«Ο Μακρόν κινδυνεύει πολύ περισσότερο από την υπόθεση Μπεναλλά παρά από τους κιτρινογιελεκάδες»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του Αλκη Καλλιαντζίδη, Οικονομολόγου, [email protected]  www.kalkis.eu

Σε άρθρο μου στις Ανιχνεύσεις στις 24-07-2018 έγραφα : «Ο Μακρόν με ένα εφυές σύνθημα {ούτε δεξιά, ούτε αριστερά, εμπρός} εξαΰλωσε, αποσυντόνισε και  καθήλωσε σύμπασα την αντιπολίτευση αλλά και τα συνδικάτα. Με την υπόθεση του Alexendre Benella κατόρθωσε να τους νεκραναστήσει !».

https://www.anixneuseis.gr/?p=193313. Δηλαδή οι φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις που εκπόνησε και ψήφισε η συντριπτική κοινοβουλευτική του πλειοψηφία μέχρι το καλοκαίρι του 2018, με κορυφαία την αλλαγή του εργατικού δικαίου, δεν οδήγησαν παρά σε κάποιες «σκόρπιες διαδηλώσεις». Και η μόνιμη επωδός του Μακρόν σχετικά ήταν : «κάνω ό,τι είχα υποσχεθεί προεκλογικά». Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι o Γάλλος πρόεδρος δεν υποσχέθηκε να φέρει τον Σοσιαλισμό, όπως ψευδώς υποσχέθηκε ο κ. Τσίπρας. Αυτή λοιπόν η σύντομη ρήση παρέλυε την αντιπολίτευσή του, συμπεριλαμβανομένης και της συνδικαλιστικής τάξης της Γαλλίας τις οποίες, και τις δυο μαζί, είχε τσουβαλιάσει στον αποκρουστικό όρο «το παλιό», κρατώντας για τον εαυτό του τον ελκυστικό και ελπιδοφόρο όρο το «νέο».

Δεν είχε βέβαια υπολογίσει ο Μακρόν μέχρι τότε τη ζημιά που θα πάθαινε κατεξακολούθηση  από το σκάνδαλο αυθαιρεσίας και παρανομίας του 27χρονου συμβούλου ασφαλείας του Alexendre Benella (εξ αριστερών στην Φώτο) αλλά και από το κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων».

Τα «Κίτρινα Γιλέκα» βρίσκονται, κάθε Σάββατο, για πάνω από 3 μήνες στους δρόμους του Παρισιού και άλλων μεγαλουπόλεων της Γαλλίας. Παρόλο ότι δεν έχουν σταματήσει αυτό το «άθλημα» μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές,  τολμώ να προβλέψω, όχι αυθαίρετα, ότι η εξουσία του Γάλλου προέδρου δεν κινδυνεύει από αυτούς. Γιατί ο ίδιος ο Μακρόν παραδέχθηκε ότι οι πολίτες που συστρατεύθηκαν στα «Κίτρινα Γιλέκα», οι περισσότεροι δεν τα έβγαζαν πέρα και είχαν αγνοηθεί από τους προκατόχους του. Γιατί ένα σημαντικό μέρος των αιτημάτων τους ικανοποιήθηκε ήδη από την κυβέρνηση (με 11 δις ευρώ παροχές) και οι νουνεχείς πολίτες το παραδέχονται. Γιατί κάθε βδομάδα ο αριθμός τους φθίνει. Δεν έχουν πείσει την πλειοψηφία της γαλλικής κοινής γνώμης, για κάποιες αδιέξοδες αριστερίστικες ή ακροδεξιές θέσεις τους. Οι Γάλλοι κατά 52% επιθυμούν πλέον να σταματήσουν οι καταστρεπτικές και ζημιογόνες για το εμπόριο και την απασχόληση κινητοποιήσεις των Μπαχαλάκηδων. Γιατί είναι διασπασμένα τα ηγετικά τους στελέχη (στη Λυών είδαμε μάλιστα στην τηλεόραση να συγκρούονται μεταξύ τους αριστεριστές και ακροδεξιοί κιτρινογιελεκάδες), δίχως συγκεκριμένο και συνεκτικό πολιτικό λόγο. Γιατί τέλος ο αντιπερισπασμός που τους έκανε ο Μακρόν, μετά την αρχική του αμηχανία, με τον «ευρύ εθνικό διάλογο» έπιασε μια χαρά. Έγινε για 1η φορά στη Γαλλία με πάνω από 6.000 συγκεντρώσεις διαλόγου μέχρι τώρα, με πάνω από 1.000.000 προτάσεις από τα κάτω στον ειδικό ιστότοπο του διαλόγου, και με ένα ρεσιτάλ ερωταπαντήσεων του ίδιου του Μακρόν που μεταδόθηκαν απευθείας από ορισμένα ειδησεογραφικά κανάλια (π.χ. LCI, BFM TV).

Ο πολύς κόσμος ανταποκρίθηκε σε αυτό που έγινε και θα συνεχιστεί μέχρι τις 15 Μαρτίου 2019. Ανέβασε την δημοτικότητά του κατακόρυφα (από 23% στο 38%) γιατί ακόμα και οι εχθροί του αναγνώρισαν την ευρυμάθειά του αλλά και τη χαρισματικότητα που διαθέτει να πείθει τον κόσμο και τους Δημάρχους (τους οποίους είχε λανθασμένα παραγκωνίσει από την αρχή της θητείας του) της Δεξιάς και των Σοσιαλιστών !

Κι έρχομαι τώρα στην υπόθεση του Alexendre Benella.  

 Θυμίζω τις δυο εξαγγελθείσες θεμελιακές αρχές της πολιτικής Μακρόν από την έναρξη της πενταετούς θητείας του : αποτελεσματικότητα (efficacité) και υποδειγματικότητα (exemplarité), για να ξεχωρίσει από το φθαρμένο «παλιό πολιτικό σύστημα». Η αρχή της υποδειγματικότατος φαίνεται ότι ήταν «όνειρο και πάει», μετά το «νοσηρό κολλητιλίκη» του Μακρόν με τον  AlexendreBenella ο οποίος είναι ήδη προφυλακισμένος από προχθές. Για να ενημερωθείτε ικανοποιητικά, διαβάστε παρακάτω πώς συνοψίζει τις 5 πτυχές αυτής της υπόθεσης ο Arnaud Focraud στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Journal de dimanche στις 20-2-2019. Επί 7 μήνες, τα καμώματα του πρώην επιτελούς ασφαλείας του Μακρόν σηματοδοτούν την γαλλική πολιτική και δικαστική επικαιρότητα φθείροντάς τον εξακολουθητικά.

1η δικαστική έρευνα : η άσκησης βίας της 1ης Μαΐου 2018

 Τα πραγματικά περιστατικά : στο περιθώριο μιας διαδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την 1η Μαΐου 2018 στο Παρίσι, ο  Μπεναλλά κινηματογραφείται να καταφέρεται με τραμπουκισμό εναντίον  δυο διαδηλωτών, ενδεδυμένος με στολή Ματατζή  αστυνομικού. Μαθαίνοντας το περιστατικό, ο Μακρόν αντί να τον αποκεφαλίσει   αμέσως (και να λήξει εκεί η υπόθεση με υποδειγματικότητα),  η ιεραρχία του αποφασίζει να τον «τιμωρήσει» με το χάδι της παρακράτησης μισθού για  15 ημέρες και να μειώσει τις αρμοδιότητές του. Αλλά η «υπόθεση Benalla» αποκρύβεται και γίνεται γνωστή στις 18 Ιουλίου 2018, με τις αποκαλύψεις της εφημερίδας Monde  για το περιστατικό του συνεργάτη του Μακρόν. Στη συνέχεια, μετά από τις νέες αποκαλύψεις αναφορικά με τη μετάδοση  εικόνων του Benalla μέσω ενός βίντεο, το προεδρικό μέγαρο Elysée αποφασίζει  επιτέλους να απολύσει τον υπάλληλό του την 1η Αυγούστου 2018. Ο Vincent Crase, πρώην υπάλληλος του κόμματος η «Γαλλία Εμπρός» του Μακρόν, επίσης παρίσταται την 1η Μαΐου 2018 στο εν λόγω περιστατικό μαζί με 3 αστυνομικούς που τίθενται σε διαθεσιμότητα. Ο Alexandre Benalla υπόκειται και σε μια δεύτερη έρευνα για άλλες πράξεις βίας, που συνέβησαν νωρίτερα από την 1η Μαΐου 2018, στο παρισινό πάρκο Jardin des Plantes. Αυτή η έρευνα θα οδηγήσει σε μια δεύτερη κατηγορία στις 29 Νοεμβρίου 2018, για «συλλογική βία». Παράλληλα με αυτές τις δικαστικές έρευνες, δημιουργήθηκαν δύο κοινοβουλευτικές εξεταστικές επιτροπές, μία στην Εθνοσυνέλευση και η άλλη στη Γερουσία (η οποία εξέδωσε χθες το πόρισμά της με μελανά σημεία), για να προσπαθήσουν να ρίξουν φως στις δυσλειτουργίες του Γραφείου της Προεδρίας.

 2η δικαστική έρευνα : τα διπλωματικά διαβατήρια του Benalla

 Τα πραγματικά περιστατικά : μετά από ένα φθινόπωρο που σημαδεύθηκε από την αμφισβήτηση των «Κίτρινων Γιλέκων», η υπόθεση Benalla επανέρχεται στο προσκήνιο τον Δεκέμβριο του 2018, όταν το έντυπο «La lettre du Continent», και στη συνέχεια η εφημερίδα Le Monde, αποκαλύπτουν ένα επαγγελματικό ταξίδι του πρώην συμβούλου του Μακρόν στις αρχές του μήνα στο Τσαντ. Ο Alexandre Benalla έχει μεταπηδήσει στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών (consulting) και έχει ήδη πραγματοποιήσει αρκετά ταξίδια στο εξωτερικό, ειδικά στην Αφρική. Αυτό το νέο επεισόδιο παίρνει μια διαφορετική διάσταση, όταν ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Mediapart αποκαλύπτει ότι ο νεαρός ταξιδεύει ακόμα με τα δύο διπλωματικά διαβατήρια που του είχε χορηγήσει η υπηρεσία του! Αντί να τα έχει ήδη επιστρέψει μετά την αποχώρησή του από το Elysée. Και το χειρότερο. Ο Benalla διαβεβαιώνει την εφημερίδα Journal de dimanche ότι τα έγγραφα αυτά τα είχε επιστρέψει. Του επιστράφηκαν όμως  στις αρχές Οκτωβρίου 2018 από «ένα άτομο της Προεδρίας»! Σήμερα ο πρώην φρουρός του Μακρόν κατηγορείται για κατάχρηση των διπλωματικών διαβατηρίων του.

3η δικαστική έρευνα: η μαγνητοφώνηση του Mediapart

Τα πραγματικά περιστατικά : Στις 31 Ιανουαρίου 2019, ο ιστότοπος Mediapart μεταδίδει αποσπάσματα από μια ηχογραφημένη συνομιλία του Ιουλίου 2018 μεταξύ του Alexandre Benalla και του Vincent Crase. Ο πρώτος καυχιέται στον δεύτερο ιδιαίτερα ότι συνεχίζει να έχει την υποστήριξη του «αφεντικού» (“patron), του  Macron δηλαδή. Ο αρθρογράφος  αποκαλύπτει  επίσης στο άρθρο του ότι ο Benalla εμπλέκεται  άμεσα σε μια σύμβαση ασφαλείας που υπέγραψε ο Vincent Crase με τον Iskander Makhmudov, έναν Ρώσο ολιγάρχη, «φίλο του Βλαντιμίρ Πούτιν». Περίοδος κατά την οποία ο Benalla εξακολουθούσε να εργάζεται στο Elysée! Ο τελευταίος και ο Vincent Crase ισχυρίστηκαν το αντίθετο ενώπιον της  εξεταστικής επιτροπής της Γερουσίας. Από πού προέρχονται τα «στοιχεία» από τα οποία η εισαγγελία αποφάσισε να ανοίξει αυτή τη νέα έρευνα; Από τον Alexandre Benalla, λέει μια δικαστική πηγή. Ο ιστότοπος Mediapart ισχυρίζεται ότι προέρχονται από το πρωθυπουργικό Γραφείο Matignon. Στις 6 Φεβρουαρίου 2019, οι υπηρεσίες του Πρωθυπουργού επιβεβαίωσαν, και την επόμενη ημέρα ανακοίνωσαν την παραίτηση της προϊσταμένης ασφαλείας του πρωθυπουργού, MarieElodie Poitout, για «να μην εκθέσουν» τον πρωθυπουργό Edouard Philippe. Ο σύντροφός της, στρατιωτικός, τίθεται επίσης σε διαθεσιμότητα. Η συζήτηση που καταγράφηκε μεταξύ Benalla και Crase έγινε στο σπίτι αυτού του ζεύγους ; Η ενδιαφερόμενη διαψεύδει και ισχυρίζεται ότι δεν έχει «καμία σχέση με τις ηχογραφήσεις».

4η δικαστική έρευνα: το ρωσικό συμβόλαιο

 Τα πραγματικά περιστατικά : Ο ιστότοπος Mediapart ανέφερε ήδη από το Δεκέμβριο 2018 τους δεσμούς μεταξύ της εταιρείας του Vincent Crase και του ολιγάρχη Iskander Makhmudov, σχετικά με μια σύμβαση που  είχε ενδεχομένως διαπραγματευτεί απευθείας ο Alexandre Benalla, «ενώ  βρισκόταν ακόμα στο προεδρικό μέγαρο Elysée». Αυτή η σύμβαση είχε μνημονευθεί κατά τον διάλογο μεταξύ των δύο συντρόφων στις 26 Ιουλίου 2018 και του οποίου αποσπάσματα δημοσιεύθηκαν στις 31 Ιανουαρίου 2019 από τον ιστότοπο  Mediapart. Οι εν λόγω πρωταγωνιστές σχεδίαζαν στη συνέχεια να υπογράψουν ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο ύψους 294.000 ευρώ, το οποίο «προέβλεπε την προστασία των ακινήτων στη Γαλλία του Ρώσου επιχειρηματία και της οικογένειάς του στο Μονακό», σύμφωνα με το Mediapart. Την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2019, η Εθνική Οικονομική Εισαγγελία (PNF) δήλωσε ότι έχει ξεκινήσει σχετική έρευνα.

5η δικαστική έρευνα : πιθανή «απόκρυψη αποδεικτικών στοιχείων»

Τα πραγματικά περιστατικά: Η υπόθεση αφορά περισσότερο δύο στοιχεία, σύμφωνα με μια πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP). Οι έρευνες περιλαμβάνουν το μυστηριώδες θησαυροφυλάκιο που είχε ο Benalla στο σπίτι του για να αποθηκεύει τα όπλα του. Αυτό «μεταφέρθηκε σε ένα ασφαλές μέρος από ένα άτομο, αλλά δεν ήμουν εγώ αυτός που ασχολήθηκε με αυτό», είπε στους έκπληκτους ανακριτές στις 21 Ιουλίου 2018. Η έρευνα αφορά επίσης τις ηχογραφήσεις των συνομιλιών που αποκαλύφθηκαν από το Mediapart στις 31 Ιανουαρίου και στις 5 Φεβρουαρίου 2019, στις οποίες οι Alexandre Benalla και Vincent Crase, ανησυχούν για τα μηνύματά τους στο τηλέφωνό τους. Ο πρώτος παροτρύνει τον δεύτερο. να σβήσει «τα πάντα όλα». Σε αυτές τις ηχογραφήσεις οι δύο  φίλοι μιλούν για τις δικαστικές υποθέσεις τους κατά τη διάρκεια της συζήτησης στις 26 Ιουλίου 2018, δηλαδή 4 ημέρες μετά την κατηγορία τους για άσκηση βίας στο περιθώριο της διαδήλωσης της Πρωτομαγιάς 2018, ενώ η δικαστική τους εξέταση τους απαγόρευε  οποιαδήποτε επαφή μεταξύ τους.

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα