Νόμιμο και Ηθικό; ’Η αρκεί το Νόμιμο; Ιδού το δίλημμα του Macron

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του ‘Αλκη Καλλιαντζίδη Οικονομολόγου

[email protected],     www.kalkis.eu

Ενώ η γαλλική Προεδρία ετοιμάζει νόμο για την «ηθικοποίηση της πολιτικής ζωής», ο υπουργός Εδαφικής Συνοχής Richard Ferrand κατηγορείται από την σατιρική εβδομαδιαία εφημερίδα «Le Canard enchaîné» για «νόμιμη ευνοιοκρατία» και ως προς τη σύζυγό του και ως προς τον 23χρονο γιό του. Έτσι σε λιγότερο από ένα δεκαπενθήμερο μετά την εγκατάστασή του στο μέγαρο Elysée, ο Emmanuel Macron βρίσκεται, με τη σειρά του (μετά τον François Fillon του οποίου το σκάνδαλο είχε αποκαλύψει η ίδια εφημερίδα), πάνω στη λεπτή γραμμή που διαχωρίζει τις δύο έννοιες του Νομίμου και του Ηθικού, και την απαίτησή του για υποδειγματικότητα των μελών της κυβέρνησής του και των λοιπών στελεχών του. Ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας ήθελε το πρώτο νομοθέτημά του να αφορά την «ηθικοποίηση της δημόσιας ζωής» (που αποτέλεσε και μέρος της συμφωνίας του με τον νυν υπουργό Δικαιοσύνης François Bayrou), όμως  τώρα ο Richard Ferrand, o κύριος αρχιτέκτονας της εκστρατείας και της νίκης του προέδρου, θεωρείται ύποπτος για ευνοιοκρατία. Τα δυο περιστατικά χρονολογούνται από το 2011 το πρώτο και από το 2014 το δεύτερο.

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με την Canard enchaîné, το διοικητικό συμβούλιο των Αμοιβαίων Σωματείων (les Mutuelles) της περιοχής της  Βρετάνης, στα οποία ο Richard Ferrand ήταν τότε ο Διευθύνων Σύμβουλος, ήθελε να νοικιάσει έναν επαγγελματικό χώρο σε κατάλληλο μέρος στην πόλη Brest για να ανοίξει ένα κέντρο υγείας. Έτσι  επέλεξε την οικονομικά συμφερότερη (δηλαδή με το χαμηλότερο ενοίκιο), ανάμεσα σε τρεις υποβληθείσες προσφορές. Ποια ήταν η προσφορά; Της  εταιρείας real estate που ανήκει στην γυναίκα του Φεράν. Η τελευταία, σύμφωνα με την εβδομαδιαία εφημερίδα, ιδρύει στα γρήγορα μια κτηματομεσιτική εταιρεία (την SCI) και χάρη στην αποδοχή από τις Mutuelles ενός συγκεκριμένου μισθώματος (41.000 ευρώ το χρόνο) λαμβάνει ένα τραπεζικό δάνειο ισοδύναμο με την τότε τρέχουσα αγοραία αξία του εν λόγω επαγγελματικού χώρου, ευρισκόμενου «σε κακή κατάσταση»!

Εκτός από την πλήρη ανακαίνιση των εγκαταστάσεων του εν λόγω χώρου με έξοδα των Mutuelles ύψους 184.000 ευρώ, σύμφωνα με την Canard enchaîné, η αξία των μετοχών της κτηματομεσιτικής εταιρείας SCI «έχει πολλαπλασιαστεί επί 3000» έξι χρόνια αργότερα! «Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, στο οποίο δεν συμμετέχω, έχουν διατηρήσει την καλύτερη προσφορά για τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων, για την εγγύτητα του χώρου με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τον οποίο κατείχε η σύντροφός μου, διευκρίνισε ο  Ferrand στο κανάλι BFMTV, προσθέτοντας ότι ο επαγγελματικός χώρος επιμήκυνε τη διάρκεια του μισθώματος, κάτι που σημαίνει ότι οι αρμόδιοι είναι ικανοποιημένοι από την τοποθεσία στην οποία βρίσκεται».

Με εμφανή αμηχανία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Christophe Castaner δήλωσε το πρωί της Τετάρτης στο ραδιόφωνο Europe 1: «Δεν αμφισβητείται από την Canard enchaîné ο Richard Ferrand. Υπάρχει μια πληροφορία, που ο ίδιος ο Richard Ferrand δεν αμφισβητεί, η οποία αναφέρει μια πράξη που δεν είναι αδικοπραξία ή εγκληματική πράξη ενός κοινού νόμου, μια πράξη απόλυτα νόμιμη ιδιωτικού δικαίου», αλλά συνεχίζει, «πέφτει άσχημα και αυτό δημιουργεί υποψίες στο πλαίσιο μιας γενικευμένης υποψίας».

Παράλληλα στο κανάλι RTL ο Benjamin Griveaux, εκπρόσωπος της «Δημοκρατίας Εμπρός» (του κόμματος πλέον του Macron), προσπάθησε, από την πλευρά του, να διαχωρίσει την ήρα από το σιτάρι : «Η ηθικοποίηση της πολιτικής ζωής αφορά τα χρήματα του δημοσίου. Στην επίδικη περίπτωση, πρόκειται για ιδιωτικά χρήματα», είπε.

Όμως η εν λόγω υπόθεση επιδεινώνεται με τις πληροφορίες ότι ο 23χρονος γιός του Richard Ferrand απασχολήθηκε με το διμηνιαίο ενημερωτικό Δελτίο του ως βουλευτή της περιοχής της Βρετάνης, με χρήματα των φορολογουμένων, από τις 13 Ιανουαρίου έως και τις 16 Μαϊου 2014 στο κοινοβουλευτικό του γραφείο με αμοιβές 6.800 ευρώ. Ο Richard Ferrand έσπευσε να προσκομίσει την Τετάρτη στο ραδιόφωνο Franceinfo τα αποδεικτικά στοιχεία για την πραγματική, κι όχι εικονική, απασχόληση του γιου του, σε αντιδιαστολή με το «Penelopegate».Πρόσθεσε δε αυτοκριτικά  ότι «αν επρόκειτο να το ξανακάνει, δεν θα το ξανάκανε», ήτοι αναγνώρισε έτσι ότι δεν θα έπρεπε να προσλάβει το γιο του στο γραφείο του με δαπάνες των φορολογουμένων. Παρά ταύτα, ένα μέλος του πολιτικού του γραφείου (βασιλικότερος του βασιλέως) δήλωσε με προκλητική ελαφρότητα τα εξής : «Σας καλώ να πάτε μια βόλτα στο κέντρο της Βρετάνης. Δεν είναι εύκολο να βρείτε ένα νέο εθελοντή, για να δουλέψει πέντε μήνες, που ξέρει να διαβάζει και να γράφει σωστά και να είναι εξοικειωμένος με το Διαδίκτυο. Σχόλια που θεωρήθηκαν «επαίσχυντα» και «έντονα» καταδικαστέα  από τον  Richard Ferrand.

Από την πλευρά του η εθνική οικονομική εισαγγελέας έχει ήδη ανακοινώσει ότι δεν θα ανοίξει οποιαδήποτε σχετική έρευνα.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση ζητάει φυσικά εξηγήσεις ή και την παραίτηση του Richard Ferrand.

Τι θα κάνει λοιπόν ο Emmanuel Macron μπροστά στο δίλλημα ; Νόμιμο και Ηθικό; ’Η αρκεί το Νόμιμο;

Τι θα κάνει ο κεντρώος  πολιτικός του εταίρος François Bayrou;

Και το κυριότερο : τι θα κάνουν οι εκλογείς των προσεχών βουλευτικών εκλογών σε δυο βδομάδες; Αυτοί δηλαδή που αποδοκίμασαν σκληρά τον François Fillon…

 

 

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα