Ο Λευκός Οίκος επέλεξε το “πακέτο” των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας για τους S-400

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποβιβάζεται από το προεδρικό ελικόπτερο και περπατά στον κήπο του Λευκού Οίκου. EPA, Alex Edelman / POOL

JULY 14, 2019    Φαίνεται ότι ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τράμπ έχει τελικά πειστεί να επιτρέψει την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, μετά την απόρριψη και της δικής του έκκλησης προς τον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν να μην παραλάβει το ρωσικό σύστημα S-400, που έχει σχεδιαστεί για να κλέβει την πιο απόρρητη αμερικανική στρατιωτική τεχνολογία.

Η έκκληση είχε γίνει στη διάρκεια της συνάντησής τους στην Οσάκα της Ιαπωνίας, όπου ο κ. Τραμπ εκπλήσσοντας και τους συνεργάτες του είχε υμνήσει τον κ. Ερντογάν και στην ουσία δικαιολόγησε την αγορά των S-400 από την Τουρκία. Τότε κατακρίθηκε αυστηρά και αρκετοί στην αμερικανική πρωτεύουσα ήταν πεπεισμένοι ότι δεν εννούσε τα όσα είπε και ότι θα τα αναιρούσε.

Οι συνεργάτες του Προέδρου των ΗΠΑ έχουν επιλέξει το πακέτο των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας για να την τιμωρήσουν για την αυθάδεια της απέναντι στην Αμερική, επιλέγοντας να αγοράσει και να παραλάβει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα. Ο Αμερικανός Πλανητάρχης δεν έχει δώσει ακόμα την άδεια για να κινηθούν οι διαδικασίες, αλλά πιστεύεται ότι θα το πράξει άμεσα.

Την αποκάλυψη-βόμβα έκανε το πρακτορείο Bloomberg. Σημειώνεται ότι ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας δήλωσε την Παρασκευή ότι η θέση της Ουάσιγκτον είναι ότι η Τουρκία δεν μπορεί να έχει τόσο τα F-35 όσο και το συγκεκριμένο ρωσικό σύστημα πυραύλων.

“Η θέση μας δεν έχει αλλάξει”, είπε. Στη συνέχεια τηλεφώνησε στον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ στον οποίο είπε ότι η Αμερική δεν αποδέχεται την αγοραπωλησία των S-400. Η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε μετά το τηλεφώνημα ότι μια αντιπροσωπεία των ΗΠΑ θα επισκεφθεί την επόμενη εβδομάδα την Τουρκία για να συνεχίσει να συζητά το θέμα. Το Πεντάγωνο δεν επιβεβαίωσε τον ισχυρισμό του κ. Ακάρ.

Η κυβέρνηση του κ. Τραμπ επέλεξε ένα από τρία πακέτα ενεργειών, τα οποία θα ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες. Η ιστοσελίδα μας έγραψε χθες, σε δύο δημοσιεύματα  ότι στο Λευκό Οίκο σκέφτονται να ανακοινώσουν τις κυρώσεις μετά την τρίτη επέτειο του «σικέ» πραξικοπήματος εναντίον του Ταγίπ Ερντογάν, που πραγματοποιήθηκε στις 15 Ιουλίου 2016.

Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγορεί για την απόπειρα ανατροπής του τους Αμερικανούς σε συνεργασία με τον Ιμάμη Γκιουλέν. Σύμφωνα με πληροφορίες το πακέτο ενεργειών που επέλεξε ο Λευκός Οίκος θα επιφέρει «βαρύ πόνο» στην Τουρκία και συγκεκριμένα στην οικονομία της. Είναι βέβαιο ότι εκτός της ακύρωσης συμμετοχής της Τουρκίας στο πρόγραμμα κατασκευής των F-35, και της ακύρωσης της αγοράς των αμερικανικών μαχητικών, θα επιβληθούν και κυρώσεις στο πλαίσιο του νόμου CAATSA που σχεδιάστηκε για να τιμωρούνται οι εχθροί της Αμερικής. Ένας από τους ανθρώπους που προφανώς γνωρίζει τους σχεδιασμούς δήλωσε ότι πρόθεση του Λευκού Οίκου είναι να ανακοινωθούν αυτές την εβδομάδα που ξεκινά στις 15 Ιουλίου.

Το πρακτορείο αναφέρει ότι η Ουάσιγκτον επιθυμεί να περιμένει μέχρι τον εορτασμό της επετείου του πραξικοπήματος, αύριο Δευτέρα, για να προχωρήσει σε ανακοινώσεις. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν θέλει να δώσει την ευκαιρία στον κ. Ερντογάν να την καταγγείλει και να την αναμείξει με το πραξικόπημα και άλλες «αντιτουρκικές» ενέργειες.

Το σχέδιο αναπτύχθηκε μετά από ημέρες συζητήσεων μεταξύ αξιωματούχων του του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, του Πενταγώνου και του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, υπό τον Τζον Μπόλτον. Στις συζητήσεις συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, Μάικ Πομπέο και Μαρκ Έσπερ.

Απομένει μόνο η υπογραφή του κ. Τραμπ για να τεθεί σε ισχύ σε σχέδιο τιμωρίας της Τουρκίας. Αξιωματούχοι που ρωτήθηκαν από το Bloomberg αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν τις πληροφορίες. Όπως ανακοινώθηκε επίσημα από την Άγκυρα, η Τουρκία άρχισε την Παρασκευή να δέχεται εξαρτήματα του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400, το οποίο αποτελεί εχθρό του μαχητικού F-35, το οποίο είναι το πιο ισχυρό και ακριβό όπλο των Ηνωμένων Πολιτειών, που κατασκευάζει η εταιρεία Lockheed Martin Corp.

Οι παραδόσεις των S-400 καθιστούν σχεδόν βέβαιο ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Μέσης Ανατολής θα υποστεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με το νόμο CAATSA, από τη στιγμή που πιστοποιήθηκε αυτή η αγοραπωλησία μεταξύ ης Τουρκίας και της Ρωσίας, ο κ. Τραμπ πρέπει να επιλέξει τουλάχιστον πέντε από τις 12 διαφορετικές κυρώσεις – από τις ήπιες έως τις πιο σκληρές – σύμφωνα με την πράξη κυρώσεων, μόλις πιστοποιήθηκε η παράδοση.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Στο χθεσινό άρθρο του ο Μιχάλης Ιγνατίου έγραψε τα εξής: Ο «Άγνωστος Χ» παραμένει και τώρα ο πρόεδρος Τραμπ, ο οποίος μέχρι της στιγμής συμπεριφέρεται σαν …«κότα». Εκτός αν αποφασίσει ότι η προσβολή για την Αμερική έχει και τα όριά της. Και φερθεί όπως πέρυσι το καλοκαίρι, όταν με ένα μήνυμα στο Twitter, οδήγησε σε μερική κατάρρευση την τουρκική οικονομία”…  Το πρακτορείο Bloomberg δεν διαψεύστηκε ποτέ για τα θέματα της Τουρκίας. Από την αρχή δεν έκανε λάθος. Πιστεύεται στην Ουάσιγκτον ότι θα δικαιωθεί και αυτή τη φορά…

Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Πηγή: Ο Λευκός Οίκος επέλεξε το “πακέτο” των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας για τους S-400 https://hellasjournal.com/2019/07/o-leykos-oikos-epelexe-to-quot-paketo-quot-ton-kyroseon-enantion-tis-toyrkias-gia-toys-s-400/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα