το ένα γεωτρύπανο μας θα δουλέψει στην ανατολική Μεσόγειο, το άλλο στην Μαύρη Θάλασσα. Τα πλοία σεισμικών ερευνών ήδη εργάζονται άλλωστε. Θα συνεχίσουμε αυτό τον δρόμο με αποφασιστικότητα. Για την προστασία τους έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα. Σε αυτό το θέμα λέμε και στους φίλους μας αυτό που πρέπει. Λέμε ’μην μας αναγκάζετε’.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι με βάση τους κανόνες διεθνούς δικαίου ό,τι και να βγει από τα χωρικά ύδατα ανήκει σε όλους τους Κυπρίους. “’Ο,τι υπάρχει σε μας στην βόρεια Κύπρο, και ό,τι υπάρχει στη νότια Κύπρο διαμοιράζεται με βάση τον πληθυσμό. Αλλά δεν εννοούμε τον διαμοιρασμό μετά που θα βγει. Εσείς με ποιον θα κάνετε αυτή τη συμφωνία; Κάνοντας αυτή τη συμφωνία πρέπει να είναι εκεί και οι αξιωματούχοι της ‘τδβκ’ ή να είναι μέσα και οι εγγυήτριες δυνάμεις. Αν εννοείτε τον διαμοιρασμό με το να λέτε έβγαλα τόσο προϊόν, αυτό δεν είναι δίκαιο. Για να είναι δίκαιο πρέπει από την αρχή να γίνουν μαζί οι εργασίες συμπεριλαμβανομένης και της διαδικασίας του διαγωνισμού. Αμοιβαία εμπιστοσύνη μόνο έτσι μπορεί να διασφαλιστεί. Η δική μας αντίληψη είναι αυτή”, ανέφερε.

ΚΥΠΕ – ‘Αννα Ανδρέου 13/11/2018 10:03

Πηγή: Ο Ταγίπ προς τις ΗΠΑ: Μην μας αναγκάζετε λέει και ζητά μερίδιο στις γεωτρήσεις της Κύπρου https://hellasjournal.com/2018/11/o-tagip-pros-tis-ipa-min-mas-anagkazete-leei-kai-zita-meridio-stis-geotriseis-tis-kyproy/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα