Ο Ερντογάν απέρριψε το τελεσίγραφο του Τραμπ: Γονατίζουμε μόνο μπροστά στο Θεό(!), δήλωσε…

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ενώ το αμερικανικό τελεσίγραφο προς τον πρόεδρο της Τουρκίας εκπνέει σήμερα στις 12 το μεσημέρι (ώρα Ουάσιγκτον) για την απελευθέρωση του Πάστορα Άντριου Μπράνσον και την αποστολή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, αναλυτές και διπλωματικές πηγές, αναμένουν την αντίδραση του προέδρου Τραμπ, στην περίπτωση που η επίσημη τελική απάντηση της Άγκυρας είναι αρνητική.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές, ο Λευκός Οίκος έδωσε εντολή στο υπουργείο Οικονομικών να ετοιμάσει τη δέσμη κυρώσεων, η οποία -αυτή τη φορά- φαίνεται ότι θα είναι ένας συνδυασμός μέτρων, που θα αφορούν την τουρκική οικονομία και αξιωματούχους του στενού περιβάλλοντος του Ταγίπ Ερντογάν.

Πιστεύεται ότι οι Αμερικανοί θα “χτυπήσουν” και συγγενείς του ισλαμιστή ηγέτη της Τουρκίας.

Το τελεσίγραφο του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αποκάλυψε ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας κατά την διάρκεια της περιοδείας του, στις πόλεις της Μαύρης Θάλασσας που επλήγησαν από πλημμύρες.

Μπροστά στα πλήθη των φανατικών οπαδών του, ο Ταγίπ Ερντογάν, είπε τα εξής:

“Θέλουν από εμάς να τον απελευθερώσουμε (σ.σ τον πάστορα Μπράνσον) μέχρι τις 6 αύριο (σήμερα Κυριακή) το απόγευμα, χρησιμοποιώντας απειλές”.

Ο Τούρκος πρόεδρος έδωσε και την απάντηση στο αμερικανικό τελεσίγραφο και μάλιστα δημόσια. Είπε:

“Εμείς απλώς γονατίζουμε ενώπιον του Θεού. Θα είναι λάθος να προσπαθήσουν να τιμωρήσουν την Τουρκία για έναν ιερέα. Απευθύνομαι πάλι στις ΗΠΑ: Είναι ντροπή, αλλάζετε έναν στρατηγικό εταίρο του ΝΑΤΟ με έναν πάστορα. Θα κάνουμε ότι απαιτεί η (τουρκική) Δικαιοσύνη».

Με το μήνυμα του αυτό απέρριψε δημόσια το αμερικανικό τελεσίγραφο, οπότε πλέον απομένει να πληροφορηθούμε τη νέα κίνηση των Αμερικανών εναντίον της Τουρκίας. Πρόσθεσε:

«Εδώ είναι Τουρκία. Δεν είναι μια χώρα που την κάνει ό,τι θέλει ο καθένας. Νομίζουν ότι θα καταστρέψουν την Τουρκία έτσι εύκολα μέσω του νομίσματος. Αυτά είναι «τρίχες» για την Τουρκία.

H Toυρκία δεν έρχεται αντιμέτωπη με τέτοιου είδους πολιορκίες πρώτη φορά. Όσοι υποτιμούν την Τουρκία, φυσικά και θα πληρώσουν το τίμημα. Όποιος τα βάζει με αυτό το έθνος, στο τέλος θα βρεθεί με μπελάδες», πρόσθεσε ενώ τον χειροκροτούσε το πλήθος

. Ο κ. Ερντογάν υπογράμμισε ότι η τουρκική οικονομία δεν βρίσκεται σε κρίση ή χρεοκοπία και οι διακυμάνσεις στις ισοτιμίες των νομισμάτων είναι οι “πύραυλοι” ενός οικονομικού πολέμου που συντελείται εις βάρος της χώρας του.

Από τα λεγόμενά σε διάφορες ομιλίες χθες, έδειξε να μην καταλαβαίνει καν πως λειτουργεί το διεθνές οικονομικό κατεστημένο.

Τόνισε στην παραθαλάσσια πόλη Ριζούντα στη Μαύρη Θάλασσα ότι η Τουρκία προετοιμάζεται για εμπορικές συναλλαγές με εθνικά νομίσματα με την Κίνα, τη Ρωσία και την Ουκρανία, ενώ η τουρκική λίρα εξαρτάται απόλυτα από το αμερικανικό δολάριο.

Μίλησε με απαξίωση για τον Αμερικανό Πάστορα, λέγοντας ότι αυτού του είδους η μεταχείριση εκ μέρους της Αμερικής, έχει ενοχλήσει και έχει αναστατώσει τον τουρκικό λαό. Είπε συγκεκριμένα:

“Αν οι ΗΠΑ μας γυρίζουν την πλάτη τους, επιλέγοντας αντί ημών έναν πάστορα, συγγνώμη… Συνεχίζουμε τον δρόμο μας με αποφασιστικά βήματα. Η αντιμετώπιση από την Αμερική του στρατηγικού της εταίρου, (της Τουρκίας) μας ενόχλησε και μας αναστάτωσε”.

Όπως είναι γνωστό, οι σχέσεις των ΗΠΑ και της Τουρκίας είναι στο στάδιο οξύτατης κρίσης και οι αφορμές είναι πολλές:

Τα αντικρουόμενα συμφέροντα στη Συρία και η αμερικανική συμμαχία με τους Κούρδους Η απόφαση της Τουρκίας για την αγορά ρωσικών αμυντικών συστημάτων S-400, που δεν είναι συμβατά με τον οπλισμό του ΝΑΤΟ, και Η υπόθεση πάστορα Άντριου Μπράνσον, ο οποίος δικάζεται στην Τουρκία με κατηγορίες για κατασκοπεία και τρομοκρατία.

Η υπόθεση αυτή ενδιαφέρει άμεσα τον Πρόεδρο Τραμπ και τον αντιπρόεδρο Μαικ Πενς, καθώς έχουν ανάγκη τις χριστιανικές ψήφους στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε προχθές, μέσω Twitter, ότι έδωσε εντολή για την αύξηση των δασμών στις εισαγωγές από την Τουρκία, επιβάλλοντας δασμούς 20% στο αλουμίνιο και 50% στον χάλυβα.

Η προεδρική ανακοίνωση οδήγησε την τουρκική λίρα σε κατάρρευση, ενώ επηρέασε και το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε την Παρασκευή κατά 16%.

Ο κ. Τραμπ, που θεωρεί «απόλυτη ντροπή» την συνεχιζόμενη κράτηση του Μπράνσον, έγραψε ότι η τουρκική λίρα κατρακυλάει δραματικά έναντι του πολύ ισχυρού μας δολαρίου.

Χθες ο κ. Ερντογάν έκανε νέα έκκληση τους Τούρκους πολίτες να πουλήσουν τα δολάρια και τα ευρώ που έχουν φυλαγμένα στους λογαριασμούς τους για να στηρίξουν την τουρκική λίρα.

Το κείμενο Ερντογάν στην εφημερίδα New York Times

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας προειδοποίησε μέσω της εφημερίδας New York Times, ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να αναζητήσουν νέους συμμάχους καθώς ο διπλασιασμός των αμερικανικών δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου έχει προκαλέσει την κατρακύλα σε ιστορικά χαμηλά ρεκόρ της τουρκικής λίρας.

Ο κ. Ερντογάν έγραψε ότι η συνεργασία της χώρας του με τις ΗΠΑ κινδυνεύει καθώς κλιμακώνεται η ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών και προειδοποίησε ότι η Άγκυρα θα αρχίσει να αναζητεί νέους συμμάχους.

Ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε από την Αμερική να μην θέτει σε κίνδυνο τις σχέσεις με την Άγκυρα σημειώνοντας ότι, διαφορετικά, η χώρα του θα αρχίσει να αναζητεί “νέους φίλους και συμμάχους”.

Σημείωσε συγκεκριμένα: “Αν οι ΗΠΑ δεν αρχίσουν να σέβονται την εθνική κυριαρχία της Τουρκίας και δεν αποδείξουν ότι αντιλαμβάνονται τους κινδύνους που αντιμετωπίζει το έθνος μας, η συνεργασία μας πιθανόν να κινδυνεύει.

Προτού να είναι πολύ αργά, η Ουάσιγκτον θα πρέπει να εγκαταλείψει την στρεβλή άποψη ότι η σχέση μας μπορεί να είναι ασύμμετρη και να αποδεχτεί το γεγονός ότι η Τουρκία έχει εναλλακτικές”. Πρόσθεσε και τα εξής:

“Η αποτυχία να αντιστραφεί αυτή η μονομέρεια και η έλλειψη σεβασμού θα μας αναγκάσει να ξεκινήσουμε να αναζητούμε νέους φίλους και συμμάχους”.

Πηγή:  https://hellasjournal.com

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα