Ξεκίνησε η χερσαία επίθεση της Τουρκίας στη Συρία -Τουλάχιστον 11 νεκροί [βίντεο]

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

ΕΚ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΟΙ 8 ΑΜΑΧΟΙ

ΚΟΣΜΟΣ09|10|2019 | 22:36UPD: 09|10|2019 | 23:23


Ξεκίνησε η χερσαία επίθεση της Τουρκίας στη Συρία/ Φωτογραφία: Turkey Defence Ministry
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
Τουρκικά στρατεύματα μπαίνουν στη βορειοανατολική Συρία, ανατολικά του Ευφράτη. Αρχίζει η χερσαία επιχείρηση, ανακοίνωσε το υπουργείο ‘Αμυνας της Τουρκίας.

Τούρκοι στρατιώτες και εφεδρικές δυνάμεις σύρων ανταρτών μπήκαν αργά το βράδυ της Τετάρτης στη βορειοανατολική Συρία, στο πλαίσιο μιας επίθεσης που εξαπέλυσε η Άγκυρα εναντίον κουρδικής πολιτοφυλακής που υποστηρίζεται από τις δυτικές χώρες, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Τουρκικό τανκ στην πόλη Ακτσάκαλε, κοντά στα σύνορα Τουρκίας- Συρίας/ Φωτογραφία: ΑΠΕ/ EPA

Ο εκπρόσωπος μιας ομάδας σύρων ανταρτών που μετέχουν στην επίθεση δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η χερσαία αυτή επίθεση απόψε, βράδυ Τετάρτης, με κατεύθυνση την πόλη Τελ Αμπιάντ, η οποία ελέγχεται από την κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στη βορειοανατολική Συρία.
“Οι ηρωικές ένοπλες δυνάμεις μας και ο Εθνικός Συριακός Στρατός (σύροι αντάρτες που υποστηρίζονται από την Άγκυρα) άρχισαν τη χερσαία φάση της επιχείρησης”, ανέφερε το υπουργείο.

Ξεκίνησε η χερσαία επίθεση της Τουρκίας στη Συρία/ Φωτογραφία: ΑΠΕ/ EPA

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, μέλη των τουρκικών ειδικών δυνάμεων και τεθωρακισμένα οχήματα, με την υποστήριξη σύρων μαχητών, μπήκαν στη Συρία σε τουλάχιστον τρία σημεία του συνόρου.

Είχε προηγηθεί εναέρια επίθεση με βομβαρδισμούς της Τουρκίας εναντίον ενός χωριού στα δυτικά περίχωρα του Ρας αλ Άιν στα βόρεια σύνορα της Συρίας. Τουλάχιστον έντεκα άτομα έχασαν τη ζωή τους ως τώρα από τους βομβαρδισμούς, όπως έγινε γνωστό από τη συμμαχία των Κούρδων και Αράβων μαχητών.

Η ανακοίνωση της υπ. Αμυνας της Τουρκίας για τη χερσαία επιχείρηση

Δείτε το βίντεο


Οι βομβαρδισμοί των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων σκότωσαν 8 αμάχους και 3 μαχητές των υπό την ηγεσία των Κούρδων Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), τραυματίζοντας επίσης δεκάδες αμάχους, ανέφεραν οι SDF.

Ο Μαρβάν Καμισλό, στρατιωτικός αξιωματούχος των SDF και αρμόδιος για την υπηρεσία Τύπου, τόνισε πως μαίνονται συγκρούσεις μεταξύ των κουρδικών δυνάμεων των SDF στη βορειοανατολική Συρία και τουρκικών δυνάμεων κατά μήκος των συρο-τουρκικών συνόρων.

AP Photo/Lefteris Pitarakis
Ο εκπρόσωπος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων Μουσταφά Μπαλί με tweet του είπε πως ο τουρκικός στρατός βομβάρδισε την πόλη Κομπάνι στη βορειοανατολική Συρία. Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, τουρκικά μαχητικά F-16 κατέστρεψαν θέσεις Κούρδων μαχητών (YPG/PKK) σε βάθος 30 χλμ ανατολικά του Ευφράτη.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας τόνισε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik ότι τουρκικά στρατεύματα εισήλθαν στην συριακή μεθοριακή πόλη Τελ Αμπιάντ και συγκρούονται με μαχητές των SDF.

AP Photo/Lefteris Pitarakis

Συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συγκληθεί εκτάκτως και κεκλεισμένων των θυρών σήμερα Πέμπτη, ανέφεραν διπλωμάτες, έπειτα από την έναρξη της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον κουρδικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία. Η συνάντηση ζητήθηκε από τα πέντε ευρωπαϊκά κράτη-μέλη του Συμβουλίου, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Πολωνία και το Βέλγιο, τόνισαν οι διπλωμάτες.

Η στιγμή που ο Ερντογάν δίνει εντολή στον Ακάρ να ξεκινήσει η επιχείρηση στη Συρία -Φωτογραφία: Turkish Presidency Press Service via AP, Pool)

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε την επίθεση μέσω… twitter
Την έναρξη της επίθεσης στη Βόρεια Συρία ανακοίνωσε μέσω… twitter o Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Μαζί με τον συριακό εθνικό στρατό (σ.σ. Σύροι αντάρτες που υποστηρίζει η Αγκυρα), οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ξεκίνησαν την επιχείρηση ενάντια στο PKK/ YPG και το Ισλαμικό Κράτος στη Βόρεια Συρία», έγραψε ο Ερντογάν στην ανάρτησή του. «Στόχος μας είναι να καταστρέψουμε τον διάδρομο τρομοκρατίας που προσπαθεί να δημιουργηθεί στα νότια σύνορά μας και να φέρουμε ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή», έγραψε ακόμη ο Τούρκος πρόεδρος.

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αγκυρα κλήθηκε στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να ενημερωθεί για την τουρκική εισβολή στη Συρία, μια επιχείρηση που ονομάστηκε «πηγή ειρήνης».

AP Photo/Lefteris Pitarakis
Εκρήξεις, καπνός, εγκαταλείπουν οι κάτοικοι την περιοχή

Ένας αυτόπτης μάρτυρας στη συριακή πόλη Τελ Αμπιάντ περιέγραψε στο Reuters ότι εκρήξεις αντηχούν και καπνός υψώνεται στην περιοχή. Οι κάτοικοι εγκαταλείπουν μαζικά την πόλη. Με αυτοκίνητα, μηχανές, ή ακόμη και πεζή, οι ντόπιοι σπεύδουν να απομακρυνθούν.

Στο μεταξύ, ο ασκών χρέη προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο πρεσβευτής της Νότιας Αφρικής Τζέρι Μάθιους Ματζίλα, απηύθυνε έκκληση στην Τουρκία να «λυπηθεί τους άμαχους» και να «επιδείξει τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση» στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία.

Ρουκέτες έπληξαν τουρκική πόλη

Λίγο μετά την έναρξη της επίθεσης, δύο βλήματα όλμου έπληξαν την τουρκική συνοριακή πόλη Τζεϊλανπινάρ, χωρίς να προκαλέσουν θύματα, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV. Ακόμη, το Anadolu ανέφερε ότι 6 ρουκέτες, που εκτοξεύτηκαν από το Καμισλί της βορειοανατολικής Συρίας, έπεσαν στο κέντρο της τουρκικής συνοριακής πόλης Νουσαϊμπίν.

Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Αμυνας
Μετά τις αναρτήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το υπουργείο Αμυνας της Τουρκίας έβγαλε ανακοίνωση για την έναρξη της επιχείρησης στη Συρία.

AP Photo/Lefteris Pitarakis
«Η επιχείρηση ”πηγή ειρήνης” ξεκίνησε στις 16:00 σήμερα (σσ χθές, Τετάρτη), με σκοπό τη διασφάλιση της ασφάλειας των συνόρων μας, την αποτροπή της δημιουργίας ενός διαδρόμου τρομοκρατίας κατά μήκους των ανατολικών συνόρων μας, την εξουδετέρωση τρομοκρατών και τρομοκρατικών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένου του Ισλαμικού Κράτους και των PKK/ YPG, που απειλούν την εθνική ασφάλειά μας και για τη δημιουργία των απαραίτητων συνθηκών για την επιστροφή των εκτοπισμένων Σύριων στα σπίτια τους», ανέφερε η ανακοίνωση.

«Οποιαδήποτε επέμβαση θα βρει σκληρή απάντηση. Οι μαχητές της κουρδικής πολιτοφυλακής περιμένουν με το δάχτυλο στην σκανδάλη», τόνισε ο Σαχούζ Χασάν, συμπρόεδρος του κόμματος Δημοκρατικής Ενωσης (PYD), σε αποκλειστική συνέντευξη στον ΣΚΑΪ.

Σαχούζ Χασάν: Ο Ερντογάν σκέφτεται φασιστικά, θέλει γενοκτονία

Οταν ρωτήθηκε για τη στάση των Αμερικανών, ο πολιτικός ηγέτης των Μονάδων Λαϊκής Προστασίας (YPG), ανέφερε ότι υπήρχαν προφορικές εγγυήσεις αλλά πλέον οι Κούρδοι αναρωτιούνται γιατί επέτρεψαν στον Ερντογάν να κάνει τη στρατιωτική επιχείρηση. Κατηγόρησε μάλιστα τον Τούρκο πρόεδρο ότι σκέφτεται φασιστικά και θέλει τη γενοκτονία των Κούρδων.

«Σταματήστε τον Ερντογάν, σας σώσαμε από τους τρομοκράτες»
Ο συμπρόεδρος του PYD κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να στείλει αυστηρό μήνυμα στον Ερντογάν. «Αυτό που γίνεται τώρα στη διεθνή κοινότητα δεν αρκεί. Δεν αρκεί δημοκρατικά κράτη να λένε στον Ερντογάν να μην το κάνει ή ότι είναι επικίνδυνο. Όχι. Ήρθε πια η ώρα ο κουρδικός λαός να επιβραβευτεί γι’ αυτό που πρόσφερε στην ανθρωπότητα. Έσωσε την ανθρωπότητα από τους τρομοκράτες και ο κόσμος οφείλει να ανταποδώσει και να σταματήσει τον Ερντογάν. Να του απαγορεύσουν να κάνει μια γενοκτονία κατά του κουρδικού λαού», τόνισε.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/kosmos/xekinise-i-hersaia-epithesi-tis-toyrkias-sti-syria

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα