Ο Μπαρζανί για το Ιράκ, την Τουρκία και τη Συρία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Το Al-Monitor μίλησε με τον πρωθυπουργό του αυτόνομου ιρακινού Κουρδιστάν, Νεχριβάν Μπαρζανί, για τις σχέσεις του με τη Βαγδάτη, το εμπόριο με το Ιράν και γιατί η Τουρκία θα πρέπει να διαπραγματευθεί με το ΡΚΚ. –Της Amberin Zaman στο ALMONITOR.

Έχει περάσει σχεδόν ενάμιση χρόνος από το δημοψήφισμα των Κούρδων του Ιράκ για την ανεξαρτησία τους. Τα επακόλουθα του δημοψηφίσματος, που συνάντησε την έντονη αντίθεση της Βαγδάτης, των ΗΠΑ, της Τουρκίας και του Ιράν, ήταν ολέθρια.

Ιρακινές δυνάμεις έδιωξαν τις κουρδικές από τις αμφισβητούμενες περιοχές και ιδίως από το πετρελαιοφόρο Κιρκούκ. Οι Κούρδοι του Ιράκ δεν έχουν συστήσει ακόμη κυβέρνηση, από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, αλλά έχει επιτευχθεί μία άτυπη συμφωνία να αναλάβει ο Νεχριβάν Μπαρζανί τα καθήκοντα του πρωθυπουργού, μετά την παραίτηση του θείου του, Μεσούντ Μπαρζανί, μετά το δημοψήφισμα. Οι σχέσεις της Περιφερειακής Κυβέρνησης με τη Βαγδάτη, την Τουρκία και το Ιράν έχουν αρχίσει να βελτιώνονται, αλλά τα προβλήματα παραμένουν. Στο μεταξύ, το μέλλον των Κούρδων της Συρίας κρέμεται από μία κλωστή καθώς οι ΗΠΑ συνεχίζουν μία πολιτική μπρος – πίσω στη Συρία.

Το Al-Monitor μίλησε με τον Νεχριβάν Μπαρζανί στην Ερμπίλ για μια ευρεία γκάμα εσωτερικών και περιφερειακών θεμάτων.

AlMonitor: Η πρώτη ερώτηση μου είναι, μετά την ταραγμένη περίοδο μετά το δημοψήφισμα του Σεπτεμβρίου 2017 για την ανεξαρτησία, πως είναι η σχέση σας με τη Βαγδάτη; Έχετε μπορέσει να ξεπεράσετε κάποιες από τις διαφορές σας και να αποκαταστήσετε λειτουργικές σχέσεις με την ιρακινή κυβέρνηση;

Μπαρζανί: Σίγουρα, περάσαμε δύσκολα μετά το δημοψήφισμα. Ήταν, πιθανώς, μία από τις δυσκολότερες περιόδους μετά το 1991. Αλλά, μπορέσαμε να επιλύσουμε κάποια από τα προβλήματα μας με την προηγούμενη κυβέρνηση, με τον προηγούμενο πρωθυπουργό Χαϊντέρ αλ Αμπάντι, όπως την άρση του αποκλεισμού του εναέριου χώρου μας και το κλείσιμο των αεροδρομίων. Και είχαμε την ευκαιρία να συμμετάσχουμε στις εθνικές εκλογές. Είχαμε μεγάλη επιτυχία ως κουρδικό μπλοκ και το Κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα (KDP) ήρθε πρώτο σε αριθμό εδρών στο ιρακινό κοινοβούλιο. Προφανώς, το αποτέλεσμα αυτό απέδειξε ότι η πολιτική κατάσταση στο Κουρδιστάν παραμένει σημαντική για το Ιράκ. Και όσοι είχαν προβλέψει ότι το KDP θα περιθωριοποιούνταν αποδείχθηκαν λάθος. Το KDP παραμένει μία ισχυρή δύναμη.

Επίσης, συμμετείχαμε στον σχηματισμό της κυβέρνησης στη Βαγδάτη και είμαστε ενεργοί σε αυτήν. Βλέπουμε μία δεκτικότητα από πλευράς του πρωθυπουργού Αντελ Αμπντούλ Μαχντί, είναι περισσότερο προσιτός. Αλλά, το γεγονός είναι ότι το σύστημα στο Ιράκ δεν περιστρέφεται γύρω από ένα, μόνο, άτομο. Υπάρχουν πολλοί άλλοι δρώντες. Αλλά, μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι η σχέση που έχουμε τώρα με τη Βαγδάτη είναι πολύ καλύτερη από πριν.

AlMonitor: Όπως, για παράδειγμα;

Μπαρζανί: Περάσαμε μέσα από τέσσερα δύσκολα χρόνια. Είχαμε κολλήσει σε ένα βαθύ, σκοτεινό τούνελ. Τώρα βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ. Μπορέσαμε να βρούμε μία λύση στο θέμα του προϋπολογισμού. Μπορεί να μην είναι αυτό ακριβώς που θέλαμε, αλλά φτάσαμε σε κάποιον συμβιβασμό.

AlMonitor: Οπότε, παίρνετε το 17% του προϋπολογισμού όπως είχε αρχικά συμφωνηθεί;

Μπαρζανί: Το ζήτημα του προϋπολογισμού πολιτικοποιήθηκε έντονα. Γι΄ αυτό και διαπραγματευτήκαμε κάτι που θα μπορούσε να λειτουργήσει και για τις δύο πλευρές. Έπρεπε να είμαστε πραγματιστές. Τώρα οι σχέσεις μας με τη Βαγδάτη διέρχονται περίοδο αποκατάστασης. Αλλά, δεν έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα μας. Η λύση που δόθηκε είναι προσωρινή για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των απλήρωτων μισθών των δημοσίων υπαλλήλων. Το ζήτημα αυτό έχει επιλυθεί. Έχουμε έναν ολόκληρο χρόνο να συζητήσουμε όλες τις λεπτομέρειες του προϋπολογισμού πριν συνταχθεί το προσχέδιο για το επόμενο οικονομικό έτος. Θέλουμε να αποφύγουμε τις αντιπαλότητες.

AlMonitor: Με την αποπληρωμή των μισθών η οικονομία πρέπει να ανέβηκε;

Μπαρζανί: Ναι, δόξα τω Θεώ, η οικονομία βελτιώνεται. Μπορείς να το δεις αν κατέβεις στην αγορά. Κάποιες υποδομές και άλλα έργα που είχαν σταματήσει λόγω της οικονομικής κρίσης ξανάρχισαν. Χρωστάμε λεφτά στις ιδιωτικές εταιρείες και στις τράπεζες. Αρχίσαμε να τους ξεπληρώνουμε. Όλα αυτά είναι καλά νέα. Συμφωνήσαμε για τους τελωνειακούς δασμούς με τη Βαγδάτη. Η Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν εξομοιώνει τους δασμούς της με την κεντρική κυβέρνηση.

AlMonitor: Αυτό εφαρμόζεται και στο συνοριακό πέρασμα του Khabur με την Τουρκία;

Μπαρζανί: Ναι, παντού. Είμαστε όλοι Ιρακινοί και το συνοριακό πρόβλημα έχει επιλυθεί. Υπήρχαν πολλά σημεία ελέγχου στα σύνορα μεταξύ περιφερειακής και κεντρικής κυβέρνησης. Τώρα απομακρύνθηκαν αυτά και το εμπόριο εξυπηρετείται.

AlMonitor: Αναφερθήκατε στα σύνορα περιφερειακής – κεντρικής κυβέρνησης, τα οποία όμως άλλαξαν μετά το δημοψήφισμα. Ιρακινές δυνάμεις εισήλθαν σε όλες τις αμφισβητούμενες περιοχές, συμπεριλαμβανομένου και του Κιρκούκ. Τι μπορούμε να πούμε για το παρών καθεστώς των περιοχών αυτών;

Μπαρζανί: Ο όρος είναι αρκετά καθαρός: αμφισβητούμενες περιοχές. Αυτό σημαίνει ότι δεν ανήκουν ολοκληρωτικά σε κανέναν. Το ποιος ελέγχει αυτές τις περιοχές είναι άλλο θέμα. Αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι παραμένουν αμφισβητούμενες. Όταν μίλησα στον Αντελ Αμπντούλ Μαχντί, του είπα ότι για να έχουμε ένα σταθερό Ιράκ και να επιλύσουμε τις διαφορές μας, τα δύο σημαντικά ζητήματα είναι η κατανομή των εσόδων του προϋπολογισμού και οι αμφισβητούμενες περιοχές. Υπάρχουν και άλλα προβλήματα, αλλά πρώτα πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτά τα δύο.

AlMonitor: Θα είναι αυτό μία από τις προτεραιότητες σας;

Μπαρζανί: Απολύτως. Ταξιδεύω στη Βαγδάτη συνεχώς και ήμουν εκεί πριν δύο βδομάδες.

AlMonitor: Μπορούμε να πούμε ότι τώρα εσείς διαχειρίζεται αυτή τη σχέση;

Μπαρζανί: Βέβαια. Η επίλυση αυτών των δύο ζητημάτων θα είναι μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες μου. Αναφερθήκατε στο Κιρκούκ. Αν έχουμε μία δίκαιη συμφωνία για την κατανομή των εσόδων και η Περιφερειακή Κυβέρνηση παίρνει αυτό που της αναλογεί, το ζήτημα του ποια πλευρά του Κιρκούκ ανήκει σε ποιον θα ξεκαθαριστεί αυτόματα.

AlMonitor: Πιστεύετε, ακόμη, ότι το Άρθρο 140 του ιρακινού συντάγματος, που απαιτεί δημοψήφισμα για τις αμφισβητούμενες περιοχές πρέπει να εφαρμοστεί;

Μπαρζανί: Ναι, βέβαια.

AlMonitor: Ο Ιρακινός πρωθυπουργός το καταλαβαίνει αυτό;

Μπαρζανί: Δεν υπάρχει άλλος πολιτικός στο Ιράκ που να καταλαβαίνει το κουρδικό ζήτημα όπως ο Μαχντί.

AlMonitor: Γιατί αυτό;

Μπαρζανί: Γιατί είναι μαζί μας για πολλά χρόνια. Είναι μαζί μας από τη δεκαετία του 1980. Ήταν πολεμιστής, μέλος της αντιπολίτευσης, μαζί μας. Συνεργαστήκαμε με τους συμπολεμιστές του. Τον ξέρω από τότε που ήμουν παιδί. Είναι φίλος και είναι πρόθυμος να ασχοληθεί με τα ζητήματα μας και ειλικρινά ελπίζω ότι θα συνεχίσει να το κάνει.

AlMonitor: Όμως, είπατε ότι το σύστημα στο Ιράκ δεν περιστρέφεται γύρω από συγκεκριμένα άτομα, ότι υπάρχει σύστημα. Το Ιράν φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό το σύστημα. Το Ιράν είναι ένας παίκτης με μεγάλη επιρροή στο Ιράκ, συμφωνείτε;

Μπαρζανί: Σίγουρα το Ιράν έχει σημαντικό ρόλο στο Ιράκ. Οι σχέσεις Ιράν – Ιράκ δεν θα πρέπει ποτέ να υποτιμηθούν. Οι δύο χώρες μοιράζονται εκτεταμένα σύνορα. Οι σχέσεις τους είναι περίπλοκες και πολυεπίπεδες. Υπάρχει η θρησκευτική δυναμική, η κοινωνική δυναμική και το εμπόριο. Γύρω στο 45% της ηλεκτρικής ενέργειας του Ιράκ έρχεται από το Ιράν. Το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών ανέρχεται στα 11 δισεκατομμύρια δολάρια.

AlMonitor: Τι κάνετε όταν ο Αμερικανός πρόεδρος σας πει να σταματήσετε αυτό το εμπόριο; Δεν σας φέρνει αυτό σε δύσκολη θέση; Η Περιφερειακή Κυβέρνηση ακολουθεί τη δική της πολιτική ή συντονίζεστε με τη Βαγδάτη;

Μπαρζανί: Υπάρχει σημαντική συνεργασία με τη Βαγδάτη σε αυτό το θέμα. Η Βαγδάτη πιστεύει ότι πρέπει να υπάρχουν εξαιρέσεις σε συγκεκριμένα ζητήματα, για παράδειγμα στην ηλεκτρική ενέργεια και στο φυσικό αέριο που παίρνουμε από το Ιράν. Η φόρμουλα που έχει βρεθεί είναι η πληρωμή γι΄ αυτά τα αγαθά να γίνεται σε δηνάρια Ιράκ και όχι σε δολάρια. Το Ιράν το έχει αποδεχθεί. Θεωρούμε τις αποφάσεις της Βαγδάτης σε αυτό το ζήτημα δεσμευτικές και για μας.

AlMonitor: Πως αντιδρούν οι Αμερικανοί; Και πόση σημασία έχουν οι αντιδράσεις αυτές με δεδομένη την πικρία στο Κουρδιστάν για τη θεωρούμενη ως αποτυχία της Ουάσινγκτον να αποτρέψει την είσοδο των ιρακινών δυνάμεων στις αμφισβητούμενες περιοχές μετά το δημοψήφισμα;

Μπαρζανί: Όλο αυτό το θέμα με τις διαφορές μας για το δημοψήφισμα είναι πίσω μας τώρα. Δεν μπορούμε να το βλέπουμε μόνο από τη μία πλευρά, τη δικιά μας πλευρά. Και αυτοί ήταν ξεκάθαροι για τη θέση τους ότι δεν υποστήριζαν το δημοψήφισμα. Σε ότι αφορά τις αμερικανικές κυρώσεις, απλά θα ακολουθήσουμε ότι αποφασιστεί μεταξύ Ουάσινγκτον και Βαγδάτης. Τελεία.

AlMonitor: Ο άλλος μεγάλος γείτονας σας, η Τουρκία, ήταν κι αυτή έντονα αντίθετη στο δημοψήφισμα. Πως είναι οι σχέσεις σας με την Άγκυρα τώρα;

Μπαρζανί: Την περίοδο κατά τη διάρκεια και μετά το δημοψήφισμα η Τουρκία θα μπορούσε να είχε εξασκήσει πίεση εναντίον μας σε κρίσιμους τομείς και γι΄ αυτό είμαστε βαθιά ευγνώμονες επειδή επέλεξε να μην το κάνει. Δεν έκλεισε τα σύνορα μας, ούτε σταμάτησε τη ροή του πετρελαίου μας στους εξαγωγικούς της σταθμούς. Οι σχέσεις τώρα είναι καλές, έχουν βελτιωθεί.

AlMonitor: Η Τουρκία, τώρα, είναι πολύ περισσότερο ενεργή στρατιωτικά, επιτιθέμενη στο ΡΚΚ με αεροπορικά μέσα και προκαλώντας απώλειες αμάχων. Υπάρχουν έντονες διαμαρτυρίες από τον τοπικό πληθυσμό γι΄ αυτό. Εσείς, φαίνεται να είστε κολλημένοι μεταξύ Τουρκίας και ΡΚΚ. Ως μελλοντικός πρόεδρος, ενδιαφέρεστε να βοηθήσετε στην αναβίωση των συζητήσεων μεταξύ Τουρκίας και ΡΚΚ;

Μπαρζανί: Να θυμίσω ότι είχα παραστεί στην τελετή ανάληψης καθηκόντων του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Και αυτό ήταν το πρώτο βήμα στη σχέση μας μετά το δημοψήφισμα. Έχω πει πάντα πολύ ανοιχτά και πολύ καθαρά: το ΡΚΚ παρέχει την πρόφαση για την τουρκική επέμβαση. Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε ότι η επικράτεια της Περιφερειακής Κυβέρνησης θα είναι το καταφύγιο ομάδων που ενεργούν εναντίον των γειτόνων μας. Έτσι, χρειάζεται να αναγνωρίσουμε τις νόμιμες ανησυχίες ασφαλείας της Τουρκίας. Όμως, αυτή η κατάσταση κρατάει για αρκετό καιρό. Είναι φανερό ότι η στρατιωτική δράση από μόνη της δεν θα φέρει μία διαρκή λύση.

Στο τέλος πρέπει να υπάρξει διάλογος. Στο παρελθόν είχαμε καταφέρει να πείσουμε τον κ. Ερντογάν να δημιουργηθεί η ατμόσφαιρα που θα επέτρεπε στην ειρηνευτική διαδικασία να αρχίσει. Επίσης, είχαμε πείσει την άλλη πλευρά (το ΡΚΚ) ότι ο διάλογος και η ειρήνη είναι ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος μπροστά.

AlMonitorΚαι συνεχίζετε να πιστεύετε ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες πρέπει να γίνουν με το ΡΚΚ; Γιατί ο πρόεδρος Ερντογάν φαίνεται να έχει αποκλείσει περαιτέρω συνομιλίες μαζί τους;

Μπαρζανί: Εάν ο σκοπός είναι να επιλυθεί το ζήτημα πλήρως τότε το ΡΚΚ δεν μπορεί να μείνει απέξω.

AlMonitor: Και θα πρέπει ο φυλακισμένος ηγέτης του ΡΚΚ, Αμπντουλλάχ Οτσαλάν, να είναι μέρος αυτών των συνομιλιών;

Μπαρζανί: Αναμφίβολα. Θα πρέπει να είναι ένας από τους βασικούς συνομιλητές.

AlMonitor: Στο μεταξύ, οι Αμερικανοί προσπαθούν να διαχωρίσουν, υποτίθεται, το ΡΚΚ από τους συνεργάτες του στη Συρία, τοYPG και τον πολιτικό του βραχίονα, το PYD. Προσπαθούν να πείσουν τις δύο αυτές οργανώσεις, των Κούρδων της Συρίας, να σταματήσουν κάθε επαφή με την ηγεσία του ΡΚΚ στα Όρη Καντίλ και να πείσουν τους Τούρκους ότι μπορούν να ζήσουν αρμονικά με τους Κούρδους της Συρίας. Είναι ρεαλιστικό αυτό;

Μπαρζανί: Δεν το πιστεύω. Οι κουρδικές δυνάμεις στη ΒΑ Συρία έχουν ισχυρούς δεσμούς με το ΡΚΚ και όλες οι διαταγές τους έρχονται από το Καντίλ.

AlMonitor: Ακούσαμε ότι οι Αμερικανοί ζήτησαν τη δικιά σας υποστήριξη για να διαχωρίσουν το YPG από το Καντίλ, είναι αλήθεια αυτό;

Μπαρζανί: Όχι, αλλά οι Αμερικανοί μας ζήτησαν να ενθαρρύνουμε αυτές τις οργανώσεις να αναπτύξουν θετικούς δεσμούς με την Τουρκία.

AlMonitor: Ποια είναι η συμβουλή σας προς τους Κούρδους της Συρίας; Θα πρέπει να μιλήσουν με τον Άσαντ;

Μπαρζανί: Πιστεύω ότι οι Κούρδοι της Συρίας θα πρέπει να αναζητήσουν μία λύση μέσα στο πλαίσιο μιας ενωμένης Συρίας. Θα πρέπει να διαπραγματευτούν με τον Άσαντ.

AlMonitor: Θα πρέπει να αγνοήσουν τους Αμερικανούς που τους λένε να μην το κάνουν;

Μπαρζανί: Δεν είναι ζήτημα να αγνοήσουν τους Αμερικανούς. Οι Αμερικανοί είπαν ότι η παρουσία τους στη Συρία σχετίζεται με την ήττα του Ισλαμικού Κράτους. Αυτός ήταν ο αρχικός σκοπός της επέμβασης τους. Η αλήθεια είναι ότι ο Άσαντ θα συνεχίσει να είναι εκεί και οι Κούρδοι της Συρίας θα πρέπει να μιλήσουν μαζί του για να κερδίσουν συγκεκριμένα δικαιώματα.

AlMonitor: Είναι ο πρόεδρος ‘Άσαντ έτοιμος να τους δώσει δικαιώματα; Οι ηγέτες του PYD και του YPG με τους οποίους μίλησα πιστεύουν πως όχι.

Μπαρζανί: Επί του παρόντος ο Άσαντ νιώθει ότι έχει το πάνω χέρι, όμως η αλήθεια είναι ότι υπάρχει ακόμη μεγάλη αστάθεια στη Συρία. Όταν η κυβέρνηση ανακτήσει την κυριαρχία σε όλη τη Συρία θα νιώσει αρκετά ασφαλής ώστε να δώσει στους Κούρδους τα δικαιώματα τους. Η κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα ότι οι Κούρδοι υπάρχουν και έχουν ισχύ, ότι ελέγχουν περιοχές, γι΄ αυτό θα πρέπει να βρει έναν τρόπο να λύσει τα προβλήματα με τους Κούρδους.

AlMonitor: Με δεδομένη την έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών, ποιος μπορεί να εγγυηθεί οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ των Κούρδων και της συριακής κυβέρνησης; Υπάρχει εδώ κάποιος ρόλος για εσάς;

Μπαρζανί: Εμείς, σε μικρότερη κλίμακα, είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε. Αλλά, αυτός ο ρόλος μπορεί να διαδραματιστεί αποτελεσματικά από τους Ρώσους. Είναι σημαντικό για όλους μας να γειτνιάζουμε με μία σταθερή Συρία, αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντικό και για τη Ρωσία. Είναι πολύ καθαροί σε αυτό. Η στρατηγική τους είναι προς την κατεύθυνση μιας σταθερής Συρίας. Θα είχαν κρίσιμο ρόλο στη διαπραγμάτευση μιας συμφωνίας μεταξύ των Κούρδων και της κυβέρνησης.

AlMonitor: Οι Ρώσοι αποκτούν επιρροή και εδώ, στο ιρακινό Κουρδιστάν, με τη Rosneft να αγοράζει το πλειοψηφικό πακέτο του πετρελαιαγωγού προς την Τουρκία.

Μπαρζανί: Σε οικονομικούς όρους έχουμε πολύ καλές σχέσεις με τη Ρωσία και έχουν επενδύσει πάρα πολλά χρήματα εδώ και συνεχίζουν να το κάνουν. Είμαστε σε διαδικασία επέκτασης των δεσμών μας.

AlMonitor: Και οι Αμερικανοί δεν ενοχλούνται;

Μπαρζανί: Οι σχέσεις μας με τη Ρωσία αφορούν στον ιδιωτικό τομέα. Είναι έτοιμοι να επενδύσουν και αυτό είναι ωφέλιμο για μας.

AlMonitor: Γυρίζοντας πίσω στη Συρία, κάποιοι από τους Κούρδους αξιωματούχους με τους οποίους μίλησα συμφωνούν μαζί σας, λέγοντας ότι η σχέση με τους Αμερικανούς ήταν ωφέλιμη, αλλά τώρα τα κόστη υπερέχουν των ωφελειών.

Μπαρζανί: Το πρόβλημα προέρχεται από το γεγονός ότι οι ΗΠΑ δεν ήταν ποτέ ξεκάθαρες για τη στρατηγική τους στη Συρία. Και γι΄ αυτό, πιθανότατα, δεν θα χρειαστεί να περάσει πολύς χρόνος μέχρι οι Κούρδοι της Συρίας να αναγνωρίσουν την αμερικανική παρουσία γι΄ αυτό που πραγματικά είναι: προσωρινή.

AlMonitor: Ο φόβος είναι ότι μόλις οι Αμερικανοί φύγουν η Τουρκία θα παρέμβει στρατιωτικά εναντίον του YPG.Αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις και για το ιρακινό Κουρδιστάν εάν σας έρθουν Κούρδοι πρόσφυγες από τη Συρία.

Μπαρζανί: Οι τουρκικές ανησυχίες ασφαλείας είναι αποδεκτές και πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη. Όμως, μία μεγάλη τουρκική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα. Πιστεύω ότι οι Κούρδοι αδερφοί μας στη Συρία έχουν φερθεί αρνητικά απέναντι στην Τουρκία. Εάν δείτε το παρελθόν, στην αρχή, η τουρκική πολιτική στη Συρία δεν ήταν εναντίον των Κούρδων. Η ανησυχία τους ήταν για το ΡΚΚ και, δυστυχώς, οι Κούρδοι αδερφοί μας στη Συρία δεν δίστασαν να προκαλέσουν την Τουρκία σε αυτό το θέμα. Οι Τούρκοι, το 2014, ήταν έτοιμοι να ανοίξουν το συνοριακό πέρασμα με το PYD, με τον όρο να αφαιρέσουν τη σημαία του ΡΚΚ. Και, καταλάβετε αυτό, ακόμη και εμείς, η Περιφερειακή Κυβέρνηση του Ιρακινού Κουρδιστάν, δεν είχαμε καλές σχέσεις με το PYD, οι Τούρκοι είχαν προσφερθεί να μεσολαβήσουν ανάμεσα σε μας και το PYD για να βελτιωθούν οι σχέσεις μας. Τους είχα πει τότε ότι δεν μπορούσα να παραστώ σε μία τέτοια συνάντηση και ότι θα έστελνα έναν υψηλόβαθμό αξιωματούχο, τον νυν υπουργό οικονομικών Fuad Hussein, στη θέση μου. Σε απάντηση αυτού έκαναν το αντίθετο και έφτασαν στα άκρα για να προκαλέσουν τους Τούρκους. Για την Τουρκία είναι ζήτημα εθνικής ασφαλείας, πως θα δεχτούν σχεδόν όλο το σύνορο τους να ελέγχεται από το ΡΚΚ; Πρέπει να ακούσουμε και τις δύο πλευρές.

AlMonitorΠότε θα δούμε να σχηματίζεται κυβέρνηση στο ιρακινό Κουρδιστάν; Τι είναι αυτό που σας καθυστερεί;

Μπαρζανί: Είμαστε σε εντατικές συνομιλίες με το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, την Πατριωτική Ένωση του Κουρδιστάν (PUK) και με το κίνημα Gorran (Αλλαγή) της αντιπολίτευσης. Αλλά, ο θάνατος του πρώην προέδρου του Ιράκ και αρχηγού του PUK, Τζαλάλ Ταλαμπανί, έχει περιπλέξει τα πράγματα μέσα στο PUK. Υπάρχουν τώρα πολλές φράξιες και πρέπει να διαπραγματευτούμε με όλες τους και αυτό είναι πρόβλημα. Αλλά, έχουμε συμφωνήσει σε ένα πλαίσιο για το πώς θα δουλέψουμε μαζί. Πιστεύουν ότι το KDP έχει δώσει πολλά στο Gorran και ότι αυτοί πρέπει να πάρουν περισσότερα. Φυσικά, το PUK είναι συνεργάτης μας και είμαστε αρκετά σίγουροι ότι θα σχηματίσουμε κυβέρνηση σύντομα.

AlMonitor: Μπορούμε να πούμε ότι ο θείος σας, πρώην πρόεδρος του ιρακινού Κουρδιστάν και νυν αρχηγός του KDP, Μεσούντ Μπαρζανί, παραμένει το αληθινό αφεντικό;

Μπαρζανί: Φυσικά! Είναι το πρόσωπο που δεν μπορεί να απομακρυνθεί από την πολιτική σκηνή.

https://con-ops.blogspot.com/2019/03/barzani-gia-iraq-turkey-syria.html

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα