Ο Κωνσταντίνος Ζούλας περιέγραψε στη Βουλή τη δραματική κατάσταση στην ΕΡΤ με υπαλλήλους και πρόγραμμα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΣΜΩΝ

MEDIA16|09|2019 | 15:06


Η πρόταση της κυβέρνησης για την προεδρία της ΕΡΤ Κωνσταντίνος Ζούλας/ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
«Στόχος μου ως προέδρου της ΕΡΤ είναι να αποκτήσει η δημόσια τηλεόραση τον ρόλο που της επιτάσσει το Σύνταγμα, δηλαδή την αντικειμενική ενημέρωση και την εξασφάλιση ποιοτικών προγραμμάτων», είπε ο Κωνσταντίνος Ζούλας απευθυνόμενος στους βουλευτές κατά την εισαγωγική τοποθέτηση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Μάλιστα, ο κ. Ζούλας στην προσπάθειά του να προλάβει ερωτήσεις από την πλευρά των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε: «Θα ρωτήσετε πώς είναι δυνατόν να γίνει αμερόληπτη η ΕΡΤ με πρόεδρο έναν δημοσιογράφο που μέχρι πρότινος είχε την ευθύνη του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού. Η απάντηση βρίσκεται στην δημοσιογραφική μου πορεία των 30 ετών, που δεν θα δεχόμουν να τη διακυβεύσω αν δεν είχα τη ρητή εντολή του ίδιου του πρωθυπουργού να αποκτήσει η ΕΡΤ τον ρόλο της, για να γίνει ποιοτική και αντικειμενική».

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του κ. Ζούλα τόσο στα οικονομικά της επιχείρησης, όσο στους υπαλλήλους της ΕΡΤ: «Σήμερα η ΕΡΤ δεν έχει πόρους. Για να το πω απλά, τα ταμεία της είναι άδεια για να δημιουργήσει νέο πρόγραμμα, λόγω της επιλογής της προηγούμενης κυβέρνησης να διαθέσει δεκάδες εκατομμύρια για αγώνες ποδοσφαίρου πρώτης και δεύτερης κατηγορίας».

Από τους 2.200 υπαλλήλους της ΕΡΤ, μόνο οι 170 είναι κάτω των 40 ετών
Στο θέμα των υπαλλήλων, αν και ανέφερε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει καμία πρόσληψη, ωστόσο πρόσθεσε ότι χρειάζεται γενναία ανανέωση του προσωπικού της γιατί από τους 2.200 υπαλλήλους μόνο 170 είναι κάτω των 40 ετών, ενώ λείπουν βασικές ειδικότητες στο προσωπικό της για να γίνει η λειτουργία της στοιχειωδώς εύρυθμη.

Ζούλας για ΕΡΤ: Οι περισσότεροι μου ευχήθηκαν κουράγιο…

Σε μια προσπάθεια να χαλαρώσει το κλίμα στην επιτροπή, ο κ. Ζούλας αστειεύτηκε λέγοντας ότι όταν ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά του οι περισσότεροι του τηλεφώνησαν για να του ευχηθούν καλό κουράγιο και όχι συγχαρητήρια. «Οι περισσότεροι μου ευχήθηκαν καλό κουράγιο, γερό στομάχι και γενικώς να μου συμπαρασταθούν. Μου τηλεφώνησαν για όσα περιμένουν από τη νέα διοίκηση. Κάποιοι, μεταξύ σοβαρού και αστείου, μου είπαν συλλυπητήρια και ελάχιστοι ήταν εκείνοι που μου είπαν συγχαρητήρια».

Ζούλας: Να μπει ξανά η ΕΡΤ στο τηλεχειριστήριο και στις πρώτες επιλογές
Όσον αφορά τους στόχους που έχει για τη δημόσια τηλεόραση, ο κ. Ζούλας ανέφερε ότι φιλοδοξεί η ΕΡΤ να μπει ξανά στο τηλεχειριστήριο και στις πρώτες επιλογές των πολιτών αλλά και να γίνει επιλογή των νέων τηλεθεατών.

«Τα τελευταία χρόνια η ΕΡΤ παραβίασε βάναυσα τους κανόνες της δεοντολογίας, γι’ αυτό και οι πολίτες την έβγαλαν από τον χάρτη των επιλογών τους. Η εντολή του πρωθυπουργού είναι το αυτονόητο στοίχημα και το όραμα που έχουμε όλοι όσοι είμαστε απέναντί σας. Να γίνει η ΕΡΤ ένας σύγχρονος και ανεξάρτητος ραδιοτηλεοπτικός φορέας παρέχοντας αντικειμενική ενημέρωση. Ο στόχος είναι σε λίγους μήνες από σήμερα, όταν συμβαίνει ένα σημαντικό γεγονός να είναι αυτονόητη και αυθόρμητη η επιλογή των πολιτών να γυρίζουν στις συχνότητες της ΕΡΤ για να έχουν μία πλήρη και αμερόληπτη ενημέρωση για ό,τι συμβαίνει. Ένας δεύτερος στόχος είναι η ΕΡΤ να απευθυνθεί στις νεότερες ηλικίες που αγνοούν σήμερα ότι υπάρχει η ΕΡΤ».

ΣΥΡΙΖΑ: Κανένας από όσους βάλαμε στην ΕΡΤ δεν ήταν κομματικό στέλεχος
Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Σπύρος Λάππας ανέφερε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε τοποθετήσει κομματικά στελέχη στην ΕΡΤ και κατηγόρησε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα γιατί δεν έδωσε στα μέλη της επιτροπής τον αριθμό και τα στοιχεία για όσους έθεσαν υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου της ΕΡΤ.

Σπύρος Λάππας (ΣΥΡΙΖΑ): «Κανένας απ’ αυτούς που βάλαμε εμείς δεν ήταν κομματικό στέλεχος του ΣYΡΙΖΑ. Σήμερα και τα τέσσερα στελέχη είναι κομματικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Για τις θέσεις αυτές σε έναν δημοσιογραφικό τηλεοπτικό φορέα θα έπρεπε να είμαστε πολύ προσεκτικοί για το ποιους επιλέγουμε. Πρέπει να μας πείτε πόσοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον και ποιοι. Έτσι θα μπορούσαμε να αξιολογήσουμε και τους παρόντες υποψηφίους».

Ποιοι ψήφισαν τον Ζούλα για πρόεδρο της ΕΡΤ
Η πρόταση της ΝΔ για την Προεδρία της ΕΡΤ, ο κ. Ζούλας δηλαδή, ψηφίστηκε από το κυβερνών κόμμα. Αρνητική ψήφο έδωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση ενώ το Μέρα 25 και το Κίνημα Αλλαγής ψήφισαν παρών.

Βούτσης: Ως αντιπολίτευση η ΝΔ έκανε παραγωγή fake news
Ο τέως πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης σχολιάζοντας τον τρόπο με τον οποίο η Νέα Δημοκρατία είχε λειτουργήσει ως αξιωματική αντιπολίτευση σε επικοινωνιακό επίπεδο μίλησε για παραγωγή fake news λέγοντας ότι το σχόλιο αυτό δεν είναι προσωπική αιχμή κατά του κ. Ζούλα.

Νίκος Βούτσης: «Είστε η Παράταξη που έχει το στίγμα του μαύρου στην ΕΡΤ αλλά και της ασυδοσίας στα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης. Αλλά μπορεί να υπάρχουν οι καλύτερες των προθέσεων για να υπάρξει μια διαφορετική πολιτική και για τα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης και για την ΕΡΤ.

Υπηρετήσατε ως διευθυντής του γραφείου τύπου της Νέας Δημοκρατίας σε μία εποχή που κατά τη γνώμη μου έχει μείνει ανεξίτηλο και αρνητικό αποτύπωμα στον τομέα της ενημέρωσης. Στα τελευταία χρόνια λειτούργησαν αδιαφανείς ομάδες αλήθειας. Εκτινάχτηκε η πολιτική των fake news που θίγει το σύνολο της ενημερωτικής διαδικασίας. Λειτούργησαν καρτέλ ενημέρωσης για την χειραγώγηση πολιτικών απόψεων σε κορυφαία ζητήματα όπως η συμφωνία των Πρεσπών που έφτασε και σε δολοφονία χαρακτήρων. Ήσασταν εναρμονισμένος στην πολιτική αυτη . Αυτό είναι ένα δικό μου πολιτικό σχόλιο και δεν είναι μια προσωπική αιχμή εναντίον σας. Είμαι σίγουρος ότι αρκετά πράγματα αν περνούσαν από το χέρι σας θα τα είχατε αποτρέψει ή τα αποτρέψατε Για άλλα πράγματα ήσασταν εναρμονισμένος».

Κεγκέρογλου: Θα θέλαμε να σας αξιολογήσουμε
Ο Βασίλης Κεγκέρογλου ανέφερε ότι το κόμμα του περιμένει να κρίνει το επόμενο διάστημα το πως θα κινηθεί ο κ.Ζουλας .

Βασίλης Κεγκέρογλου ΚΙΝΑΛ : Δεν θα σας καταψηφίσουμε θα ψηφίσουμε παρόν. Να τιμήσετε την εμπιστοσύνη που σας δίνει η επιτροπή και από την πλευρά μας δεν θα είμαστε αρνητικοί αλλά θέλουμε να σας αξιολογήσουμε για το πως θα λειτουργήσετε από δω και πέρα ως νέα διοίκηση της ΕΡΤ.

Πέτσας: Εξωφρενικά τα ποσοστά που είχε δεσμεύσει η προηγούμενη κυβέρνηση για τους ποδοσφαιρικούς αγώνες
Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης ανέφερε ότι τα χρήματα που είχε δεσμεύσει η προηγούμενη διοίκηση της ΕΡΤ για τους ποδοσφαιρικούς αγώνες ήταν εξωφρενικά ποσά.

«Είναι δυνατόν να δίνει 63.000.000 για αθλητικό προϊόν ποδόσφαιρο και μόνο; Είναι εξωφρενικό ποσό. Αυτό που κάναμε είναι να μειώσουμε το βάρος για τον Έλληνα φορολογούμενο. Το μειώσαμε 13, 1 εκατομμύρια € από την σούπερ λινγκ 1 και περίπου 35 εκατομμύρια € όσον αφορά την υπόσχεση που είχε δώσει η προηγούμενη κυβέρνηση προς όφελος για τον Έλληνα φορολογούμενο.

Ο παναθηναϊκός έπαιρνε 6 εκατομμύρια € από την προηγούμενη συμφωνία που είχε με την ΕΡΤ. Αποδεσμεύθηκε για να πάει σε άλλο κανάλι. Ποιος έχασε και ποιος κέρδισε; Τα ποσά που έπαιρνε από διαφήμιση η ΕΡΤ ήταν τραγικά»Ο κ. Πέτσας απάντησε και στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ γιατί αρχικά η ΕΡΤ ήταν υπό την εποπτεία του ίδιου του πρωθυπουργού.

« Στην προηγούμενη κυβέρνηση η αρμοδιότητα της ΕΡΤ ήταν στο κ. Παππά ως υπουργό ψηφιακής πολιτικής. Επρεπε να μεταφερθεί στον πρωθυπουργό μέχρι να γίνει εκ νέου κατανομή αρμοδιοτήτων. Τώρα η αρμοδιότητα αυτή ανήκει σε μένα. Ακολουθείται η πρακτική που ακολουθήθηκε γενικά στην μεταπολίτευση. Αυτή είναι η συνήθης πρακτική, τα θέματα της ΕΡΤ τα έχει συνήθως ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ που εκτελεί και χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου.»Ο κ.Πέτσας αναφέρθηκε και στο θέμα των fake news που έθεσε ο Νίκος Βούτσης και είπε ότι είναι καιρός να το πολιτικό σύστημα να τα αντιμετωπίσει.

«Είναι πολύ σοβαρό το θέμα των fake news είναι κάτι που θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους και μας ως κυβέρνηση και σας ως επιτροπή και ευρύτερα στο πολιτικό σύστημα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Είναι καιρός το πολιτικό σύστημα να πάρει την ευθύνη που του αναλογεί».

Ζούλας: Η ΕΡΤ έχει μόλις 2-3 εκατ. ευρώ για να κάνει παραγωγές
Ο Κωνσταντίνος Ζούλας στη δευτερολογία του λίγο πριν εγκριθεί από την επιτροπή ως ο νέος πρόεδρος της ΕΡΤ αναφέρθηκε στο μαύρο που έπεσε στη δημόσια τηλεροτασυ λέγοντας πως το μαύρο είχε αρχίσει να υπαρχει πολλά χρόνια πριν κλείσει η ΕΡΤ.

«Το 2011 στην ΕΡΤ είχαν γίνει 18 στάσεις εργασίας 10 εικοσιτετράωρες απεργίες και δύο τριήμερες. Το 2012 οι απεργίες και στάσεις εργασίας συνεχίστηκαν και δεν μεταδόθηκαν δελτία ειδήσεων επί 42 συνεχόμενες μέρες. Το 2013 είχαμε 39 στάσεις εργασίας, 20 απεργίες και 11 σαββατοκύριακα χωρίς δελτία ειδήσεων.

Θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς μετάξυ μας. Το μαύρο στην ΕΡΤ είχε προκύψει πολύ πριν κλείσει. Κατανοώ τις ενστάσεις για τον τρόπο που έκλεισε η ΕΡΤ αλλά για να είμαστε ειλικρινείς μετάξυ μας ανάλογες ενστάσεις θα έπρεπε να ακουστούν και για τον τρόπο που επαναλειτούργησε η ΕΡΤ».

Στο θέμα των χρημάτων που δόθηκαν για ποδοσφαιρικούς αγώνες αναφέρθηκε και ο κ. Ζουλας λέγοντας πως η ΕΡΤ αυτή τη στιγμή έχει μόλις 2 με 3 εκατομμύρια για να κάνει τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές παραγωγές.

« 1,5 εκατομμύρια είναι το έσοδο από τις αθλητικές οργανώσεις και το ποδόσφαιρο. Η ΕΡΤ έχει να δώσει 63.000.000 σε μισθοδοσία, 20.000.000 σε ΦΠΑ, 35.000.000 σε λειτουργικά έξοδα έχει κι άλλα 42.000.000 για επενδύσεις σε πρόγραμμα τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό εκ των οποίων η προηγούμενη κυβέρνηση έχει δεσμεύσει 35,3 εκατομμύρια για το αθλητικό πρόγραμμα.

Αρα η ΕΡΤ για την επόμενη χρονιά έχει διαθέσιμα 2 με 3 εκατομμύρια για επενδύσεις κι άλλα 2-3 εκατομυρια για να παράξει πρόγραμμα σε πέντε τηλεοπτικούς σταθμούς και πέντε ραδιοφωνικούς σταθμούς».

Ζούλας: Δεν πρόκειται στην ΕΡΤ να είναι κάθε μέρα πρώτο θέμα ο πρωθυπουργός
Οσον αφορά την ιεράρχηση των ειδήσεων ο νέος πρόεδρος της ΕΡΤ ανέφερε ότι δεν πρόκειται να είναι κάθε μέρα στην δημόσια τηλεόραση πρώτη είδηση ο πρωθυπουργός

«Δεν θα είναι ο πρωθυπουργός πρώτο θέμα στην ΕΡΤ αν δεν υπάρχει σημαντικός λόγος, δεν μπορεί να είναι κάθε μέρα πρωτο θεμα ο πρωθυπουργός στην ΕΡΤ. Ποιο θα ειναι το πρωτο θεμα θα το κρίνουν οι δημοσιογράφοι ανεπηρέαστα από οποιοδήποτε τηλεφώνημα και από οποιαδήποτε εμπλοκή του πολιτικού προσωπικού».
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/media/konstantinos-zoylas-gia-ert-ypalliloys-programma

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα