Οι ηλίθιοι της Ιστορίας και ο Βενιζέλος

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

O Ελευθέριος Βενιζέλος επιθεωρεί τάγμα έξω από τη Θεσσαλονίκη, λίγο πριν τις μάχες με τους Βούλγαρους στον Β’ Βαλκανικό Πόλεμο
|Nationaal Archief

Ανδρέας ΖαμπούκαςΑνδρέας Ζαμπούκας26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017, 17:24 protagon.gr

Αν δεν υπήρχε ο Βενιζέλος, η Θεσσαλονίκη -την παράδοση της οποίας εορτάζουμε σήμερα- δεν θα ήταν δική μας. Κάθε 100 χρόνια παρουσιάζεται ένας φωτισμένος ηγέτης όμως στο μεσοδιάστημα η Ελλάδα παραδίδεται σε μια ελίτ βλακών. Και γι’ αυτό καλύτερα να πορευθούμε αλλιώς από εδώ και πέρα

Σήμερα είναι η επέτειος παράδοσης της Θεσσαλονίκης σε ελληνική διοίκηση. Οι ανοησίες περί απελευθέρωσης είναι εθνικιστικές κορώνες, αφού το ελληνικό στοιχείο στην πόλη δεν ξεπερνούσε το ένα τέταρτο του πληθυσμού, για πολλούς αιώνες. Ωραία είναι που μας ανήκει η πόλη και δεν χρειάζεται κανένα άλλο επιχείρημα για αυτό…

Κάθε φορά που πάω στη Θεσσαλονίκη, ανεβαίνω την Αριστοτέλους, περνάω την Εγνατία και στέκομαι, για πέντε λεπτά, μπροστά στο κατάλευκο άγαλμα του Βενιζέλου. Αν δεν υπήρχε αυτός, η Θεσσαλονίκη δεν θα ήταν σήμερα δική μας. Αν δεν υπήρχε αυτός, τα σύνορα της Ελλάδας μπορεί να ήταν στα Τέμπη. Αν δεν υπήρχε τέλος, αυτός η Ελλάδα είναι πιθανόν να αποτελούσε ένα μικρό θεοκρατικό υπανάπτυκτο βασίλειο, όπου παπάδες και αυλικοί θα εκτονώνονταν βουτηγμένοι στα παραμύθια και τις φαντασιώσεις τους.

  • skg1890

Ο ελληνικός στρατός πρόλαβε τους Βούλγαρους για λίγες ώρες, με διαταγή του Βενιζέλου ενώ ο Κωνσταντίνος ήθελε τη Μπίτολα (Μοναστήρι). Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Η διπλωματική προετοιμασία ήταν τόσο οργανωμένη που δεν υπήρχαν περιθώρια για τον Χασάν Ταξί Πασά να παραδώσει στους Βούλγαρους την διοίκηση. Οπως επίσης και η στρατηγική απώθησης των Βουλγάρων στη συνέχεια.

Καμιά φορά, αισθάνεται κανείς τόσο τραγικός, όταν κατανοεί τη μοιραία έκβαση της ιστορικής αφήγησης. Κι ακόμα περισσότερο, όταν βλέπει μπροστά του, τους ελάχιστους πρωταγωνιστές της να διεκδικούν για τον εαυτό τους τις δάφνες των θριάμβων ενός έθνους. Γιατί ενώ οι «ηλίθιοι» σωρηδόν πασχίζουν να ισοπεδώσουν τα πάντα, πού και πού, εμφανίζεται κάποιος που σώζει τη τελευταία στιγμή την παρτίδα. Αλλά και πάλι, οι «ηλίθιοι» δεν ησυχάζουν ποτέ. Παλεύουν με νύχια και δόντια, να υπάρξουν δια της αλαζονικής τους ανεπάρκειας -εκλογές Νοεμβρίου 1920- καταστρέφοντας τα πάντα.

Μα δεν είναι αυτό μεσσιανισμός; Ναι, για κοινωνίες «δούλων» είναι μεσσιανισμός γιατί ο ηγέτης αναγορεύεται σε σωτήρα με τόσους «ηλίθιους» γύρω του. Ο Μπίσμαρκ όμως, στη Γερμανία δεν είναι «μεσσίας», είναι ο ενωτικός μεταρρυθμιστής. Γιατί ακολούθησαν θεσμοί, δομές και συνέχειες ανθρώπων που έδεσαν σε ένα σώμα το γερμανικό κράτος και κατάφεραν να το αναστήσουν μετά από δύο καταστροφικούς πολέμους που προκάλεσαν οι «ηλίθιοι» συμπατριώτες τους.

Αντίθετα, εμείς, οι νικητές όλων των πολέμων (Βαλκανικοί, Α’ και Β’ Παγκόσμιος) επιδιώξαμε με μανία να βρεθούμε στην χειρότερη θέση των ηττημένων.

Γιατί τόσο μοιραίοι; Γιατί μετά τον Βενιζέλο, η χώρα παραδόθηκε και πάλι, στην Εκκλησία, στην «ελίτ των βλακών», στα εθελοδουλικά συμφέροντα της μεταπρατικής οικονομίας και στους αιώνιους «ηλίθιους». Σε αυτούς που έχασαν τον πόλεμο του 1897, που πρόδωσαν τον Βενιζέλο, που έφεραν πίσω τον Βασιλιά, που εγκατέλειψαν τους Ελληνες της Μικράς Ασίας στη σφαγή και που παρέδωσαν τη μισή Κύπρο στους Τούρκους. Πάντα εν τω μεταξύ, κινούμενοι στο όνομα του σταυρού, της σημαίας και της απύθμενης ανοησίας τους.

Αν το καλοσκεφτείς στο ελληνικό κράτος, κάθε εκατό χρόνια, εμφανίζεται ένας σπουδαίος ηγέτης. Πρώτα ο Καποδίστριας και μετά ο Βενιζέλος. Ισως και ο Καραμανλής (ο πρώτος). Ολοι τους έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Την εξωστρέφεια και τη δημιουργική διπλωματία στις σχέσεις τους με τους ξένους.

Να περιμένουμε τον επόμενο; Θα προτιμούσα όχι. Καλύτερα να πορευθούμε από δω και πέρα, αλλιώς. Χωρίς μεσσίες και πεφωτισμένους ηγέτες. Αρκεί να φτιάξουμε μία ισχυρή και θεσμικά θωρακισμένη δημοκρατία. Αν το πετύχουμε, δεν θα χρειαζόμαστε πια Βενιζέλους.

Την ώρα, πάντως, που θα βλέπετε στην τηλεόραση, το παπαδαριό να καπηλεύεται την «απελευθέρωση» της Θεσσαλονίκης, να θυμάστε ότι, χωρίς τον Βενιζέλο, θα παρακολουθούσατε σήμερα, το «συλλείτουργο» Ανθιμου-Μουεζίνη από τη Ροτόντα…

protagon.gr

spot_img

7 ΣΧΟΛΙΑ

  1. “Ο ελληνικός στρατός πρόλαβε τους Βούλγαρους για λίγες ώρες, με διαταγή του Βενιζέλου ενώ ο Κωνσταντίνος ήθελε τη Μπίτολα (Μοναστήρι)”

    Η διαστρέβλωση τής Ιστορίας καλά κρατεί. Δεν υπήρξε καμμία διαταγή τού Βενιζέλου, για κατάληψη τής Θεσσαλονίκης.

    Την παράδοση της Θεσσαλονίκης στον ελληνικό στρατό ανήγγειλε ο διάδοχος Κωνσταντίνος με επείγον τηλεγράφημα στον Βασιλιά και στον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο. Η αναφορά αυτή προς το υπουργείο στρατιωτικών δεν έφθασε έγκαιρα στον πρωθυπουργό, ο οποίος ανησύχησε από τις πληροφορίες για κάθοδο των Βουλγάρων προς την Θεσσαλονίκη, και έστειλε το παρακάτω τηλεγράφημα:

    Αρχηγείον στρατού, αρ.80200
    Παραγγέλεσθε να αποδεχθήτε την προσφερομένην υμίν παράδοσιν της Θεσσαλονίκης και να εισέλθητε εις αυτήν άνευ αναβολής. Καθιστώμεν υπεύθυνον δια πάσαν αναβολήν, έστω και στιγμής.
    Βενιζέλος

    Στις 2 το μεσημέρι της ίδιας μέρας ο Βενιζέλος έμαθε για την αναφορά του διαδόχου για την παράδοση της πόλης από τις 11 το βράδυ και διέταξε να μην διαβιβαστεί το τηλεγράφημα προς τον διάδοχο-αρχιστράτηγο «διότι δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές καταστάσεις». (πηγή).

  2. Εχει δικηο ο κ. Ζαμπουκας -και αυτος Ανδρεας-να γραφει ολα αυτα τα ανιστορητα ως πληρως αναποδεικτα- γιατι δεν ζουν ουτε οι διαπραγματευθεντες την παραδοση της Θεσ/νικης Διαδοχος Κων/νος ,Αντ/ρχης Δουσμανης και λοχαγος Ιωννης Μεταξας-ο πρωθυπουργος του ΟΧΙ -και ουτε ο πολυγλωσσος διπλωματικος υπαλληλος γραφεας δεκανεας Ιων Δραγουμης, που τον δολοφονησαν πετροβολωντας στα (42) του χρονια οι εγκαθετοι του αγιοποηθεντος σημερα -απο τον αρθρογραφο κ. Ζαμπουκα -Ελευθεριου Βενιζελου ,στον οποιον δημοσιογραφο κ.Ζαμπουκα του ΠΡΩΤΑΓΟΝ ,που ιδρυσε ο κ. Ποταμι, θα συνιστουσαμε να μη γραφει και δημοσιοποιει τετοια και τοσο απαξιωτικα επιθετα εις βαρος ολων των συνελληνων του και κυριως της εθνοσωτειρας Ορθοδοξου εκκλησιας και των χιλιαδων θυματων κληρικων της απο το 1453 . Παρακαλειται παντως να γραψει και για την Ελλαδα προ του Βενιζελου , γιατι συνελληνα κ. Ζαμπουκα, η Ελλας ως ενιαιο κρατος υπηρξε απο το 335 προ Χριστου με βασιλεα και Αρχηγο τον Μακεδονα Φιλιππο και αργοτερα τον μοναδικο ΜΕΓΑ της Ιστοριας Αλεξανδρο , τους Βυζαντινους και τους πολεμαρχους και πολιτικους του 19ου μ.Χ αιωνος ,που αυτοι (καποιος Κωλεττης) καθιερωσαν την Μεγαλη Ιδεσ, που την εκμετσλλευθηκε πληρως ο φιλοδοξος -αλα Αλκιβιαδη- αειμνηστος -οι νεκροι δεδικαιονται- Ελευθεριος Βενιζελος. Αν αμφιβαλλει και αυτος και οποιος αλλος ,ας διαβασει τις ανταλλαγεισες επιστολες μεταξυ των Βενιζελου και Μεταξα το 1932-33. Αντε πηραμε φορα και οποιον ”παρει ο χαρος” και μαλιστα την ημερα της 105ης επετειου απελυθερωσεως της Θεσ/νικης και παραδοσεως τους στον Αρχιστρατηγο διαδοχο τοτε Κωνσταντινο. Αληθεια, γιατι δεν ηλθε να την παραλαβει ο ιδιος ο Βενιζελος, αλλα οι καταβρεγμενοι και λασπωμενοι γιγαντοψυχοι μαχητες ,που σε (22) ημερες μπηκαν στην Θεσ/νικη απο την Μελουνα. ;;;.

  3. Τι να απαντήσει κανείς στον προπαγανδιστή ,εθνομηδενιστή,παραχαράκτη της ιστορικής αλήθειας ,αγενέστατο έναντι θεσμών και ανθρώπων και όποιο άλλο κοσμητικό επίθετο προσθέσει κανείς ,γιατί του πρέπει, ενώ φαντάζομαι να έχει τουλάχιστον στοιχειώδη γνώση της ιστορικής αλήθειας. Θέλω να προσθέσω δύο- τρία πράγματα στα όσα αναφέρει και ο συσχολιαστής κ. ΣΑΝ.
    Τα πραγματικά τηλεγραφήματα που αντηλλάγησαν μεταξύ Αρχιστρατήγου και Πρωθυπουργού μπορεί να τα βρεί όποιος έχει πραγματική διάθεση για ανεύρεση της αλήθειας στα βιβλία της Διευθύνσεως Ιστορίας Στρατού. Θα συνιστούσα και την βιβλιογραφία του κ. Παπαφλωράτου και πολλών άλλων. Ο Αγιοποιούμενος Εθνάρχης κ. Βενιζέλος προσέφερε τα μέγιστα κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους, ομού ως ένα σώμα, με την άψογη συνεργασία Αρχιστρατήγου Διαδόχου, τον οποίον επέλεξε, και του Ελληνικού Λαού. Μετά τη ρήξη με τον Βασιλέα το 1915 προκάλεσε το μεγαλύτερο έγκλημα με την δημιουργία της Κυβέρνησης Θεσσαλονίκης και την πρόκληση του Διχασμού που είχε ως αποτέλεσμα την Μικρασιατική Καταστροφή και δυστυχώς επεκτείνεται μέχρι και σήμερα. Είναι το σαράκι των Ελλήνων η Διχόνοια η δολερή ,του Εθνικού μας ποιητή.Εκλογές 1920 εν μέσω πολέμου ποίος τις προκάλεσε;και ποίος Πρωθυπουργός τις έκανε; Τόση άγνοια και τολμάτε να αρθρογραφείτε κ.Ζαμπούκα; Ποίος ο ρόλος του στην συνθήκη των Μουδανιών κατα΄την οποία παραδόθηκε η Ανατολική Θράκη στους Τούρκους. Ποίος ο ρόλος του στα κινήματα του Πλαστήρα του 1935; Συμφώνησε για την κυβέρνηση Μεταξά το κόμμα του. Συμφώνησε για την επάνοδο του Βασιλέως Γεωργίου Β ; Δεν θα επεκταθώ σε άλλα γιατί προσέφερε κια θετικά αλλά όχι και αγιοποίηση; Να επισημάνω την ουσιοδέστερη διαφορά ,μακραν συγκρίσεως , από τον δεύτερο αποκαλούμενο Εθνάρχη κ. Καραμανλή. Απέφυγε πάση θυσία και με οποιοδήποτε κόστος την πρόκληση διχασμού το 1963. Αυτό και μόνο μειώνει τη σημασία των όποιων λαθών μπορούμε να να του καταλογήσουμε και υπάρχουν.
    Τέλος κ. Ζαμπούκα μία συμβουλή προς τον δημοσιογράφο που διαμορφώνει την κοινή γνώνη. Εχουμε απόλυτη ανάγκη καταλαγής και σύμνοιας πολύ περισσότερο σήμερα.Ας μας διδάξει η ενότητα Πολιτικής -Στρατιωτικής ηγεσίας και Λαού που δείξαμε κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους και το 1940. Κάθε προσπάθεια παραχαράξεως της ιστορικής αλήθειας και εθνομηδενισμού και προκλήσεως εμφυλιοπολεμικών καταστάσεων είναι σε βάρος της προόδου αυτού του μοναδικού λαού που όταν ομονοεί κάνει θαύματα. Εύχομαι ολοι μας να αποκτήσουμε αυτογνωσία και πατριωτικό καθήκον και να πορευθούμε ολοι μαζι Ηγεσίες πολιτικές , στρατιωτικές , θρησκευτικές και Λαός εν ομονοία και αγάπη.

  4. Διαβάζοντας τα σχόλια κάποιων λυπάμαι πού ο Βενιζέλος μετά την πρώτη συντριβή των δυνάμεων του βασιλιά στην Κατερίνη, σταμάτησε την προέλαση του Στρατού της Εθνικής Άμυνας και δεν μπήκε στην Αθήνα να συλλάβει τον γαμπρό του Κάιζερ, με όλους τους κολαούζους του (Δούσμανη, Μεταξά κλπ σσκουπίδια)

    • ….και να τους εκτελέσει στο Γουδί χωρίς δίκη, σαν προδότες της Πατρίδας. Θα είχαμε γλυτώσει από πολλά δεινά και καταστροφές (πχ 1922, 1946-1949) και η ακροδεξιά θα είχε διαγραφεί από τα κατάστιχα της ιστορίας της νεώτερης Ελλάδας.
      Κρίμα!!!

      • αργόνους, γι’ αυτό δίκροτος άνευ λόγου,

        έτσι κι αλλιώς καθυστερημένος,

        αεροπουλιοπιάστης…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα