«Ο Ερντογάν αυτό-παγιδεύτηκε μεταξύ της Σκύλας του Τραμπ και της Χάρυβδης του Πούτιν»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Και οι νεοέλληνες πέρδονται μέντες λόγω των απειλών του Σουλτάνου!

Του ΑλκηΚαλλιαντζίδη, Οικονομολόγου [email protected]www.kalkis.eu

Αυτό τουλάχιστον αναφέρει, εμμέσως πλην σαφώς, η έγκυρη ανταποκρίτρια στην Κωνσταντινούπολη Marie Jégo του ηλεκτρονικού Le Monde στις 8-6-2019 στο άρθρο της με τίτλο : «Η αγορά ενός ρωσικού αντι-αεροπορικού συστήματος από την Τουρκία υπονομεύει τη σχέση της με τις Ηνωμένες Πολιτείες» (Lachat dun système antiaérien russe par la Turquie met à mal sa relation avec les EtatsUnis). Στο εν λόγω ρεπορτάζ το οποίο συνοδεύεται και από την παρακάτω χαρακτηριστική φωτογραφία (του Kirill Kudryavtsev/AFP) των S-400,

  

που επιδείχθηκαν κατά την παρέλαση στη Μόσχα για την σοβιετική νίκη  της 9ης Μάιου 1945 ενάντια στους Ναζί, αναφέρει επί λέξει : «Οι ΗΠΑ έστειλαν προειδοποίηση στην Τουρκία, δίνοντάς της δύο μήνες περιθώριο να παραιτηθεί από την απόκτηση του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400, διαφορετικά θα αποβληθεί από το πρόγραμμα κατασκευής του νέου αόρατου αμερικανικού αεροσκάφος F-35», το οποίο η Άγκυρα θα ήθελε διακαώς να αποκτήσει σε 100 τεμάχια. Έτσι, η Ουάσινγκτον βάζει την Τουρκία με την πλάτη στον τοίχο.

Πράγματι, σε δισέλιδη επιστολή του, ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, Patrick Shanahan (στο μέσον της φώτο), προειδοποίησε τον Τούρκο ομόλογό του Hulusi Akar  (στα αριστερά) για τους κινδύνους αγοράς των ρωσικών S-400, οι οποίοι θεωρούνται ασύμβατοι με την ένταξη της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ. Αυτή η αγορά «θα εμποδίσει το τουρκικό έθνος να ενισχύσει ή να διατηρήσει τη συνεργασία του με τις Ηνωμένες Πολιτείες και εντός του ΝΑΤΟ», δημιουργώντας «μια υπερβολική οικονομική και στρατηγική εξάρτηση από τη Ρωσία». Το Πεντάγωνο φοβάται ότι οι S-400, εξοπλισμένοι με ένα ισχυρό ραντάρ, μπορούν να αποκρυπτογραφήσουν τα τεχνολογικά μυστικά των πολεμικών αεροσκαφών F-35, τελευταίας τεχνολογίας. Εάν, μέχρι τις 31 Ιουλίου 2019, η Άγκυρα δεν παραιτηθεί από τους S-400, οι πιλότοι και το στρατιωτικό προσωπικό της Τουρκίας που εκπαιδεύονται επί του παρόντος στις Ηνωμένες Πολιτείες στη χρήση των F-35, δηλαδή περίπου 40 άτομα, θα πρέπει να εγκαταλείψουν το Αμερικανικό έδαφος.

Αρνητικές επιπτώσεις σε τουρκικές υπεργολαβικές εταιρείες

Επιπλέον, οι συμβάσεις υπεργολαβίας που ανατίθενται σε τουρκικές εταιρείες για την κατασκευή ανταλλακτικών για το αμερικάνικο stealth θα ακυρωθούν. Τα 100 αεροπλάνα που παραγγέλθηκαν από την Τουρκία δεν θα παραδοθούν. Στην επιστολή του, ο Shanahan προειδοποίησε ότι θα μπορούσαν να ακολουθήσουν και κυρώσεις που συνέταξε το αμερικανικό Κογκρέσο εναντίον του συμμάχου του στο ΝΑΤΟ. Ο Ερντογάν αγνοεί προς στιγμήν τις απειλές του σύμμαχού του, δείχνοντας τη βούλησή του να απομακρυνθεί από τους παραδοσιακούς συμμάχους του. «Έχουμε μια συμφωνία με τη Ρωσία. Είμαστε αποφασισμένοι. Δεν τίθεται θέμα οπισθοχώρησης», προειδοποίησε την Τρίτη 4 Ιουνίου 2019. Η παράδοση των S-400 (αξίας 2,5 δις δολαρίων) θα πραγματοποιηθεί «σε δύο μήνες», ανέφερε από την πλευρά του την Παρασκευή ο Sergueï Tchemezov, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ρωσικού στρατιωτικού και βιομηχανικού ομίλου Rostec. Οι Τούρκοι στρατιώτες εκπαιδεύονται στην χρήση των S-400 στη ρωσική βάση της Gatchina κοντά στην Αγία Πετρούπολη. Γι ‘αυτό το Πεντάγωνο αποφάσισε να στείλει το τελεσίγραφό του την Πέμπτη 5-6-2019.

Απογοητευμένος από την αμερικανική υποστήριξη των Κούρδων της Συρίας, αιχμή του δόρατος στη μάχη ενάντια στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (IS), ο Ερντογάν έχει σφυρηλατήσει ισχυρούς δεσμούς με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, σε τέτοιο σημείο που να εξετάζει μιαν αυξημένη στρατιωτική συνεργασία, της οποίας το πρώτο βήμα είναι η απόκτηση των S-400. Η προσέγγιση με τη Ρωσία σηματοδοτεί μια ανείπωτη καμπή στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας. Ξεκίνησε τη στιγμή της απόπειρας πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016, όταν ο Ερντογάν έπρεπε να κάνει συμμαχία με τους εθνικιστικούς και φιλο-ευρασιατικούς κύκλους του τουρκικού στρατού, που προσελκύονται περισσότερο από μια συμμαχία με τη Ρωσία παρά με την Ευρώπη. Από τότε, οι σχέσεις με τους παραδοσιακούς συμμάχους έχουν υποχωρήσει, ενώ η σχέση με τη Μόσχα έχει μόνο ενισχυθεί.

Η αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα παραγωγής των F-35 θα αποτελέσει ένα έλλειμμα για τις τουρκικές εταιρείες που κατασκευάζουν εκατοντάδες ανταλλακτικά για το μαχητικό αεροσκάφος, συμπεριλαμβανομένων και τμημάτων της ατράκτου, του εξοπλισμού προσγείωσης και των λεπίδων τιτανίου. Σύμφωνα με πρόσφατες ανακοινώσεις Τύπου της Ellen Lord, αρμόδιας αμερικανίδας υφυπουργού  Άμυνας, ο κατασκευαστής αεροσκαφών Lockheed Martin και ο κατασκευαστής κινητήρων Pratt & Whitney έχουν ήδη αρχίσει να αναζητούν άλλους προμηθευτές.

Συνέπειες στην τουρκική οικονομία

Οι κυρώσεις που έχει προβλέψει το αμερικανικό Κογκρέσο μπορεί να είναι ιδιαίτερα οδυνηρές για την Τουρκία, που αντιμετωπίζει σήμερα οικονομική ύφεση, πληθωρισμό (18,75%), αύξηση της ανεργίας και εξαιρετική διακύμανση της τουρκικής λίρας σε σχέση με το δολάριο και τα λοιπά σκληρά νομίσματα όπως το ευρώ. Την Παρασκευή 7 Ιουνίου 2019, αμέσως μετά την ανακοίνωση του αμερικανικού τελεσιγράφου, η τουρκική λίρα έπεσε 1,5% έναντι του δολαρίου.

Η περάτωση αυτής της διαμάχης, καταστροφικής για τη στρατιωτική συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και για τον ρόλο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, αξίζει τον κόπο; Το ερώτημα αυτό τίθεται από τούρκους εμπειρογνώμονες. «Οι S-400 θα προσφέρουν μόνο μια μερική προστασία. (…) Σε περίπτωση σύγκρουσης, μόνο ένα ολοκληρωμένο αμυντικό σύστημα θα είναι αποτελεσματικό», λέει ο Nihat Ali Özcan, ειδικός επί των στρατιωτικών υποθέσεων και ερευνητής στο Ίδρυμα Οικονομικών Μελετών (Tepav), σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στις 23 Μαΐου 2019 στην ηλεκτρονική έκδοση της καθημερινής εφημερίδας Milliyet.

Άρα ένα πρώτο συμπέρασμα είναι ότι οι «S-400 θα προσφέρουν μόνο μια μερική προστασία» στην Τουρκία, όπως λέει ο παραπάνω Τούρκος ειδικός. Και δεν κατανοώ γιατί οι νεοέλληνες πέρδονται μέντες λόγω των συνεχών προπαγανδιστικών απειλών του Σουλτάνου ; «Σκύλος που γαυγίζει, μην τον φοβάσαι», λέει μια σοφή ποντιακή ρήση.

«Στην πραγματικότητα, ο Ερντογάν έπεσε στην παγίδα του», αναφέρει η δημοσιογράφος Marie Jégo. «Εγκλωβισθείς σε ένα ανατολίτικο παζάρι με την Ουάσιγκτον (της Σκύλας) και τη Μόσχα (της Χάρυβδης) για την αντιπυραυλική άμυνα, αντιμετωπίζει ένα αδιέξοδο. Η απομάκρυνση της Τουρκίας από τους παραδοσιακούς συμμάχους της δεν θα είναι χωρίς συνέπειες, ειδικά στην οικονομία, καθώς η Τουρκία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ξένο κεφάλαιο για την αναχρηματοδότηση του χρέους της και την κάλυψη των ελλειμμάτων της. Εξαρτάται επίσης από τη δυτική τεχνολογία για να αναπτύξει το δικό της αμυντικό πρόγραμμα, τόσο αγαπητό στον Ερντογάν».

Αλλά του είναι σχεδόν αδύνατο του Ερντογάν να παραιτηθεί από την αγορά των S-400, ειδικά όταν η ρωσική αεροπορία βομβαρδίζει σήμερα αδιάκριτα την περιοχή του Idlib, τον τελευταίο θύλακα συριακής αντίστασης αντι-Μπαχάρ που υποστηρίζεται από την Άγκυρα, καθιστώντας πολύ πιο ευάλωτη από ποτέ την παρουσία του τουρκικού στρατού στην περιοχή. «Στη βορειοδυτική Συρία, ένα bras de fer μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας εκτυλίσσεται», έγραψαν στις 25-5-2019 στον ηλεκτρονικό Le Monde οι δημοσιογράφοι του Marie Jégo , Benjamin Barthe και Laure Stephan.

Οι προσπάθειες λοιπόν του Ερντογάν να αποδείξει ότι η Τουρκία δεν είναι πλέον η υποτελής της Δύσης θα τον ωθήσει πιθανότατα κάτω από τη ρωσική στρατιωτική ομπρέλα. Ο ρωσικός στρατός θα πρέπει να εγκατασταθεί σύντομα στην Τουρκία για να επιβλέπει το χειρισμό των S-400 (Ακούνε οι ορθόδοξοι νεοέλληνες ;).

Εκτός κι αν στο τέλος του αμερικανικού τελεσιγράφου ο Ερντογάν κάνει κι αυτός την kolotumba του Τσίπρα.  Αυτά συμβαίνουν στους νταήδες Λαϊκιστές, αριστεριστές και ακροδεξιούς. Μακριά λοιπόν πολιτικά από αυτούς.

Αντί λοιπόν να τρέμουν οι νεοέλληνες από την μαύρη προπαγάνδα ενός δικτάτορα, ας απαιτήσουν στις 7 Ιουλίου 2019 από όλο το υπαρκτό σήμερα πολιτικό σύστημα αυξημένη επαγρύπνηση, σύνεση, νηφαλιότητα και σταθερότητα στις διεθνείς συμμαχίες της χώρας μας με την Ε.Ε., με το ΝΑΤΟ, με τις ΗΠΑ, με το Ισραήλ, με την Αίγυπτο και τις λοιπές μεσανατολικές χώρες, οι οποίες δεν είναι καθόλου ικανοποιημένες από την τουρκική νέο-οθωμανική αλαζονεία του.

«Ο Ερντογάν ξύνεται στη γκλίτσα του αμερικανού τσομπάνη» , έγραφα στις Ανιχνεύσεις στις 31-10-2018 https://www.anixneuseis.gr/?p=197341.

Συνεχίζει τον κοστοβόρο πόλεμο ενάντια στους Κούρδους, τους οποίους τρέμει γιατί είναι αποφασισμένοι να πεθάνουν. Εμείς ;

Η γενικότερη πολιτική του δεν είναι οικονομικά βιώσιμη και σύντομα ή θα κάνει στάση πληρωμών ή θα προσφύγει στο ΔΝΤ, όπου θα τον περιμένουν οι Αμερικάνοι και οι Λοιποί μέτοχοι

Γνωρίζετε ότι απλοί Τούρκοι νοικοκυραίοι οι οποίοι είχαν «πέντε παράδες» από οικονομίες τους, και είναι σήμερα αντικαθεστωτικοί, φέρνουν τα χρήματά τους στην «μισητή» Ελλάδα για να τις σώσουν ; Αφού ο Ερντογάν δεν τους επιτρέπει να διαθέτουν λογαριασμούς στην Τουρκία σε ξένο σκληρό νόμισμα. Αυτά μου είπε πρόσφατα μια ιταλο-λιβανέζα γνωστή μου που έχει την κόρη της στο αγγλόφωνο ελληνικό διεθνικό σχολείο της Θεσσαλονίκης, μαζί με τα παιδιά δυο γυναικών από την Τουρκία. Δηλαδή ο Ερντογάν, πέραν όλων των άλλων, έχει κι έναν εσωτερικό εχθρό που φάνηκε καθαρά και στις τελευταίες δημοτικές εκλογές. Είναι επί ξύλου κρεμάμενος. Ας μην τσιμπάμε.

Απλά να έχουμε επαγρύπνηση, και αγωνιστικότητα, αν χρειαστεί, και πραγματική διάθεση για οικονομική ανάπτυξη. Την αποτελεσματικότερη δηλαδή εθνικής μας άμυνα.

 

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα