«Ο εξαγγελθείς Παραδειγματισμός, οδηγός για το στάτους της Brigitte Macron»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του Αλκη Καλλιαντζίδη Οικονομολόγου  [email protected]     www.kalkis.eu

Στις 4-6-2017 είχα σκιαγραφήσει στις Ανιχνεύσεις το σχέδιο νόμου, αναφορικά με την ανάκτηση της χαμένης αξιοπιστίας ή με την ηθικοποίηση της γαλλικής πολιτικής ζωής :

https://www.anixneuseis.gr/?p=168911, το οποίο φυσικά υπέστη στο μεταξύ τροποποιήσεις και προσθήκες επί το αυστηρότερο. Χθες ψηφίστηκε πανηγυρικά με 412 ψήφους υπέρ, 74 κατά και 62 αποχές αυτό το υπεσχημένο νομοθέτημα, από την γαλλική Εθνοσυνέλευση, με μη απόντες τελικά του λαλίστατου JeanLuc Mélenchon και των λοιπών γαλλικών αριστεροδεξιών δυνάμεων (δηλαδή το κατεστημένο των κοινοβουλευτικών προνομίων), λόγω της τηλεοπτικής μετάδοσης των κοινοβουλευτικών εργασιών από το κανάλι FR3.

Ο εν λόγω εμβληματικός νόμος έρχεται και περικόπτει κυρίως :

@ τις μη πιστοποιημένες, από ελεγκτές της Εθνοσυνέλευσης, οδοιπορικές δαπάνες των βουλευτών και των γερουσιαστών, που μέχρι τώρα χορηγούνται περίπου ανεξέλεγκτα και ανέρχονται μηνιαίως σε κάτι λιγότερο από 6.000 ευρώ ανά αιρετό ! Πέραν του μισθού τους 7.200 ευρώ.

@ το ειδικό αποθεματικό της Εθνοσυνέλευσης ύψους 140 εκατ. ευρώ το χρόνο από το οποίο οι αιρετοί αντλούσαν δωρεάν χρήματα με τα οποία πριμοδοτούσαν στη συνέχεια τοπικούς φορείς, σωματεία και οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης της εκλογικής τους περιφέρειας.  Ήτοι η επιτομή της Ρουσφετολογίας και συνακόλουθα η κατευθυνόμενη σταυροδοσία στις επόμενες εκλογές, εξ ου και οι «Λαοπρόβλητοι (;) αιρετοί». Μάλιστα επειδή επιτρεπόταν (του λοιπού δεν θα επιτρέπεται να είσαι ταυτόχρονα και Δήμαρχος και Βουλευτής και Υπουργός), ο βουλευτής ή ο γερουσιαστής μπορούσε σύνομα, αλλά ξεδιάντροπα βέβαια, να επιδοτεί ακόμα και τον ίδιο το Δήμο του στον οποίο ήταν παράλληλα και Δήμαρχος ! Με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον  πρόεδρο της προηγούμενης Εθνοσυνέλευσης ο οποίος επιχορήγησε νόμιμα τον Δήμο του, Saint Denis, με 400.000 ευρώ, αντλώντας τα από αυτό το αποθεματικό. Το 2011 222 βουλευτές ήταν ταυτόχρονα και Δήμαρχοι και φυσικά έκαναν χρήση του εν λόγω αποθεματικού ύψους 150 εκατ. ευρώ, με αυξητική τάση 29% την τελευταία πενταετία. Τούτο το προνόμιο ισχύει κατ’ άλλους από το 1970 και κατ’άλλους από το 1905, στα πλαίσια του νόμου διαχωρισμού του γαλλικού Κράτους και της Εκκλησίας, σύμφωνα με τα στοιχεία των Hélène Bekmezian και Alexandre Léchenet του ηλεκτρονικού Le Monde, στο άρθρο τους «Explorez les 150 millions de subventions de la réserve parlementaire en 2011», στις 7-8-2017.

@ τους βουλευτές που έχουν ποινικό μητρώο βεβαρημένο.

@ τις προσλήψεις συγγενικών προσώπων στα ιδιαίτερα Γραφεία βουλευτών, γερουσιαστών, υπουργών και αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Όπως έγραφα στις 21-07-2017 στις Ανιχνεύσεις https://www.anixneuseis.gr/?p=171670 «Έρχονται λοιπόν οι «εκνευρισμένοι» βουλευτές τις αντιπολίτευσης και λένε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή : καλά εμάς μας αφαιρείτε τις διάφορες αποζημιώσεις που εισπράτταμε τα προηγούμενα χρόνια, μας απαγορεύετε την πρόσληψη στα Γραφεία μας συγγενικών μας προσώπων, και η Πρώτη Κυρία (Brigitte Macron δηλαδή) θα έχει ειδικό στάτους, ειδικό προϋπολογισμό και ειδικούς συνεργάτες ; Αυτό είναι δυο μέτρα και δυο σταθμά». Και νομίζω ότι έχουν δίκαιο, άσχετα αν σφαδάζουν για το επικείμενο τσεκούρωμα των προνομίων τους που απαίτησε ο γαλλικός λαός δια της πρόσφατης ψήφου του.

Παρόλο ότι ο Macron είχε προαναγγείλει προεκλογικά το ειδικό στάτους για τη σύζυγό του, ένα σημαντικό μέρος της γαλλικής κοινής γνώμης (με αυξητική τάση) τον κατηγορεί ότι θέλει να εφαρμόσει το «Κάντε  αυτό που λέω, όχι αυτό που κάνω». Και αυτό θα του στοιχίσει πολύ ακριβά, (ίσως πιο πολύ και από τη μεταρρύθμιση του Κώδικα Εργασίας) αν επιμείνει στην πιστή εφαρμογή της προαναγγελίας του. Πράγματι, αν δούμε τα αριθμητικά στοιχεία της ιντερνετικής καταγγελίας για αυτό το θέμα, θα διαπιστώσουμε ότι εκατοντάδες χιλιάδες ηλεκτρονικές υπογραφές συγκεντρώθηκαν ενάντια στην εφαρμογή αυτής της προεδρικής εξαγγελίας, σύμφωνα με το άρθρο : «Première dame, un emploi familial qui passe mal» των Pierre Steinmetz και Antoine Piel, που είδε το φώς της δημοσιότητας στις 8-8-2017 στην ηλεκτρονική Libération και που αναφέρει ότι 220 000 Γάλλοι αντιτάχθηκαν μέσα σε 3 βδομάδες στο όλο εγχείρημα, μέσα από το εξειδικευμένο site Change.org (στο οποίο είναι εγγεγραμμένοι 2.000.000 Γάλλοι). Αυτό έγινε μετά από την σχετική πρωτοβουλία του καλλιτέχνη Thierry Paul Valette.

Στο άρθρο «L’Elysée précisera à la rentrée le rôle public de Brigitte Macron» της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας Le Monde.fr στις 09.08.2017, αναφέρεται ότι το 2014 το γαλλικό Ελεγκτικό Συνέδριο υπολόγισε σε 450.000 ευρώ ετησίως το κόστος της Πρώτης Κυρίας, δίχως στάτους. Σχολιάζονται επίσης στο πώς λειτουργούσαν ατύπως οι σύζυγοι ή οι συμβίες των προηγηθέντων προέδρων της 5ης γαλλικής δημοκρατίας και πώς ξόδευαν το δημόσιο χρήμα στο προεδρικό Μέγαρο Elysée.

Κάτω από αυτές τις αντιδράσεις μάλλον ο Macron θα εγκαταλείψει το ειδικό καθεστώς της συζύγου του, αρκούμενος σε μια απλή «Χάρτα της Διαφάνειας» (charte de la transparence), όπως αναφέρθηκε Δευτέρα βράδυ στο κανάλι BFM TV. Αυτό θα του επιτρέψει να δείξει στους Γάλλους, αλλά και στη σύζυγό του, ότι ο ίδιος κράτησε την υπόσχεσή του και παράλληλα να σταματήσει γρήγορα τη σχετική διαμάχη που ξέσπασε τις τελευταίες μέρες.

Καλώς ο  Macron ξεκίνησε να νομοθετεί για να εφαρμόσει Μέτρα υπέρ της ανάκτησης της αξιοπιστίας της γαλλικής πολιτικής η οποία όμως τον περιλαμβάνει. Δεν τον αφήνει απέξω.  Αυτό συνάδει με την μετεκλογική του απαίτηση από τα μέλη της κυβέρνησής του για «Παραδειγματισμό». Αυτό ικανοποιεί το λαϊκό αίτημα ενάντια στην πολιτική χλιδή. Και είναι βέβαιο ότι θα συμβάλει στην εξοικονόμηση σημαντικών πόρων, όταν μειωθούν κατά ένα τρίτο οι αιρετοί της χώρας του (βουλευτές, γερουσιαστές, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι) αλλά και οι λειτουργικές τους δαπάνες. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή ως προς τις λειτουργικές δαπάνες της συζύγου του. Ας μην επιμείνει σε αυτήν την προεκλογική του εξαγγελία. Ας φανεί εδώ ασυνεπής, αφού φαίνεται ολοκάθαρα ότι δεν θα περάσει με συμπάθεια αυτή η προεκλογική του εξαγγελία. Ας λειτουργήσει η σύζυγός του, μέσα στην ειδική υπάρχουσα χλιδάτη πτέρυγα της Κυρίας στο Elysée, με εθελοντές ή με αποσπασμένους ειδικούς Συνεργάτες επί των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ), δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι πληρώνονται ήδη από τον κρατικό προϋπολογισμό και ας περνάει με τα ευρύτερα λειτουργικά έξοδα του προεδρικού μεγάρου. Αυτό συνιστά μια έξυπνη οικονομική διαχείριση που ορθώς ζήτησε από τους δημάρχους και τον παραιτηθέντα στρατηγό, ο οποίος αρνήθηκε υβρίζοντας να εξοικονομήσει 850 εκατ. ευρώ επί ενός ετήσιου προϋπολογισμού 32,5 δις του υπουργείου εθνικής άμυνας ! Σαν να μην πρέπει να αφορά τους πάντες η εξυγίανση της γαλλικής οικονομίας. Δηλαδή και τους ένστολους αλλά και τη σύζυγο του προέδρου της Δημοκρατίας. Εξάλλου ο σύζυγος της Μέρκελ δεν διαθέτει κανένα ειδικό στάτους.

Περιμένουν στη γωνία για να κατασπαράξουν τον Μακρόν, όλοι αυτοί που ξεβολεύτηκαν μετά την ήττα τους στις τελευταίες εκλογές και έχουν πρόβλημα πολιτικάντικου προσανατολισμού αλλά και οικονομικής επιβίωσης ορισμένοι. Όμως και οι ψηφοφόροι οι οποίοι θα κληθούν οσονούπω να μειώσουν το εισόδημά τους, αφού θα αλλάξει ο Κώδικας Εργασίας.

Παραδειγματισμός λοιπόν κύριε Μακρόν. Ιδιαίτερα αν πρόκειται για την 1η Κυρία της Γαλλίας.

 

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα