Οργή της αντιπολίτευσης για τους σημαιοφόρους με κλήρωση στα δημοτικά

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
ΒΟΛΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Οργή προκάλεσε η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να ξεκινήσει η κατάργηση της αριστείας από τα δημοτικά σχολεία. Τόσο η ΝΔ όσο και το Ποτάμι αντέδρασαν έντονα και επιτέθηκαν στην κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται πως με Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ 79/2017) ορίζεται ότι από δω και πέρα σημαιοφόρος στην Στ’ τάξη του Δημοτικού μπορεί να είναι ο καθένας, ανεξαρτήτως βαθμολογίας, καθώς η επιλογή του θα γίνεται με κλήρωση και όχι βάσει βαθμολογίας, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.

Ειδικότερα, οι χαρακτηριστικές παράγραφοι του διατάγματος αναφέρουν:
«Σημαιοφόροι, παραστάτες και υπεύθυνοι για την κατάθεση στεφάνου ορίζονται μαθητές της ΣΤ΄ τάξης. Σημαιοφόροι ορίζονται δύο μαθητές της ΣΤ’ τάξης, o ένας για το χρονικό διάστημα μέχρι 31 Ιανουαρίου και o άλλος από 1η Φεβρουαρίου μέχρι το τέλος του διδακτικού έτους. Η επιλογή σημαιοφόρων, παραστατών και υπευθύνων κατάθεσης στεφάνου πραγματοποιείται με κλήρωση ανάμεσα στο σύνολο των μαθητών της τάξης.
Η κλήρωση διενεργείται παρουσία του συνόλου των μαθητών της ΣΤ΄ τάξης με ευθύνη του διευθυντή της σχολικής μονάδας ή του νόμιμου αναπληρωτή του και συντάσσεται σχετικό πρακτικό Συλλόγου Διδασκόντων.
Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων καθορίζεται ο τρόπος επιλογής σημαιοφόρων, παραστατών και των υπευθύνων κατάθεσης στεφάνου, εφόσον στη ΣΤ΄ τάξη λειτουργούν περισσότερα του ενός (1) τμήματα, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα για την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου».

Μητσοτάκης: Εξίσωση προς τα κάτω, παντού

Με μία επικριτική ανάρτηση για την κυβέρνηση σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο twitter την ανάδειξη των σημαιοφόρων στις παρελάσεις στο δημοτικό με κλήρωση.

«Σημαιοφόροι με κλήρωση: Έτσι αντιλαμβάνεται ο ΣΥΡΙΖΑ την επιβράβευση της προσπάθειας. Εξίσωση προς τα κάτω, παντού. #Παιδεία», έγραψε στο λογαριασμό του ο πρόεδρος της ΝΔ.

ΝΔ: Κανένα όριο στην ιδεοληψία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ
Η πρώτη αντίδραση ήρθε από την τομεάρχη Παιδείας της ΝΔ, Νίκη Κεραμέως. «Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, πιστή στο δόγμα του εξισωτισμού προς τα κάτω, καταργεί το κριτήριο της επίδοσης για την επιλογή σημαιοφόρων, παραστατών και υπευθύνων κατάθεσης στεφάνου και εισάγει την κλήρωση ως τρόπο επιλογής», δήλωσε η Νίκη Κεραμέως.

Η βουλευτής της ΝΔ ανέφερε ότι η κυβέρνηση καταργεί και την παρουσία των σημαιοφόρων στις δοξολογίες και με αυτόν τον τρόπο ανατρέπει παραδόσεις δεκαετιών στο όνομα ενός δήθεν προοδευτισμού.

«Για άλλη μία φορά, αποθεώνεται η λογική της ήσσονος προσπάθειας. Το μήνυμα που δίνουν στη νέα γενιά είναι ότι δεν χρειάζεται προσπάθεια και προσωπικός αγώνας για την επιτυχία και την καταξίωση, αλλά τύχη. Αυτό επιχειρεί λυσσαλέα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην Παιδεία, να γίνουν όλοι ίσοι με το βλέμμα προς τα κάτω. Σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα της μετριότητας και της ημιμάθειας. Στον αντίποδα, η δική μας λογική για την Παιδεία, το δικό μας όραμα, συνίσταται στο αξιακό τρίπτυχο της αριστείας, της φιλομάθειας και της αξιοκρατίας», τόνισε η κ. Κεραμέως.

Ποτάμι: Ιδεοληπτική αλλεργία της κυβέρνησης 
Οργισμένη ήταν και η ανακοίνωση που εξέδωσε το Ποτάμι, στην οποία κάνει λόγο για «ιδεοληπτική αλλεργία σε κάθε μορφή καταξίωσης και αριστείας» της κυβέρνησης.

«Τελικά η αριστεία είναι ρετσινιά, και όσους υπουργούς Παιδείας και αν αλλάξει ο κ. Τσίπρας, είτε για επικοινωνιακούς, είτε για άλλους λόγους, όλοι πρεσβεύουν αυτή τη ρήση του κ. Μπαλτά. Έτσι και ο κ. Γαβρόγλου, ενώ στη Βουλή υπήρχε η συζήτηση για την τριτοβάθμια Παιδεία, έφερε Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ 79/2017) με το οποίο ορίζει πλέον την επιλογή σημαιοφόρων και παραστατών μέσω κλήρωσης.

Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καθημερινά με λόγια και με έργα αποδεικνύει την ιδεοληπτική της αλλεργία σε κάθε μορφή καταξίωσης και αριστείας. Με το εν λόγω Προεδρικό Διάταγμα, κάτι τόσο τιμητικό, όπως το να είσαι η/ο σημαιοφόρος του σχολείου σου, μετατρέπεται σε μια διαδικαστική υποσημείωση. Έτσι, για ακόμη μία φορά, όπως και με τον τρόπο εισαγωγής στα πειραματικά σχολεία, “μαθαίνει” στα παιδιά μας ότι για να ξεχωρίσεις δεν χρειάζεται προσπάθεια αλλά “τύχη”!

Οι ευθύνες του υπουργού Παιδείας είναι τεράστιες και καλούμε να αποσύρουν το συγκεκριμένο διάταγμα. Εκτός βέβαια και αν σκέφτονται ήδη, σε επόμενη έκδοση ΠΔ, να ορίσουν οι μαθητές να ψηφίζουν για τον σημαιοφόρο και τους παραστάτες…» καταλήγει το Ποτάμι.

 iefimerida.gr

spot_img

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Οταν καταργειται η ΑΡΙΣΤΕΙΑ αυτα ειναι ελαχιστες παρενεργειες . Να περιμενουμε και αλλα . Το μεγα ερωτημα ειναι πως το δεχθηκαν οι δασκαλοι και με ποιο κινητρο θα διδασκουν τους μαθητες τους και για ποιο λογο θα θελουν να μαθουν αυτοι. Απλως θα ”αδειασουν” τα Δημοσια δημοτικα σχολεια υπερ των Ιδιωτικων, που σιγουρα θα μειωσουν τα διδακτρα τους ,για να υποδεχθουν τους φιλοτιμους και φιλομαθεις μαθητες ,οι οποιοι απο τις οικογενειες τους θα μαθουν και το ”αιεν αριστευειν κλπ”,οποτε δεν θα τους κραταει κανεις. Αραγε η σχετικη λοτταρια στις κληρωσεις για σημαιοφορους κλπ, θα λειτουργει ηλεκτρονικα,η, ”τσιμπητα”, να εχουμε και ”μαλλιοτραβηγματα” γονεων-κυριως μαναδων- και μειωση του κυρους των δασκαλων, εναντι των μαθητων τους και γονεων τους. Απορια μεγαλη, για την ”συνοδοιπορια” των βουλευτων των Αν.Ελ., που αλλοιως μεγαλωσαν και ανδρωθηκαν. Υ.Γ Θα καταργηθουν -φυσικα- απο την επομενη κυβερνηση, αλλα για την ΜΗ καταργηση τους ποσοι θα ”βγουν στους δρομους”, για ατελειωτους κοινωνικους αγωνες;;;. Δεν εχουν λεφτασ να μοιρασουν για την επανεκλογη τους, αλλα με τετοια θα ελπιζουν . ΑΞΙΟΙ.

  2. Αριστεία, ακόμα, και στα παιδιά του Δημοτικού;;;

    Ο ανταγωνισμός έχει μπει στο αίμα σας και δεν αφήνετε ούτε τα παιδιά να αισθανθούν ίσα ανάμεσα σε ίσους συμμαθητές τους!

    Έχετε, ποτέ, σταθεί ως Άνθρωποι, όχι ως κινούμενες μαριονέτες, μπροστά στο συγκλονιστικό ζήτημα της πνευματικής ανατροφής μιας νέας ζωής;;;

    Μάθετε πρώτα να αγαπάτε -Τα Παιδιά- όχι μόνο -το δικό σας παιδί- και μετά ελάτε να μας πείτε γιατί ΤΟΣΟ ΠΑΘΟΣ για την αριστεία, αυτό το σαράκι του ανταγωνισμού σπαρμένο και στις παιδικές ψυχές από την ασυνειδησία σας, ΚΑΙ ΤΟΣΗ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ για ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΔΙΚΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΜΕ ΠΡΩΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ!

    Έχετε το θράσος να μιλάτε για “αριστεία” ακόμα και στα Δημοτικά Σχολεία σε μία Ελλάδα που λεηλατούν οικονομικά και πνευματικά οι “άριστοι” εγχώριοι και ξένοι, ειδικευμένοι να πετάνε στον καιάδα της στέρησης μιας αξιοπρεπούς ζωής, την πλειοψηφία των ελληνικών οικογενειών!

    Ντροπή σας!

    • Υπάρχει η αριστεία ως πρότυπο και η αριστεία ως ανταγωνισμός.
      Συμφωνώ απόλυτα στην ισότητα αλλά όχι προς τα κάτω. Τα παιδιά μεγαλωμένα στο στενό οικογενειακό κύκλο έχουν ανάγκη κοινωνικής εκπαίδευσης. Αυτή η πρώτη δουλειά του δημοτικού. Σ αυτήν την λογική χρειάζονται πρότυπα για την ανάπτυξη των προσωπικών δεξιοτήτων του κάθε παιδιού και συγχρόνως η μη βαθμολόγηση των δεξιοτήτων αλλά η ίση αποδοχή των δεξιοτήτων του κάθε παιδιού. Άλλο όμως οι προσωπικές δεξιότητες κι άλλο κίνηση όλων των παιδιών στις ίδιες δεξιότητες προς τα κάτω. Άλλο η ανάπτυξη του κάθε παιδιού με βάση τα χαρίσματα του που του έδωσε ο θεός (ή η φύση) κι άλλο να κάνουμε πίνακα αποδεκτών δεξιοτήτων. Στην προσπάθεια για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων του κάθε παιδιού η πολιτική της κλήρωσης είναι ανοησία. Θα πάνε τα παιδιά στην ζωή τους αργότερα και θ απορούν γιατί πήρε ο τάδε την δουλειά ζωρίς κλήρωση!
      Χρειάζεται να έχουν επίγνωση τα παιδιά της αποδοχής των περισσότερων χαρισμάτων του άλλου παιδιού σε κάποιο θέμα και την υπεροχή την δική τους σε άλλο θέμα. Αυτό δεν γίνεται με την άρνηση των χαρισμάτων στα γράμματα που έχουν κάποια παιδιά. Τώρα το ότι κάποια παιδιά έχουν βοήθεια από το σπίτι ενώ άλλα είναι βυθισμένα σε μια οικογένεια υπό διάλυση το κατανοώ αλλά δεν λύνονται αυτά τ α θέμα με την άρνηση του πρώτου. ‘Πρώτος μεταξύ ίσων’ είναι ο σημαιοφόρος.

    • Αγαπητη κα Κοπασακη . Σας απαντα ,αναλυτικα και πολυ ευστοχα, ο κ. ΧΡΙΣΤΟΣ. Εμενα με εξεπληξε η οργιλη αντιδραση σας και η τελευταια λεξη σας. Πιστευω οτι δεν ειστε δασκαλα .με γνωσεις παιδαγωγικων και ψυχολογιας και ουτε μανα να ”παινευετε” και να παιδευετε τα παιδια σας , για να τα κανετε ευγενικα, εξυπνα, βιβλιοφιλα , φιλομαθη και φιλομουσαστην προσχολικη ηλικια μεχρι , για να μη τους ”εμφυσησετε” την καταραμενη ΑΡΙΣΤΕΙΑ , που -οπως ολα-στην υπερβαση και καταχρηση τους ειναι βλαπτικη. Και επειδη οι σημαιοφοροι θα υπαρχουν και στα Γυμνασια και Λυκεια και σαυτα δεν θα ισχυει η κληρωση ,αλλα η μαθησιακη αξια , πως θα ”κανουν πετρα την καρδια τους ” τα Γυμνασιοπαιδα -κυριως-και ξαφινκα θα δεχθουν -χωρις ψυχολογικα προβληματα απαξιωσης και πολλες φορες μισους-τους σημαιοφορους, που εγιναν με την αξιωσυνη τους;;; . Υπαρχει στην φυση ισοτητα και ειναι δυνατον να επιβληθει με υπουργικη διαταγη ισοτητα στα Δημοτικα;;;. Εχουν γινει μελετες επι τπαρκτων ψυχολογικων ζητηματων απο την μη κληρωση των σημαιοφορων στα Δημοτικα ,η, υπηρξαν μαζικες συγκεντρωσεις και διαμαρτυριες γονεων ,για τοο θεμα αυτο με απαιτηση την κληρωση ;;;. Δεν καταλαβαινετε οτι εισαγονται ”κενα δαιμονια”;;;. Αναλογιζεστε οτι με τις κληρωσεις ειναι ενδεχομενο η πλειοψηφια των σημαιοφορων να ειναι αγορια -οποτε θα εξαφανισθουν τα κοριτσια-,η, το αντιθετο,η, παιδια αλλων εθνοτητων, που δεν θα εχουν παρει την ελληνικη ιθαγενεια ,-το γραφω για να σας προβοκαρω λιγο- και αυτο να γινει δεκτο ασμενως σε μικρες κοινωνιες;;;. Και εν τελει ποιο ειναι αυτο το σημερινο κρατος, που θελει σαν την Σπαρτιακη μιλιταριστικη κοινωνια να κανονισει με τετοιες λεπτομερειες την παιδικη ισοτητα;;;. Τι κακο μας εκανε απο την εποχη του Ομηρου -με το αιεν αριστευειν….” η αξιοκρατια. Αν ναι μαρτυρησον περι του κακου ,αν οχι ”τι με δερεις;;;”. Θα ειχαμε στην Ελλαδα μας τους αξιωτερους φιλοσοφους ,πανεπιστημονες ,τεχιτες και πολιτικους αν ειχαν ”ομογενοποιηθει”. Ποιος κυρια μου θα ”τιθασσευσει” τον ”βουκεφαλα” της εξυπναδας , της φιλομαθειας και της φιλοδοξιας των πανεξυπνων σημερα παιδιων της Ελλαδος μας, που διεθνως πρωτευουν;;; Ο κ. Γαβρογλου, που αυτοχρισθηκε ως η ψυχη του 3χιλιετους ελληνικου πολιτισμου και της Παιδειας και αυτο πρεπει να γινει δεκτο ως ”μια εντολη του Μωυσεως”;;;.Εκτιθεμεθα συνολικα ως Ελληνες-ολιγον με ενδιαφερουν οι ανακοινωσεις των κομματων της Αντιπολιτευσεως- και η οποια ρυθμιση ειναι αφυσικα -λιγα σταχυα ειναι ψηλοτερα, αλλα ειναι και δεν μπορει να ισχυει η αρχη ”αφου δεν μπορουμε να ψηλωσουμε και τα αλλα να κοψουμε τα ψηλα”. Υ.Γ. Δεν απαντησατε για τα τραγηελαφικα που θα συμβαινουν κατα την ημερα των κληρωσεων ,ουτε για το ”παρτυ” των Ιδιωτικων Δημοτικων σχολειων . Και ολα αυτα για τα ψηφαλακια. Δεν το κρινετε ως ευτελες καλη μου κυρια;;;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα