«Ολοταχώς» για ένταξη στην ΕΕ Σκόπια και Αλβανία: Ο Μακρόν έτοιμος να αποσύρει το βέτο

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Το «έγκλημα» της συμφωνίας των Πρεσπών είναι έτοιμο να ολοκληρωθεί, καθώς ο Εμμανουήλ Μακρόν φαίνεται να μαλακώνει τη στάση του για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν δήλωσε την Τετάρτη μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς στο Παρίσι ότι η Γαλλία θα αποσύρει το βέτο στην ένταξη Σκοπίων και Αλβανίας στο επόμενο Συμβούλιο της ΕΕ το Μάιο εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάσει μια νέα μεθοδολογία διεύρυνσης  για την αντιμετώπιση των αιτημάτων της Γαλλίας.

Η Macron δήλωσε ότι επιθυμεί τη διάσκεψη κορυφής του Ζάγκρεμπ τον επόμενο Μάϊο να είναι επιτυχής και ότι η αλλαγή της μεθοδολογίας της διαδικασίας διαπραγμάτευσης αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη διαπραγματεύσεων με υποψήφιες χώρες της ΕΕ.

«Συμμερίζομαι τις προσπάθειές σας για την επίτευξη ενότητας στη διάσκεψη κορυφής του Ζάγκρεμπ τον Μάιο και την επιτυγχάνει για την Ευρώπη. Η Γαλλία πρότεινε μια νέα μεθοδολογία, ώστε η διαδικασία διεύρυνσης να είναι όχι μόνο γραφειοκρατική, αλλά και πραγματική πολιτική πορεία που μπορεί να επιταχυνθεί και να αντιστραφεί, με όρους και συγκεκριμένα οφέλη για τις υποψήφιες χώρες».

«Θα ήθελα να υπογραμμίσω την επιθυμία της Γαλλίας για τη διάσκεψη κορυφής στο Ζάγκρεμπ να είναι επιτυχής», πρόσθεσε ο Macron.

Η Κροατία ανέλαβε την προεδρία της ΕΕ την 1η Ιανουαρίου και ο κύριος στόχος της προεδρίας της ΕΕ είναι να επεκταθεί στα Δυτικά Βαλκάνια.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, χθες «έκλεισε το μάτι στο Μακρόν», λέγοντας πως η συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας και των Σκοπίων μπορεί να προχωρήσει παράλληλα με τις αλλαγές που δρομολογούνται στις ενταξιακές διαδικασίες.

«Για την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, η πόρτα είναι ανοιχτή και μπορούν να ξεκινήσουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Είναι μια παράλληλη διαδικασία, η ανανέωση της μεθοδολογίας της διεύρυνσης και η συνέχιση της διαδικασίας με τις δύο αυτές χώρες. Τους ζητήσαμε να πληρώσουν πολλά κριτήρια. Τα έκαναν, άρα δεν θα πρέπει τώρα να αλλάξουμε τους όρους και τους κανόνες».

Τα παραπάνω σημαίνουν πως Αλβανία και Σκόπια πολύ πιθανόν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με την ΕΕ τη στιγμή που οι πρώτοι διώκουν την ελληνική μειονότητα στη Β.Ήπειρο και οι δεύτεροι έχουν πάνω από 80(!) παραβιάσεις της συμφωνίας των Πρεσπών.

https://www.pronews.gr/kosmos/eyropaiki-enosi/836731_ypohorei-o-makron-apo-veto-gia-ta-skopia-pane-olotahos-gia-entaxi-stin

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Μα εκεί τους περιμένει η σημερινή Εκυβέρνηση -το προανήγγειλε από πέρυσι- και για να μπούν στην Ευρωπαική Ένωση τα Σκόπια ,που μετά την Συμφωνία των Πρεσπών τα λένε Βορεια ”Μακεδονία”,”θα φτύσουν αίμα ,που λέμε”.
    Και η Τουρκία έγινε δεκτή στην Ε.Ε και άρχισαν οι διαπραγματεύσεις ,αλλά σταμάτησαν στο 4ο Κεφάλαιο.
    Απλώς τώρα θέλουν ο κ.Μακρόν και οι λοιποί ”περίλυποι”να βοηθήσουν ενόψει των εκλογών της 12 Απριλίου τον καρδιακό φίλο του δικού μας κ.Τσίπρα..
    Πολιτικοί είναι να μη μας κοροιδέψουν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα