«Ο Ερντογάν εκκαθάρισε άλλους 2.756 υπαλλήλους και τους προορίζει φόρμες Γκουντάναμο»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του Αλκη Καλλιαντζίδη Οικονομολόγου [email protected]  www.kalkis.eu

Άλλοι 2.756 Τούρκοι δημόσιοι υπάλληλοι απολύθηκαν την Κυριακή (24 Δεκεμβρίου 2017) για εικαζόμενους δεσμούς με «τρομοκρατικές» οργανώσεις, με διάταγμα που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως της Τουρκίας, σύμφωνα με ηλεκτρονικό δημοσίευμα του Le Monde.fr και του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων AFP την παραμονή των Χριστουγέννων. Από τους τελευταίους απολυμένους οι 637 είναι στρατιωτικοί και οι 105 πανεπιστημιακοί. Οι υπόλοιποι απολυμένοι από τις θέσεις τους προέρχονται από διάφορους δημόσιους οργανισμούς των Υπουργείων Εσωτερικών, Εξωτερικών και Άμυνας. Το ίδιο διάταγμα διατάσσει επίσης το κλείσιμο 17 οργανισμών σε ολόκληρη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων 2 εφημερίδων και 7 ενώσεων.

Η παραπάνω ειδησεογραφική πηγή αναφέρει ότι οι    ομαδικές απολύσεις είναι επαναλαμβανόμενες από τότε που έγινε το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 15 Ιουλίου 2016 και  που αποδόθηκε από την αυταρχική κυβέρνησή του  στους υποστηρικτές του  ιερέα Fethullah Gülen.  Περισσότεροι από 55.000 Τούρκοι συνελήφθησαν και περισσότεροι από 140.000 απολύθηκαν ή μπήκαν σε διαθεσιμότητα. Η κυβέρνηση καθιέρωσε το καθεστώς έκτακτης ανάγκης, για  πέντε απανωτές φορές, η τελευταία φορά ήταν τον Οκτώβριο του 2017. Εξ ου και η πρόσφατη συλλογική φυγή από την Τουρκία σε ελληνικά νησιά Τούρκων αντιφρονούντων.

Ένα δεύτερο διάταγμα που δημοσιεύθηκε την ίδια ημερομηνία προβλέπει ότι οι ύποπτοι που κατηγορούνται ότι έχουν ενεργήσει κατά της συνταγματικής τάξης θα πρέπει να εμφανιστούν ενώπιον των δικαστηρίων με μονόχρωμες, καφέ ή γκρι στολές (όχι τις διπλανές ροζ του Guantanamo). Το ίδιο θα εφαρμοστεί επίσης και για όσους κατηγορούνται ότι προσπάθησαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση. Το διάταγμα αυτό θα τεθεί σε ισχύ σε ένα μήνα και θα ισχύει μόνο για τους άνδρες. Ο Ερντογάν, ο παραδίδων παγκοσμίως μαθήματα δημοκρατίας γιαλαντζί,  δήλωσε στα μέσα Ιουλίου ότι ήταν υπέρ μιας ενιαίας στολής «όπως στο Γκουαντάναμο» για τους θεωρούμενους πραξικοπηματίες. Τον εμπνέουν φαίνεται και οι τζιχαντιστές που τους βλέπαμε στην τηλεόραση να παίρνουν κεφάλια ανθρώπων που φορούσαν ενιαία ροζ στολή.

Είναι δε τόση η δημοκρατικότητα του Ερντογάν και του καθεστώτος του, που ο φυλακισμένος Τούρκος 43χρονος δικαστής Mursat Arslan δεν ήταν παρών για να παραλάβει το βραβείο Vaclav-Havel από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης στις 9 Οκτωβρίου 2017 στο Στρασβούργο, όπως έγραψε η δημοσιογράφος Marie Jégo του ηλεκτρονικού LE MONDE στις 10-10-2017. Η καρέκλα του ήταν άδεια, όπως δείχνει και η σχετική φωτογραφεία.  Το εν λόγω βραβείο απονέμεται κάθε χρόνο σε άτομα ή οργανισμούς ως αναγνώριση από την κοινωνία των πολιτών, αφού  δεσμεύονται για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κρατούμενος για περίπου ένα χρόνο στη φυλακή Sincan στην Άγκυρα, o Mursat Arslan έγραψε μια ευχαριστήρια επιστολή που διαβάστηκε σε βουλευτές από 47 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας, μέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης από τo 1950! Τι έγραψε στην επιστολή του ο δικαστής;  «Απευθύνομαι σε εσάς από μια φυλακή μιας χώρας όπου ο νόμος τίθεται σε παρένθεση, όπου οι αξίες της δημοκρατίας απομακρύνονται προοδευτικά, όπου οι αντίθετες φωνές καταπνίγονται, όπου οι υπερασπιστές του νόμου, οι δημοσιογράφοι, αυτοί που επιθυμούν την ειρήνη, αυτοί που φωνάζουν για να μην πεθαίνουν τα παιδιά, κηρύσσονται «τρομοκράτες» (…). Το τίμημα που καταβάλλουμε, αντίθετα, χρησιμεύει για να ενισχύσουμε την πεποίθησή μας και την επιθυμία μας να αγωνιστούμε για τις αξίες της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας». Γιατί κατηγορείται; Ότι είχε διασυνδέσεις με τον ιμάμη Fethullah Gülen, πρώην σύμμαχο του Erdogan, που έγινε στη συνέχεια το μαύρο του πρόβατο και που είναι εξόριστος στις ΗΠΑ  από το 1999.

Θέλετε κι άλλο παράδειγμα της «Δημοκρατίας» του Ερντογάν ; Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Blaise Gauquelin του ηλεκτρονικού LE MONDE στις 8-12-2017, ο Τούρκος πρόεδρος εντοπίζει τώρα τους αντιπάλους του σε διεθνείς οργανισμούς. Εδώ και αρκετούς μήνες, ασκεί πιέσεις στον «Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη» (ΟΑΣΕ), με έδρα τη Βιέννη, για να αρνηθεί τη διαπίστευση σε μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) με τίτλο: Το «Ίδρυμα Δημοσιογράφων και Συγγραφέων» (The Journalists and Writers Foundation) που ιδρύθηκε το 1994 και καταγγέλλει τακτικά τις παραβιάσεις των ελευθεριών στην Τουρκία. Ο διαπιστευμένος στον ΟΑΣΕ Τούρκος πρέσβης Engin Soysal, που θεωρεί φιλο-Γκιουλενικό το εν λόγω ίδρυμα, δηλώνει σχετικά «Είναι απλά εξωφρενικό να περιμένουν από εμένα να καθίσω στο ίδιο τραπέζι με τους ανθρώπους που είναι στενά συνδεδεμένοι με εκείνους που χρησιμοποίησαν το δικό μας στρατιωτικό εξοπλισμό για να σκοτώσουν 250 από τους πολίτες μας και να έχουν προσπαθήσει να δολοφονήσουν τον πρόεδρό μας». Εξ ου και έχει εφαρμόσει πολλές φορές την πολιτική «της αδειανής καρέκλας» τον τελευταίο καιρό, προκειμένου να εκφράσει την αποδοκιμασία του. Ξίδι θα έλεγα. Η τουρκική κυβέρνηση δεν παρουσίασε απτές αποδείξεις ότι το ίδρυμα The Journalists and Writers Foundation έκανε χρήση βίας, όπως ισχυρίζεται ο Τούρκος πρέσβης.

Ο Άλκης Καλλιαντζίδης είναι οικονομολόγος.

 

 

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα