«Οι Ρώσοι αντιφρονούντες αποκλείονται από τα μίσθαρνα εκλογικά όργανα του Πούτιν»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του Αλκη Καλλιαντζίδη, Οικονομολόγου, [email protected]   www.kalkis.eu

Αυτό αναφέρει στις 20-7-2019 σχετικό ρεπορτάζ του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (Agence France Presse-AFP) στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Libération, δημοσιεύοντας μάλιστα και την ακόλουθη φωτογραφία που δείχνει Ρώσους διαδηλωτές (22.500 κατά την ειδικευμένη οργάνωση καταμέτρησης διαδηλωτών White Counter) να διαμαρτύρονται στο κέντρο της Μόσχας για τον αποκλεισμό υποψηφίων από τις επικείμενες τοπικές εκλογές στις 8 Σεπτεμβρίου 2019.

Κοντολογίς, οι διαδηλωτές στη Μόσχα απαίτησαν το περασμένο Σάββατο ελεύθερες και δίκαιες τοπικές εκλογές. Η αντιπολίτευση του Πούτιν διοργάνωσε αυτήν την  διαδήλωση, επειδή οι αρμόδιες εκλογικές ρωσικές αρχές απέρριψαν την εγγραφή υποψηφίων στους καταλόγους για την πιθανή εκλογή τους στο Τοπικό Συμβούλιο της πόλης της Μόσχας, στις προσεχείς εκλογές. Μεταξύ των συνθημάτων που ακούστηκαν, κατά την παραπάνω πηγή, ήταν : «Η Ρωσία θα είναι ελεύθερη!», «Ντροπή!», «Πρόκειται για την πόλη μας!». Στη διαδήλωση συμμετείχαν και οι Ρώσοι αξιωματούχοι της αντιπολίτευσης του Πούτιν, όπως ο  μπλόκερ ενάντια στη διαφθορά Alexeï Navalny, ο οποίος δήλωσε : «Αυτή ήταν  προφανώς η μεγαλύτερη αντιπολιτευτική διαδήλωση τα τελευταία χρόνια».

Οι διαδηλωτές, πλαισιωμένοι από την αστυνομία, σε μια πλατιά  λεωφόρο στο κέντρο της Μόσχας, κρατούσαν ρωσικές σημαίες και αφίσες που έγραφαν «όχι στον Πούτιν!» και «Έχω δικαίωμα ψήφου». Σε σχετική ομιλία του προς το πλήθος, ο Navalny, 43 ετών, κάλεσε τις αρμόδιες αρχές να εγγράψουν όλους τους υποψηφίους μέχρι το επόμενο Σάββατο 26-7-2019. Διαφορετικά, υποσχέθηκε μια νέα μεγάλη διαδήλωση  μπροστά από το δημαρχείο.

Η δικηγόρος Lioubov Sobol, 31 ετών, που αποκλείστηκε από τις εκλογές και συνεργάτιδα του Navalny, δήλωσε ότι ήταν πεπεισμένη για τη νίκη. «Δεν θα τα παρατήσουμε!», δήλωσε. Επίσης αποκλεισμένος από τις εν λόγω εκλογές είναι κι  ο αντιφρονών  Dmitri Goudkov  ο οποίος κατηγόρησε τις αρχές ότι κλέβουν τις ψήφους των ψηφοφόρων αλλά και το μέλλον τους. «Ζούμε σε μια κατεχόμενη χώρα εδώ και 20 χρόνια», δήλωσε ο πρώην βουλευτής.

Τι συνέβη στην πράξη ;

Μετά από μια διαδικασία ελέγχου υποψηφιοτήτων, η εκλογική Επιτροπή της Μόσχας απέκλεισε την Τετάρτη 57 υποψηφίους, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν όλων των ανεξάρτητων αντιφρονούντων, για ελλείψεις τυπικής μορφής ή παρατυπίες, οι οποίοι τις καταγγέλλουν ως κατασκευασμένες.

Στις περιφερειακές και τοπικές εκλογές, οι Μοσχοβίτες καλούνται να ψηφίσουν στις 8 Σεπτεμβρίου για να ανανεώσουν την πενταετή θητεία των 45 βουλευτών του τοπικού κοινοβουλίου, για να επικυρώσουν τις αποφάσεις του δήμαρχου Sergueï Sobianine, πιστό στην εξουσία του Πούτιν. Σύμφωνα με το νόμο, οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι κατόρθωσαν  να συγκεντρώσουν υπογραφές τουλάχιστον του 3% των δυνητικών ψηφοφόρων τους σε κάθε μία από τις 45 εκλογικές περιφέρειες της Μόσχας, δηλαδή περίπου 4.500 με 5.000 άτομα, για να είναι επιλέξιμες οι υποψηφιότητές τους. Όμως, οι υποψήφιοι της αντιπολίτευσης που εκπλήρωσαν αυτές τις απαιτήσεις εξοργίστηκαν από μια αδιαφανή διαδικασία ελέγχου που τους απέκλειε και ευνόησε τους φιλοκυβερνητικούς υποψηφίους.

Έχοντας στερηθεί της συμμετοχής σε πιο σημαντικές εκλογές, όπως οι προεδρικές εκλογές, η αντιπολίτευση κινητοποιήθηκε ενεργά για τις εκλογές αυτές στη Μόσχα, ελπίζοντας να έχει λόγο στη διαχείριση του τεράστιου προϋπολογισμού της ρωσικής πρωτεύουσας.

Σε ένα πλαίσιο συρρίκνωσης  των εισοδημάτων και της οικονομικής στασιμότητας της ρωσικής οικονομίας, η αντιπολίτευση θέλει να βασιστεί στην αυξανόμενη δυσαρέσκεια των Ρώσων. Τους τελευταίους μήνες, αρκετοί υποψήφιοι για την εξουσία έχουν αποδοκιμαστεί στις περιφερειακές εκλογές προς όφελος των κομμουνιστών και των εθνικιστών, ενώ το κυβερνών κόμμα, η Ενωμένη Ρωσία, καταγράφει τα χαμηλότερα αποτελέσματά του, εδώ και μια δεκαετία.

Κατά τον Ρώσο συνομιλητή μου στα αγγλικά, η πάμπλουτη σε φυσικούς και ανθρώπινους πόρους Ρωσία έχει καταντήσει τους Ρώσους κατηφείς και προβληματισμένους γιατί δεν τα βγάζουν πέρα και θεωρούν το μέλλον τους αβέβαιο. Ο Πούτιν μου λέει «δεν ενδιαφέρεται παρά μόνο για τους Ολιγάρχες φίλους του».

Κάθε ομοιότητα των δήθεν Δημοκρατιών του άξονα Ρωσίας, Τουρκίας και Ιράν, είναι κάθε άλλο παρά συμπτωματική.

Έχουν επίφαση εκλογικών διαδικασιών. Όποιος διαφωνεί με την εξουσία, ή ρίχνεται στις φυλακές ή αποκλείεται από τις εκλογές.

 

 

 

 

 

spot_img

3 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα