Ο Πούτιν έλαβε το μήνυμα του Ερντογάν, για την ανάγκη να αποτραπεί η ίδρυση αυτόνομου κουρδικού κράτους στη Συρία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του Kurtuluş Tayiz
Μετάφραση: Σάββας Καλεντερίδης
Η κατάσταση που τείνει να διαμορφωθεί στα ανατολικά του Ευφράτη, ενδιαφέρει πολύ την Τουρκία.
Ο στόχος του Πενταγώνου είναι ο αυτόνομος διοικητικός μηχανισμός που δημιουργήθηκε στην περιοχή ανατολικά του Ευφράτη, να ενωθεί με με την αυτόνομη-ομοσπονδιακή κυβέρνηση των Κούρδων του Β. Ιράκ και να δημιουργηθεί μια ενιαία “αυτόνομη-ομοσπονδιακή” δομή.
Με βάση αυτό το σχέδιο, η τρομοκρατική* οργάνωση PKK / YPG, θα αποκτήσει τη δική της αυτόνομη κρατική οντότητα, όπως έγινε με τον Μπαρζανί.
Το συριακό καθεστώς, γνωρίζοντας τι μπορεί να του συμβεί, δεν είναι αρνητικό σε ένα τέτοιο “μοντέλο λύσης”.  Η Δαμασκός, επειδή είδε τις δυνάμεις του Άσαντ να βομβαρδίζονται από αέρος από αμερικανικά αεροσκάφη όποτε επιχείρησαν να περάσουν ανατολικά του Ευφράτη, φαίνεται τώρα να δέχεται τα εσωτερικά σύνορα που έχουν χαραχτεί στη χώρα.
Η στάση που θα κρατήσει η Μόσχα σε αυτό το θέμα, θα καθορίσει και τη στάση της Δαμασκού.
Μετά την απόφαση του Τραμπ να αποσύρει τα στρατεύματα των ΗΠΑ από τη Συρία, επειδή νοιώθει τον κίνδυνο, βλέπουμε ότι PKK / YPG  αναζητεί νέους “προστάτες” και γι’ αυτό έχει αρχίσει συζητήσεις με τη Ρωσία. Στόχος τους είναι να εξασφαλίσουν από τη Ρωσία την ίδια στήριξη που είχαν από τις ΗΠΑ. Η πρόταση που έκαναν οι ανώτεροι αξιωματούχοι του YPG στη Μόσχα, συμπεριλαμβάνει την παραχώρηση “αυτονομίας” ανατολικά του Ευφράτη. Φαίνεται ότι στις συζητήσεις αυτές η Μόσχα δεν έδωσε και πολλές ελπίδες στο YPG.
Παρ’ όλα αυτά, η στάση που θα τηρήσει και η πολιτική που θα ακολουθήσει η Ρωσία για την περιοχή ανατολικά του Ευφράτη, είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα και ενδιαφέρει πολύ την Τουρκία, ενώ θα επηρεάσει και το πολιτικό μέλλον της Συρίας.
Η γενική προσέγγιση της Ρωσίας είναι να διατηρηθεί η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας. Ωστόσο, επειδή τα σημάδια που έχουμε δείχνουν ότι η Ρωσία ίσως έχει άλλες επιδιώξεις, γι’ αυτό ο Ερντογάν ένοιωσε την ανάγκη χθες, πριν τη συνάντηση με τον Πούτιν στο Σότσι, να δηλώσει ότι «δεν μπορεί να εξασφαλιστεί η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, αν δεν εκκαθαριστούν από το PYD και από το YPG η Ιεράπολη/Μένπετζ και οι περιοχές ανατολικάτου Ευφράτη”.
Αν όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να διασφαλιστεί η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, τότε όλοι θα πρέπει να συμφωνήσουν ότι πρέπει να εκκαθαριστεί από του PKK/YPG η Ιεράπολη/Μένπετζ και η περιοχή ανατολικά του Ευφράτη. Είναι όρος η Μόσχα να πάρει τη θέση της Άγκυρας στο θέμα της εκκαθάρισης της περιοχής ανατολικά του Ευφράτη από την τρομοκρατία και στο θέμα της ζώνης ασφαλείας. Το θέμα αυτό, δηλαδή η στάση της Ρωσίας στο θέμα ανατολικά του Ευφράτη, είναι κρίσιμο τεστ για τις προθέσεις της απέναντι στην Τουρκία.
Πράγματι, τα αποτελέσματα της χθεσινής συνόδου κορυφής του Σότσι άφησαν κάποιες υποσχέσεις για αυτό το θέμα. Ρωσία, Ιράν και Τουρκία δήλωσαν την βούλησή τους να προστατέψουν τη συμμαχία της Αστάνα. Επίσης, ανακοίνωσαν από κοινού ότι συμφωνούν στην εκκαθάριση της Συρίας από την τρομοκρατίας, ενώ συμφώνησαν σε βασικές αρχές για το νέο καθεστώς που θα εγκαθιδρυθεί στη Συρία.
Επίσης ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν δήλωσε ότι “Ο κύριος στόχος θα πρέπει να είναι η διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας. Αυτό ισχύει και για την περιοχή Ιντλίμπ αλλά και για το τμήμα ανατολικά του Ευφράτη”, μια δήλωση που δείχνει ότι ο Πούτιν έλαβε το μήνυμα του Ερντογάν.
Ελπίζω ότι αυτή η συμφωνία όπως είναι στο χαρτί, να αντικατοπτριστεί και στην πράξη.
Πηγή: Εφημερίδα Αksam

*Ο όρος “τρομοκρατία” που χρησιμοποιεί ο αρθρογράφος για το PKK/YPG δεν αποτελεί θέση του μεταφραστή και του ιστολογίου.

infognomon.gr
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα