Οι κοινές δηλώσεις των ηγετών στην τριμερή για ενέργεια, ΑΟΖ, κυπριακό και αγωγούς στην περιοχή

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και τον Πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι κάνουν κοινές δηλώσεις, στην 6η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI

OCTOBER 10, 2018

Τη σημασία της τριμερούς συνεργασίας τους για τη συνανάπτυξη, τη συνεργασία και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή, τη γεωστρατηγική αξία της και τη σημασία της σε όλα τα επίπεδα, ιδιαίτερα σε μία περίοδο μεγάλων προκλήσεων, υπογράμμισαν ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, κατά διάρκεια των δηλώσεών τους, στο πλαίσιο της 6ης Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε τον ρόλο της Ελλάδας και της Κύπρου ως περιφερειακό πυλώνα σταθερότητας και τον «αναντικατάστατο ρόλο της Αιγύπτου, για όλη την περιοχή μας». Από την Ελούντα της Κρήτης, η οποία -όπως σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός εξηγώντας την επιλογή της συνάντησης- «αποτελεί εδώ και χιλιετηρίδες σταυροδρόμι των πολιτισμών μας και πολιτιστικό και οικονομικό στραυροδρόμι της Μεσογείου με ιδιαίτερα σημαντική γεωστρατηγική αξία», οι τρεις ηγέτες έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση, στις συνομιλίες τους, στις περιφερειακές εξελίξεις και την ενεργειακή συνεργασία των τριών χωρών.

Τονίζοντας το βάρος που δόθηκε στη συζήτηση για την ενέργεια, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η Κρήτη θα είναι ενεργειακά αυτόνομο νησί, καθώς ολοκληρώνεται η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-ηπειρωτικής Ελλάδα και θα καταστεί και κόμβος μεταφοράς φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας. Υπογράμμισε ότι συζήτησαν γενικότερα για τις αλλαγές στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής, «στις οποίες πρωτοστατούν οι χώρες μας και δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία των νέων ενεργειακών διόδων από απειλές, μεταξύ άλλων και μέσω της συνεργασίας μας με τρίτες χώρες».

Επισήμαναν «τις μεγάλες ευκαιρίες που ανοίγονται για μεταφορά LNG μέσω των σταθμών στη Ρεβυθούσα και την Αλεξανδρούπολη, αλλά και λόγω της ανάπτυξης του EastMed, του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από τη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου στην Κρήτη και από εκεί σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι τρεις ηγέτες, όπως είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, συμφώνησαν ότι το διεθνές δίκαιο και ο σεβασμός του αποτελούν τη μόνη βάση, στην οποία μπορούν να οικοδομηθούν σταθερές σχέσεις φιλίας μεταξύ των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου. Ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως εξέφρασαν τη στήριξή τους «στην Κύπρο, στην προσπάθειά της να αξιοποιήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο σε ό,τι αφορά την ΑΟΖ της και να προχωρήσει στην αξιοποίησή τους έναντι οποιασδήποτε απειλής τρίτης χώρας και τονίσαμε τη σημασία που έχουν οι εξορύξεις στην ΑΟΖ της Κύπρου για όλον τον κυπριακό λαό, δηλαδή τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους».

Στο ίδιο πλαίσιο, σημείωσε ότι στη διμερή συνάντησή του με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο είχαν την ευκαιρία να κουβεντιάσουν περαιτέρω, «καθώς αντιλαμβανόμαστε και οι δύο τη μεγάλη σημασία που έχει η οριοθέτηση των ΑΟΖ μεταξύ των χωρών μας» και συμφώνησαν να βρουν τον τρόπο να παρακάμψουν τις όποιες τεχνικές δυσκολίες και να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατό σε συμφωνία για αυτό το ζήτημα. Ως προς το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Υπογραμμίσαμε τη διαρκή στήριξή μας στην προοπτική δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό και στις προπσάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη για λύση στο Κυπριακό, στη βάση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και εκφράσαμε τη στήριξή μας στην επανέναρξη των δικοινοτικών συνομιλιών». «Ως Ελλάδα, υποστηρίζουμε την επανέναρξη των διαβουλεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, αλλά υποστηρίζουμε σταθερά ότι η επανέναρξη των διαβουλεύσεων για την ασφάλεια πρέπει να γίνει από το σημείο που τερματίστηκαν οι προηγουμενες συνομιλίες στο Κραν Μοντάνα, στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες, με κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων από το νησί» πρόσθεσε. Για το τριμερές σχήμα συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «αποκτά ιδιαίτερη σημασία σε μία περίοδο μεγάλων προκλήσεων, όπου εντείνεται η αποσταθεροποίηση στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική, ενώ επιδεινώνεται και η ένταση στην Ευρώπη και στη Δύση γενικότερα».

Όπως τόνισε, αποκτά ιδιαίτερη σημασία η δυνατότητα εμβάθυνσης της συνεργασίας, καθώς η Ελλάδα, η Κύπρος και η Αίγυπτος αποτελούν πυλώνα σταθερότητας σε μία αποσταθεροποιημένη περιοχή και σε ένα ολοένα και πιο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον.

«Η ενίσχυση λοιπόν των εμπορικών, μεταφορικών, ενεργειακών, πολιτιστικών, τουριστικών και ψηφιακών δικτύων στις χώρες μας -που βρίσκονται μεταξύ τριών ηπείρων- απελευθερώνει μοναδικές προοπτικές για το μέλλον» συμπλήρωσε. Σε αυτό το πλαίσιο, οι τρεις ηγέτες συνομίλησαν εκτενώς για τις περιφερειακές εξελίξεις, όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας τον ρόλο της Ελλάδας και της Κύπρου ως περιφερειακό πυλώνα σταθερότητας «και βέβαια τον αναντικατάστατο ρόλο της Αιγύπτου, για όλη την περιοχή μας». Επ’ αυτού είπε, ειδικότερα, ότι «για εμάς -και το επισημάναμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τις συνόδους κορυφής και σήμερα αυτήμ την άποψη βλέπουμε να την υιοθετούν σχεδόν όλοι οι εταίροι μας στην ΕΕ- είναι απόλυτα σαφές ότι λύσεις στα σημαντικά προβλήματα της περιοχής χωρίς την ενεργητική και δημιουργική συμμετοχή της Αιγύπτου δεν μπορεί να υπάρξει, στο Παλαιστινιακό και στο ζήτημα της Λιβύης, δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς την Αίγυπτο».

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι χωρίς την Αίγυπτο δεν μπορεί να υπάρξει ισορροπία στη Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και στη Δυτική Αφρική, ότι χωρίς την ουσιαστική εποικοδομητική συνεισφορά της δεν μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και έλεγχος των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών από την Αφρική.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι ο ρόλος της Αιγύπτου και η συνεργασία μας έχει ιδιαίτερη σημασία και για την ΕΕ και πως θεωρούν απαραίτητο να ανοίξει η συζήτηση και για μία στρατηγική σχέση ΕΕ-Αιγύπτου, που να περιλαμβάνει τη στήριξη της χώρας σε σειρά μεταρρυθμίσεων αλλά και την οικονομική στήριξη της Αιγύπτου. Τόνισε ότι ο ίδιος και ο κ. Αναστασιάδης στηρίζουν απόλυτα τη σύγκληση Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Αραβικού Συνδέσμου στην Αίγυπτο τον Φεβρουάριο με μία ευρεία ατζέντα για τις σχέσεις με τον αραβικό κόσμο. Σε αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλει και η Ευρωαραβική Διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του μήνα στην Αθήνα, υποστήριξε. Παράλληλα, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, οι τρεις ηγέτες υπογράμμισαν τη σημασία που έχει η εξεύρεση πολιτικής λύσης στη συριακή κρίση. Επισήμαναν την υποστήριξή τους στην εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης του Ειδικού Εκπροσώπου του ΟΗΕ για τη Λιβύη για την αποκατάσταση της σταθερότητας στη χώρα και χαιρέτισαν τον διαμεσολαβητικό ρόλο της Αιγύπτου για την αποκλιμάκωση των βίαιων εντάσεων στη Λωρίδα της Γάζας και για τη συμφιλίωση:

«Εκφράσαμε την πάγια στήριξή μας στην επανέναρξη άμεσων και αξιόπιστων συνομιλιών για μία λύση βιώσιμη στο παλαισινιακό ζήτημα που θα ικανοποιεί και το δίκαιο αίτημα των πολιτών του Ισραήλ για ασφάλεια, αλλά και το δίκαιο αίτημα του παλαιστινιακού λαού για βιώσιμο και ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτο, στη βάση των συνόρων του 1967 και με τα Ανατολικά Ιεροσόλυμα ως πρωτεύουσα». Επιπλέον, μίλησαν εκτενώς «για τις πολλές ευκαιρίες που παρουσιάζονται σε διμερές και τριμερές επίπεδο στους τομείς της οικονομίας, των μεταφορών, της παιδείας, της ψηφιακής πολιτικής και της συνεργασίας των ομογενών μας.

Μίλησαν, όπως είπε, ιδιαίτερα για τις ευκαιρίες που ανοίγονται για ελληνικές και κυπριακές εταιρείες με την ανάπτυξη του νέου Καϊρου και της Δεύτερης Διώρυγας του Σουέζ. Επίσης, αναφέρθηκε στα σχετικά μνημόνια συνεργασίας που υπέγραψαν στους τομείς των μικρομεσαίων και νεοφυών επιχειρήσεων, της συνεργασίας των φορέων επενδύσεων, της εκπαίδευσης και των τελωνείων, και τη διμερή συμφωνία κοινωνικής ασφάλισης που υπεγράφη με την Αίγυπτο, «που λύνει ένα ζήτημα που είχε μείνει ανοιχτό πολλά χρόνια και αφορά Αιγύπτιους που είχαν εργαστεί κατά το παρελθόν στην Ελλάδα». Ακόμα, συζήτησαν για το Συνεργατικό Δίκτυο Καινοτομίας (στο Borgh El Arab) που «βασίζεται πλέον σε ένα φιλόδοξο τριμερές Σχέδιο Δράσης ενώ υποστηρίζεται από τη λειτουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας και κέντρα σε Ελλάδα και Κύπρο».

Συμφώνησαν, δε, στην περαιτέρω ανάδειξη του προγράμματος ΝΟΣΤΟΣ, που αποτελεί πλατφόρμα συνεργασίας των ομογενειακών οργανώσεων των τριών χώρων και προβολής της πολιτιστικής συνεργασίας μας. Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι συμφώνησαν και στη δημιουργία μόνιμης γραμματείας της τριμερούς συνεργασίας με έδρα την Κύπρο, κάτι που αφορά τον καλύτερο συντονισμό της τριμερούς συνεργασίας. Αναστασιάδης για ενέργεια και κυπριακό Στις δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εξήγησε ότι αυτή η μόνιμη γραμματεία με έδρα την Κύπρο θα αφορά στην παρακολούθηση των όσων συμφωνούνται, ώστε να υπάρχει ένα συντονιστικό όργανο που θα υποδεικνύει πού υπάρχουν υστερήσεις και πού απαιτούνται περισσότερες δράσεις για την αποτελεσματικότερη υλοποίηση των όσων συμφωνούνται.

Ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι η Κοινή Διακήρυξη, που υιοθέτησαν οι τρεις ηγέτες, αποτελεί ένα περαιτέρω βήμα στην υλοποίηση του οράματος και των προτεραιοτήτων του τριμερούς μηχανισμού, που ήδη έχει παρουσιάσει αποτελέσματα σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο προς όφελος των λαών των τριών χωρών. Τόνισε, δε, την αποφασιστικότητα των τριών για εντατικοποίηση του διαλόγου, ώστε να επιτύχουν ακόμα βαθύτερες συνεργασίες σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς, κάνοντας κι εκείνος ιδιαίτερη αναφορά στον ενεργειακό τομέα.

Είπε, μεταξύ άλλων, ότι είναι ακόμα ένα σημαντικό στοιχείο που θα αποτελέσει συνδετικό κρίκο στις σχέσεις των τριών χωρών, πέρα από τον Eastmed είναι και ΕuroAfrica Interconnector, «δίνοντας μία άλλη διάσταση στη δυναμική των χωρών μας». Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δήλωσε πως ενημέρωσε για την παρούσα κατάσταση του Κυπριακού και επανέλαβε την αποφασιστικότητά του -όπως είπε- να εμπλακεί ενεργά «σε έναν διάλογο που θα φέρει επιτέλους την ειρήνη στην Κύπρο, με τη δημιουργία ενός κράτους που θα είναι απόλυτα συμβατό με όσα οι υποχρεώσεις μας επιβάλουν σαν αποτελέσματα της ιδιότητάς μας ως κράτους-μέλους της ΕΕ». «Δηλαδή, του πλήρους σεβασμού στο ευρωπαϊκό κεκτημένο αλλά και γενικότερα στους κανόνες του διεθνούς δικαίου, μίας χώρας που θα είναι πλήρως ανεξάρτητη, μακριά από τους όποιους αναχρονιστικούς θεσμούς, των εγγυήσεων ή παρουσίας στρατευμάτων, μίας χώρας που θα δίνει την ευκαιρία ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ των δύο σύνοικων στοιχείων, που για δεκαετίες ή αιώνες δεν είχαν τι να τους φέρουν σε αντιπαράθεση» πρόσθεσ. Ευχαρίστησε, δε, «θερμότατα για την αμέριστη συμπαράσταση της Ελλάδας και την εξίσου σημαντική συμβολή και συμπαράσταση της Αιγύπτου στα θέματα αρχών που άπτονται των βασικών προϋποθέσεων για μία επιτυχή λύση του κυπριακού προβλήματος».

Ο κ. Αναστασιάδης επισήμανε ότι ασχολήθηκαν με την ειρήνη στην περιοχή μας, «γιατί η τριμερής δεν γίνεται για να αποκλειστούν οι οποιοιδήποτε, αλλά για να δημιουργηθούν συμμαχίες και να διευρυνθούν οι σχέσεις». «Επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε συγκυρίες, συνεργασίες μεταξύ των χωρών της περιοχής, ώστε τόσο η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, αλλά και γενικότερα η ασφάλεια της περιοχής και η επικράτηση της ειρήνης να είναι αυτό που επιδιώκουμε και θα επιτύχουμε τελικά» συμπλήρωσε. Επίσης, είπε ότι συζήτησαν για τη Λιβύη, τη Μέση Ανατολή, το μεταναστευτικό, την τρομοκρατία, υπογραμμίζοντας ότι η Αίγυπτος αποτελεί ανάχωμα των προσφυγικών ροών «κάτι που επιτέλους αναγνωρίζεται από το σύνολο των αρχηγών κρατών-μελών της ΕΕ». Όπως ανέφερε, ότι έφτασε η ώρα για Σύνοδοο της ΕΕ με τον αραβικό κόσμο, με προεξάρχουσα την Αίγυπτο, ώστε να βρεθούν οι τρόποι ενίσχυσης και των σχέσεων και των πολιτικών πρακτικών που θα βοηθήσουν την Αίγυπτο ως μία χώρα σταθερότητας και παράγοντα ειρήνης στην περιοχή.

Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι: Ακλόνητος πυλώνας σταθερότητας, η τριμερής συνεργασία Τη σημασία της τιμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου ως ακλόνητου πυλώνα της συνεργασίας στην περιοχή, τόνισε ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, προσθέτοντας ότι αυτή η εταιρική πορεία δεν πηγάζει μόνο από τη γεωγραφική γειτνίαση, αλλά απορρρέει και από τον κοινό παρανομαστή, διαπολιτισμικό ή ιστορικό, που έχει μορφοποιηθεί εδώ και αιώνες. Ευχαρίστησε τον κ. Τσίπρα και τον κ. Αναστασιάδη για τις προσπάθειες που καταβάλλουν «για να αναβαθμιστεί ο ρόλος της τριμερούς συνεργασίας, πάντα έχοντας υπόψη την ανάγκη διατήρησης της ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή».

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος εξέφρασε την «απόλυτη πίστη» για την προστιθέμενη αξία της τριμερούς συνεργασίας και το γεγονός ότι θα είναι υπόδειγμα προς μίμηση για την περιφερειακή συνεργασία «στο πλαίσιο των αυξανόμενων προκλήσεων που διάγει η περιοχή». «Η Διάσκεψη Κορυφής των τριών χωρών μας θα είναι πάντα ένα οχυρό έναντι των αυξανόμενων προκλήσεων, επικεφαλής των οποίων είναι ο εξτρεμισμός και η τρομοκρατία που προσπαθούν να εξαπλωθούν εξ’ ονόματος της θρησκείας, είτε για κατακρήμνιση του θεσμού του κράτους, είτε για την κατακρήμνιση των κοινωνιών» σημείωσε.

Ο ίδιος επισήμανε ότι αναφέρεται στο φαινόμενο της «λαθραίας μετανάστευσης και του οργανωμένου εγκλήματος» και πως συζήτησαν για την κατάσταση στην περιοχή και την ανάληψη των ευθυνών από τις περιφερειακές και διεθνείς δυνάμεις, ώστε να αποφύγει η περιοχή τους κινδύνους που ελλοχεύουν, υπογραμμίζοντας «την ανάγκη της ειρηνικής συμβίωσης, την αποτροπή της μισαλλοδοξίας και της ειρηνικής διευθέτησης των διαφορών ως μοναδική λύση για τη διευθέτηση των προβλημάτων στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή».

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου σημείωσε ότι τα κοινά έργα και η τριμερής συνεργασία σε αυτά είχαν ιδιαίτερη προτεραιότητα στις συζητήσεις. Πρόσθεσε ότι τόνισαν την ανάγκη σύσφιξης των σχέσεων, «έχοντας υπόψη ότι οι χώρες μας κατέχουν ιδιαίτερα σημαντικά γεωστρατηγικά» και επισήμαναν την ανάγκη και δυαντότητα συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα, την ηλεκτρική ενέργεια και άλλους τομείς. Για το Κυπριακό είπε πως υπογράμμισαν την ανάγκη συνέχισης του διαλόγου με βάση τις διατάξεις της διεθνούς νομιμότητας, των διεθνών ψηφισμάτων, χωρίς να υπάρχει κηδεμονία από τη μία πλευρά επί της άλλης. Ο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι μίλησε για ταύτιση απόψεων σε θέματα που αντιμετωπίζει η περιοχή, το Παλαιστινιακό, την κατάσταση στη Συρία, στη Λιβύη-όπου ο ίδιος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις δηλώσεις του- σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει δυνατότητα περαιτέρω αιματοχυσίας». ΑΠΕ-ΜΠΕ 10/10/2018 18:05

Πηγή: Οι κοινές δηλώσεις των ηγετών στην τριμερή για ενέργεια, ΑΟΖ, κυπριακό και αγωγούς στην περιοχή https://hellasjournal.com/2018/10/oi-koines-diloseis-ton-igeton-stin-trimeri-gia-energeia-aoz-kypriako-kai-agogoys-stin-periochi/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα