Οι Κούρδοι απειλούν με τη Ράκα – Πώς η τουρκική σφήνα στριμώχνει τις ΗΠΑ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
  • (Φωτ.: EPA / Youssef Rabie Youssef)

Η τουρκική σφήνα στη συμμαχία των ΗΠΑ με την κουρδική πολιτοφυλακή YPG (η οποία «μεταφράστηκε» σε βομβαρδισμό της βορειοδυτικής άκρης της Συρίας στο υπό κουρδική κατοχή καντόνι του Αφρίν), ίσως τινάξει στον αέρα την επιχείρηση για την ανακατάληψη της Ράκας. Ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος στο διεθνή συνασπισμό στη Συρία και στο Ιράκ, Μπρετ ΜακΓκέρκ, μετά τις τουρκικές επιθέσεις που σύμφωνα με την Άγκυρα έγιναν ως απάντηση σε κουρδικές επιθέσεις, επισκέφθηκε χθες εκτάκτως τη Ράκα.

Πληροφορίες του russia-insider.com αναφέρουν ότι οι Τούρκοι επί μέρες συγκέντρωναν στρατιωτικές δυνάμεις πέριξ του Αφρίν, γεγονός που έχει ξεσηκώσει τους Κούρδους οι οποίοι θεωρούν ότι επίκειται μια μεγαλύτερη επίθεση.

«Οι Κούρδοι υποπτεύονται πως ο τουρκικός στρατός και οι αντάρτες θα επιχειρήσουν να καταλάβουν την Ταλ Ριφάτ», σημειώνεται στο δημοσίευμα. Η συγκεκριμένη πόλη καταλήφθηκε από τις κουρδικές δυνάμεις τον Φεβρουάριο του 2016, όταν ο συριακός στρατός προήλαυνε σε αυτό το τμήμα της επαρχίας του Χαλεπιού.

Η τουρκική επίθεση πραγματοποιείται τη χειρότερη δυνατή στιγμή για τους Κούρδους καθώς οι δυνάμεις της YPG είναι εστιασμένες στην επιχείρηση για την ανακατάληψη της Ράκας από τους τζιχαντιστές του αποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους. Αυτό το… χαρτί παίζουν και οι Κούρδοι, οι οποίοι απειλούν ότι θα εγκαταλείψουν την επιχείρηση εάν οι Τούρκοι δεν σταματήσουν να «ενοχλούν» το Αφρίν.

«Τους ενδιαφέρει περισσότερο το Αφρίν παρά η αραβική Ράκα. Οι Αμερικανοί, όμως, ενδιαφέρονται πάρα πολύ να εκτοπιστούν οι τζιχαντιστές από τη ντε φάκτο πρωτεύουσά τους», λέει το russia-insider.com. Έτσι οι Κούρδοι διαπραγματεύονται τη συμμετοχή τους στην υπό αμερικανική ηγεσία επιχείρηση στη Ράκα για να ασκήσουν πίεση στις ΗΠΑ να κρατήσει μακριά την Τουρκία.


(Πηγή: russia-insider.com)

Η κατάσταση περιπλέκεται και για την Ουάσινγκτον: Οι Κούρδοι διαπραγματεύονται από θέση ισχύος καθώς είναι η μόνη διαθέσιμη δύναμη εξυπηρέτησης των αμερικανικών συμφερόντων στη Συρία. Επιπλέον, οι ΗΠΑ δεν έχουν παρουσία στο Αφρίν, μια περιοχή την οποία εσκεμμένα αγνόησαν κρίνοντας ότι δεν είχαν λόγο να προκαλέσουν την Τουρκία για ένα θύλακα που δεν μπορούσε να συμβάλλει στις επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

«Αλλά με τον Ερντογάν να αντιλαμβάνεται ότι έτσι η περιοχή αποτελεί εύκολη λεία, η περιφρόνησή της από τους Αμερικανούς ανοίγει ένα ρήγμα  στη συμμαχία τους με τους Κούρδους», καταλήγει το δημοσίευμα επισημαίνοντας ότι και οι Κούρδοι και η Τουρκία πιέζουν τις ΗΠΑ να διαλέξουν πλευρά.

pontos-news.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα