Οι δύο όροι της Άγκυρας για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Δυο ζητήματα φαίνεται να θέτει η Άγκυρα ως προϋποθέσεις για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό. Το πρώτο είναι η συζήτηση κι άλλων επιλογών ως το περιεχόμενο μιας συμφωνίας. Αυτό αφορά την προσέγγιση για συζητήσεις «εκτός κουτιού», που παραπέμπει στο μοντέλο συνομοσπονδίας, που διαχρονικά ευνοεί η Άγκυρα. Η συνομοσπονδία διευκολύνει τους σχεδιασμούς της Τουρκίας για στρατηγικό έλεγχο του νησιού.

Είναι σαφές πως η τακτική του καθεστώτος Ερντογάν είναι να παρασύρει την ελληνική πλευρά σε συζητήσεις εκτός του ΟΗΕ. Άτυπες και μη επαφές στο παρασκήνιο και χωρίς παρουσία του ΟΗΕ. Ο δεύτερος όρος που θέτει η Άγκυρα είναι η πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων, όπως την αντιλαμβάνεται η τουρκική πλευρά. Να έχει, δηλαδή, το δικαίωμα άσκησης βέτο στις αποφάσεις. Είναι, δηλαδή, η θεωρία της «θετικής ψήφου».

Τα ζητήματα αυτά φαίνεται να τα έχει εγείρει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών, Τζέιν Χολ Λουτ, την οποία συνάντησε προχθές στην Αττάλεια. Κι αυτή η συνάντηση δεν ανακοινώθηκε πριν την πραγματοποίηση της. Κοινοποιήθηκε αμέσως μετά με ανάρτηση στον λογαριασμό του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στο τουίτερ. Είναι προφανές πως με τη συνάντηση Τσαβούσογλου-Λουτ ολοκληρώθηκε ο κύκλος των επαφών της αξιωματούχου του ΟΗΕ, η οποία θα αποφασίσει τα επόμενα βήματα. Είναι προφανές πως ο στόχος είναι η διαμόρφωση ενός κειμένου «όρων αναφοράς», με στόχο να αποτελέσουν τη βάση για διαπραγματεύσεις.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών, γεγονός που δυσκολεύει το έργο της Λουτ. Την ίδια ώρα, η Άγκυρα έχει διαμηνύσει προς όλους τους εμπλεκόμενους πως δεν ευνοεί οποιαδήποτε κίνηση στο Κυπριακό πριν τον Ιούνιο. Συνεπώς, μάλλον, δεν πρέπει να αναμένεται κινητικότητα πριν τον Ιούνιο.

Τετ α τετ συναντήσεις ΥΠΕΞ

Την ίδια ώρα, οι δυο τετ α τετ συναντήσεις που έχουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδος και της Τουρκίας, (στις Βρυξέλλες στις 13 Μαρτίου και στην Αττάλεια στις 21 Μαρτίου), θα προσφέρουν τη δυνατότητα για συζήτηση του θέματος της Ασφάλειας. Αν και οι γνωστές οι εκατέρωθεν απόψεις, έχει ωστόσο σημασία να καταγράφονται για να μην υπάρχουν ψευδαισθήσεις.

Πέραν από το Κυπριακό στην ατζέντα θα είναι και τα ελλαδοτουρκικά, τα ΜΟΕ καθώς και οι τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Σε σχέση με το τελευταίο, ενδιαφέρουσα είναι η ανάρτηση στον λογαριασμό του στο τουίτερ, του Κουντρέτ Οζερσάι, μετά από συνάντηση που είχε με τον Τσαβούσογλου.

Ανέφερε πως «συζήτησαν τα αμυντικού και στρατιωτικού χαρακτήρα βήματα της ελληνοκυπριακής πλευράς στην Ανατολική Μεσόγειο. τα οποία επηρεάζουν αρνητικά την ειρήνη στην περιοχή καθώς και τις κινήσεις της στο θέμα του φυσικού αερίου, προσθέτοντας ότι συντόνισαν τα δικά τους βήματα από δω και πέρα». Η συνάντηση έγινε κατά τα εγκαίνια του ‘προξενείου’ του ψευδοκράτους στην Αττάλεια και έχει σημασία η φρασεολογία που επιστρατεύεται.

για την συνέχεια slpress.gr/ethnika/oi-dyo-oroi-tis-agkyras-gia-tis-diapragmatefseis-sto-kypriako/

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα